Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw Audio do około 5000zł

NexusPrime

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zmienić swój zestaw Audio na coś lepszego w kwocie około 5-6K.

Obecnie moja konfiguracja wygląda tak:

2x Fostex PM1MKII + Sub Behringer K10S. Całość podłączona do kompa pod kartę SoundBlaster ZXR.

Komputer jest głównym źródłem audio, nie używam żadnego dekodera satelitarnego czy kablówki.

Powyższy zestaw nie jest zły ale chciałbym coś lepszego.

Odległość siedzenia od głośników to około metr. Wymiary pomieszczenia około 4x3x2m. Ściany pustaki + płyty gipsowe. Jako że jest to poddasze to są skosy na lewo i prawo. Fala stojąca na około 110hz. - Nie wiem czy te dane komuś potrzebne bo to nie ma być zestaw studyjny tylko typowo nagłośnieniowo-kinowy.

Może to być stereo, może być zestaw kina.

Co proponujecie przy mojej konfiguracji? może coś zostawić, coś dokupić?

Mimo że jestem po realizacji dźwięku to z tematu wyszedłem dość dawno i moja wiedza jest nieaktualna.

Pozdrawiam

Jeśli nacisk kładziesz na dobry odsłuch stereo, spójrz może na aktywne monitory Dynaudio Excite X14A (https://www.q21.pl/dynaudio-excite-x14-a.html), bądź Xeo 2 (https://www.q21.pl/dynaudio-xeo-2.html). Brzmieniowo Excite jest lepszy, natomiast Xeo jest lepiej wyposażona i ma duże możliwości rozbudowy.

Moim zdaniem to opcja warta rozważenie, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Metr do odsłuchu? To bardzo mało.

Kolego w tej cenie w takim razie monitory aktywne bliskiego lub średniego pola. Dostaniesz w tej cenie rewelacyjne modele. System pasywny nie sprosta oczekiwaniom w takiej konfiguracji.

Jest mnóstwo specjalistycznych salonów z tego typu nagłośnieniem. Do nich powinieneś się udać wypożyczyć kolumny i odsłuchać u siebie.

Piotrek

Dokładnie żaden system w Twoich warunkach nie zagra tak jak monitory aktywne. Na Twoim miejscu kupiłbym Focusrite Scarlett 2i2 albo Audient iD14 i monitory KRK, Adam Audio, Alesis. Jest tego multum. Przy 1m do 2m nic w tej cenie nie da Ci lepszej jakości. Sam przy kompie mam Alesisy i Scarleta i wymiata. Czasem wole słuchać na tym niż na normalnym stereo.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Powiedz przede wszystkim, co znaczy "lepszego" i chodzi mi nie o wartość materialną.

Brakuje Ci rozdzielczości, analityczności, agresji, dynamiki, kontroli basu i otwarcia,

czy też wszystko to, co wymieniłem, ale odwrotnie ;-)))

Łatwiej będzie kolegom radzić coś konkretnego.

I pytanie numer 2: czym łączysz wyjście SoundBlastera ZXR z tymi monitorami ?

RCA przynajmniej Nordosta, nie dłuższym niż metr, czy jakimś innym sposobem ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam połączone w sposób następujący, z soundblastera do suba kablem typowo głośnikowym(główna żyła+ekran miedziany) złącza RCA o długości około 0.5m. Dalej z suba lecą do monitorów za pomocą RCA ale to już są kable audio z podwójnym czy nawet potrójnym ekranem. Trochę za nie dałem już nie pamiętam ile dokładnie.

Czego mi brakuje, w dużym skrócie "uderzenia"

To nie jest tak że grają źle bo jak je kupowałem to KRK czy Alesisy miały daleko do nich, ale brakuje mi właśnie takiego "uderzenia". Myślałem że sub to rozwiąże ale jednak nie. Pytanie czy właśnie jak zamienie te monitory na coś lepszego nawet tak za 3K od sztuki to czy odczuje znaczącą różnicę? Nie chce wyrzucać kasy w błoto, a już na pewno nie będę się bawił w poprawianie akustyki pomieszczenia bo te czasy mam już za sobą:)

Wiadomo że najprościej polecać pasywne. Ale to nie tędy droga.

Budżet na prawdę pozwala na solidny wybór. Salony z tego typu sprzętem wypożyczają sprzęt. Bierzesz sprawdzasz decydujesz.

Wiele osób nie miała do czynienia z tego typu kolumnami, więc nie dziw się że część osób nie będzie pochwalać takiego wyboru,

Powiedz przede wszystkim, co znaczy "lepszego" i chodzi mi nie o wartość materialną.

W tym przypadkom, prawie jak w żadnym :) Lepsze oznacza wszystko.

Monitory aktywne bliskiego pola zapewnią dynamikę, rozdzielczość i przede wszystkim stereo.

W Przypadku kolumn pasywnych będzie to kuleć. Co w tej kwocie jest bez sensu.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.