Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie źródło CD do Nada ?

jacm

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham wszystikiego po trochu od muzyki poważnej przez techno po metal z przewagą jednak Rocka , więc CD powinien być uniwersalny ale z dobrym wykopem , cenie sobie zrównoważenie tonalne a jeśli już ma coś przeważać to niech to bedzie bas , a nie syczące soprany ( tych nie trawię ) . Może ktoś z was ma podobne zainteresowania muzyczne i posiada wzmak Nada i już znalazł do niego znakomite źródło . Dodam że sprzęt chcę kupić używany więc mogą być starsze klocki np z Allegro tak do 400 zł . Może wiecie jakiej firmy CD dobrze się zgra z wzmacniaczem Nad ( starszy model 3240 ) , albo macie propozycje konkretnego modelu . Coś mnie ciągnie w stronę Denona ( może model 1460 ) ale nie wiem czy idę w dobrą stronę , nie chciał bym pobłądzić , niech ktoś nada mi dobry kierunek, pozdrawiam Jacek .

https://www.audiostereo.pl/topic/13508-jakie-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-cd-do-nada/

Witam i polecam NAD 5425 tez stary ale spelni Twoje oczekiwania ja mam taki i jeszcze 3 takie maja moi znajomi i jak narazie nie maja zamiaru sie ich pozbywac bo ni ma sensu graja swietnie a cena z odsprzedazy niczego nie zmieni bo to okolo 400 zl. Moj kosztowal wiecej bo w idealnym stanie ale widzialem takiego podobnego za 250 zl ale ktos najwyrazniej nie wiedzial co ma. I jeszcze fajny jest 502 NAD tylko wyswietlacz jest brzydki ale jesli Ci to wisi to warto poszukac. Pamietaj NAD z NADem jest dla konkurencji jadem. Pozdrowionka zycze udanych poszukiwan.:)

• 7 miesięcy później...

A co szanowne grono na to (cytat z forum kino domowe).

"Witam!

Właśnie w prasie (AUDIO VIDEO nr 7-8) odtrąbiono śmierć budżetowych CD-ków. :)

Odtąd koniec wątpliwości, co kupować w niskim zakresie cenowym. Odpowiedź brzmi: odtwarzacze wieloformatowe!

W półślepym teście odsłuchowym "budżetowe CD vs odtwarzacze wieloformatowe" odpustowy Philips DVP9000S pokonał takie asy budżetówki jak Harman Kardon HD755, Marantz CD5400 czy Cambridge Audio Azur 540C.

Myślicie że to koniec szoku? Dopiero początek! Teraz dopiero będzie... Na drugim miejscu (wciąż mowa o wrażeniach ODSŁUCHOWYCH!!!) lokuje się... SAMSUNG DVD-HD9545!!!"

Sam nie wiem co o tym sądzić.

... a ja myślę, że Panowie Nadredaktorzy test przeprowadzali na jakimś totalnie budżetowym wzmaku plus kolumny Kody lub coś z tego ... bzdety wymyślają, żeby napędzić koniukturę na formaty, którym jakoś ciężko jest na rynku audio ...

Czyżby mieli w tym jakiś swój cichy interes??? he he he ;-)

Fragmenty testu (m.in. jaki był zestaw testowy) są na stronie AV, tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... no! no! no! ...

tym razem postarali się ... widać, że nie czytam Audio-Video ;-)

... teraz ja też zaczynam się nad tym zastanawiać ...

Ciekawe jakich płyt użyli do odsłuchów??

>W półślepym teście odsłuchowym "budżetowe CD vs odtwarzacze wieloformatowe" odpustowy Philips

>DVP9000S pokonał takie asy budżetówki jak Harman Kardon HD755, Marantz CD5400 czy Cambridge Audio

>Azur 540C.

No i cóż to za rewelacja ? Raz, żaden z wymienionych wyżej CD nie rzuca mnie kolana, wolałbym zamiast każdego z nich droższy model Denona do 2kzł. Dwa, technika idzie do przodu nie do tyłu, więc co ma być gorszy ? hihi ;) Niech to cudo porównają np. z Thule, które można też dostać w granicach 2kzł. Maksymalny bezsens.

Stwierdzam jedno dla mnie podstawą jest osobiste "obmacanie" klocka. Artykuły tego typu wieszam w WC.

yamen

Szkoda, że do testów nie wzięli odtwarzacza CD Azur 640 C, który uchodzi za znacznie lepszy od 540 C.

Jeśli on by nie "pobił" DVD to rzeczywiście trzeba przeorientować swój sposób myślenia.

A może ktoś porównywał Azur 640 z Samsungiem 745 lub 945?

kiedyś w ślepym teści muzycy de mono stary model 963 SA uznali za lepszy niż dwa cd w kwocie pod 6k, chyba opera audio oraz jakiś Rotel, mam 963SA i do klasy NAD500i brakuje mu, ale marantza 6000 ki pobił spokojnie - miałem trochę czasu i bawiłem się w porównania, jasne że trzeba macać samemu, ale warto, zdziwiło mnie tylko, że AV uznało, że stary 963SA jest ponoć na cd lepszy niż nowy

Jak widzę wątek porównywalności brzmienia CD z DVD nie wzbudził większego zainteresowania.

Nie wiem czy wynika to z tego, że:

a) już się dużo o tym pisało i szkoda do tego wracać (choć dalej nie wiadomo jak to jest),

b) DVD jest porównywalny brzmieniowo z CD w klasie budżetowej i nie ma co więcej o tym rozmawiać,

c) DVD jest gorsze brzmieniowo z CD w klasie budżetowej i nie ma co więcej o tym rozmawiać, a jeden test w gazecie tego nie zmieni.

Jakby się nad tym zastanowić to w sumie za CD płaci się przecież tyle, bo mało osób je kupuje.

Stąd jednostkowa cena jest wyższa od DVD. To może tłumaczyć, że tańszy DVD gra porównywalnie (a nawet lepiej) niż CD.

Nie jest moim celem kogokolwiek przekonywać / sam nie jestem też przekonany : ) /, ale może warto na ten temat spojrzeć z uwzględnieniem takiej możliwości.

Wtedy pieniądze zaoszczędzone na źródle można będzie wydać na lepszy wzmacniacz /na pewno nie amplituner kd : ) / i kolumny.

Ciekaw mnie co o tym sądzicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.