Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio bronze 6 + Onkyo 8250

zakuman

Rekomendowane odpowiedzi

@Bobcat który ampli stereo, nowszy nie ma wyjscia na suba?

Przecież napisałem, że obecnie wiele ma. Ale jeszcze niedawno było to nie do pomyślenia.

Moim zdaniem do stereo w tym budzecie sub bedzie wiecej niż niepotrzebny.

Nie zgadzam się z tą tezą. Jestem całkowicie odmiennego zdania.

Z subem w stereo to też nie taka prosta sprawa. Moim zdaniem większość tego typu konstrukcji budowana jest z myślą o kinie domowym gdzie potrzebne jest trzęsienie ziemi i ja też nie wyobrażam sobie zestawu kina bez suba ale stereo rządzi się troszkę innymi prawami.

Trzy pytania:

(1) Na czym polega inność tych praw?

(2) Dlaczego w wyjście na subwoofer są obecnie wyposażane również amplitunery stereo? Przecież to jest sprzęt z definicji przeznaczony do słuchania muzyki, nie do kina domowego.

(3) Nowe suby mają przełącznik korekcji dźwiękowej. Dlaczego jedną z pozycji ustawień jest Music? Gdyby były one przeznaczone wyłącznie do kina domowego - miałyby fabrycznie ustawiona korekcję dla takiego zastosowania, bez możliwości wyboru.

Powiedzmy że mój sceptycyzm do takiego rozwiązania wynika z tego iż nie słyszałem jeszcze systemu opartego o amplituner stereo w połączeniu z subem który w taki sposób radziłby sobie z basem jak klasyczne rozwiązanie czyli wzmak i kolumny stereo. Pozdrawiam.

Onkyo TX-8250 ma (co nie jest często spotykane w amplitunerach stereo) możliwość podłączenia subwoofera.

Odniosłem się do tego. Bo jednak amplitunery stereo mają często.

Nie zgadzam się z tą tezą. Jestem całkowicie odmiennego zdania.

No i dobrze :)

Dlatego forum działa :)

(1) Na czym polega inność tych praw?

W kinie sub musi schodzić głęboko i mocno. W stereo nie musi, ważne aby był szybki. Bardzo szybki.

(2) Dlaczego w wyjście na subwoofer są obecnie wyposażane również amplitunery stereo? Przecież to jest sprzęt z definicji przeznaczony do słuchania muzyki, nie do kina domowego.

Bo im więcej tym lepiej. Wyjście zrobi Yamaha a nie zrobi Onkyo to od razu napiszą, że jest "ograniczony".

(3) Nowe suby mają przełącznik korekcji dźwiękowej. Dlaczego jedną z pozycji ustawień jest Music? Gdyby były one przeznaczone wyłącznie do kina domowego - miałyby fabrycznie ustawiona korekcję dla takiego zastosowania, bez możliwości wyboru.

Zgadzam się takie suby były. Pokaż mi natomiast sub do 1500 zł który taki przełącznik posiada.

Piotrek

Bo jednak amplitunery stereo mają często.

Jest to moda ostatnich lat. Przykładowo amplitunery stereo Onkyo modele 2015 wyjścia na sub nie miały. Pojawiły się takowe dopiero w modelach 2016.

W kinie sub musi schodzić głęboko i mocno. W stereo nie musi, ważne aby był szybki. Bardzo szybki.

Zgoda ze wszystkim co napisałeś, za wyjątkiem stwierdzenia że "w stereo nie musi". Właśnie musi, jako że są instrumenty których najniższe rejestry schodzą poniżej 30 Hz. Dlatego suby w zastosowaniach muzycznych powinny mieć dół niżej niż kinowe, gdzie chodzi głównie (jeśli nie jedynie) o to, abyś detonację odczuł ma własnej piersi, a trzęsienie ziemi wypadło przekonująco.

Zgadzam się takie suby były. Pokaż mi natomiast sub do 1500 zł który taki przełącznik posiada.

Nie wiem czy w cenie do 1500 zł taki istnieje, ja go wskazać nie potrafię. Ale za 1890 zł (cena katalogowa, rynkowa się z nią pokrywa) jak najbardziej tak: Monitor Audio MRW-10.

I skoro przy tym modelu jesteśmy: wg deklaracji producenta na ustawieniu Impact schodzi on (z płaską charakterystyką) do 40 Hz (i jest podbity o 3 dB w stosunku do Movies), na ustawieniu Movies do 35 dB, natomiast na ustawieniu Music do 28 dB (i jest osłabiony o 2 dB).

Generalnie jest to zgodne z tym co napisałeś, ale również potwierdza się moja informacja że ustawienie muzyczne wymaga niższego dołu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.