Skocz do zawartości
IGNORED

Tarcza pilarki - szerokość rzezu

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy są tarcze do drewna o średnicy rzezu 2 mm lub mniejszej i gdzie je kupić?

Mam rozrysowany projekt na płycie, niestety użyłem za cienkiego pisaka i tarcza, którą mam przycięła by nie tylko narysowaną linię.

Piłką ręczną - tego się obawiałem. Łatwo się tnie MDF? Może jakieś prowadnice można kupić? Nie mam wprawy w ręcznym cięciu i się boję, że krzywo przytnę.

Mam w domu różne piły - jakiej użyć - płatnicy, takiej z rurki, czy może z brzeszczotem - do metalu?

A z wyrzynarką mam złe doświadczenia - kiedyś wypróbowałem i na 10 cm cięcia z prowadnicą miałem 7 cm skosu. Tani model i miała zwichrowane mocowanie ostrza. Potem patrzyłem w sklepie i wszystkie do 400-500 zł tak miały - to po co do nich dodają te prowadnice?

Oczywiscie sa takie tarcze, i pracuje sie z nimi calkiem niezle (poza tym sa tansze niz te wyspecjalizowane o duzej srednicy). Nikt nie powiedzial ze na pile stolowej trzeba uzywac duzych tarcz.

Oto tarcza ktora sie bardzo dobrze sie sprawdza na MDF i laminatach. Szerokosc zebow wynosi 1.75mm. Srednica 18cm, podczas gdy zalecana tarcza do mojej pily (stolowej) powinna byc 25cm.

[obrazekLUKASZ-221836_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>P.D.

Ty masz kolego wybór..a unas to czasem strach się zapytac pana zza lady bo może sie obrazic i w buzię dać.

Nawet kiedyś takiego gośćia zapytałem poco są te esowate wycięcia w pile..

powiedział że do powieszenia na np.gwooozdziu!Takie to spece sie trafiają!

Byłem w Makro i w Castoramie (oba mam pod domem) i nie mają tarcz cieńszych niż 2-2,3 mm. Pozostaje ręczne cięcie, albo mniejsza obudowa - a co tam, i tak zamknięta. :-D

Na jaka predkosc jest ta tarcza? I co sadzicie o mozliwości zastosowania tarczy od szlifierki kątowej średnicy 115mm do ciecia sklejki? Jak to wyjdzie? Czy 11tys.rpm to wtedy nie jest za duzo?

A może są jakieś tarcze z drobnymi zebami?

Nie wiem na jaka predkosc, ale prawdopodobnie jest kompatybilna ze wszystkimi pilami stolowymi. Oczywiscie jest to tarcza do pily recznej (cyrkularki).

Na szlifierce katowej mam zainstalowana tarcze o srednicy 5" (12.5cm, 26 zebow). Jest to przydatne przy instalacji podlog, gdy trzeba podciac framugi przy drzwiach lub zrobic otwory do nawiewow powietrza. Wysokie obroty szlifierki nie wydaja sie byc tu przeszkoda. ;)

Ciąłem płytę wiórową taką piłą do drewna na szlifierce kątowej (z widiowymi zębami) i niestety w ręku się tego nie da utrzymać. Nawet z jakąś przykładnicą. Przy takich obrotach wystarcza niezauważalna zmiana kąta i już piła jedzie w bok.

pozdr.

Ano kolego Qubric takie rozwiązanie jest raczej ryzykowne i godne polecenia dla potencjalnych samobójców.

PeterDaniel, ostrożnie z takimi wpisami proszę, bo może to przeczytać ktoś nieodpowiedzialny i bez wyobraźni, a co będzie jak się (lub co gorsza kogoś) uszkodzi?

Wszystko zalezy od ilosci i typu zebow. Mam kilku znajomych ktorzy instaluja profesjonalnie hardwood floor i jest to standardowe narzedzie.

A kolega McGyver jak nie uzywal to nie powinien komentowac.

Powinienem tez dodac, ze odpowiednia technika ciecia (szczegolnie przy wchodzeniu w material) jest tu niezbedna, ale gdy to sie opanuje nie ma wiekszych problemow w praktyce. Oczywiscie nie jest to metoda bzpieczna i ogolnie nie zalecana. Jak to mowia: Don't try it at home ;)

Ja raczej odpowiadam konkretnie na pytania i gdy takie pytanie padlo, podzielilem sie jedynie doswiadczeniem. Mam tez nadzieje ze nie bedzie tu jak na diyAudio, gdzie praktycznie mowa o cieciu aluminium na pile stolowej zaczyna byc juz tematem tabu.

Peter, a żebyś widział mój cyrkiel do frezarki do podfrezowań pod głośniki w obudowach! Wykonany częściowo z MDF, a posklejany taśmą klejącą żeby się nie przesuwało.

Szlifierka ma bardzo duze obroty, ok 10,000, a wiec przy drobnych zebach i pewnym uscisku, nie powinno szarpnac. Wazne jest jednak wchodzic w material powoli i stopniowo, najlepiej opierajac sama szlifierke o dany material lub o cos sztywnego, wtedy mamy dobry punkt odniesienia. No i w razie czego zwolnic przycisk.

Ochrona zabezpieczajaca tarcze jest zalecana, chociaz zaden z "profesjonalistow" jej nie uzywa, gdyz ogranicza "dojscie" .

Ta szlifierka to tylko bez bazy cialem, bo o to wlasnie chodzi: dojscie do trudno dostepnych miejsc. Faktem jest ze dlugosc ciecia nie byla zbyt wielka a i material niezbyt gruby, bo w przeciwnym przypadku bym pewnie uzyl czegos innego.

No właśnie nie ma pił z drobnymi zębami. Gdyby zęby były takie jak w brzeszczocie to nie byłoby problemów, tylko ze wtedy prawdopodobnie by się grzało. Osłona szlifierki w niczym nie przeszkadza. Ale z ręki się nie da prosto przeciąć niestety. Co prawda nie aż tak żeby się tym pokroić ale większość szlifierek nie ma bezpiecznego wyłacznika więc trzeba uważać.

Umieszczani w stojaku czy mocowanie w imadle nie bardzo ma sens skoro są piły ręczne które po przykręceniu udają piłę stołową i maja mniejsze obroty. Problem tylko jest z tarczami. Mają za grube zęby – zwłaszcza do sklejki. A może zamiast tarcz zastosować taki frez zębatkowy? Tylko że one są chyba małej średnicy?

• Redaktorzy

MDF dobrze się tnie czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Większe obroty (takie jak wspomniane wyżej 10tys) będą powodowały przypalanie materiału. I mówi się rzaz a nie rzez.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

szczesiu a co za problem jeszcze raz rozrysować uwzgledniając szerokość rzazu/ciecia/???

Panowie no bez przesady palce chcecie stracić???

Szlifierką kątowa+tarcza /widia/ i ciecie wdłużne???

Lub jakieś tarcze diamentowe???

Szczesiu moge/mam znajomka co tnie wodą/ ci to wodą/rzaz 0.5mm/ przeciąć z dokładnością do0.01mm ale jedyny problem to to że mdf troche spuchnie.

• Redaktorzy

oprócz tego:

Cięcie:

Narzędzia przeznaczone do obróbki płyt MDF w porównaniu z narzędziami do obróbki drewna wymagają większych kątów przyłożenia oraz zwiększenia rozwartości kąta pochylenia krawędzi tnącej zęba piły. Zredukowany docisk przy cięciu, głównie poprzez użycie zmiennych skosów natarcia tarczy i zredukowanie szerokości nacięcia (rzazu) przedłuży żywotność piły. Szybkość ruchu posuwowego przy cięciu i obciążenie materiałem jednego zęba tarczy musi być utrzymane w granicach ustalonych norm dla drewna i narzędzi i może być wyznaczone według następującej formuły:

Szybkość ruchu (mm/min) = Obciążenie materiałem x RPM x liczba zębów tarczy

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

-> awaria

Wszystko mi się, kurna olek, tak idealnie na płycie zmieściło - nie zostało w ogóle resztek - detale pokrywają idealnie wszystko - normalnie fart - a tu masz - problem. Ale jak każdy detal będzie trochę mniejszy (o ten 1 mm), to chyba nie problem - obudowa zamknięta.

Projekt też taki próbny - szerokopasmowiec + wysoki na górę - mały monitorek - chciałem zobaczyć w ogóle "jak się te rzeczy robi". Na przyszłość zainwestuję w grubszy pisak, hehe :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.