Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo (fronty) do marrantza sr-5011 (na razie jako stereo)

T-9

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wyjeżdżam z bocznicy tego tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tworzę nowy za radą kolegi

A więc potrzebne są do wspomnianego marrantza sr-5011 fronty do stereo dla ojca - tymczasowo, rozbudowa w czasie - tu cytuję:

Myślę że za 3000-4000zł kupisz fajną parę kolumn podłogowych na fronty, akurat klasowo pasującą do tego amplitunera. Osobiście szukałbym czegoś z wysoką skutecznością i z "wykopem" jakiejś firmy mającej dobrą prasę - łatwiej go na takie namówisz, pierwsze wrażenie będzie też dobre bo "efektowność" na pewno przykuje uwagę, a później w zestawie wielokanałowym będzie też dobrze.

KD - filmy wszelakie będą.

Muzyka - Jarre, pink floyd, gregorian, czasem Budka Suflera, itp... - Nie słucha super głośno, ani nawet głośno, raczej w "normalnym trybie".

Pokój 4,5x4,5m2x2.6 (DxSxW)

Kwota 3-3,5k (max 4k) - za parę ofc.

Aha, ojciec chciałby by był "dobry bas" (whatever...........)

Kolorystyka - preferowane białe lub czarne bo jest ryzyko że żona go wyrzuci przez okno razem z kolumnami.................

Jak najbardziej w grę wchodzą używane (bo już szpera na OLX'ie...) i na chwilę obecną wynalazł:

Jamo c97

KLIPSCH R-28F

Generalnie chciałbym szybką decyzję bo jeszcze gdzieś poleci i kupi od kogoś pierwsze lepsze, a potem wyjdzie kiszka...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzień dobry.

Jeśli zależy Ci na bardzo dynamicznym brzmieniu, to w założonym budżecie proponowałbym zdecydowanie zestaw Klipsch RP-260F (https://www.q21.pl/klipsch-rp-260f.html). To seria wyższa w stosunku do R-26F, która zaoferuje zdecydowanie lepsze brzmienie szczególnie w stereo. To kolumny, które oferują bardzo swobodny i mocny dźwięk z wyeksponowanymi skrajami pasma.

Jako alternatywa spójrz proszę na Dynavoice DF-6 (https://www.q21.pl/dynavoice-definition-df-6.html), także ciekawa propozycja z mocnym basem. Na koniec polska kolumn Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej modelami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki kolumn, które w komfortowych warunkach możesz przetestować.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A więc potrzebne są do wspomnianego marrantza sr-5011

Dobrze że założyłeś ten temat, ale zmień ten tytuł wątku bo twój ojciec pewnie ma amplituner marki Marantz, model SR5011 a nie "marrantza sr-5011" ;)

Jak najbardziej w grę wchodzą używane (bo już szpera na OLX'ie...) i na chwilę obecną wynalazł:

Jamo c97

KLIPSCH R-28F

Do tych Jamo później nie dobierzesz nic z tej serii, bo chyba nie ma tam innych modeli żeby uzupełnić do pełnego systemu wielokanałowego.

Jak chodzi o Klipsch to kolega branżowiec @Q21 podał dobrą propozycję RP-260F, do nich później można dokupić kolejne elementy zestawu, w tym bardzo chwalone kolumny centralne i subwoofery, a także surroundy.

Nie widzę nigdzie możliwości edycji pierwszego postu/tematu.

A propozycje Q21 przedstawię głównemu zainteresowanemu, szkoda że RP-260F nie ma białych...

A jakby decydował się na DF-6 lub Pylony to też nie będzie problemu przyszłościowej rozbudowy do 5.1 dodając sub, central i tyły ?

Raczej nie będzie możliwości odsłuchu - daleko mamy - Gorzów Wlkp. a tu u nas nic nie ma z konkretnych salonów audio z tego co wiem na dzień dzisiejszy.

EDIT: A coś z półki do 3k pln? Bo już marudzi że trochę drogo :/

Z Gorzowa niedaleko przecież do Szczecina, Poznania czy Berlina :) Można zrobić sobie wycieczkę na odsłuchy. Jeszcze lepszą opcją byłoby wypożyczenie do domu i przesłuchanie u siebie, branżowcy tu na forum oferują taką opcję bez problemu, więc uderzaj do nich.

Co do ceny to coś wspominałeś, że znajomy polecał B&W za 3000 euro, więc chyba twój budżet czyli ponad 3000 zł nie powinien być przeszkodą? :)

Wybór Klipscha to na pewno dobry i bezpieczny wybór, wiele razy widziałem, że był polecany do amplitunerów Denona i Marantza, a poza tym bez problemu można uzupełnić zestaw o naprawdę dobre pozostałe kolumny. Z tego co pisałeś to wyczuwam, że twojemu ojcu spodobałoby się mocne, efektowne granie, takie wywołujące emocje od razu, pewnie baaardzo długich sesji z muzyką sobie nie urządza więc nie powinno takie granie zmęczyć. W kinie także byłoby efektownie i z wykopem. Tak wnioskuję z opisów tych kolumn (akurat Klipscha słyszałem tylko starsze kolumny) i z twoich postów odnośnie tego co mogłoby się spodobać twojemu ojcu, który w końcu ma być użytkownikiem tego sprzętu.

Ja bym coś jeszcze poszukał, powiedzmy te Klipsche i jeszcze dwa inne zestawy, wypożyczyłbym i posłuchał w domu i zostawiłbym te, które najbardziej się spodobały. Albo zrób jak ja, czyli kupuj na wariata bo się trafiła okazja ;) Mi akurat się podoba w tej chwili to co kupiłem, ale mogłem trafić źle i mając więcej czasu i cierpliwości na pewno przed zakupem wypożyczyłbym sprzęt do domu.

Witaj,

Ale białe są Magnat Quantum 755. Świetne kolumny pod tego Marantza. Dynamiką nie ustępują Klipschom serii RP.

Oprócz nich polecam sprawdzić Heco Aleva GT 602 oraz Monitor Audio Bronze 6. Tu będzie nieco twardo ale pod kątem kina świentie.

Zapraszam na odsłuch.

Piotrek

• 4 tygodnie później...

Skończyło się że kupił fronty klipsch reference 28-f...

No nieważne, no może poza tym że szuka "lepszych" kabli do nich (bo już mu ktoś nagadał(sic!)) - i tu mam pytanie czy jest sens, czy po prostu jakąś lepszą "głośnikówką" 2,5m2 lecieć? A jak jest sens to ktoś doradzi jakie kable? tak z 3mb max dla kolumny potrzebne będzie.

Jak niedobierze nic do serii Jamo? Zanks - najpierw zobacz a potem pisz. Spokojnie kupisz centralke (dwa modele) i surroundy (2 modele) + dipole , suba też zgarniesz

Ja mam Jamo C97 i centralke C9

A suba kupiłem z Klipscha R12 - bo gra lepiej niż z Jamo suby

Szkoda że nie dołożył troszkę na przykład do RP-260F, ponoć znacznie lepsze od zwykłej serii Reference, a różnica w cenie niewielka... Nowe kupił? Może by mu jeszcze wymienili na coś z serii Reference Premiere? :) O nawet widzę w jednym sklepie zestaw 2 x RP-260F za tyle samo co R28F...

I jak się podoba? Podłączył to już jakoś do amplitunera, słuchał coś? Kupował w ciemno czy byliście jednak posłuchać wcześniej?

No nieważne, no może poza tym że szuka "lepszych" kabli do nich (bo już mu ktoś nagadał(sic!)) - i tu mam pytanie czy jest sens, czy po prostu jakąś lepszą "głośnikówką" 2,5m2 lecieć? A jak jest sens to ktoś doradzi jakie kable? tak z 3mb max dla kolumny potrzebne będzie.

Dla mnie nie ma sensu, ale ja nie z tych co "słyszą" kable, zresztą może bym i usłyszał jakieś detaliczne różnice, ale to chyba nie w tej klasie sprzętu. Jakieś zwykłe porządne kable głośnikowe z miedzi OFC, 2x2,5mm2 albo 2x4mm2 i będzie grało. Jak bardzo chce wydać więcej kasy (szkoda że nie chciał przy kolumnach ;P) to takie same kable tylko z jakimś logo producenta, jak od tego się lepiej poczuje (bo grało będzie tak samo...). Lepiej by było zmienić kolumny niż bez sensu ładować kasę w kable, to nie jakiś kosmiczny hi-end żeby aż takie detale miały znaczenie. Solidne kable takie jak pisałem i nic więcej nie potrzeba wg mnie, chyba że ojciec chce uchodzić za "złotouchego" co to mu kabel sieciowy znakomicie poprawił brzmienie ;)

Jak niedobierze nic do serii Jamo? Zanks - najpierw zobacz a potem pisz. Spokojnie kupisz centralke (dwa modele) i surroundy (2 modele) + dipole , suba też zgarniesz

Ja mam Jamo C97 i centralke C9

A to sorry, gdzieś mi w takim razie umknęło, że to ta sama seria co C97; jakoś mi się zdawało, że one są takie samotne i nie ma co do nich dobrać, a tu jednak wychodzi na to, że to duża seria i wszystko jest co trzeba :)

Kupił je jako prawie(?) nowe (sprzedawca je dostał w prezencie ale miał inne już) za 2,7k w oryginalnych kartonach więc (wynalazł na olx)...

I kable faktycznie będą OFC najpewniej 2x2,5 (bo takie gdzieś mi się walają)

z podłogówek masz C95, C97 i C109 - zanks - no problem - od tego tu jesteśmy, żeby dać jak najwięcej info :)

odnośnie kabli - da się odczuć różnicę - i nie potrzeba wydawać dużo pieniędzy.

Przy zakupie kolumn brałem jakieś kable 20zł za metrr, przekrój 1,5mm. Niestey nie pamiętam formy, a na kablu nic nie pisze (izolacja gruba jak cholera) :)

Teraz zakupiłem Melodike 2250 - w tej samej cenie za metr - katalogowo oczywiście :)

Różnica w brzmieniu od razu słyszalna - nawet żona powiedziała - "lepiej wokal słychać" - i basu też troszkę przybyła.

Tak więc nie trzeba wydawać fortuny na kable, by coś zmienić w detalach.

Nie jestem specem od kabli - ale tutaj muszę przyznać, że różnica jest.

Co do zakupu kolegi i Klipsha - ja osobiście nie przepadam za tą marką, grają dość skrajnymi pasmami i tutaj zakup w ciemno nie jest chyba najlepszym pomysłem

Co innego, jeśli klient słucha i wybierze świadomie- podejdzie mu te granie i będzie zadowolony :)

Ja zawsze będę pod wrażeniem jak Klipsch odtwarza Celin Dion - ta czystość wokalu, moc bez przesterowań - ogólnie rewelacja

Hehe z kablami jak ze wszystkim z pogranicza audiovoodoo... Wystarczyłby ślepy test i 90% ludzi nie zauważy żadnej różnicy przy budżetowym sprzęcie, jestem o tym przekonany. No ale są różne hobby, jeden zbiera znaczki, drugi szuka poprawy jakości nawet w zmianie kabla HDMI czy sieciowego ;)

z podłogówek masz C95, C97 i C109 - zanks - no problem - od tego tu jesteśmy, żeby dać jak najwięcej info :)

Jak pisałem wcześniej, spojrzałem jakoś na szybko na te C97 i coś mi się ubzdurało, że to stricte pod stereo, dopiero jak napisałeś o centralnym to sprawdziłem i rzeczywiście jakieś zaćmienie miałem, gdy wcześniej zapomniałem o tym, że to jednak cała seria.

No Jamo to taki słabszy brat Klipsch-a - brzmienie - "podobne" to będzie za mocne słowo, ale jednak warto ich posłuchać, a potem Klipsch-ów - i sprawdzić, jak faktycznie jest między nimi - czy tylko ten zachwalany Klipsch - czy może z Jamo takiej tragedii nie ma.

Ja słuchałem Klipsch R-26F i Jamo C-97 - mnie osobiście Jamo bardziej przypadło do gustu. Basem nie odbiegały nic, a wysokie tony nie były tak "męczące" jak w R26F. U mnie sporo się słucha muzyki, więc jednym z wymogów było miłe słuchanie przez 2-3 godzinki w ciągu.

Co innego posłuchać kilka minut , a co innego kilka godzin. Nie wszyscy o tym myślą, podczas wyboru i odsłuchu kolumn w salonach :)

Leć z ojcem gdzieś gdzie stoją Dali i posłuchaj modelu Zensor 7 albo 5 jeśli macie mało miejsca.

Kiedyś były Tannoye M2/ M4, które były cudowne. Coś jakoś mam wrażenie, że Zensory to takie współczesne Tannoye jeśli chodzi o stosunek cenydo jakości.

Są jeszcze godne Wilsony, ale budżet pozwala na troszkę więcej.

A i jeśli jest szansa lekko nagiąć ów budżet w górę to posłuchajcie Opticonów 6.

Z tego co mi udało się usłyszeć tu i tam, wynika, że Marantz wszelkiej maści świetnie uzupełnia się z Dali.

No i jak dla mnie szybciej usłyszycie tą fajną synergię z Dali niż np. Cantonem, Klipschem czy czymś w podobiu.

Szkoda.

Hehe z kablami jak ze wszystkim z pogranicza audiovoodoo... Wystarczyłby ślepy test i 90% ludzi nie zauważy żadnej różnicy przy budżetowym sprzęcie, jestem o tym przekonany. No ale są różne hobby, jeden zbiera znaczki, drugi szuka poprawy jakości nawet w zmianie kabla HDMI czy sieciowego ;)

Akurat kable głośnikowe robią różnice. Co przy Klipschu może być kluczowe. Mówie tu jednak o kablach jeszcze bez audiofislkiej akcyzy. Bo wszystko poza to oczywiście się z Toba zgadzam.

Ale fakt te kable HDMi i sieciowe :) Chyba duża część osób je kupuje ze względu na wygląd. A w ślepym teście na wieszaku by zagrało lepiej :P

No Jamo to taki słabszy brat Klipsch-a

To ta sama firma :D

Piter - klispch to firma, jamo to firma, a klipsch i Jamo należą do jednego koncernu

inżynierowie nie dublują wszystkich rozwiązań, więc technologia jak i brzmienie są różne - między Jamo i Klipsch.

Gdyby to było to samo, to w studiu klient nie był by w stanie odróżnić Jamo od Klipscha

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.