Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy na kolumnach podstawkowych

ludwik3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka dni temu pomogliście mi rozwiązać dylemat z wyborem zestawu elektronicznego. Teraz mam kolejny dylemat i bynajmniej nie obojętny.

Do zestawu Yamahy opartego na AV 550 chciałbym skompletować zestaw głośników KD opartych na kolumnach podstawkowych. Ze względu na koty - TAK KOTY!!! - nie mogę zastosować w mieszkaniu kolumn podłogowych, chyba, że chcę mieć tylko kilkugodzinną przyjemność (ostrzenie pazurów). Na to mnie, niestety nie stać.

Wszyscy dystrybutorzy "zestawiają" głośniki tylko w oparciu o schemat: 2xpodłoga, 2x podstawka, 1x centralny, sub. Mam bardzo ograniczony budżet ok. 1500 zł. Czy coś z oferty rynkowej uda się sklecić?

Horn ma w ofercie ponadto takie małe Cantony. Jednak ich "wielkość" jakoś nie budzi mojego zaufania. Ale może się mylę.

Jak zwykle z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów.

https://www.audiostereo.pl/topic/13571-zestawy-na-kolumnach-podstawkowych/

za 1500 PLN nic sensownego z subem nie skompletujesz. Pozostaje KODA ale tam wszystkie zestawy maja podlogowki to samo jest u eltaxa czy pionieera - ale lepiej nie :) Moge zaproponowac Tannoy front Fusion 1, tyl Fusion R, centralny mC. Za okolo 1600 PLN powinienes skapletowac taki zestawik a suba mozna dokupic z czasem. Drugim rozwiazaniem moga byc Gale przod 3020, tyl 3010s, cantralny 3050c - za okolo 1700 PLN. Za ta cene naprawde cos polecic lub dobrac sprzet do swoich preferencji czy pomieszczenia. Wydaje mi sie ze te dwa zestawy Tannoy i Gale bada najlepszym wyborem. Ja na Twoim miejcu wybralbym ktorys z zapropnowanych zestawow za jakis czas dokupil suba. Pozdrawiam

Dzięki za poradę. Wiem, że jak budżet marny to i wybór nie lepszy. Jednak jak się nie ma co się.... itd.

Gdybyś mógł mi napisać jeszcze adresy dystrybutorów, głośników prze z Ciebie rekomendowanych, byłbym podwójnie wdzięczny.

Pozdrawiam

a ja jednak zaproponowalbym cos z kody i powaznie zastanowilbym się nad podstawkowcami av 737, cena za pare to 399! ja takowe mam, z tym, ze u mnie podlaczone sa one jako surround, ale na pewien czas odlaczylem swoje tdl i wygrzewalem te kolumienki w stereo. i co ? dźwięk jest zaskakujaco dobry. tych podstawkowcow po prostu trzeba posluchac i nie mowie, ze gale lub tannoy będą gorsze, ale sama pojemnosc kody już cos nam mowi. nie generuja one jakiegos poteznego basu, ale gdzie ma on być tam się pojawia, a i tak jego niedostatek może zrekompensowac sub. wedlug mnie, zwarzywszy na cene i budzet jaki posiadasz, nieporozumieniem byloby nie branie tych kolumn pod uwage.

tannoye mozesz zakupic na maxaudio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a dystrybutor jako taki to chyba avikom, gale tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tak wyglada owa koda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

[obrazekLUKASZ-223023_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

według mnie Tannoye czy Gale sa DUZO lepsza konstrukcja od tych Kody.Chociaz w niczym to nie oznacza ze Tomkowi bardziej one odpowiadaja.Po tych cenach gale czy Tannoy nie zastanawiał bym sie długo i wybral cos z tych 2 pierwszych.Kody byc moze sa niezłę za ta cene ale juz sam wyglada mówi za siebie jakie brzmienie prezentuja.

Tomek nie chce zeby sie powtarzała sytuacja taka jak z amplitunerami.Koda to super firma ma niezłe kolumny i dosc dobra elektronike za te pieniadze.Ale nie oszukujmy sie,nie wybije sie na poziom taki jak inni znawcy elektroniczni czy elektroakustyczni,moze kiedys.Robia dobry sprzet w swojej klasie cenowej,tylko tyle i az tyle.Ale porównywanie do takich Tannoyów..............Tobie sie moga podobac te kolumny i ich brzmienie,to twoje zdanie i masz do tego prawo,ale nie zmienia to faktu ze takie firmy jak Tannoy czy nawet Gale robia lepszej jakosci kolumny,a zwłąszcza ten pierwszy producent.Tez zalezy oczywiscie jaki model,bo kazdy producent ma w swojej ofercie lepsze i gorsze kolumny.Tak wiec moze i dlatego wychwalałem Kody model F51,ale to nie znaczy sie ze kazde kolumny ich sa tak dobre jak ten jeden model.Tak samo jest napewno i u Tannoy-a.Ale te co zostały wymienione w tym watku sa lepsza konstrukcja,pod wzgledem lepszych przetworników jak i wogóle samej konstrukcji.Pewnie teraz mnie olejesz,ale powiem ci ze nie słuchałem tego modelu Kody (ale za to tannoy słuchałem).Ale NAPEWNO nie zmienia to faktu ze jak bym posłuchał tych Kody i Tannoy to bym zmienił zdanie,daje Ci nawet 100% gwarancje,a nawet jak bys blisko mnie mieszkał to byśmy razem na odsłuch poszli,zebys sie przekonał ze nie ściemniam:).to inna klasa głosnika i tyle,co NAPEWNO bedzie słychac.Mozna to tez ocenic po tym ze konstrukcja mniejsza jest drozsza od wiekszej.A takie stwierdzenie ze jak paczka jest duzo to kolumna ma lepsze brzmienie jest mało przekonujaca i duzo nie mówi o jakosci brzmienia:)Ale jak na surrondy to wybór ok.Jeszcze trzeba wziac to pod uwage do czego te kolumny beda czesciej wykorzystywane,czy do muzyki czy do KD.Bo jesli do KD to patrzac na gabaryty Koda powinna sobie lepiej poradzic,chociaz nie koniecznie,a jesli do muzyki to tez sprawa nie prosta bo zalezy co kto lubi,jakie brzmienie.Ale i tak sytuacji to nie zmienia ze brzmienie bedzie wyzszej klasy na Tannoy niz na Kodach.Powiem jeszcze ze kolega ma podobne Kody a nawet drozszy model,ale paka i głosnik w podobnej skali wielkosci,i porównywac je np do nastepców serii Mercury jest lekko mówiac pomyłką.A co dopiero w przypadku Twojego modelu.Wiec Tomku Koda robi niezłe kolumny jak powiedziałem ale pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyc.Ty sie pewnie ze mna nie zgodzisz ale to jest raczej zrozumiałe chociazby z tego wzgledu ze posiadasz Kody a nie Tannoye:).No ale jak mówie,to twoje zdanie i niech tak bedzie,ale zauwaz teraz ze ja bardziej obiektywnie patrze na ta sytuacje bo i Kody i Tannoy w domu nie mam;)

P.S a słuchałes przed kupnem na tyły tych tannoy czy Gale?? czy tez sobie darowałes,bo pomyslałes ze szkoda i ich na surrondy;)

Pozdr

"elfan, to powiedz jakie brzmienie reprezentuja kody. chetnie poczytam i powiem czy trafiles w dziesiatke"

przykro mi ale to jest raczej nie mozliwe zebym trafił w dziesiatke:) jak słuchał bym ich na innych kolumnach w innym pomieszczeniu i z innym wzmakiem. Zawsze beda rozbierznosci co do oceny.

P.S 2 i wyglad tannoya Fusion masakruje Koda od razu,bo jej wyglad jest bez obrazy ale odpustowy:).Ale to moje zdanie subektywne juz napewno jesli chodzi o kwestie estetyczne;) tak wiec bez zbytniej nadpopudliwości Tomku prosze i traktuj ten wpis z przymrużeniem oka;)

rozumiem to co napisales i jest to dla mnie jasne. tannoy to oczywiscie przednia firma, ktora robi bardzo dobre skrzynki. jednakze nie stawiam znaku rownosci pomiedzy koda a tannoyem, az takim maniakiem i bezkrytycznym fanem kody to ja nie jestem (he he). ale chcialem zwrocic uwage na ten model w odniesieniu do budzetu jakim dysponuje kolega. i moze okaze sie, ze brzmienie owych 737 spelni jego wymagania i zaoszczedzi pare groszy na cos innego, choc wiadomo jest, iz na kolumnach raczej nie powinno sie oszdzedzac - przynajmniej na frontach. a co do owych gale 3020 to slyszalem je w akcji i wedlug mnie koda 737 zagrala lepiej. przede wszystkim bardziej szczegolowa srednica. gdy bedziesz mial okazje to posluchaj ich. (i niekoniecznie kazdy watek w ktorym bierzemy udzial musi wygladac tak jak w przypadku watku o ampli. he he)

'na kolumnach raczej nie powinno sie oszdzedzac' - z tym sie zgadzam i uwazam ze tannoye czy gale zagraja lepiej niz koda 737 chociaz kody nie slyszalem wec to tylko przypuszczenia. Po kodzie nigdy sie rewelacji nie spodziewalem i tak tez jest. Poza tym napisalem zeby w przyszlosci zaopatrzyc sie w subwoofer i w takim ukladzie koda odpada jak dla mnie. Pisales tez o litrażu - koda ma wiekszy. Wierz mi z gale i tannoye potrafia zaskoczyc mimo malego litrazu. Na moj gust (ucho:) to sa dwie inne ligi. A nastepna propozycja moga byc Wharfedale Diamond z serii 8. Po wpowadzeniu serii 9 ceny 8 powinny byc nizsze - nie sprawdzalem cen wiec nie gwarantuje. Napisales tez ze koda 737 kosztuje 399 PLN - wiec za cztery satelity placisz 1200 PLN + koszt centralnego - wychodzi na to ze cena byla by mniej wiecej taka sama wiec nie jest to nawet tanisza alternatywa do mojej propozycji i w tym momencie pozostaje tylko odsluch i wybor wedlug wlasnego gustu. Radze sie nie sugerowac tylko testami ale wkleje wycinek testu tannoy:

Warto zainwestować w dobrane do testu tylne kolumny F1, które w razie potrzeby mogą także posłużyć nawet jako samodzielne kolumny przednie. Zestaw, złożony z 5 kolumn F1 (także jako kolumny centralnej), będzie idealny do mniejszych pomieszczeń.?

i test gale 3020:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

Zażarta dyskusja. To może rozszerzę zapytanie.

Horn ma w ofercie zestaw Movie 6 składający się z Denona AVR 1705 + DVD 1710 + głośniki (głośniczki z hmm... dużymi parametrami) Cantona 6CX. Cena tego zestawu to bez targowania 3333 zł.

Kupując zestaw elektroniki na Allegro to ok.1800 zł + zestaw Kody oparty na sugerowanych przez Tomka podstawkowcach to ok. 2300 (399 fronty+399 surroundy + 499 centralny + 480 sub + 600 podstawki). Razem 4200 (sic!). Za tę cenę w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można otrzymać nowy z polską gwarancją zestaw: 1705, DVD-1710, Diamond 8.3, 8.1, Center, Subwoofer aktywny Power Cube 8A.

Piszę o tym nie żeby reklamować sklep, ale dlatego, że... wziąłem kalkulator do ręki.

Mnie jednak interesują głośniki niedostępne dla zwierząt. I wogóle co to są te... Cantony?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Canton to przyzwoita, niemiecka marka. Taki - dajmy na to - Opel :) Nic nie wiem na temat ich glosnikow, jakos nie sluchalem.

Prawda jest taka, ze nie kupujac zestawu placisz zwykle kilkadziesiac procent wiecej. Albo inaczej - w zestawie surroundy sa gratis :)

Druga prawda jest taka, ze oszczedzanie na kolumnach jest moim zdaniem zla droga rozwoju, z przyczyn kiedys juz przeze mnie opisanych: 1. jest to najsilniejsza determinanta brzmienia, porownywalna w skali zmian jedynie do akustyki pomieszczenia - inne, w tym elektronika to male bolki 2. odsprzedaz kolumn jest trudniejsza i dokonywana zwykle z wieksza strata niz elektroniki.

Moja rada: kup dwie mozliwie dobre podstawki i (jezeli bedzie jeszcze kasa) taniego kinowego suba antykotowego (nie wiem co Ci w tym wzgledzie doradzic). Reszta pozniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.