Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem używane Sonusy Minuetto (6 lat). Z brzmienia jestem zadowolony choć nie miałem możliwości porównania z nowymi. Czy po kilku latach użytkowania jakość dźwięku się pogorszy. Jezeli ktos sie orientuje w temacie to prosze o informacje na ten temat

Jesli bylu uzywane, trzymane w normalnych domowych warunkach a nie gdzies na sloncu, w duzej wilgotnosci z duzymi zmianami temperatur to nic im nie jest...

Pawel

ps btw ile dales za minuetki? kupiles ze standami moze? (firmowe?)

Pawel

kupiłem je dwa lata temu. dałem za nie 3000 zł. stan idealny. Słucham ich na Musicalu A3 i CD rega planet. Kable Van den hul second i wind. Zastanawiam się nad wymianą CD i nie mam pojęcia co wybrać. Gra to wszystko bardzo dobrze ale myślę, że CD trochę odstaje. Jeżeli ktoś ma A3 to proszę powiedzieć jai CD byłby optymalny

Z kolumnami Jamo 707i. Gra to całkiem nieźle. Piękna scena i głębia. Można tak powiedzieć, że A3 dba o basik i energię, a Paganini buduje piękną scenę i głębie. Jest to kompakt, bo chyba cd głownie cię interesuje - bardzo spokojny, zrównoważony, taki arystokratyczny. Kiedy go słuchasz nie otwierasz buzi od razu z zachwytu, ale z biegiem czasu...:) ma dość sporo wysokich, ale niema w nich pierwiastka metaliczności, jest idealnym wręcz kompaktem do jazzu, muzy poważnej instrumentalnej, małych składów. Bezlitośnie tepi niedoskonałości źle nagranych płyt, ale z drugiej strony wspaniale wyności na piedestał płyty, które są dobrze nagrane. Ostatnio był na Allegro za śmieszne pieniądze, podajrze za 2200zł. Kupił go ktoś z mojej rekomendacji i z tego co wiem jest bardzo zadowolony, czego dowodem były 3 maile do mnie z wyrazami podziekowania i zachwytu.... polecam....:)

Jeśli słuchasz takiej właśnie muzyki to cd ten będzie dla Ciebie niemal idealny! hm... ile kosztuje... no tak najproście i bez żadnych rabatów.... ale to też myslę zależy od sklepu... ok 4500 - 4700 zł. W jakim mieście mieszkasz?

A wracajšc do tematu-miałem 8 lat kolumny Infinity Reference 50, ostro używane, które sprzedałem w idealnym stanie, nawet zawieszenia piankowe nie wykazywały ladów zużycia-zadbane kolumny to b. długowieczny sprzęt.

Audio Analogue Paganini jest wręcz wyśmienity do muzy poważnej i jazzu. Tak za namową Toszka nabyłem ten CD i jestem zadowolony, co mogę jeszcze dodać od siebie, Paganini ma niesamowity spokój i muzykalność "Arystokratyczną" jak to określił Toszek, i BAS też ma duży, jeżeli komuś brakuje to napewno doda, Toszek tego za bardzo nie widzi, bo ma wzmaka A3 i ten basisko ma jak trzeba, ale u mnie to odrazu się rzuciło:)

Jeżeli mają membrany średniego i wysokiego tonu na gumie, to posłużą długo. Pianki, zwłaszcza, gdy postoją na słońcu, diabli biorą. Poza tym w kolumnach w zasadzie nie ma się co zepsuć - chyba, że to polski hi-end, może być różnie. :) Pozdr.

Do Stefana: mógłbyś coś skrobnąć o dźwięku zestawienia SF Minuetto i MF? Jaki pokój? Jak z basem? SF mają raczej małe rozmiary (skrzynka i sam woofer, a propos, czy mierzyłeś jego średnicę?). Z tego co sie orientuję, to Minuetto mają podwójne gniazda, czy z tego korzystasz?

Obecnie słucham tego zestawu w niewielkim pokoju. (12 m2) Przez rok sprzęt grał w pokoju znacznie większym 25 m2 . Ciekawe jest to ,że w dużym pomieszczeniu basu nie brakowało był nie mniejszy niż z moich poprzednich kolumn B&W 620i tyle ma o wiele ładniejszą barwę. Teraz w tak małym pokoju mógłbym się spodziewać ,że bas będzie dudnił ale nic z tego jest OK. A co do brzmienia MF iSF to jestem bardzo zadowolony. Barwa, lokalizacja instrumentów, wokale ,dynamika wszystko tak lubię. Jedynie wysokie tony mogły by być trochę bardziej subtelne. Na całość brzmienie bardzo duży wpływ mają kable głośnikowe van den hul the wind. Rewelacja

Wracając do tematu żywotności głośników nie miałem na myśli całkowitego zniszczenia a jedynie utratę z biegiem czasu pirwotnej jakości dźwięku. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat?

To jest zapytanie, które mogłoby być tematem rozprawy doktorskiej. To zależy naprawdę od wielu czynników: czy kolumny grały często/rzadko, głośno/cicho, stały na Słońcu/w cieniu, właściciel często wietrzył/nie wietrzył pomieszczenia etc. 6-cio letnie kolumny, jeśli nie były forsowane, powinny pograć drugie tyle bez problemów. Jeśli w momencie kupna wyglądały super, można założyć, że o nie dbano.

Powiem tylko tyle, że po podłączeniu the wind różnica była jak po zmianie kompaktu. Poprawie uległy wszystkie aspekty brzmienia : wokale, barwa, bas , ogólnie dźwięk stał się o klasę lepszy. Wcześniej nie wierzyłem że kable mogą tyle zmienić. Zmieniony kabel to van den hul sc 122 (nie pamiętam dokładnie nazwy, kolor zielony)

nie dziwota. wind jest 4xdroższy od sc122. ja zmieniłem dokładnie tak samo cs na winda. jednak nie powiedziałbym, że różnica była tak kolosalna. co do starzenia głośników, to facet który robił mi kolumny stwierdził, że po ok. 10-ciu latach daje się zauważyć efekt starzenia głośników wysokotonowych z powlekanego jedwabiu. poprostu substancja którą jest nasączona membrana zaczyna tracić właściwości.