Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Yamaha NS-G100 - regeneracja

Kamil_68059

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Na początku zaznaczam, że jestem nowym użytkownikiem, który zaczyna swoją przygodę ze sprzętem audio. Mam nadzieję, że temat podpinam w odpowiednim dziale (jeśli jednak nie, to proszę go przerzucić gdzie indziej).

Więc sprawa ma się następująco:

Udało mi się zakupić w dobrej cenie (tak mi się przynajmniej wydaje) kolumny Yamaha NS G-100.

Kolumny grają, wszystkie głośniki są sprawne, jednak mają kilka rzeczy do poprawy, którymi to właśnie chciałbym się zająć, a mianowicie:

1) obudowy gdzieniegdzie mają wgniecenia, obicia i rysy, dodatkowo, głównie w dolnych rogach, trochę się rozklejają,

2) z racji, że nie udało się dostać ich z maskownicami, widać wgniecenia jednej z kopułek, druga była już chyba wyciągana „profesjonalnie” odkurzaczem, zaś górne głośniki (siateczkowe osłony) są również powgniatane,

3) brak ww. maskownic.

Mam zamiar zająć się tymi kolumnami i przywrócić im dawny blask, jednak chciałbym uzyskać od Was, osób z większym doświadczeniem, kilka rad.

Mianowicie: czy ktoś miał styczność z tymi kolumnami i wie, jak fronty są sklejone z pudłem – tylko klej, czy dodatkowo kołki, jak osadzone są w środku głośniki, itp. Chodzi o to, żebym podczas ich rozbierania, przypadkowo czegoś nie uszkodził.

Okleinę zmienię na pewno, jednak na jaką – to się okaże, może czarny połysk?

Kopułuki i osłony doprowadzają mnie do szału i będę chciał je wymienić. O ile z kopułkami i doborem odpowiedniej średnicy nie powinno być problemu, o tyle z siateczkowymi osłonami może być problem, chociaż jeszcze nie wiem, czy jest to całość wraz z głośnikiem, czy część wymienna.

Maskownice zrobię sam, kawałek gąbki, styropianu, wymierzę, wytnę, okleję płótnem i dam kołki.

Co więcej? Nie wiem. Jeśli macie więcej uwag i rad to bardzo chętnie ich wysłucham.

Pozdrawiam serdecznie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 72d91a597a11.jpg 7d2fcb614463.jpg 218ff5d7d560.jpg 38027396b02a.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/135497-kolumny-yamaha-ns-g100-regeneracja/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.