Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C372 i co dalej?

lukasz110

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem tutaj nowy:) Posiadam wzmacniacz NAD C372 i tv Samsunga UE60J6240 i teraz pytanie o resztę sprzętu. Sprzęt będzie grał w salonie (ok 20m) + półotwarta kuchnia (ok15m) razem ok 35m. Będzie służył do oglądania filmów i słuchania muzyki. Oczekuje miękkiego niskiego basu oraz delikatnej góry (żeby nie męczyły). Wokal ma być wyraźny no i sprzęt ma nagłośnić powierzchnię ok 35m.

Na kolumny chciałbym wydać ok 2-2,5tys sprzęt używany wchodzi w grę i myślę ze to będzie najlepsza opcja. Fajnie jak by kolumny były białe, ale jeśli nie będą to jakoś to przeżyje chyba że będą brzydkie:) Myślałem o następujących zestawach (żadnych nie słyszałem opieram się na tym co wyczytałem w internecie):

-Canton Chrono 509dc - wizualnie mi się podobają, ale wyczytałem ze nie maja za dużo basu i maja trochę ostrzejsza górę

-Canton GLE 496 - te maja większe głośniki niskotonowe, ale bass refleks z tyłu, a kolumny będą stały blisko ściany

-Heco music style 900/1000 - bas refleks z tyłu, raczej ciężko znaleźć na rynku wtórnym

-JBL L880/890 - nie są białe ale ok, czytałem ze dobre kolumny z dobrym dolnym zakresem bas refleks z przodu no i ogólnie dają ponoć rade jako kino domowe (w l880 niskotonowe są 16cm czy 18cm dadzą rade?).

Jeśli chodzi o podłączenie tv i wzmacniacza to myślałem żeby podpiąć to tak kabel optyczny + DAC (FIIO D03K TAISHAN) + cinch melodika i kabel głośnikowy też melodiki. Nie wiem czy nie za bardzo przyoszczędziłem na kabelkach:) Niżej wklejam linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134947-nad-c372-i-co-dalej/

Wszystkie kolumny które wymieniłeś to spore "lodówki" i będą dobre do oglądania filmów. Do tego zadania osobiście brał bym JBL.

Twój NAD spokojnie je napędzi i nagłośnią powierzchnię 35 m2.

Pomysł z wyjściem optycznym do zewnętrznego DAC też jak najbardziej słuszny i właściwie jedyny.

Kable możesz kupić 10 tańsze, bo przy tego typu źródle i kolumnach i tak nie będzie żadnej róznicy - chinche Monacor, Prolink w zupełności wystarczą. Normalne, polskie miedziane głośnikowe 2x2,5 także.

Ja chcesz słuchać muzyki to wybacz, ale na taką powierzchnie trzeba szykować 2x więcej kasy na używane podłogówki i jeszcze parę stów na jakis odtwarzacz CD.

Z tymi JBLami (L890) ten NAD gra fajnie, ale bedzie to duzy dzwiek :) Mialem tego NAD-a dawno temu i z JBLem zgrywal sie dobrze. Ale najlepiej posluchac samemu, bo NAD ma swoja szkole i maniere, ktora narzuca na kolumny (poduchowy, duzy, nadmuchany dzwiek - ale dla ucha jest to przyjemne i da sie posluchac).

Dziękuje wszystkim za pomoc:) Wiem ze ile się nie wyda na sprzęt audio zawsze będzie mało i zawsze ktoś powie dorzuć jeszcze trochę, albo za tyle to nie kupisz nic porządnego:) Jeśli chodzi o odtwarzacz CD to nie wykluczam zakupu go w przyszłości, narzazie swoją przygodę ze stereo zacznę od tv + NAD + JBL(o ile znajdę używki). Pozostaje poszukać ich na rynku wtórnym, a może ktoś z Was wie kto ma na sprzedanie JBL l890 lub ewentualnie l880? A wracając do NAD-a to wyczytałem, ze te po 07 listopada 2006 są bezpieczne. Wie ktoś jak sprowadzić date produkcji mając numer seryjny albo z kim się skontaktować w tej sprawie?

Ja odnośnie kolumn pomyślałbym jeszcze o KEF z serii Q 700 lub 900. W UK można je była do niedawna nowe kupić za 570GBP za parę. I wg mnie prezentują lepsze granie od JBL L880, co chodzi np o model Q700 i z Nadem fajnie zagrają. Mialem Nad-a C356BEE i grałem z nim na KEF R300 jak i LS50, bardzo dobre połączenie, słuchałem też na Q500.

Biorąc pod uwagę natomiast akustykę, rozumiem, że słuchać będziesz wzmacniacza w salonie głównie, więc przy założeniu że jest to 20 mkw, to np Kef Q700 na pewno by wystarczyły. I na prawdę nie ma co iść wyżej. Nad naprawdę gra fajnie. Do tego dokupiłbym tylko do strumieniowego słuchania muzyki Raspberry Pi 2/3 (bo tv jako transport jest słabe) z jakimś dedykowanym Dac-iem i masz fajne narzędzie do słuchania muzyki, sterowane telefonem i cenowo (wydaasz max 600 zł z fajną obudową i zagra to jak seryjne strumieniowce klasy 2000-3000 zł).

Tak teraz czytam, że właściwie autor wątku ma do nagłośnienia 20m2 + aneks kuchenny, a to zmienia postać rzeczy. Przepraszam wcześniej nie zauważyłem.

Za niecałe 2 tys można kupić np. DALI 450 które od poprzednich propozycji dzieli krótko mówiąc... przepaść.

Szkoda marnować potencjału NAD-a na te pudła JBL, a i sam zainteresowany kupnem kolumn będzie 10x bardziej zadowolony.

Widzę, że coś się ruszyło w temacie dalej:) Słuchać zamierzam w salonie którego powierzchnia to ok 20m dalej od kuchni "wywalone" jest ok 3/4 ściany. Kolumny będą ustawione w stronę kuchni więc ten dźwięk wydaje mi się że rozejdzie się po obu pomieszczeniach. Jeśli chodzi o DALI 450 to mają bass refleks z tyłu, a kolumny będą ustawione blisko ściany poza tym po prostu nie podobają mi się te kolumny. KEF 700 coś tam czytałem o nich trochę dziwna konstrukcja membrany bierne i ten głośnik wysoko-średniotonowy z tego powodu odrzuciłem je wcześniej, ale muszę przemyśleć temat skoro mówicie ze warto:) O tym Raspberry Pi pierwszy raz słyszę.

Akurat JBL wymienione przez autora to świetne kolumny do nieco zamulonego NAD-a. Niech założyciel wątku pochopnie z nich nie rezygnuje bo ktoś napisał, że jakieś Dali są lepsze.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Odnośnie Raspberry PI proszę poczytaj:

Ukryta Zawartość

Odnośnie JBL posłuchaj, mi się one podobały jak bylem na poziomie amplitunerów kina domowego, ale to było ładne kilka lat temu, w stereo są lepsze konstrukcje. Ale wszystko to kwestia upodobań i nie można nikomu wmawiać, że coś jest dobre lub beznadziejne, wszystko to nasze preferencje i subiektywne oceny.

Ukryta Zawartość

Dzięki za zainteresowanie tematem. Fajna opcja z tym Raspberry PI nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego, pewnie niedługo pomyśle nad zakupem czegoś takiego tym bardziej, że cena jest atrakcyjna.

Na chwilę obecną skupmy się nad wyborem kolumn. Znalazłem JBL-e te mniejsze l880 skoro mówicie, że nie potrzeba mi na ten metraż aż tak dużych kolumn to może te 2x16cm niskotonowych mi starczy:) Problem jest z ceną co prawda mieszczą się w budżecie, ale 2500 to chyba trochę za dużo jak za ten model patrzyłem, że te kolumny chodziły na różnych portalach za ok 2000. Co myślicie? Jak mi się nie spodobają i będę je chciał sprzedać to będę na wejściu w plecy:)

Jak masz ochotę więcej oglądać filmów niż słuchać muzyki to bierz JBL. Basu Ci nie braknie i narobisz łomotu:)

Jednak jeśli będzie więcej muzyki a filmy okazyjnie to wybierz Dali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.