Skocz do zawartości
IGNORED

Tarcza pilarki - szerokość rzezu

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

No i panowie krakałem ,krakałem i wykrakałem , moj kolega co z nim byłem w zeszłym roku w norwegii własnie podcinał szlifierka katowa z tarcza do drewna różne trudno dostepne miejsca/nie chcialo sie reczna!/

od poczatku jak to zobaczylem to mo mowilem ze ma nierowno pod kopołką ale jak to stary majster/tak mi sie wtedy wydawało/ mowi mlody nie pierd... mnie starego nie bedziesz uczył.

Nie minelo 6 miesiecy jak stojac do mnie plecami rozpierd.... pół lewej dłoni .Nawet nie wiedział kiedy i jak .

jak bedzie mial sprawna reke to bedzie sukces , jedyny plus to to ze mu dłoń poskladali w klinice w oslo a nie u nas w polsce.

Róbta tak dalej.

awaria, 20 Sty 2007, 00:01

>No i panowie krakałem ,krakałem i wykrakałem , moj kolega co z nim byłem w zeszłym roku w norwegii

>własnie podcinał szlifierka katowa z tarcza do drewna różne trudno dostepne miejsca/nie chcialo sie

>reczna!/ ...

Rzeczywiście, prawdziwy idiota.

henryku ,

moj wpis nawiazywał tez do tego co w tym watku pisali inni ,

a juz szczytem głupoty jest próba/pomysł ciecia tarcza diamentowa drewna/mdfu !!!!!!!!!

Tak jak w dawnych czasach powiedział jeden gość:

SĄ GRANICE KTÓRYCH PRZEKROCZYĆ NIE WOLNO!!!!!!!!!!

=>henrykpiątek, 20 Sty 2007, 13:02

Nie ma mądrych na codzień mamy takie czynniki jak monotonia pracy, rutyna, pośpiech ,zmęczenie-czyli czesto przestajemy myśleć.Żeby dużo nieszukać z własnego podwórka-zniszczyłem sobie tarczę diamentową (stanowczo za drogą aby próby ponawiać) wsadzając pędzelek czyszczacy miedzy tarczę a element stały maszyny pędzelek zablokował tarczę i rozsypała sie w drobny mak (dobrze że były założone grube z 4 mm blachy osłony i nie stałem na lini strzału).Jeszcze większe ryzyko jest przy narzedziach recznych ! Przy piłach zakładanych do pilarek recznych o niedużej liczbie zębów bezpośrednio za zębem z węglika spiekanego (Używanie pił poza cięńkorzazowymi ze stali węglowej nie ma sensu-za szybko się tępią) powinien być ogranicznik posuwu (taki garbek widoczny n.p. na zdjęciu Petera Daniela) obniżony o 0,2 do 0,7 mm od zęba czesto ma on funkcję antikickback zabezpiecza przed odbiciem piły n.p. przy trafieniu na sęk ,no i oczywiście zabezpiecza (jeśli jest prawidłowo zeszlifowany j.w.)przed za dużym posuwem na zab który przypominam nie powinien być większy niż 0,2 mm .To samo zabezpieczenie obowiazuje w frezach do frezarek z napędem recznym mało kto o tym wie ! NALEŻY ŻĄDAĆ ZAŚWIADCZENIA PRODUCENTA ŻE FREZ JEST PRZEZNACZONY DO OBRÓBKI Z POSUWEM RĘCZNYM ! (są także frezy do obróbki z posuwem mechanicznym) inaczej nie należy kupować takich frezów.Bardzo niebezpieczne są piły łańcuchowe (tarcze okragłe z zamocowanym łańcuchem) przeznaczone do szlifierek kątowych o obrotach nawet do 12'000 /min teoretycznie bardzo przydatne narzedzie w trudno dostepnych miejscach ale bardzo niebezpieczne !

Całych cześci ciała , zdrowia i myślenia życzę wszystkim DIYowcom

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wzeszłym roku w firmie papierniczej panowie postanowili ułatwić sobie prace za pomocą szlifierki kątowej o średnicy tarczy 230 i piły widiowej na tej szlifierce . Metalowa Piła widia ma większą masę od tarczy korundowej i dużo lepiej wcina się w materiał co zapewniło że gdy jeden z nich poruszył ciętą belką tarcza wpadła w ruch wahadłowy (nie wiem ja to nazwać ale tak to wygląda i jest związane z efektem żyroskopu) i weszła w udo operatora szlifierki . Zanim tarcza zatrzymała się ( duża masa tarczy i wysokie obroty) można powiedzieć że wyfrezowała sporą część . Firma w której się to wydarzyło jet oddalona od pogotowia góra pół kilometra ale karetka nie zdążyła na czas bo piła wyszarpała tętnice .

Przepraszam znałem faceta z widzenia i nie chciałbym żartów w temacie tego wpisu.

Także Panowie jest to bardzo niebezpieczne zresztą pracując w sklepie z elektronarzędziami stolarzy z reguły rozpoznaje po uścisku niekompletnej dłoni na powitanie.

Znalazłem opis zjawiska które następuje w chwili gwałtownego ruchu urządzeniem z kręcącą się tarczą

Precesja lub ruch precesyjny - zjawisko występujące wówczas, gdy ciało obracające się dookoła osi zostanie poddane momentowi siły posiadającemu składową prostopadłą do momentu pędu. Wtedy to oś obrotu ciała zaczyna wykonywać ruch kreśląc sobą powierzchnię w kształcie bocznej powierzchni stożka (wcześniej tworzyła ona nieruchomą prostą!). Zjawisko to może być zaobserwowane na przykładzie wirującego bąka, którego spróbujemy wytrącić z równowagi. Zacznie się on wtedy charakterystycznie zataczać, co jest spowodowane właśnie przez precesję. Precesja powoduje także stabilność wirujących obiektów. Dzięki precesji działają również żyrokompasy

jedne z cieńszych tarcz do cięcia drewna (40z bądź 60z ) wytwarza firma Hitachi ( tj ma w swojej ofercie ) do swoich pilarek ręcznych , np. przy średnicy zew 235 mm grubość zęba 2,25mm ( grubość tarczy 1,8)

no cena nie jest najniższa - ok 150- 180 zł

przypuszczam , iż w mniejszych rozmiarach tarcz 185mm czy 160 mm grubość zęba może dojść do 2 mm

kotakt z Hitachi Power Tools Poland lub punktem sprzedaży wyrobów Hitachi ( nie markety )

-->dodo, z cienkimi tarczami jest ten problem że mają spore "dragania" w boki (nawet przy niedużej średnicy tarczy), więc z tych1,8mm spokojnie 2mm - 2.2mm się zrobi (a i to zakładając że wrzeciono jest dobrze ułożyskowane i nie ma bicia).

Obroty robocze sa podawane na tarczy piły . Często producenci podaja tez max dopuszczalną prędkość obrotową tarczy. Wprzypadku tarcz o dużej średnicy "składanych "z kilku elementów i zgrzewanych absolutnie nie wolno przekraczać dopuszczalnych obrotów .

Co do tej odpowiedzi o "esowate wycięcia w tarczy" to panu ze sklepu tylko zdrowia winszować .... są to szczeliny dylatacyjne zapobiegajace wichrowaniu się gorącej tarczy i zmniejszające rezonanse pracujacej piły . Metal się rozszerza w trakcie cięcia i szczeliny są po to by "nadmiar" miał sie gdzie pomieścić bez skręcania tarczy

=>utopia, 22 Sty 2007, 12:01

To co jest na tarczy to maksymalne dopuszczalne obroty i tych nie wolno przekraczać ! Przeważnie (99%) ręczne pilarki nie mają nawet wymaganych standardowo obrotów zapewniających właściwą predkość obwodową zalecaną do materiałów drewnopochodnych (piła jest"duszona")dla przypomnienia podaję wynosi ona 50-70 metrów/sekundę (różne badania między innymi przez instytut technologii drewna) i tak n.p. piłka 160mm dla 50 m/s powinna się kręcić z następującą prędkością:

50 m/s:3,14:0,16mx60s=5971obrotów/minutę -zobaczcie u siebie o ile macie zanizone obroty !

Dla porównania podam że profesjonalne pilarki z piłą D300mm mają przy obróbce wiórówki obroty między 4400 a 5500 obrotów na minutę przy zapiaszczonej płycie wszyscy schodzą na 4500 gdyż narzędzie się mniej tepi a niżej już nie można bo n.p. wychodzi gorsza jakość rzazu.Bardzo wazny jest tzw posów na ząb i nie powinien on być większy niż 0,2 mm/ząb gdyż grozi to uszkodzeniem,ostrza,korpusu piły.

Dawniej wycięcia piły miały za zadanie kompensację rozszerzalności cieplnej (były wykonywane poprzez frezowanie (obróbka raczej niskotemperaturowa) ,aktualnie blachy wycina się laserem i nacięcia w skutek temperatury także usztywniają piłę (następuje lokalne utwardzenie cieplne) Nacięcia w środku płaszcza piły również wygłuszają hałas o jakieś 5-8dB czyli piła z ok 91dB uzyskuje mniej niż wymagane nieprzekraczalne przy pracy w przemyśle 85dB.

Tnąc pilarką taśmową można standardowo uzyskać szerokość rzazu 1,1-0,8mm niestety taśma dużo szybciej się tępi w stosunku do piły z zębami z węglikami

Maszyny takie można kupić w marketach już od 900 zł (hobby) takiej hobby taśmy nie ma sensu ostrzyć lepiej wymieniać na nową.

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell- masz rację i niema co polemizować ale trzeba pamietać że są Giganci Rocka co potrafią na szlifierke zakładać a i znam sam osobiscie 2 osoby które mają samoróby krecące 8tyś obr /min tam tarcza nie tnie lecz pali drewno . Co do posówu (niemylić z" posówaniem") zbyt niska predkość daje tylko wzrost temp tarczy i szarpane krawedzie materiału .Co do pilarek "hobby" niestety te które są dostepne w marketach o mocy 1do 2 kw i obrotach 1800-2500/min to śmiech nie dośc że jakośc wykonania żadna to i obroty zamałe i mocy braknie...

-->szczesiu, jak chcesz to mogę Ci podesłać następującą tarczę:

rodzaj: hartowany "blaszak" (nie widia :P )

średnica: 5,5"

grubość: około 1,2mm

ilość zębów: 40

otwór pod wrzeciono: 1/2" (12,7mm)

producent: vermont american

Leży to to u mnie od jakichś 20 lat (jeszcze oryginalnie zapakowane :) ), a dopiero za jakiś czas będę miał w co to wsadzić (buduję mini pilareczkę stołową), więc w międzyczasie może u Ciebie porobić ;)

Jeżeli po tym co zamierzasz zrobić będzie się jeszcze nadawała do użytku - odeślesz, jak nie - wyrzucisz ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.