Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No malinę mam:), kartę z moode mam i jakoś bez problemu mi ona wyszła z wszystkimi ustawieniami, ten putty cos tam wiem, filtry do soekrisa sobie wgrywałem chyba kiedyś tym putty, ale dalej czarna magia.

To sie robi na malinie z kartą na której jest moode?  Od tego bym musiał zacząć chyba swoje pytanie, czy wyjąć i na gołej malinie- czy to w ogóle pójdzie? Ja nawet nie wiem co mam na tej malinie:) kupiłem wstawiłem kartę i gram:)

34 minuty temu, jar1 napisał:

No jest to nieco upierdliwe, ale sprowadza się do uruchamiania po kolei podanych tam komend.  Połączyć się trzeba do malinki przez SSH, np. Putty i wstukiwać. I patrzeć, jak się robi 😉

1. Instalacja Docker

sudo apt-get update
sudo apt-get install docker.io docker-compose
sudo usermod -a -G docker $USER

2. Clone the repository

sudo apt-get update
sudo apt-get install -y git

cd
git clone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Update the repository czyli aktualizacja repository.
Jeśli przed chwilą był ściągana wersja repository, to można pominąć ten etap. 

Ale dla pewności można:

cd $HOME/tidal-connect
git pull

4. Configure (Konfiguracja) Można wstawić swoje nazwy zamiast domyślnych, Ale niekoniecznie,

5. Uruchomić doker

cd $HOME/tidal-connect
docker-compose up -d

6. Restart malinki 

7. Start Tidal-connect

cd $HOME/tidal-connect
docker-compose up -d

Po jakimś czasie odpalony malinkowy Tidal connect powinien być widoczny w aplikacji Tidal, żeby się połączyć.

Działa, chyba trzy razy już instalowałem. Instalacja idzie dość długo, trzeba patrzeć ( w Putty) jak się to miele po każdej komendzie aż się zakończy. 

Malinka musi być w sieci i mieć dostęp do internetu, oczywiście.

To by się przydało przykleić na wierzch 🙂

Ukryta Zawartość

Teraz, kaliman2 napisał:

@jar1 jeszcze raz dzięki, może się odważę na stare lata:)

A co tam. Najwyżej sobie zrobisz nową instalkę Moode od nowa 😉

Mam tego od groma:) na jednej moode , na innej volumio, na jeszcze innej androida i usb audio playera i on mi tez gra ale nie mogę sterować nim z niczego - nie wiem o co mu chodzi 

• 4 tygodnie później...

Tidal connect, ten zainstalowany na moode, nie obsługuje plików 192/24. Max to 96/24.  Pliki o wyższej rozdzielczości też odtwarzane są jako 96/24. 

Nie ma tego problemu z BubbleUPnP.  

Jeśli ktoś nie chce bezpośrednio streamować z telefonu, można sobie zainstalować BubbleUPnp Serwer, np. na laptopie, i z niego ciągnąć piliki z Tidala. Telefon służy wtedy jedynie do obsługi i sterowania. 

Z Mconnect też leci 24/192.

Generalnie to jest tak, że Tidal connect w Moode Audio, a także w płatnym Volumio omija te nakładki na Linuxa i leci bezpośrednio omijając je i ich ustawienia.

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Generalnie to jest tak, że Tidal connect w Moode Audio, a także w płatnym Volumio omija te nakładki na Linuxa i leci bezpośrednio omijając je i ich ustawienia.

O czym piszesz dokładnie? Bo TC z Volumio Premium gra do 24/192...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

O czym piszesz dokładnie? Bo TC z Volumio Premium gra do 24/192...

O tym, że to jest to samo co docker w Moode Audio i Tidal Connect omija ustawienia obu nakładek. Nie działa resampling, Dsp, Eq, czy optymalizacja pod audio 🙂

Godzinę temu, Ajothe napisał:

O tym, że to jest to samo co docker w Moode Audio

Nie jest to samo, bo działa do 24/192. Jak nie byłem zwolennikiem Tidal connect bo grał kiedyś fatalnie, tak teraz gra bardzo dobrze i można z niego słuchać. Co do ustawień, od dłuższego czasu mam wszystko na pure bitperfect, więc w sumie nie zwrócilem uwagi, ale na Volumio jest info że resampling działa z plikami lokalnymi wyłącznie.

Natomiast ciekawostka że z USB audio player pro moode pokazuje link do Tidala, Mconnect robi zawsze serwer na komórce

Może sobie mieć ustawione cokolwiek, Tidal connect na Volumio premium i Moode Audio omija ustawienia tych nakładek na Linuxa 🙂

To jest niestety dokładnie to samo. 

I nie, nie leci 24/192khz, a max 24/96khz tak jak pisał @jar1

Nie leci ponieważ mam dac R2R, który max odtwarza 24/96khz, a Tidal Connect gra na przez niego wszystko, łącznie z albumami "24/196khz", gdyby faktycznie to leciało to była by u mnie cisza grobowa. 

53 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie leci ponieważ mam dac R2R, który max odtwarza 24/96khz, a Tidal Connect gra na przez niego wszystko, łącznie z albumami "24/196khz", gdyby faktycznie to leciało to była by u mnie cisza grobowa. 

Przeczytaj sobie co oznacza niebieskie światełko w Quteście - tak leci przez Tidal Connect na Volumio (na Volumio Primo V2 też) 192 i 176...

Edytowane przez marcinmarcin

Godzinę temu, gienas napisał:

Może mi umknęło 🙂 ale czy MoOde działa na malinie 5?

Od kilku dni mam zainstalowaną wersję 9.0.0 i śmiga na RPi5 i nvme.

5 godzin temu, koloom napisał:

RPi5

Możesz powiedzieć jakiego zasilacza używasz do piątki ?

Mam takie wątpliwości ,czy da się piątkę używać z 3A zasilaczem ? 

Tylko rozruch  systemu MoodeAudio ,bez żadnych peryferiów.Nakładka Allo z własnym zasilaniem.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

czy nakładki Allo działają na Rpi 5? 

Wydaje się ,że powinny,bo nowy system 9.0 powstał głównie pod Rpi5 .

System już mam przygotowany ,ale jak będzie Allo DigiSig działać ,jeszcze nie wiem .

W dniu 17.05.2024 o 22:49, Ajothe napisał:

nie leci 24/192khz,

Wracając do Tidala w jakości hi-res ,głównie 192 Khz ,niestety też mam ciszę na wejściu spdif .

Dac na R2r z odbiornikiem do 96 Khz. 

Są płyty,których nie ma w innych wersjach. Jak tu obniżyć jakość tylko dla Moode ? 

10 minut temu, baltfan napisał:

Wydaje się ,że powinny,bo nowy system 9.0 powstał głównie pod Rpi5 .

System już mam przygotowany ,ale jak będzie Allo DigiSig działać ,jeszcze nie wiem .

Wracając do Tidala w jakości hi-res ,głównie 192 Khz ,niestety też mam ciszę na wejściu spdif .

Dac na R2r z odbiornikiem do 96 Khz. 

Są płyty,których nie ma w innych wersjach. Jak tu obniżyć jakość tylko dla Moode ? 

Configure -> Audio -> Mpd setting edit:

Ukryta Zawartość

Sox resampling:

Enabled: yes

Sample rate: 96

Save. 

Tylko, że to zadziała jedynie przez Mconnect lub Bubble. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ajothe napisał:

Bubble.

Używam tego dokładnie.

Z plików na dysku to samo mam ,cisza .Na szczęście większość HR-ów mam w 24/96 .

Mam nadzieję ,że moja Rpi 3B się nie zakaszle ,a jeszcze z nowym MoOde. Nic ,trzeba wypróbować.

Edytowane przez baltfan

Tylko ze to robi resampling wszystkiego. 44,1 czy 88,2 nijak się ma do 96...

W Qobuz jest fajna opcja bo można wybrać max 96/24...

@baltfan ale ta proteza tidal connect działa chyba do 24/96 to w sumie by Ci mogło podejść...

Usb audio Player pro też może ograniczyć do 96 i gra moim zdaniem znacznie lepiej niż bubble

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

tidal connect

Aktualnie nie używam,bo zmieniam system i musiałbym instalować

.Ostatecznie mam inny system ,który służy mi do odtwarzania po usb i tu problemu nie mam.

35 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tylko ze to robi resampling wszystkiego. 44,1 czy 88,2 nijak się ma do 96...

W Qobuz jest fajna opcja bo można wybrać max 96/24...

@baltfan ale ta proteza tidal connect działa chyba do 24/96 to w sumie by Ci mogło podejść...

Usb audio Player pro też może ograniczyć do 96 i gra moim zdaniem znacznie lepiej niż bubble

No i co?

Myślisz, że to słychać? 🙂

2 godziny temu, baltfan napisał:

Możesz powiedzieć jakiego zasilacza używasz do piątki ?

Używam jej z 3A Muzgiem a w tej chwili mam podpięty standardowy 3A od czwórki i na obu działa bez problemu. Tylko malina z dyskiem nvme, nic więcej nie podłączałem.

48 minut temu, Ajothe napisał:

Myślisz, że to słychać? 🙂

myślę że tak 🙂 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Aha, a słuchałeś czy jest różnica? 

Pamiętam że wyłączenie trybu direct na moode i włączenie tego z resamplingami, volume cyfrowym i dsp (nie pamiętam nazwy) u mnie było już słyszalne jako degradacja. Stąd moja niechęć do DSP itp.

Pamiętaj że upsampling bezstratny jest tylko x2 x4 itd.

Więc tu nie tylko mamy utratę jakości poprzez włączenie procesowania, ale i koślawy resampling

• Pokaż nowe odpowiedzi