Skocz do zawartości
IGNORED

Uprzejma prośba Pioneer CT-959

FAN-HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie

Na forum jestem nowy i bardzo liczę na pomoc kolegów. Kupiłem magnetofon Pioneer CT-959 , dużo nowych kaset chrom, metal itd

Ściągnąłem instrukcję po angielsku. Od miesiąca mam też Technics RS-B965. Przyznam że w porównaniu z Pioneerem flagowy Technics wygląda jak kloszard.

Pytania dotyczą jednak Pioneera który użekł mnie tym jak gra . Takiej średnicy ( wokale, saksofony, trąbki dawno nie słuchałem)

1. Do czego służy przycisk z prawej strony pod duzym pokretłem poziomu LINE STRAIGHT ( z diodą)

2. Czy przy nagrywaniu kiedy wykonuję kalibrację np pod taśmę That's Metal Suono naprawdę trzeba tak mocno kręcić biasem i pokrętłem LEVEL dla uzyskania optymalnego efektu ? Może jakaś wskazówka jak to zrobić dla uzyskania najlepszego efektu?

( w Technicsie przy kalibracji właściwie tylko delikatnie się te pokretła skręca a nie tak mocno jak w 959)

3. I najważniejsze na co zwrócić uwagę przy konserwacji?

Moze ktoś ten model miał/ma ?

W instrukcji pisze że trzeba raz na jakiś czas głowicę rozmagnesować- na tym i innych forach że amorficznej się nie rozmagnesowuje?

Ja to zrobiłem .

Może ktoś podzieliłby się wiedzą na temat sprzetu który kupiłem? Będę bardzo wdzięczny bo nie mam źródła / praktyka który coś by mi doradził.

Nagrywam przez wysokiej jakości interkonekt podłączony do DUNE HD-BASE i nagrywam głównie z FLAC i WAVe także źródło pilnuję aby było wysokiej jakości.

Przyznam że różnica z dźwiękiem TECHNICS RS-B965 a Pioneer CT-959 jest przeogromna.

Gloria Estafan "Conga" czy Billy Ocean " Carribean Queen" naagrana na Pioneerze brzmi na Pioneerze wybitnie. Średnica, detale świetna separacja instrumentów. Kasety metal nagrane na Technics 965 i odsłuchane na Pioneer nie brzmią już OK.

Na technisie brzmią bardzo dobrze. O co tu cholera chodzi ???

Wróciłem do DECKÓW ponieważ mam w swoim Lexusie SC430 magnetofon oryginalny firmy MARK LEVINSON. Kupiłem na pchlim targu Dire Straits na kasecie, oryginał z GB z 1982. Raczej na Ferro nagrywany ( tak magnetofony rozpoznają kasetę)

Włączyłem w lexie i ......ocipiałem z wrażenia. Tego mi było trzeba. Przewspaniała , analogowa muza. Od tamtej pory naprawdę nie mogę słuchać i patrzeć na CD. Róznica mega. I postanowiłem sam kupić kilka decków i kaset żeby oddać się nowej pasji nagrywania dobrej jakości muzy na kasety.

Ostatni raz robiłem to w 1087 na tzw "szufladzie" Diory. Wróciło mi cholera całe fajne dzieciństwo i lata młodzieńcze. I fajnie jest tylko nie wiem jak maksymalnie wykorzystać tego Pioneera CT-959 i robić te nagrania poprawnie.

Dlatego proszę o info na temat sprzętu który kupiłem i kilka porad.

Bardzo Dziękuję

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/135070-uprzejma-pro%C5%9Bba-pioneer-ct-959/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

1. Do czego służy przycisk z prawej strony pod duzym pokretłem poziomu LINE STRAIGHT ( z diodą)

post-3254-0-49391600-1507352932_thumb.jpg

Tłumaczenie: Pomija regulację balansu przy nagrywaniu. Tylko CT-959.

2. Czy przy nagrywaniu kiedy wykonuję kalibrację np pod taśmę That's Metal Suono naprawdę trzeba tak mocno kręcić biasem i pokrętłem LEVEL dla uzyskania optymalnego efektu ? Może jakaś wskazówka jak to zrobić dla uzyskania najlepszego efektu?

Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją obsługi, a magnetofon nie jest rozregulowany, brudny lub nie ma namagnesowanej głowicy rec/pb, to tak.

3. I najważniejsze na co zwrócić uwagę przy konserwacji?

Na to, o czym jest mowa w instrukcji obsługi.

W instrukcji pisze że trzeba raz na jakiś czas głowicę rozmagnesować- na tym i innych forach że amorficznej się nie rozmagnesowuje?

Nie ma powodu aby wątpić w słuszność zapisów instrukcji obsługi tego magnetofonu. Amorficzne się rozmagnesowuje. Magnetorezystywnych nie wolno rozmagnesowywać.

Kasety metal nagrane na Technics 965 i odsłuchane na Pioneer nie brzmią już OK.

Na technisie brzmią bardzo dobrze. O co tu cholera chodzi ???

Myślę, cholera, że o potencjalnie możliwe i na przykład, różne ustawienia głowic, parametry magnetofonów i cholera wie co jeszcze.

Włączyłem w lexie i ......ocipiałem z wrażenia. Tego mi było trzeba. Przewspaniała , analogowa muza. Od tamtej pory naprawdę nie mogę słuchać i patrzeć na CD.

Mnie też się parę razy zdarzyło ocipieć. Ostatnio całkiem niedawno.

GM

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety na kasetach firmy That's takie ustawienie kalibracji w CT-959 jest normalne. Niczego to nie zmienia. Kasety tej firmy nagrane na CT-959 brzmią rewelacyjnie. Kompatybilność z Technicsem też się zgadza. Miałem RS-BX 707 i o dziwo wszystko gra jak nagrane na Pioneerze. Ale... Wystarczy włączyć mono żeby stwierdzić, że różnice są. Ja raczej nigdy nie używam kaset nagranych na innych deckach niż ten którego mam. Pioneer CT-959 jest ze mną od czerwca zeszłego roku i prawdopodobnie zostanie na dłużej. Zaliczył kilka spotkań magnetofonowych w Krakowie i znakomicie radził sobie w starciu z wysokiej klasy konkurencją (Dragon, ZX-9, Teac V-5010, JVC DD-99, Aiwa XK-S9000 i wiele innych).

Przy okazji bardzo dziękuję G.Mark za poradę której mi kiedyś udzieliłeś na forum. Okazuje się, że mamy co najmniej kilku wspólnych znajomych.

• 2 tygodnie później...

Dlatego proszę o info na temat sprzętu który kupiłem i kilka porad.

Jeżeli jesteś zadowolony i deck ten zostanie u Ciebie na dłużej, zaopatrz się, jeszcze jest to możliwe, w oryginalne obie rolki i główny pasek.

W tym modelu (jak i w innych z dwuwałkowym Reference Mechanism) najważniejszy jest pasek, nie ma tam możliwości jakiejkolwiek regulacji więc jeżeli się minimalnie rozciągnie będzie spadać taśma z lewej rolki i w konsekwencji zostanie "zmielona". Tak więc, jeżeli jest tam jeszcze oryginalny (a jest to bardzo prawdopodobne) zleć komuś doświadczonemu jego "renowację" podobnie jak i obu rolek. Koszt oryginałów jest wysoki, a zamienniki z reguły nie sprawdzają się. Tak w ogóle poczytaj w temacie Magnetofon, jest tam wszystko na temat eksploatacji i naprawy tego magnetofonu, zwłaszcza poradnik G.Marka na temat mechanizmu.

• 1 miesiąc później...

"Przyznam że różnica z dźwiękiem TECHNICS RS-B965 a Pioneer CT-959 jest przeogromna.

Gloria Estafan "Conga" czy Billy Ocean " Carribean Queen" naagrana na Pioneerze brzmi na Pioneerze wybitnie. Średnica, detale świetna separacja instrumentów. Kasety metal nagrane na Technics 965 i odsłuchane na Pioneer nie brzmią już OK.

Na technisie brzmią bardzo dobrze. O co tu cholera chodzi ???"

Zazwyczaj jest tak że kasety są kompatybilne wyłącznie na kaseciaku na którym były nagrywane, różnice są nawet jak weźmiesz magnetofon tej samej firmy ale inny model, ba są różnice nawet jak weźmiesz bliźniaczy model niestety to już 20-25 lat czasu od produkcji i czas robi swoje.

"Włączyłem w lexie i ......ocipiałem z wrażenia. Tego mi było trzeba. Przewspaniała , analogowa muza. Od tamtej pory naprawdę nie mogę słuchać i patrzeć na CD. Róznica mega. I postanowiłem sam kupić kilka decków i kaset żeby oddać się nowej pasji nagrywania dobrej jakości muzy na kasety."

Negacja sam z siebie, a skąd weźmiesz wysokiej klasy źródłowy materiał ? ze starych z 1982 r kaset ? no chyba nie, z internetu mp3 pozbawione dźwięku ? sprawa doboru odtwarzacza cd i wzmacniacza to już bardzo szeroki temat.

Wg ciebie kaseta z 82 roku gra lepiej niż cd, no to brawo .

Mając magnetofon z wyższej półki teraz czas na cd , bo nie wykorzysta się jego potencjału sprzętem źródłowym marnej jakości.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.