Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz BD do koncertów Blu-ray, DVD i muzyki z CD

captainprice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym uzyskać odpowiedź na moją zagwostkę. Otóż, zamierzam kupić odtwoarzacz BD, który służył by mi głównie do odtwarzania koncertów Blu-ray i DVD oraz okazjonalnego odtwarzania płyt CD z muzyką.

I teraz... podłączając BD z TV przez HDMI i jednocześnie ze wzmacniaczem stereo przez RCA uzyskam obraz na ekranie i dźwięk z kolumn, prawda? Proszę potwierdzić lub zaprzeczyć.

Dalej... czy w przypadku odtwarzania dysku CD jest konieczność włączania TV? Czy mogę po prostu wybierać ścieżki za pomocą pilota i TV jest w ogóle nie istotny w tym momencie? Proszę potwierdzić lub zaprzeczyć.

Jeśli odpowiedzi na dwa powyższe pytania będą twierdzące, to czy istnieje jakiś odtwarzacz BD, który da przyzwoity (w miarę rozsądku) dźwięk w stereo? Skłaniam się ku ofercie Yamahy. Sprzęt nowy lub niewiele używany. 1000-1500zł, +/- 300zł.

Czy BD-S677 spełni powyższe wymagania, czy raczej celować w nieco wyższe modele licząc na lepsze stereo? Np. BD-A1040? A może w tym przedziale cenowym nie można wymagać za wiele i nie usłyszę różnicy?

Od siebie dodam, że kinomanem nie jestem. Żadne 3D, 4K nie mają dla mnie znaczenia. Muzykę odtwarzam przeważnie z plików FLAC, często też Spotify. Wzmacniacz RN-500.

Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi. Jeśli napisałem w złym dziale, proszę o przeniesienie wątku.

Pozdrawiam.

W tym wątku szukamy grającego dobrze muzykę 4K playera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I teraz... podłączając BD z TV przez HDMI i jednocześnie ze wzmacniaczem stereo przez RCA uzyskam obraz na ekranie i dźwięk z kolumn, prawda? Proszę potwierdzić lub zaprzeczyć.

Tak

Natomiast może tak być iż obraz i dźwięk się deczko rozjadą. Teoretycznie niemożliwe, praktycznie się zdarza.

Dlatego lepsze jest podłączenie wzmacniacza pod pre out amplitunera k.d - tylko dla kolumn frontowych.

Acz koncert na płycie BR ma zazwyczaj dźwięk 5.1, czy 7.1 i szkoda mając dobry sprzęt tracić. Tym bardziej iż to jednak koncert, a nie nagranie studyjne. Dobrze nagrany koncert daję Ci choć namiastkę udziału w nim.

Ale jak masz bardzo budżetowy amplituner można się tak ratować (wzmacniaczem)

Tak czy siak, odpowiedź: TAK

Dalej... czy w przypadku odtwarzania dysku CD jest konieczność włączania TV? Czy mogę po prostu wybierać ścieżki za pomocą pilota i TV jest w ogóle nie istotny w tym momencie? Proszę potwierdzić lub zaprzeczyć.

Tu więcej klikania. Różnie to bywa. Nie jestem Wikipedią, nie znam wszystkich tv i odt. BR. Różnie to producenci rozwiązują - w sensie - wyświetlanych informacji.

Dodatkowo nie jestem wróżką, nie wiem jaki masz amplituner - którą wersję HDMI

Jeżeli chcesz używać pilota tv to tv musi być włączony - oczywista oczywistość.

TV nie musi być włączony, musi być odt. BR i amplituner, ew wzmacniacz, lub oba naraz - w zależności jak podłączyłeś. (Do muzyki)

Wtedy posługujemy się pilotem od odt. BR i jeśli odtwarzacz nie ma choć najprostszego wyświetlacza, robimy to niestety w ciemno.

W takim wypadku lepiej włączyć tv ;) A później wyłączyć manualnie, z przycisku na obudowie tv - wyłączając pilotem, przez hdmi wyłączysz wsio...

W tym wątku szukamy grającego dobrze muzykę 4K playera.

Ukryta Zawartość

Klasyczny przykład bezmyślnej odpowiedzi nie na temat. Raz nie wiesz jaki autor ma tv - 4k może mu być potrzebne jak umarłemu kadzidło. Ba nawet o tym pisze.

koszmar.

Co do odtwarzaczy BR z miarę porządnym dźwiękiem. Używkę kupisz zapewne przy odrobinie szczęścia za ok. 300 zł Nowy - do tych celów pewnie od 600 zł w górę....

Ale pomijając modele i firmy patrz na co odtwarzacz ma. Komplet wejść i wyjść, wyświetlacz, USB. Jeżeli odtwarzacz jest pod tym kątem "wypasiony" na 99% będzie dobrze grał.

Jeśli z tyłu nędza to w środku też nędza... Nikt nie włoży silnika porsche do fiata tipo....

Ja sam używam 2 soniaków i jestem z nich zadowolony. A firmę cenię za niezawodność... Acz oba mają po parę lat. Ale również nie choruję na 4k i pełne HD mi wystarcza. Oba dwa mają wszystko co trzeba.

P.S. "Dobrze grał" jak na odtwarzacz BR - oczekiwanie tu audiofilizmu to mocno zakręcone jest.... (moim zdaniem) Zresztą nawet nowe CD w cenie poniżej 2k zł nie zagra lepiej niż BR ze średniej półki - takie czasy mamy. Nie strzelać do posłańca proszę.

Ukryta Zawartość

Shrek, bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Chyba utwierdzilem się w przekonaniu. Odnośnie wejść, wyjść i wyświetlacza te Yamahy, ktore wymieniłem chyba wypadają całkiem ok.

Spiny są niepotrzepne moi Drodzy. Miłej niedzieli!

nie wiesz jaki autor ma tv - 4k może mu być potrzebne jak umarłemu kadzidło

Średniowiecze już się skończyło, człowieku.

POBUDKA!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.