Skocz do zawartości
IGNORED

Duze czy male kolumny?

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

No i masz racje :) gdy są Large i nie mam włączonego Extra Basu ( u innych pewnie nazywa się to LFE+Main) nie mogę odcinać a gdy włączę go mogę odcinać tylko subwofer natomiast gdy mam Large bez EB i przełączę na Small od razu uruchamia się EB i odcinając subwofer odcinam kolumny, tutaj jest taka możliwosć.

@Adek u ciebie z automatu włącza się EB jak ustawisz na small bo u mnie nie muszę to ręcznie włączyć bo jakoś tego nie rozumiem?

Daje to coś w KD przy monitorach jak się ustawi na small i uruchomi EB? Tyle wyczytałem w instrukcji że to działa bez względu jak są ustawione kolumny(duże/małe) i czy jest sub czy brak jego. Ja mam to wyłączone jak było oryginalnie nawet nie testowałem tego

No i masz racje :) gdy są Large i nie mam włączonego Extra Basu ( u innych pewnie nazywa się to LFE+Main) nie mogę odcinać a gdy włączę go mogę odcinać tylko subwofer natomiast gdy mam Large bez EB i przełączę na Small od razu uruchamia się EB i odcinając subwofer odcinam kolumny, tutaj jest taka możliwosć.

U mnie jest tak, ze jak mam kolumny na small to funkcja EB jest calkowicie zablokowana. Odblokowuje sie po przestawieniu glosnikow na large. No i u mnie crossover jest calkowicie odlaczony przy ustawieniu na large.

Wlasnie sie bawilem chyba z dwie godziny w ten caly setup i doszedlem do wniosku, ze ustawienie na small i odciecie na 60hz sprawdza sie u mnie najlepiej.

Ale podczas zabawy odkrylem cos nowego i efekt koncowy jest niesamowity.

Mianowicie, dwa suby ustawilem tak jak zaleca instrukcja Yamahy, czyli crossover w subach na max i glosnosc ampli ustawia sam a pozostale dwa zostaly odciete pokretlami na subach na minimum ( czyli jakies 24hz ) i ten zakres wzmacniam sobie lekko pokretlami na tych subach. Spodobalo mi sie to dlatego, ze teraz moge regulowac osobno zakres najnizszego basu niezaleznie od tego co graja pozostale suby. I to jest fajne, bo moge wzmocnic najnizsze ( powiedzmy ze tak do 30hz ) czestotliwosci nie wzmacniajac tym samym tych wyzszych ktore nadal graja pozostale subwoofery. Dzieki temu te najnizsze czestotliwosci, te najfajniejsze sa duzo lepiej odczowalne. Efekt jest niesamowity. Teraz dopiero czuje fizycznie trzesienie ziemi lub eksplozje nuklearne w filmach. Wlasnie testowalem teraz ustawienia na poczatkowej scenie z Terminatora Genesis. Masakra. Jak by sie chata walila normalnie. Przy tym wszystko czysciutko bez zadnych podbarwien i buczenia. Wiecej testow w weekend bo jednak do pracy tez trzeba chodzic. Jezeli macie jakies sprawdzone tytuly z tego typu efektami to poprosze, chetnie potestuje nowe ustawienia.

Mysle, ze ktos kto ma wiecej niz jednego suba moze sie pobawic w ten sposob.

I jeszcze jedno. Do tej pory mialem suby ustawione dwa na frontowej scienie 1/4 i 3/4 szerokosci pokoju i tak samo na tylnej sciane. Teraz ustawilem jeden centralnie z przodu okolo 70cm od sciany ( troche przyslania sprzet ale to nic w porownaniu do tego jaki jest efekt ) drugi centralnie na tylniej scianie tez 70cm od niej a pozostale dwa stoja teraz po bokach w polowie dlugosci scian i ok 50cm od nich. I to jest moim zdaniem najlepsze ustawienie jakie mialem do tej pory. Polecam.

Jeszcze raz prosze o tytuly filmow do testow niskich czestotliwosci.

Pozdrawiam

@Adek u ciebie z automatu włącza się EB jak ustawisz na small bo u mnie nie muszę to ręcznie włączyć bo jakoś tego nie rozumiem?

Daje to coś w KD przy monitorach jak się ustawi na small i uruchomi EB? Tyle wyczytałem w instrukcji że to działa bez względu jak są ustawione kolumny(duże/małe) i czy jest sub czy brak jego. Ja mam to wyłączone jak było oryginalnie nawet nie testowałem tego

U mnie w instrukcji jest napisane, ze ta opcja dziala tylko przy ustawieniu kolumn na large i wtedy extra bas jest wysylany zarowno do kolumn jak i subwoofera. W ustawieniu na small nawet sie nie podswietla, czyli jest niedostepna.

Troche to dziwne, bo sprzet tego samego producenta a tak rozne mozliwosci uustawien i konfigoracji.

Muszę sprawdzić tą opcję z obcięciem zakresu dla dwóch mniejszych subwooferów.

Warto. Fajnie to wszystko wtedy dziala, tylko te obciete trzeba dac lekko glosniej na ich wlasnym panelu sterowania.

Daj znac jak wyszlo i czy jestes zadowolony.

Nie wiem po co Wy tak zagracacie sobie pokoje tyloma subami. Ja tam wolałbym jeden, ale porządny... no ale co kto lubi.

Z tym podziałem jest prosta zasada: przy large całe pasmo idzie na fronty i bas może być dublowany - czyli idzie też dodatkowo na suba wg odcięcia które jest ustawione (różnie się to nazywa, u większości producentów Large+Sub). Przy wyborze small jest rozdzielany: dół pasma na suba, reszta na fronty, więc w tym przypadku nie da się go zdublować. Przynajmniej tak u mnie to działa.

Według mnie fronty powinny być kolumnami podłogowymi, choćby dlatego że są bardziej uniwersalne. Nie słyszałem jeszcze kolumn podstawkowych, które miałyby równie dobry i głęboki bas co podłogówki. Wydaje mi się to fizycznie niemożliwe - do tego zwyczajnie potrzeba większych skrzynek. Poza tym kwestia ustawień: ja wolę jak sub nie odzywa się zbyt często, ale jak już przywali to wtedy ma być efekt. Dlatego suba ustawiam głośniej, ale puszczam na niego tylko kanał LFE, czyli to co jest dla niego przeznaczone na ścieżce filmowej (reszta kolumn na large). Radzę spróbować, efekt jest niezły. Przy ustawieniu na small mam wrażenie, że sub gra mi niemal cały czas i muszę go ściszać, żeby nie mieć nadmiaru basu. Dla mnie to już nie to... ale jak widać są różne szkoły i różnie grające sprzęty.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Uchatek, może w wekend sprawdzę. Teoretycznie brzmi to sensownie. Ja kalibracje robiłem na dwa monolithy (amplituner kalibruje dwa osobno ) a te dwa małe włączam tylko przy projekcji, miało by sens żeby je obiąć i podgłosić. Same dwa monolithy robią już robotę ☺

U mnie jest tak, ze jak mam kolumny na small to funkcja EB jest calkowicie zablokowana. Odblokowuje sie po przestawieniu glosnikow na large

bez sensu, przecież a kij z tym :)

Troche to dziwne, bo sprzet tego samego producenta a tak rozne mozliwosci uustawien i konfigoracji.

bo mój to model RX-V 773 więc sprzed kilku lat może dlatego. Dla mnie jest to nielogiczne bo przecież fronty jeśli są na Large bas mają a jaki bas moga mieć monitory i zabiera im się jeszcze pomoc subwofera. Bez sensu.

Uchatek, może w wekend sprawdzę. Teoretycznie brzmi to sensownie. Ja kalibracje robiłem na dwa monolithy (amplituner kalibruje dwa osobno ) a te dwa małe włączam tylko przy projekcji, miało by sens żeby je obiąć i podgłosić. Same dwa monolithy robią już robotę ☺

U mnie nigdy nie wykryl dwoch. Nie wiem dlaczego ani nie wiem gdzie to zmienic. Dziwne troche.

U mnie nigdy nie wykryl dwoch. Nie wiem dlaczego ani nie wiem gdzie to zmienic. Dziwne troche.

Opcja niezależnej kalibracji dwóch subwooferów na pewno jest częścią Audyssey MultEQ XT32 czyli tej lepszej wersji Audyssey dostępnej w amplitunerach (obecnie na pewno Denon i Marantz, wyższe modele), konkretnie ta funkcja nazywa się ponoć Sub EQ HT. W innych systemach kalibracji może jest coś podobnego?

Jeszcze raz prosze o tytuly filmow do testow niskich czestotliwosci.

Incepcja , Dzień niepodległości (ta pierwsza cz. gdy statek obcych przelatuje obok księżyca choć i w drugiej nie brakuje tąpnięć np gdy znowu do księżyca dolatuje kula czy to też jest jakiś statek albo jak chłopakom na księżycu nie załączył się zaczep) , i naprawdę co mnie "pociągło" to scenka z Pasażerowie, gdy w statek wali taki olbrzymi meteor przedostając się przez tą bariere ochronną i pokazują wnętrze statku jak drżą szyby, ku.r.w.a jaki tam jest niski bas, mogę tylko pomarzyć o nim :) , zobacz i napisz jak Ci to pracowało na tych scenkach , King Kong jak ludziska uciekali od dinozaurów, Iron Man jak Tony Stark prezentuje swój pocisk chyba Jerycho który ro***erdala górę w drobny mak chyba jest to pierwsza część IM, i zajebista scenka z filmu Salomon Kane z początku jak tytułowy bohater rozmawia z wysłannikiem piekieł, jaki zajebisty diabelski głos tego czegoś :) , a chwilę przed okręty się naparzają, Wojna Światów jak spod ziemi wyłazi robot obcych, 2012, San Andreas, Armagedon z 1998 z Brucem Willisem kilkanaście minut po rozpoczęciu jak na ziemię spadają kawałki meteoru, masakra, Spaktra z Bondem początek filmu do wybuchu i zawalenia budynku, a później jak wybucha baza w kraterze (117 minuta), U-571 z 2000r gdy u-boot schodzi pod powierzchnię i niemcy rzucają bomby głębinowe, King-Kong Wyspa Czaszki i ostatnie kilkanaście minut gdy walczy Kong i stwór z wyspy,(gdzieś od 95 minuty), Wielki Mur z 2016 od ok 15 minuty, Bogowie Egiptu z 2016 (około 15 minuty, ok 26 min, ok 42:30 , 60:01:30sek, 78 min, 98 minuta, to tylko niektóre :)

mój temat do testu suba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto. Fajnie to wszystko wtedy dziala, tylko te obciete trzeba dac lekko glosniej na ich wlasnym panelu sterowania.

Daj znac jak wyszlo i czy jestes zadowolony.

Wypróbowałem. No fajnie to działa. Obciąłem małe na 55Hz i głośność dałem na godzinę​ 11tą, (była na 9tą). Jednocześnie obniżyłem ogólną głośność subwooferów w amplitunerze o 2db, żeby nie było za dużo basu.

Wypróbowałem. No fajnie to działa. Obciąłem małe na 55Hz i głośność dałem na godzinę​ 11tą, (była na 9tą). Jednocześnie obniżyłem ogólną głośność subwooferów w amplitunerze o 2db, żeby nie było za dużo basu.

No efekt jest fajny, ale nie mialem zbyt wiele czasu na testy i dopiero dzisiaj i jutro bede mial wiecej czasu zeby potestowac nowe ustawienia. Zapowiada sie niezle ;-)

Trzeba zone gdzies wyslac, bo napewno tego nie zniesie.

Ja mam drewniany strop i pomieszczenie na gorze i jak za pierwszym razem testowalem Monolithy, to byl taki efekt jak by sie miala podloga zawalic. Zona wyszla przed dom bo tak sie wystraszyla, normalnie ja sam sie lekko przestraszylem. No a pozniej cala litanie musialem sluchac ;-) ale wkoncu jej przeszlo :-)

Jaki masz amplituner i te dwa mniejsze suby?

I jak masz je rozstawione w pomieszczeniu?

Do tych podanych tutaj i w podlinkowanym temacie filmów dobrych do testowania polecam jeszcze: Hellboy 2, Children of Men, Tron Legacy, Master & Commander, Incredible Hulk, Underworld Awakening, Mr & Mrs Smith, Apocalypto, Bourne Ultimatum, Pan's Labyrinth, Minority Report. Poza tym w blockbusterach zwykle scen akcji nie brakuje i każdy film z Marvela, Star Wars, LotR, Transformers, Batman, Bond coś fajnego z subwoofera wydusi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.