Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Magnat Shadow 207

basti_seba

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wyżej wymienione kolumny. Grają z Amplitunerem Pioneer SX-20. Jako źródło jest PC, integra Conexant. Muzyka FLAC.

Słucham rożnej muzyki, np.: Dire Straits, Phil Colins, Simon & Garfunkel, George Michel, Marek Grechuta.

Co wymienić, żeby grało to tak jak na słuchawkach. Słuchawki mam Superlux HD 681. W słuchawkach jest o niebo więcej szczegółów, słychać dokładnie instrumenty, saksofon, talerze w perkusji, bas jest fajny zwarty w punkt. Ogólnie niebo a ziemia.

Źródło jest te same, czyli PC.

W załączniku dałem zdjęcie jak u mnie wygląda pokój do słuchania. Raczej kicha. Salon 35m2 otwarty na kuchnię i przedpokój ze schodami na poddasze. Dodatkowo kolumny są w rogu na dłuższej ścianie- zaznaczone czerwonymi kropkami.

Kolumn nie chcę wymieniać, chodzi o ich wygląd, są ładne i białe.

Wydaje mi się, że źródłem słabej jakości dźwięku będzie ampli Pioneer SX-20. Mogę wymienić go na wzmacniacz, powiedzmy używkę do 1500zł.

Widzę dostępne:

1. Onkyo-A9050

2. Marantz PM-7003

3. Xindak A-06 - mój cichy faworyt

4. Yamaha A-S700- drugi faworyt

Doradźcie coś, bo nerwicy dostaję jak słucham głośników po słuchawkach. Jak tylko głośniki to daję radę i się nie wkurzam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

https://www.audiostereo.pl/topic/135454-wzmacniacz-do-magnat-shadow-207/

Dzień dobry.

Proponuję posłuchać z Yaqin MS-30L (https://www.q21.pl/yaqin-ms-30l.html), świetne połączenie. Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Póki co zmieniam troszkę rozmieszczenie kolumn. Potem ewentualnie podłączę kolumny dodatkową parą przewodów (bi-wire?).

w kwestii wzmacniacza, nie kupię nowej lampy za 2600zł. Ewentualna wymiana jest możliwa na używany ze srebrnym frontem, napisałem te, które są aktualnie w sprzefaży.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Cześć, kolumny mamy znamy doskonale.

Mając do dyspozycji 1500 zł faktycznie skierował bym swoją uwagę na inny wzmacniacz niż obecny Pioneer. Ale jeśli szukasz używanego sprzetu to zaproponowane przez Ciebie modele są zbyt słabe. To dobre modele do 1000.

W Twoim budżecie, salonie kolumnach skierował bym bardziej uwagę na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Piotrek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiolab 8200A się nada? Jest w pięknym stanie do kupienia za 1900 ze srebrnym frontem.

Czy może lepiej Xindak A-06 z wbudowanym dac. Moze lepiej wyjdzie Xindak z DAC niż Audiolab + PC z integrą Conexant.

Muzyka Dire Straits, Tina Turner, taki rock, lubię wokal zwarty szybki bas i instrumenty.

I jeszcze Rotel-RA06 srebrny z niebieskim podświetleniem też mi się podoba

I jeszcze Rotel-RA06 srebrny z niebieskim podświetleniem też mi się podoba

No i Marantz 8000 i Marantz 7000 też są do kupienia, też pięknie wyglądają.

Audiolab 8200

Xindak

Rotel

Marantz 7000/8000 tu na forum piszecie, że to jest to samo

A może któryś tańszy wzmak z wymienionych i jakiś DAC na usb.

Teraz np. słucham Tiny Turner i jestem zadowolony jak gra mój zestaw.

Pięknie nagrana muzyka, nie słyszałem do dziś nic lepszego. Wokal i instrumenty. Moc.

Marantz 7000/8000 tu na forum piszecie, że to jest to samo

Ja tak na pewno nie napisałem. To musisz szukać do tych którzy tak się zwracają. Moim zdaniem 8ki zawsze były lepsze ale może może.

Tak czy siak Audiolab uważam za dobre rozwiązanie.

Myślę, że temat można zmienić na " Co zrobić żeby lepiej grało to co mam".

Przestawiłem kolumny . Teraz stoją po obu stronach wyjścia na taras.

Wymieniłem kable głośnikowe na skrętkę UTP 5e 8x0,5mm.

Kolumny podłączone dwoma kablami w systemie bi-wire, 4 kabelki 0,5mm na zacisk w kolumnie.

Do wymiany mam jeszcze kabel PC->Wzmacniacz na 4x0,5mm.

Bardzo, ale to bardzo dziękuję koledze audioburak za wszystkie rady i poświęcony mi czas.

Czas pokaże co będzie dalej. Na pewno będę testował dalej, bo bardzo mi się to spodobało.

Wymieniłem kable głośnikowe na skrętkę UTP 5e 8x0,5mm.

I jak?

Do wymiany mam jeszcze kabel PC->Wzmacniacz na 4x0,5mm.

Nie, nie tu do wymiany a inaczej do dołożenia masz DACa :)

Piotrek

Zapewne dźwięk przejrzysty i analityczny, otwarty, czytelniejszy bas , bo kable bezstratne,

a i przestrzenność na pewno na dobrym poziomie.

Te kable ( dokładnie to YTDY 0,5 ) porównywałem z krotną licą 0,12 i różnic nie było.

Ale jak zawsze: co kto lubi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dac już płynie z Chin statkiem.

Zestaw gra tak, że jestem zadowolony.

Ale jak zwykle jest "ale". Płyta Kenny G The moment. Specjalnie bo lubię saksofon i niestety nie daję rady słuchać dłużej. Strasznie wysoko gra aż męczy. Na innych płytach z saksofonem nie mam takiego problemu a tu muszę zjeżdzać z treble bo nie idzie dłużej słuchać. Żonę też męczy.

Niestety - nobody's perfect ;-)) i mam nadzieję, że brzmiących dobrze będzie znakomita większość.

Poza tym nie wiemy, jak była zrealizowana, a system robi się bardziej krytyczny ( niestety, albo ...stety )

wobec wielu płyt i nie można na to nic poradzić. Zresztą coraz częściej zdarza się spotkać narzekania

na realizację płyt i to w wielu gatunkach.

Czasem też się łapię na tym, że coś lepiej brzmiało mi np. z TV, niż słuchane z płyty :-(

To cena wierności odtwarzania, która coraz częściej jest lepsza po stronie słuchacza, niż producenta.

A najlepszym przykładem jest ścieżka dźwiękowa i dialogi w polskich filmach od kilku dekad :-(((

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Takie wydanie. Kenny G - The Moment (1996) 2011 K2HD Mastering.

W Sade na przykład super saksofon gra.

Ukryta Zawartość

post-68488-0-55168700-1510072853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie dlatego jakoś nigdy za KG nie przepadałem. Zresztą Sade jest do słuchania nawet dla koneserów

brzmienia wyrafinowanego - na graty wysokiej klasy i dopiero wtedy brzmi, a KG raczej jest zmiksowany

na "sprzęt" do poduszki, że tego spod poduszki nie wspomnę ;-))

Jak mam wątpliwości, co do swego stanu ducha i ciała, bo mi coś nie gra, załączam sobie albo

Kind of Blue, Starego dobrego Grappelly'ego albo Cafe Sułtan Turnau'a i od razu wiem,

czyja wina, gdzie przyczyna ...;-)

Musi być jakiś wzorzec i punkt odniesienia. Ale ogólnie jest lepiej ?

No pewnie, że lepiej, słuchawki od zmiany leżą w szafce i cieszę się słuchaniem z kolumn.

Zaczęło mi się to po prostu podobać. Nie jest tak jak na słuchawkach i nigdy nie będzie, bo już wiem, że to co innego. Nie pozwolę sobie nigdy w domu na tak głośne słuchanie, słuchawki słuchałem do bólu głowy i jakby gorączki :) nie wiem czy ktoś też tak miał :)

Kolumny grają w dzień przy dzieciach na 30/80 skali wzmacniacza, wieczorem wystarczy 20/80 i jest pięknie.

Turnau oczywiście super.

Wstyd, ale nie mam ani jednej płyty :)

Każda muzyka o której pisze w tym temacie to zgrywane FLAC pobierane z internetu.

Z nowości u mnie, to nie powstrzymałem się i kupiłem Yamaha R-N500.

Proszę nie krytykować, ale cena była super, chcę posłuchać czegoś nowego.

Zapytałem żony, czy nie chciałaby muzyki puszczać ze smartfona, powiedziała, że tak, ale myślała chyba, że mówię o Chromecast Audio, o którym rozmawialiśmy... to się zdziwi jak paczka przyjdzie :)

Każda muzyka o której pisze w tym temacie to zgrywane FLAC pobierane z internetu.

Tu może być problem. Bo FLACa da się zrobić z MP128 kbps

cena była super,

Jaka to super?

Piotrek

Wyświetl postUżytkownik basti_seba dnia 12.11.2017 - 22:44 napisał

cena była super,

Jaka to super?

Piotrek

Taka super, że do dziś od piątku go nie ma, sprawa zgłoszona na allegro, jak nie pomoże to policja :/

Chyba muzyka odbiera zdrowy rozsądek :) Kubeł zimnej wody dla mnie i czekam na DAC z Chin i najwyżej dokupię Chromecast Audio do Tidal/Spotify.

DAC taki :

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Yamaha niestety policja i potem zwrot z allegro.

Kupiłem Chromecast Audio :)

Byle do przodu.

Zdrówka

Siemanowice,

z ciekwośći to Kenny G - The Moment, posłuchałem z innych źródeł, inna płyta, Tidal HIFI, wszystko brzmi tak samo, czyli bolą uszy z górnego grania.

Testowałem Chromecast Audio, iiii genialna sprawa, fajnie gra, streaming chyba wszystkiego z sieci, telefon robi za pilota, po załączeniu muzyki, radia, można go całkiem wyłączyć nawet.

Teraz pytania... czy ktoś słuchał moich kolumn Magnat Shadow i jakie ma doświadczenia w porównaniu z innymi?

Dla mnie najładniej grają wokale, przyjemność słuchać Wodeckiego, Turnaua, Grechuty. Bas średni, słaby: Phil Collins, Tina Turner np. fajnie, reszta tak sobie, a muzyka elektroniczna słabo, chyba że rozkręcę wzmacniacz na prawie maksa.

Wysokie w porządku, prócz saksofonu Kenny G.

Czy to normalne, że gra mój zestaw coraz lepiej i jakby głośniej? Zauważam, że słucham coraz ciszej z tygodnia na tydzień. Gra już ponad miesiąc po kilka godzin dziennie.

Będzie grał coraz głośniej, bo to po prostu muszą się rozruszać choćby zawieszenia głośników.

Są do tego nawet specjalnie robione płyty - warm up - do kilkakrotnego odtworzenia.

Co do Kenny'ego G:

Specjalnie ściągnąłem ten sflaczony Moment i żadnych niepokojących zjawisk nie zauważyłem,

niestety dla Ciebie - normalna typowa pościelówa ;-)

Co do basu, to jak zaczynają grać u Turnau'a na Cafe Sułtan, to kontrabas porusza

u mnie ściany, a Grzesiek jednocześnie jest na wyciągnięcie ręki, ale ZA kolumną;

realizacja po prostu wzorowa przy doskonale zachowanej akustyce sali ;-))

Teraz pytania... czy ktoś słuchał moich kolumn Magnat Shadow i jakie ma doświadczenia w porównaniu z innymi?

Tak znam je doskonale.

bolą uszy z górnego grania.

To nie kwestia kolumn. Albo połączenie jest lipne, albo wzmak.

Powiedz mi proszę jakie wrażenie masz o tych kolumnach w porównaniu do Heco 501, Monitor Audio MR4, Taga 606, Melodika 30. Wszystkie porównywałem bezpośrednio ze sobą , po czym kupiłem Magnaty w ciemno na wygląd.

Wszystkie porównywałem bezpośrednio ze sobą , po czym kupiłem Magnaty w ciemno na wygląd.

Nie rozumiem? To porównywałeś czy wybierałeś w ciemno?

jakie wrażenie masz o tych kolumnach w porównaniu do Heco 501, Monitor Audio MR4, Taga 606, Melodika 30.

Taga 606 jest z nich najbardziej neutralna, ale na prawde dobrze brzmiąca kolumna,

Melodika BL30 to jednak mniejsze granie, cieplejszy bas, ale ma ograniczenia ze względu na wielkość

Monitor audio MR4, mało popularne monitor Audio a całkiem udane, Grają innym miekszym dzwiekiem niż teoretycznie wyzszy bracia.

Heco 501? Victa? To naturalne granie troche wstylu Tagi, A jeśli używane Metas XT to o dwie klasy lepsze granie od wszystkich tutaj zaproponowanych.

Piotrek

Użytkownik basti_seba dnia 26.11.2017 - 22:53 napisał

Wszystkie porównywałem bezpośrednio ze sobą , po czym kupiłem Magnaty w ciemno na wygląd.

Nie rozumiem? To porównywałeś czy wybierałeś w ciemno?

Dziękuję Ci Piotrze za wszystkie odpowiedzi i rady.

Przed zakupem Magnat Shadow 207 i Pioneer SX-20 byłem w salonie na odsłuchu z kolegą.

Słuchaliśmy Yamahy RN-602, Pioneera albo Onkyo tej samej klasy.

Kolumny: Taga 606, Monitor Audio MR4, Heco Victa 501, Melodika BL3.

Kolega kupił Yamahę i Melodiki, najbardziej nam się podobały.

Ja zgodnie ze swoją naturą coś musiałem wykombinować i kupiłem Magnaty bo potrzebowałem białych kolumn i Pioneera, bo wydał mi się fajny.

Pytałem się Ciebie jak porównasz Magnaty z wyżej wymienionymi kolumnami, bo ich bezpośrednio ze sobą nie słyszałem( dom i salon to co innego).

Chodziło mi do jakich kolumn im najbliżej. bo mi się wydaje, że bliżej do Monitor Audio i Taga niż do Melodika, lepszy wokal, środek, niż bas, treble i wykop jak w Melodikach.

W planach mam nowego wzmaka, idealnego dla mnie, nie chce zapeszać, także nie napiszę dopóki do mnie nie przyjdzie, jeżeli kupię.

Kupiłem lutownicę i będę manufakturzył kable audioburaka. Pierwszy patent jaki chcę spróbować to RCA ze skrętki FTP czyli 24AWG 0,5mm z ekranem, klasyczny 2x0,5mm też polutuję.

Ciekawostka dla ciekawskich. Chromecast audio z Tidal HIFI gra lepiej niż Integra Conexant w PC z plików FLAC, oba podłączone tym samym kablem jack->2xRca, te same płyty.

Stał się cud i po prawie 3 tygodniach Yamaha R-N500 dotarła i już u mnie gra.

Na razie tylko kilka godzin, niektóre płyty grają tak samo, a np. Sade już słyszę, że gra lepiej.

Nie spodziewałem się tego, liczyłem na zwrot kasy z allegro i miałem kupić wzmacniacz Magnat MA-600, dalej go mogę kupić, co Wy na to ? Warto spróbować? Złożyłbym sobie wtedy wieżę z 3 wzmacniaczy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.