Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka, przy ktorej trafia szlag

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

-> Fr@ntz

"...a stanów lękowych dośwaidczam słysząc twórczość (albo tfu.. rczość) formacji Myslovic. Szczególnie fragment "czasami lubie, jak ktoś mnie obserwuje, a potem mówi, że mnie lubi". "

to chyba Negatyw spiewa, nie Myslovitz. domyslam sie ze nie lubisz obu wykonawcow;)

To może by jeszcze założyć wątek pod tytułem "Wątki przy czytaniu których trafia szlag" ?

Moją żonę trafia szlag przy Dianie Krall i Pacie Metheny. Ja jestem bardziej tolerancyjny, aczkolwiek trochę mnie wnerwia, gdy zespół rozwinąwszy jakiś temat popada w serię niekończących się solówek, robiących czasem wrażenie, że chłopaki zgubili wątek. Celują w tym jazzmani, ale klasycy i heavymetalowcy też potrafią poszaleć.

O dziwo muzyka przy której tworzeniu szlag trafił kompozytora, bywa całkiem całkiem... takie np. Requiem :-)

Niedokonczona Schuberta... W tych przypadkach mamy do czynienia z jeszcze gorszym zjawiskiem. Szlag trafia za zycia ale to nie koniec mąk ! Po smierci trzeba jeszcze w grobie sie obracac, bo epigoni tam na ziemi dokanczaja !

Ja dostaje gęsiej skórki (w znaczeniu pejoratywnym!) na dźwięk głosów dwu Naczelnych Raszpli Popmuzyki Polskiej czyli J. Steczkowskiej i Kayah. Swoją droga jedną z nich, nie pamietam którą..., Skaldowie umieścili raz w roli "prześlicznej wiolączelistki". Hmmm, może przy nich była i prześliczna. :-P

To byla Steczkowska. Dobrze, ze ja przypomniales, jej wystep ilustruje cos, czego w wokalistyce nie znosze w stopniu najwyzszym. Otoz Steczkowska spiewajac "przesliczna wio- wiolo- wiolonczelistka" slowo "wio-" na ktorym przypada najwyzszy dzwiek spiewa trakim wymuszonym, matowym glosem. Jest to chwyt z techniki wokalnej, teraz zapomnialem jak sie nazywa, niezwykle czesto stosowany, kiedy ktos nie jest w stanie wyciagnac "gory" w sposob normalny. Na ucho to wypada mniej wiecej tak jak pisk psa pod drzwiami, ktory gwaltownie domaga sie spaceru - dokladnie to tak brzmi. Tym ohydztwem szczegolnie chetnie operuja wspomniane przeze mnie gwiazdy muzyki murzynskiej, tudziez niejaka Mariah Carrey i jej nasladowczynie, w Polsce np. Kukulska. Nie moge tego sluchac !!!!!

Hmm, falset to raczej okreslenie na wejście męskiego głosu w najwyższe rejestry (np postać Annasza z Jesus Christ Superstar to falset, duety Annasz-Kajfasz (gdzie kajfasz to bas profundo) są bombowe).

Wikipedia:

Falset - śpiew głowowy przez mężczyzn normalnie obdarzonych głosem tenorowym tworzący dźwięki o wiele wyższe niż normalne dla tego typu głosu. Nazwa pochodzi od włoskiego falso - "fałszywe".

Słownik-online:

falset - nienaturalnie wysoki, piskliwy głos męski; muz. fistuła, głos sztucznie wydobywany (zwł. przez tenorów) przez naprężenie części wiązadeł głosowych, o oktawę wyższy od normalnej skali śpiewającego; por. jodlować.

Etym. - wł. falsetto zdrobn. od falso 'fałsz(ywy)' z łac. falsus 'jp.' od fallere 'oszukać; zawieść'; por. falstart; falsyfikat.

Ja raczej obstaje przy swoim. Te definicje mowia mniej wiecej o tych brzydkich dzwiekach, z tym, ze mamy tu chyba do czyniena takze z jakas praca gardlem (scisniecie ?). A dyszkant to po prostu najwyzszy glos (dawniej chlopiecy)

Mniejsza o to. Ustalamy, ze to swinstwo charakteryzuje sie tym, ze jest cichsze, matowe w barwie i najprawdopodobniej emitowane bez udzialu strun glosowych, lub z minimalnym udzialem. Brrrr.....

> Kepuls

Myslowitz dobrze "wyczułeś". To rynek homo ich promuje i to w dodatku europejski. To jest najsilniejsze lobby. Oni świetnie się odnajdują i promują. To samo jest w branży "modniarskiej".

A Sistars będę bronił chociaż jestem klasyk. W przciwieństwie do tego całego Hip-Hoopa one grają muzykę. Widziałem je na żywo razem z moim znajomym zawodowym muzykiem i stwierdziliśmy, że dziewczyny czują blues-a:), chociaz te głupie teksty:(

Pzdr.

Jak sluchalem muzyki pop czy rockendrollowej a bylem wtedy dzieciakiem to juz mialem w sobie taka nutke dojrzalosci by odpuscic sobie teksty wogole. Powiedzmy sobie szczerze: wszystkie sa marne. I te, ktore teraz przyszly Tobie, ktory to czyta do glowy, takze.

A z tym Mysłowicem to serio wokalista jest odmieńcem, czy tylko tak ludzie gadaja bo cienko spiewa ?

klasyczna komeracha, to co zapodaje TV w 99% a jak widze/slysze teledyski R&B gdzie 3 murzynki machaja golymi dupami a jakosc muzyki jest odwrotnie proporcjonalna do ksztaltu panienek to naprawde mnie krew mnie zalewa . . . ale juz zupelnie nie moge scierpiec jak jestem gdzic na wczasach i przyjada bambry ze wsi i puszczaja ze swojej tuningowanej fury wlasnie taka muze . .. tylko ze zamiast murzynek machaja dupami jakies 3 ropy :/

>dudivan

A co ty myślisz, że MTV dało nagrodę za ten "piękny głos":) a np. Arkadius to jest genialny projektant:) Oni się znają bo sobie nawzajem "usługi" świadczą. Metoda jest taka, że szuka się słabych charakterem młodzieńców i przekabaca na swoją stronę i bierze się pod opiekę. I tak swiat się kręci.

MTV nie ogladam. Moja antena nie "lapie" tego jakze atrakcyjnego programu. Przypadek Arkadiusa jest oczywisty. Nawet gdyby nie byl gejem zasluzyl sie innymi wyczynami. Ale o Mysłowic nic nie slyszalem, moze przez to nieogladanie MTV ?

Generalnie MTV nie oglądam tylko "przerzucam" aby zobaczyć co jest "trendy":) Oglądam Mezzo. Ale w tym widz, że jak Myslowitz dostał nagrodę to wszystkie media "piały". To się właśnie nazywa siła lobby. A potem wszyscy myślą, że taki zespół jest "the best". A tak naprawdę wszyscy siedzą w domu i się zastanawiają. Chyba coś jest ze mną nie w porządku bo wszyscy to lubią a to taka kjicha:), no i nagrody.

Są też odpały w drugą stronę. Np. Górniak czy Blue Cafe na festiwalu Eurowizji. Festiwal do bani ale przynajmniej jurorzy na naszych gwiazdach się poznali:)

Natomiast wbrew pozorom ludzie dobrze słyszą. Chociażby przykład Idola, gdzie widzowie wybierają zwycięzców. Finaliści byli o.k. Dobry materiał na gwiazdy. Można nad nimi popracować i może coś by z tego było. Mój cichy faworyt w edycji światowej czyli Norweg (chociaż muzycznie wtórny) wygrał. Chyba tylko Wojewódzki wśród jurorów (rekiny branży) był za nim:)

Pzdr.

Jeśli o Eurowizję chodzi, to póki Polska wystawiać będzie takie na ten przykład Blue Cafe, to wygrać nei ma szans. Na Eurowizje trzeba dawać coś, co się międzynarodowo sprzeda. Z zeszłorocznego polskiego finału najlepiej miedzynarodowo sprzedawalna była taka sympatyczna kołysanka śpiewana do spółki z małym berbeciem. To na szerokom forum miałoby szansę!

Gość

(Konto usunięte)

Ludzie naprawde nie wiedza co im sie podoba - potwierdzi to kazdy "fachowiec" od repertuaru dowolnej wytworni plytowej. Niestety.

A może się im różne rzeczy podobają ( jak to ludzię - nie tacy sami są :) i dlatego ten "fachowiec"-jest w cudzysłowiu - nic ze statystyk sprzedarzy odczytać nie potrafi?

Myślenie że wszystkim powinno się podobać to co mnie jest debilne!

A uważanie że " moja" muzyka jest naj.... naj... , a cała reszta nie ma prawa istnieć , wskazuje na prymitywizm umysłowy , lub znaczny wzrost ciśnienia wody w głowie ;)

No właśnie!

I dlatego głosując w polskich eliminacjach takiej Eurowizji nie należy głosować na coś, co MNIE (czyli głosującemu) się podoba, tylko na to, co w finale ma największe szanse spodobać się największej liczbie ludzi!

a nie szlag trafia jak slysze chur meskie spiewajace niewiadomo co po francusku albo jeszcze lepiej po rosyjsku :D taka muzyka bije vive i mtv pokonuje w rankingu sfu nawet zespol molesta z waszafy :D

> A uważanie że " moja" muzyka jest naj.... naj... , a cała reszta nie ma prawa istnieć , wskazuje na prymitywizm > umysłowy , lub znaczny wzrost ciśnienia wody w głowie

Czy ktos tak twierdzi ? Ta konstatacja ni w piec nie w dziewiec.

Gość

(Konto usunięte)

To się czuje po tonie wypowiedzi i zacietrzewieniu z jakim się rzucacie na coś co wam nie pasuje.

Od tych z góry różnicie się jedynie tym że znikły wylgaryzmy.

I jeszcze np. to :

A co ty myślisz, że MTV dało nagrodę za ten "piękny głos":) a np. Arkadius to jest genialny projektant:) Oni się znają bo sobie nawzajem "usługi" świadczą. Metoda jest taka, że szuka się słabych charakterem młodzieńców i przekabaca na swoją stronę i bierze się pod opiekę. I tak swiat się kręci.

Zostawiam to bez komentarza , bo każdy zdrowo myślący wie co o tym myśleć.

No wlasnie: odczucia, nie konkrety. A co we frazie z Arkadiusem ci sie nie podoba, jako czlowiekowi myslacemu, dalibog nie wiem. Napisz, naprawde jestem ciekaw co ci tam nie pasuje.

"A co ty myślisz, że MTV dało nagrodę za ten "piękny głos"

W kategoriach obiektywnych rzeczony glos nie jest piekny. Zdanie prawdziwe.

"Arkadius to jest genialny projektant"

Nie jest. nie jest nawet dobry. To bardzo zly projektant. Za to skandalizujacy a to decyduje dzis o sukcesie. Zdanie prawdzie.

"Oni się znają bo sobie nawzajem "usługi" świadczą. Metoda jest taka, że szuka się słabych charakterem młodzieńców i przekabaca na swoją stronę i bierze się pod opiekę"

Istnienie lobby zarzadzajacego przemyslem mody jest faktem.

"I tak swiat się kręci."

To jedyne zdanie do ktorego mozna sie przyczepic. Niekoniecznie taka wlasnie jest przyczyna krecenia sie swiata.

Ale poza tym jest super, wiec o co ci chodzi ?

Gość

(Konto usunięte)

"Oni się znają bo sobie nawzajem "usługi" świadczą. Metoda jest taka, że szuka się słabych charakterem młodzieńców i przekabaca na swoją stronę i bierze się pod opiekę"

Istnienie lobby zarzadzajacego przemyslem mody jest faktem.

Ty chyba nie rozumiesz co tam jest napisane , albo rżniesz gł....a.

Jeśli nie rozumiesz - trudno

jeśli rozumiesz i bronisz - to masz problem

jeśli rozumiesz a rżniesz gł...a , bo Ci wstyd że brałeś udział w podpartej TAKIMI argumentami dyskusji - to nie masz problemu i ja to rozumie.

A jeżeli dalej nie rozumiesz to ja naprawde nie jestem w stanie Ci pomóc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.