Skocz do zawartości
IGNORED

Duze czy male kolumny?

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie poszukiwania kolumn do kina domowego i czytajac rozne watki na temat zestawow 5.1 natknalem sie informacje o tym, ze w amplitunerze powinno sie ustawiac wszystkie glosniki jako male i crossover na 80hz, bo takie sa zalecenia.

Dobrze, ze nie dokonalem zakupu, bo mialem upatrzony zestaw z frontowymi kolumnami podlogowymi i jezeli to o czym napisalem wyzej jest prawda to wywalil bym troche siana w bloto, bo zaplacil bym troche wiecej za zestaw podlogowy, ktory i tak musial bym wykastrowac crossoverem.

Paranoja.

Chyba lepiej kupic lepszej jakosci kolumny o zakresie przenoszenia od 80hz niz podlogowki ktorym utne wszystko ponizej 80hz. Ja przynajmniej tak to rozumuje.

Zastanawiam sie rowniez w jakim celu producenci kolumn pchaja do swoich zestawow 5.1 czy 7.1 pelnowymiarowe kolumny na front wiedzac o tym dobrze, ze ktos bedzie je kastrowal.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Jaka Waszym zdaniem decyzje powinienem podjac?

Marka i model amplitunera jak i budzet na kolumny jest bez znaczenia w tym momencie. Chodzi tylko o to, czy kolumny duze czy male.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/135037-duze-czy-male-kolumny/

powinno sie ustawiac wszystkie glosniki jako male i crossover na 80hz, bo takie sa zalecenia

To jest raczej tylko bezpieczne ustawienie, które będzie działać z większością kolumn. Ale nawet z podłogowymi kolumnami warto przyciąć pasmo poniżej dolnej granicy przenoszenia, żeby ograniczyć wychylenie membrany i zniekształcenia.

Jeżeli planujesz zakup subwoofera, to możesz go wykorzystać do odtwarzania niskich tonów z wszystkich kanałów i zamiast pelnopasmowych kolum kupić podstawkowe. Co może oznaczać lepszą klasę kolumn za te same pieniądze. Lub tańsze kolumny podobnej klasy.

To jest raczej tylko bezpieczne ustawienie, które będzie działać z większością kolumn. Ale nawet z podłogowymi kolumnami warto przyciąć pasmo poniżej dolnej granicy przenoszenia, żeby ograniczyć wychylenie membrany i zniekształcenia.

Jeżeli planujesz zakup subwoofera, to możesz go wykorzystać do odtwarzania niskich tonów z wszystkich kanałów i zamiast pelnopasmowych kolum kupić podstawkowe. Co może oznaczać lepszą klasę kolumn za te same pieniądze. Lub tańsze kolumny podobnej klasy.

Naczytalem sie tego troche przez ostatnich pare dni i koledzy pisza, ze nawet wielkie podlogowki trzeba ustawic w ampli jako male i odciac je od dolu przy 80hz. Dlatego nie rozumiem po jakiego wala je kupowac. I po co pchaja je do zestawow przeznaczonych do kina domowego.

Subwoofer mam 2 x Monolith Plus i 2 x Rel Quake 2.

No i teraz szukam nowych kolumn.

Łoł to masz dobry subwofer. A raczej subwofery :) nie koniecznie tak musi być z crossover-em i nie jest tak z ustawianiem kolumn. Kolumny w których przetworniki mają membrany mniejsze niż 16 cm ustawiamy na Small a większe normalnie na Large. Z odcięciem jest tak, że jeśli masz kolumny frontowe z dużymi, powiedzmy 8 calowymi woferami i jeśli nie szkoda Ci ich a kolumna ma dolne pasmo rzeczywiste na poziomie powiedzmy 40Hz nie odcinasz ich tak wysoko, możesz dać 50Hz ale uwierz mi to katowanie niskotonowców bo przecież przetworzy on też niższe częstotliwosci (mimo, że z dużo niższą skuteczniościa ale odtworzy a raczej będzie się starał :) ). Zauważ, że nie mają one takiej budowy jak te z subwoferów, chodzi tu o jak mi się wydaje amplitudę drgań (chyba dobrze napisałem:) ), jest o wiele mniejsza niż w subwoferach, wiąże się to tez z zawieszeniami górnym i dolnym więc gdy podczas seansu dojdzie do scen akcji te z kolumny będą "pracowały" na granicach swoich możliwości(jesli ich nie odetniesz). Przetworniki subwofrów mają dłuszy skok cewki co pozwoli im na większe wychylenia membrany, o wiele większe niż tych z kolumn dlatego bezpieczniej jest odciac kolumny od tych niskich częstotliwosci a kupują dlatego podłogówki bo one dają lepsze brzmienie przy odsłuchu stereo i nie potrzeba do wspomagania ich subwofera..

Mam nieco inne podejście. Kolumny mają swój naturalny spadek na basie i to praktycznie od ich konstrukcji zależy, czy przy głośnych odsłuchach bardziej męczą się ich wysoko- czy niskotonowce. A że męczą się wysokotonowe, to słychać w naprawdę wielu monitorach i zazwyczaj podłogowe potrafią grać głośniej zanim zaczną być słyszalne zniekształcenia.

Ponadto wiele filmów ma muzykę nagraną bez wspomagania kanału LFE, przez co z w pełnej krasie ona zagra jedynie z kolumnami, które potrafią odtworzyć niższe tony. Przerzucenie dźwięku z frontów na subwoofery może być na to radą? Prowizoryczną, bo nie spotkałem amplitunera, który przy tej okazji by nie obcinał dynamiki dźwięku.

Łoł to masz dobry subwofer. A raczej subwofery :) nie koniecznie tak musi być z crossover-em i nie jest tak z ustawianiem kolumn. Kolumny w których przetworniki mają membrany mniejsze niż 16 cm ustawiamy na Small a większe normalnie na Large. Z odcięciem jest tak, że jeśli masz kolumny frontowe z dużymi, powiedzmy 8 calowymi woferami i jeśli nie szkoda Ci ich a kolumna ma dolne pasmo rzeczywiste na poziomie powiedzmy 40Hz nie odcinasz ich tak wysoko, możesz dać 50Hz ale uwierz mi to katowanie niskotonowców bo przecież przetworzy on też niższe częstotliwosci (mimo, że z dużo niższą skuteczniościa ale odtworzy a raczej będzie się starał :) ). Zauważ, że nie mają one takiej budowy jak te z subwoferów, chodzi tu o jak mi się wydaje amplitudę drgań (chyba dobrze napisałem:) ), jest o wiele mniejsza niż w subwoferach, wiąże się to tez z zawieszeniami górnym i dolnym więc gdy podczas seansu dojdzie do scen akcji te z kolumny będą "pracowały" na granicach swoich możliwości(jesli ich nie odetniesz). Przetworniki subwofrów mają dłuszy skok cewki co pozwoli im na większe wychylenia membrany, o wiele większe niż tych z kolumn dlatego bezpieczniej jest odciac kolumny od tych niskich częstotliwosci a kupują dlatego podłogówki bo one dają lepsze brzmienie przy odsłuchu stereo i nie potrzeba do wspomagania ich subwofera..

Ale nawet jesli kupie kolumny z 8" wooferem i odetne je przy tych 50hz to subwoofer bedzie gral tylko do 50hz bo tak dziala automat w amplitunerze a co za tym idzie czesc pasma LFE od 50 do 80hz przepadnie bez sladu, bo nie sadze ze bedzie ono przekierowane na fronty. To jak to jest?

Znawcy od kina domowego pisza, ze nalezy odciecie robic przy 80hz, bo do tego miejsca jest sygnal LFE.

Wiec jaki sens odcinac przy 50hz i swiadomie pozbawiac sie czesci sygnalu LFE?

Kanał LFE jest do 120Hz, a nie 80Hz. 80Hz zaleca się bo gdy jest kłopot z akustyką basu, to w większości pomieszczeń takie właśnie odcięcie przynosi najlepszy efekt, oraz takie są ustalenia THX. Ale im większe pomieszczenie, tym z reguły odcięcie frontów przestaje grać lepiej niż brak ich odcinania.

Co do wspomnianego automatu odcinania w amplitunerach - to zależy od modelu i jego funkcjonalności, bo w niektórych można indywidualnie odcinać poszczególne kanały a jeszcze inaczej odcinać subwoofery. Mogę np. odciąć fronty na 80Hz, a suby na 120Hz, ale gra to u mnie gorzej niż to i to na 80Hz. Natomiast najlepiej gra u mnie zostawienie frontów na large a subów na 80Hz.

Kanał LFE jest do 120Hz, a nie 80Hz. 80Hz zaleca się bo gdy jest kłopot z akustyką basu, to w większości pomieszczeń takie właśnie odcięcie przynosi najlepszy efekt, oraz takie są ustalenia THX. Ale im większe pomieszczenie, tym z reguły odcięcie frontów przestaje grać lepiej niż brak ich odcinania.

Co do wspomnianego automatu odcinania w amplitunerach - to zależy od modelu i jego funkcjonalności, bo w niektórych można indywidualnie odcinać poszczególne kanały a jeszcze inaczej odcinać subwoofery. Mogę np. odciąć fronty na 80Hz, a suby na 120Hz, ale gra to u mnie gorzej niż to i to na 80Hz. Natomiast najlepiej gra u mnie zostawienie frontów na large a subów na 80Hz.

Czyli odcinajac swoje suby na 80hz gubisz pasmo od 80 do 120hz. Tracisz czesc efektow LFE.

Tak?

Czyli odcinajac swoje suby na 80hz gubisz pasmo od 80 do 120hz. Tracisz czesc efektow LFE.

Chyba mieszasz kanał LFE z frontami. Odcięcie frontów nie wpływa na kanał LFE tylko na dźwięk z kanałów frontowych, który jest kierowany do subwoofera. Niektóre amplitunery mają osobną pozycje w konfiguracji, pozwalającą na ustawienie filtru dolnoprzepustowego dla LFE, gdzie zwykle zalecane jest ustawienie 120Hz.

Dokładnie tak. Przy czym warto pamiętać, iż to nie jest cięcie jak skalpelem, tylko jest to spadek głośności, więc w moim przypadku 120Hz jest słyszalne, tylko ciszej niż 80Hz. Druga sprawa - 80-120Hz to byle monitor zagra, natomiast efekty subwoofera schodzą spokojnie dwie oktawy niżej i to ich oczekuję po subwooferze, a nie 100 czy 120Hz.

Chyba mieszasz kanał LFE z frontami. Odcięcie frontów nie wpływa na kanał LFE tylko na dźwięk z kanałów frontowych, który jest kierowany do subwoofera. Niektóre amplitunery mają osobną pozycje w konfiguracji, pozwalającą na ustawienie filtru dolnoprzepustowego dla LFE, gdzie zwykle zalecane jest ustawienie 120Hz.

Ok.

Czyli jezeli w moim ampli nie ma mozliwosci regulacji LFE, to znaczy ze zabawa crossoverem konczy sie na kolumnach przednich a sub i tak gra swoje do 120hz?

Moj ampli to Yamaha rx v1067 i nie widze regulacji innej niz crossover od 40 do 200hz.

Ale nawet jesli kupie kolumny z 8" wooferem i odetne je przy tych 50hz to subwoofer bedzie gral tylko do 50hz bo tak dziala automat w amplitunerze a co za tym idzie czesc pasma LFE od 50 do 80hz przepadnie bez sladu, bo nie sadze ze bedzie ono przekierowane na fronty. To jak to jest?

Znawcy od kina domowego pisza, ze nalezy odciecie robic przy 80hz, bo do tego miejsca jest sygnal LFE.

Wiec jaki sens odcinac przy 50hz i swiadomie pozbawiac sie czesci sygnalu LFE?

coś Ci się pokićkało, Kolega popej to wyjaśnił chyba bardzo jasno

Mam nieco inne podejście. Kolumny mają swój naturalny spadek na basie i to praktycznie od ich konstrukcji zależy, czy przy głośnych odsłuchach bardziej męczą się ich wysoko- czy niskotonowce

"zmęczą się" tylko niskotonowe bo zauważ, że 3/4 albo 2/3 mocy (zależnie od konstrukcji- dwu- czy trzy drożna) "pochłania" niskotonowiec a reszta "leci" na wysokotonowca lub na niego i średnitonowca więc niewiele i to te ostatnie (średnio i wysokotonowy) najpóźniej będą się męczyc jak to nazwałeś, a bedą się męczyły tylko wtedy gdy przehula się z mocą podaną na kolumny i pojawią się zniekształcenia na wzmacniaczu. Ale mi chodziło o pokazanie różnic między głośnikiem kolumny a subwofera a konkretnie różnic w budowie.

Co do wspomnianego automatu odcinania w amplitunerach - to zależy od modelu i jego funkcjonalności, bo w niektórych można indywidualnie odcinać poszczególne kanały a jeszcze inaczej odcinać subwoofery. Mogę np. odciąć fronty na 80Hz, a suby na 120Hz,

no właśnie :)

A że męczą się wysokotonowe, to słychać w naprawdę wielu monitorach i zazwyczaj podłogowe potrafią grać głośniej zanim zaczną być słyszalne zniekształcenia.

co zagra głośniej zależy od skuteczności danej kolumny bo monitory potrafią piznąć i to niezle pokonując podłogówki. Jak napisałem wyżej, wysokotonowe dostają w dupę jeśli przekroczona jest moc wzmaka/końcówki mocy (przesterowanie) po przekroczeniu pewnego magicznego położenia potencjometru, zazwyczaj jest to połowa skali czasami wcześniej i gdy pojawiają się wtedy zniekształcenia tylko i wyłącznie wtedy. A pierwszym objawem mówiacym o tym, że na kolumny wali za dużo mocy jest nienaturalna praca właśnie niskotonowego (ja to nazywam tzw furczeniem membran), zmniejszysz moc to żaden wysokotonowy nie będzie się męczył i nie uszkodzi się. Dlatego lepiej mieć dwa razy mocniejszy wzmak/końcówkę mocy od mocy kolumny bo wtedy nie przekracza się tego magicznego położenia potencjometru i nie występują zniekształcenia i nie uszkodzi się nam "gwizdek" :) Inna sytuacja jest gdy mamy kolumny o dużej skuteczności. Wtedy byle słabeusz wysteruje te kolumny bez obawy przed uszkodzeniem ich.

Moj ampli to Yamaha rx v1067 i nie widze regulacji innej niz crossover od 40 do 200hz.

też mam Yamahę ale "niższy" model ale myslę, że menu jest podobne. Yamaha doszła do wniosku, że wystarczy takie ustawienie i ja sie z tym zgadzam. Ustawiam kolumny na Large i odcinam je (mimo, że głośniki średnioniskotonowe mają 16 cm) na 80 tym samym na subwofer zostają skierowane składowe niskich poniżej 80Hz z kanałów przednich i po ptakach. Po co więcej ustawień. Bez sensu.

Czyli jezeli w moim ampli nie ma mozliwosci regulacji LFE, to znaczy ze zabawa crossoverem konczy sie na kolumnach przednich a sub i tak gra swoje do 120hz?

próbowałem kilka jak nie kilkanaście razy i za każdym razem gdy odcinam kolumny odcinany jest subwofer. Jednak nigdy jakoś nie brakowało mi basu z zakresu kanału LFE, nie odczuwałem też żadnej "dziury"

Mam rozumiec ze moj ampli ma na sztywno ustawione LFE i jedyna opcja regulacji tego kanalu to pokretlo na subie?

jeśli masz połączone kablem z gniazdem LFE w subie to odcieciem steruje amplituner, w subie możesz , że tak powiem rozkręcić na maxa odcięcie ale i tak reguluje to amplituner gdyż przy takim połączeniu pomijany jest filtr subwofera.

Tak, mam wszystko crossover, faze, głośnosć jeśli Kolego zanskarix mnie pytasz

Co innego jeśli połączysz amplituner z subem z jego wejściem LINE IN wtedy możesz odcinać na subie

Źle to rozumiesz. W amplitunerze ważne są tylko 3 opcje:

- tryb pracy suba

- czy sub jest włączony

- odcięcie.

Tryb pracy mozna ustawic na LFE - bedzie na wyjsciu Sub Out tylko kanał LFE. Lub LFE+Main. Tutaj amp. zmiksuje na wyjscie suba kanal lfe oraz pozostałe kanały.

Czy sub ma być włączony lub nie to oczywista opcja. Wł da sygnal na sub - wyłączony nie.

Odcięcie - tutaj ustawiasz podział np. 80hz bedzie znaczyło że fronty dostaną to co powyżej 80hz, a poniżej pójdzie na sub.

To czy wybierzesz Large czy Small jedynie ustawi jakąś wartość dla w/w 3 opcji.

PS. Dobrze zrozumiałem masz 4 subwoofery? Jaki to metraż? 200mkw. ?

"zmęczą się" tylko niskotonowe bo zauważ, że 3/4 albo 2/3 mocy (zależnie od konstrukcji- dwu- czy trzy drożna) "pochłania" niskotonowiec

To o czym piszesz mówi nam o tym, jak zmęczy się przy napędzeniu kolumny wzmacniacz, a nie jak zmęczy się kolumna.

co zagra głośniej zależy od skuteczności danej kolumny bo monitory potrafią piznąć i to niezle pokonując podłogówki.

Skuteczność nie mówi nam o tym, jak głośno potrafi zagrać kolumna i przy jakim poziomie natężenia dźwięku zacznie siać zniekształceniami.

wysokotonowe dostają w dupę jeśli przekroczona jest moc wzmaka/końcówki mocy (przesterowanie) po przekroczeniu pewnego magicznego położenia potencjometru, zazwyczaj jest to połowa skali czasami wcześniej i gdy pojawiają się wtedy zniekształcenia tylko i wyłącznie wtedy. A pierwszym objawem mówiacym o tym, że na kolumny wali za dużo mocy jest nienaturalna praca właśnie niskotonowego (ja to nazywam tzw furczeniem membran), zmniejszysz moc to żaden wysokotonowy nie będzie się męczył i nie uszkodzi się.

Ja pisałem o zniekształceniach przy głośnym graniu a nie o uszkodzeniach, może stąd nieporozumienie. :) Te zniekształcenia są nad wyraz słyszalne w wielu monitorach i z założenia większy monitor/podłogówka zagra głośniej z dobrą jakością dźwięku. Gdy włączasz muzykę tak głośno, że basowce furczą lub prawie furczą, to wysokich tonów od daaaaawna już nie da się słuchać bez utraty jakości.

Ustawiam kolumny na Large i odcinam je (mimo, że głośniki średnioniskotonowe mają 16 cm) na 80 tym samym na subwofer zostają skierowane składowe niskich poniżej 80Hz z kanałów przednich i po ptakach.

Tego nie rozumiem - te same kolumny masz ustawione na large, a jednocześnie odcięte na 80Hz? To się nie wyklucza? :) Chyba że źle zrozumiałem? :) Albo chyba że Yamaha puszcza mimo uszu polecenie by były na large? Już nie pamiętam, jak to miałem rozwiązane w 465. ;)

Tryb pracy mozna ustawic na LFE - bedzie na wyjsciu Sub Out tylko kanał LFE. Lub LFE+Main. Tutaj amp. zmiksuje na wyjscie suba kanal lfe oraz pozostałe kanały.

w Yamaszce jest Extra Bass

Skuteczność nie mówi nam o tym, jak głośno potrafi zagrać kolumna

a co o tym mówi ??? może moc wzmacniacza co

Użytkownik Adek45 dnia 04.10.2017 - 14:48 napisał

wysokotonowe dostają w dupę jeśli przekroczona jest moc wzmaka/końcówki mocy (przesterowanie) po przekroczeniu pewnego magicznego położenia potencjometru, zazwyczaj jest to połowa skali czasami wcześniej i gdy pojawiają się wtedy zniekształcenia tylko i wyłącznie wtedy. A pierwszym objawem mówiacym o tym, że na kolumny wali za dużo mocy jest nienaturalna praca właśnie niskotonowego (ja to nazywam tzw furczeniem membran), zmniejszysz moc to żaden wysokotonowy nie będzie się męczył i nie uszkodzi się.

Ja pisałem o zniekształceniach przy głośnym graniu a nie o uszkodzeniach

ja piszę to samo, zniekształcenia powstają po przesterowaniu wzmaka chyba logiczne co a skąd biorą się uszkodzenia właśnie z przesterowania wzmaka bo te zniekształcenia walą na gwizdki bo to szczególnie ich dotyczy czyż nie

Te zniekształcenia są nad wyraz słyszalne w wielu monitorach i z założenia większy monitor/podłogówka zagra głośniej z dobrą jakością dźwięku

a wszystko to zależy od tego jakiej skutecznosci są kolumny, im wyższej tym głośniej zagrają nawet monitory od podłogówek, masz podłogówki ze skutecznością 86dB a monitory o skuteczności 96 to co głośniej zagra??? Monitory nawet gdyby miały moc połowę mniejszą.

te same kolumny masz ustawione na large, a jednocześnie odcięte na 80Hz?

tak jest i tak mam , mogę je odcinać tak samo gdy ustawię je na Small, to, ze są na Large co ma niby wnosić bo teraz ja nie rozumiem, że co, mają wyłącznie grać pełnym pasmem, bez sensu. Dlaczego nie mółbym ich odciąc, tym bardziej, że mam z czego.

"Skuteczność nie mówi nam o tym, jak głośno potrafi zagrać kolumna", czyli nie mówi nam o tym, jak maksymalnie głośno potrafi zagrać kolumna, oraz nie mówi nam o tym, jakie i kiedy pojawią się zniekształcenia w drodze do tej maksymalnej głośności. Mówi o tym, jak głośno kolumna zagra przy dostarczeniu danej mocy, co oczywiście również jest ważne, szczególnie przy słabszych wzmacniaczach. Ale gdy nasz wzmacniacz nie jest zbyt słaby, to parametr "skuteczności kolumn" nie powie nam, jak głośnymi dźwiękami możemy się cieszyć bez kłujących w uszy zniekształceń.

@Adek45 - miś1185 ma troche racji. Skuteczność mówi nam o uzyskanej głośności przy wpompowaniu 1W mocy ze wzmacniacza.

Więc trzeba to zsumować Skuteczność, Moc maksymalna kolumn i moc wzmacniacza... bo kolumny mogą być mniej skuteczne - ale jak są w stanie przyjąć więcej mocy to finalnie zagrają głośniej.

Skuteczność mówi nam o uzyskanej głośności przy wpompowaniu 1W mocy ze wzmacniacza.

No i fajnie czyli im więcej mocy dostarczysz ze wzmaka na kolumny tym głośniej zagrają a im większą skuteczność mają tym bardziej głośniej zagrają od tych ze słabszą skutecznością.

Masz wzmak o mocy 2x50W i dwie pary kolumn 100W i skuteczności 86dB i druga 50W i skuteczności 96 to co może ta mocniejsza zagra głośniej co. Ona może tylko przyjąc taką moc "na siebie" co oznacza jej wytrzymałość na dostarczoną moc i to nam też nie mówi jak zagra głośno i że będzie głośniejsza.To podłączcie sobie którąś kolumnę Klipscha (np RP 26 lub 28) i jakąś ze skutecznością poniżej 90dB to zobaczycie co zagra głośniej. Każde 3dB wiecej skutecznosci to dwa razy głośniejszy dzwięk.

Tutaj jest fajnie i w prosty sposób opisane więc skutecznosć fakt nie mówi jak głosno zagra ale, że zagra głośniej i to cały czas "mówię" a nie jak głośno zagra, trzeba czytać ze zrozumieniem Kolego :)

"Skuteczność nie mówi nam o tym, jak głośno potrafi zagrać kolumna",

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego napisałem że @miś1185 ma trochę racji. Nie ma co zaśmiecać wątku bo nie jest o tym. Tak 90dB zagra głośniej niż 88dB przy tej samej dostarczonej mocy... jednak jak kolumna 88dB bedzie w stanie wytrzymać przyjąć 2x większą moc to finalnie będzie w stanie wytworzyć wyższe ciśnienie maksymalne.

Adek, przy ustawieniu na large crossover chyba nie dziala.

Jutro rano jeszcze to sprawdze.

Czyli co panowie?

Wynika z tego ze nie ma sensu pakowac sie w podlogowce bo i tak trzeba je przyciac na 80hz i w zwiazku z tym kupic lepszej klasy monitory.

Ciekawe jak to jest ustawione w prawdziwym kinie.

W kinie wygląda na to że tak jest jak mówisz... jest naście małych głośników ciętych wysoko na 80-100hz. A rozpierduche robi kila subów za ekranem - to ewidentnie słychać.. przynajmniej w multiplexach.

Jak masz 4 suby to spokojnie możesz brać 4 monitory + centralny.

Jak masz 4 suby to spokojnie możesz brać 4 monitory + centralny.

I tak chyba zrobie.

Sprawdzalem przed chwila i jestem na 100% pewny, ze zmieniajac crossover w moim ampli zmienia sie odciecie glosnikow jak i subwoofera.

Kolumny Small też można odcinać bo i one potrafią zejść dosc nisko więc dla ochrony średnioniskotonowych odciąłbym je

Coooooo

No to w takim razie co o tym mówi pytałem

A Ty jak masz ustawione u siebie? Pisales, ze tez masz Yamahe.

Korzystasz z YPAO czy kalibrujesz recznie?

Mi sie wydaje, ze ten YPAO troche zbyt mocno ingeruje w brzmienie poszczegolnych kolumn i dzwiek staje sie jakis taki nijaki.

Jak skalibruje recznie, bez wnikania w equalizer tylko odleglosc kolumn i odciecie, to dzwiek wydaje mi sie troche jakby mocniejszy, zywszy.

Piszesz Kolego Uchatek (bo do cholery nie działa cytowanie selektywne)

"Sprawdzalem przed chwila i jestem na 100% pewny, ze zmieniajac crossover w moim ampli zmienia sie odciecie glosnikow jak i subwoofera."

no i właśnie o tym pisałem wcześniej (jak długo masz ten amplituner), mam fronty na Large i odcięte na 90, próbowałem różnych odcięc, nawet 200 jak i 40Hz ale podczas seansów za mocno dostają w dupe głośniki niskotonowe więc podniosłem najpierw na 60, później na 80Hz by zostać na 90Hz. Ustawiam wszystko ręcznie.

Ty masz zamiar słuchać na nich też muzyki? Na tych monitorach, ja wolałbym na podłogówkach bez wspomagania ich subwoferem. Przecież w stereo nie działa odcięcie. Nie pamiętam tylko czy przy ustawieniu Extra Bass można odciąć fronty.

Kolego AndrzejPiaseczno piszesz, że

"Tak 90dB zagra głośniej niż 88dB przy tej samej dostarczonej mocy... jednak jak kolumna 88dB bedzie w stanie wytrzymać przyjąć 2x większą moc to finalnie będzie w stanie wytworzyć wyższe ciśnienie maksymalne. "

tak, ale ta słabsza zagra dynamiczniej i bez zniekształcen tak jak ta mocniejsza z maksymalną moca dostarczoną do niej. Ok , kończymy :)

Muzyki raczej sluchal nie bede, bo mam zestaw stereo. Moze czasami jakis koncert czy cos takiego.

Dlatego zadecydowalem, ze kupie jednak wszystkie kolumny podstawkowe tego samego producenta i tej samej serii i tak bedzie chyba najlepiej.

W sumie to nie sprawdzalem czy odciecie dziala przy ustawieniu na large. Ale jesli tak piszesz to musi tak byc.

Dzieki za pomoc w ogarnieciu tematu.

Pozdrawiam

Tak, mam wszystko crossover, faze, głośnosć jeśli Kolego zanskarix mnie pytasz

Co innego jeśli połączysz amplituner z subem z jego wejściem LINE IN wtedy możesz odcinać na subie

Pisałem do autora tematu o tych gałkach :) Chodziło mi o to, że jeśli ma za mało możliwości regulacji w amplitunerze to może coś pomogłoby pobawienie się tymi właśnie ustawieniami bezpośrednio na subwooferze.

Ty masz zamiar słuchać na nich też muzyki? Na tych monitorach, ja wolałbym na podłogówkach bez wspomagania ich subwoferem. Przecież w stereo nie działa odcięcie. Nie pamiętam tylko czy przy ustawieniu Extra Bass można odciąć fronty.

Hmm to chyba w moim amplitunerze jest inaczej, bo odcięcie słyszę że działa wszędzie (w każdym trybie dźwięku, stereo też) dlatego ustawiłem kolumny frontowe na "large" mimo że mam monitory, bo słucham na tym też muzyki. Albo coś namieszałem przy ustawianiu i dlatego tak musiałem zostawić...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.