Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Ajothe włączyłem na próbę fusion dsp na volumio z prostym filtrem poprawiającym lekko mój mod na basie. Utrata jakości po włączeniu DSP jest tak drastyczna że dziwi mnie że nie słyszysz 😉 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

@Ajothe włączyłem na próbę fusion dsp na volumio z prostym filtrem poprawiającym lekko mój mod na basie. Utrata jakości po włączeniu DSP jest tak drastyczna że dziwi mnie że nie słyszysz 😉 

Moze masz kiepsko filtry zrobione 🙂

Teraz, Ajothe napisał:

Moze masz kiepsko filtry zrobione 🙂

prawie nie ma filtrów 😛 wystarczy włączenie tego czegoś 😄 

CamillaDSP 2.0 na Moode działa bardzo dobrze, a ja mam filtry zrobione w Acourate dzięki uprzejmości kolegi Xajas 🙂

Teraz, marcinmarcin napisał:

prawie nie ma filtrów 😛 wystarczy włączenie tego czegoś 😄 

Z volumio nie korzystam już parę lat, bo mnie tylko doprowadzało do nerwów niestabilnością 🙂

Poza tym była mozwa o SoX resampling 🤔

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Z volumio nie korzystam już parę lat, bo mnie tylko doprowadzało do nerwów niestabilnością 🙂

Jest ekstremalnie stabilne - zero problemów. nie wspomnę o jakości i natywnym Tidal connect 😄 

DSP na moode identycznie źle wspominam - zresztą już napisałem wystarczy przełączyć tryb direct i nie direct. Jak się cokolwiek słyszy to różnica jest wystarczająco duża żeby zniechęcić.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

a ja mam filtry zrobione w Acourate

nie ma znaczenia jakie filtry - wystarczy że jest to nawet cyfrowa volume - po prostu włączenie dodatkowego przetwarzania degraduje a nie sam filtr

Edytowane przez marcinmarcin

No niestety zrobienie dobrych filtrów wymaga sporo czasu. Jak się zrobi słabe to i efekt kiepski. 

Kiedyś gorzej to działało, ale dzisiaj jest o wiele lepiej bo jest nowsza wersja CamillaDSP 🙂

A ten Twój natywny tidal i tak omija Volumio i leci po linuxie bez optymalizacji audio 😄

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jak się cokolwiek słyszy to różnica jest wystarczająco duża żeby zniechęcić.

Fakt, jak się słyszy różnice po dodaniu switcha to co dopiero resampling na 96khz 😋

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No niestety zrobienie dobrych filtrów wymaga sporo czasu. Jak się zrobi słabe to i efekt kiepski. 

Bzdury totalne - to może jak sobie obniżę volume cyfrowo - to też zrobiłem źle filtr 😄  rozumiem że filtr parametryczny typu 52,-4,10 wprowadzony do Volumio jest zły... hehe

2 minuty temu, Ajothe napisał:

A ten Twój natywny tidal i tak omija Volumio i leci po linuxie bez optymalizacji audio 😄

a widzisz - znowu się mylisz, bo słychać włączenie filtrów - choćby nawet jako przyciszenie (działający włączony preamp automatyczny -2,5dB)

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Bzdury totalne - to może jak sobie obniżę volume cyfrowo - to też zrobiłem źle filtr 😄  rozumiem że filtr parametryczny typu 52,-4,10 wprowadzony do Volumio jest zły... hehe

Jeszcze wiele nieodkrytej wiedzy przed Tobą 😀

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

a widzisz - znowu się mylisz, bo słychać włączenie filtrów - choćby nawet jako przyciszenie (działający włączony preamp automatyczny -2,5dB)

To ciekawe dlaczego nie działa SoX resampling w Tidal Connect na volumio premium 🙂

Jeszcze wiele nieodkrytej wiedzy przed Tobą 😀

Jeszcze więcej przed Tobą 😉

To ciekawe dlaczego nie działa SoX resampling w Tidal Connect na volumio premium 🙂

Widocznie pomija, ale nie pomija Fusion DSP. Który notabene też ma resampling, ale już nie potestuje... Poleciał format karty bo z tym badziewiem źle mi słucha 😁

Nie to żebym był "słyszący" 🙂 ale między innymi dlatego porzuciłem Volumio że miał marne filtry korektora.

MoOde z Camillą czy zwykłym parametrycznym pozwala na o wiele więcej kształtowania dźwięku...

W każdym razie zamawiam malinę nr 5 skoro moode działa

Teraz, gienas napisał:

między innymi dlatego porzuciłem Volumio że miał marne filtry korektora.

Na czym ich marność polegała? Fusion to Camilla 😆

Cóż, lubię mieć możliwość korekty dźwięku - co w Volumio było dość okrojone. Taki progs typowy "włącz i graj" czego nie cierpię.

Dawno nie używałem Volumio i być może coś poszło ku lepszemu. Z okazji instalki do maliny 5 przetestuję i Volumio.. a może się mi odwróci 🙂 

9 minut temu, gienas napisał:

Z okazji instalki do maliny 5 przetestuję i Volumio.. a może się mi odwróci 🙂 

Pluginy jak Fusion działają niestety tylko w płatnej wersji.

Dla jasności - nie jestem jakimś wielkim fanem volumio - lubię moode, dobry dźwięk daje też roopiee mimo że tam prawie nic nie ustawisz.  Miałem też gentooplayer- tam jest srylion opcji, łącznie z kernelami, ale czy ta jakość jest aż taka jak legendy miejskie głoszą....

10 godzin temu, Ajothe napisał:

ucierpi na resamplingu 😁

Na razie walczę z instalacją systemu.Niestety nowa wersja wymaga przygotowania systemu rpi-imagerem. Co udało mi się ominąć przy wersji 8 .Po przygotowaniu systemu za pomocą rpi-imager jest wszystko ok. .System ładnie się uruchomił i ma już dostęp do sieci od ręki.

W kwestii tego downsamplingu. Będę testował ,jednak pamiętam,że słyszałem dość mocno zmiany np. wersji mpd. Były czasy,że MoOde szło w taki bardzo analityczny szczupły dźwięk .

Jak będą zmiany na gorsze,to raczej nie będę korzystał z resamplingowania.

W moim dac ,kiedy włączam tzw. oversampling ( x2//4/8) to słychać to dość mocno.

9 godzin temu, jar1 napisał:

Ja też zawsze tylko direct. Żadnych DSP i filtrów. Prawdziwy audiofil takich rzeczy nie używa 😉

Jak się ma adaptacje akustyczna to pewnie, że nie ma sensu używać Dsp 😁

51 minut temu, baltfan napisał:

Na razie walczę z instalacją systemu.Niestety nowa wersja wymaga przygotowania systemu rpi-imagerem. Co udało mi się ominąć przy wersji 8 .Po przygotowaniu systemu za pomocą rpi-imager jest wszystko ok. .System ładnie się uruchomił i ma już dostęp do sieci od ręki.

W kwestii tego downsamplingu. Będę testował ,jednak pamiętam,że słyszałem dość mocno zmiany np. wersji mpd. Były czasy,że MoOde szło w taki bardzo analityczny szczupły dźwięk .

Jak będą zmiany na gorsze,to raczej nie będę korzystał z resamplingowania.

W moim dac ,kiedy włączam tzw. oversampling ( x2//4/8) to słychać to dość mocno.

To spróbuj, niektórzy piszą że nawet lepiej gra z Sox resampling 😁

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Jak się ma adaptacje akustyczna to pewnie, że nie ma sensu używać Dsp

Bzz przesady, wystarczy nie słuchać w kiblu ;). Rozstawić kolumny zgodnie z zasadami i trochę zadbać o resztę. Akurat do akustyki pomieszczenia człowiek się jakoś tam przystosowuje bo w nim przebywa, i odbiera ją jako naturalną i się przystosowuje.  Nie razi.  Co innego ze zniekształceniami elektrycznymi w sygnale, jakie rosną z ilością urządzeń, kontrolerów i wszelkich dodatkowych operacji na sygnale.  Każe dodatkowe przetwarzanie, to dodatkowa ilość energii, to dodatkowa emisja zakłóceń, których nie da się eliminować do zera. Im procesor musi wykonać więcej operacji na sekundę tym więcej sianych zakłóceń. 

Od wielu lat słucham bez żadnej dodatkowej korekcji i wcale mi jej nie brakuje.

Niektórzy bawią się filtrami po prostu dla sportu, przy okazji szukając swego świętego gralla, a nuż trafią. No bo to i fajna zabawa przy okazji.

To dobrze. 

Każdy ma swoje zdanie, potrzeby i zabawy 🙂

Dsp nie jest jakieś wymagające dla procesora tak poza tym 😋

Sam się zdziwiłem, że najważniejsze przy tworzeniu filtrów jest oprogramowanie i algorytmy, które się tym zajmują. 

Nikt nikogo do niczego nie zmusi przecież. Ja tylko z doświadczenia wiem, że żeby uzyskać dobry efekt DSP trzeba się nasiedzieć i umieć zrobić porządne filtry z excess phase, albo poprosić kogoś kto ma płatne oprogramowanie.

22 godziny temu, koloom napisał:

Od kilku dni mam zainstalowaną wersję 9.0.0 i śmiga na RPi5 i nvme.

Dopytam jeszcze - grzeje się?

Trójka chłodna była a czwórka się mocno grzała.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Nikt nikogo do niczego nie zmusi przecież. Ja tylko z doświadczenia wiem, że żeby uzyskać dobry efekt DSP trzeba się nasiedzieć i umieć zrobić porządne filtry z excess phase, albo poprosić kogoś kto ma płatne oprogramowanie.

Na ucho też można 😉  .

7 minut temu, gienas napisał:

Na ucho też można 😉  .

Mozna wszystko 😁 ale korekcja obu kanałów względem siebie jest niemożliwa na ucho 😋

Edytowane przez Ajothe
11 minut temu, Ajothe napisał:

Żadne filtry nie eliminuje słabo działającej elektroniki czy kiepskich kolumn.  Akustyka pomieszczenia to jedynie jeden z wielu aspektów odtwarzania nagranej muzyki.  Zresztą można też słuchać na słuchawkach i mieć ją całkiem w d... 😉

Teraz, jar1 napisał:

Żadne filtry nie eliminuje słabo działającej elektroniki czy kiepskich kolumn.  Akustyka pomieszczenia to jedynie jeden z wielu aspektów odtwarzania nagranej muzyki.  Zresztą można też słuchać na słuchawkach i mieć ją całkiem w d... 😉

Można też wydać 50k na stereo, wsadzić w kiepski pokoj i mieć sieczkę 🙂

Już kilka takich przypadków słyszałem na własne uszy. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Można też wydać 50k na stereo, wsadzić w kiepski pokoj i mieć sieczkę 🙂

Już kilka takich przypadków słyszałem na własne uszy. 

Potwierdzam 😉 Sam się przekonałem jak kiepskie mam brzmienie. Ale dopiero odkryłem to po zastosowaniu korekcji akustyki pomieszczenia - DIRAC 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Potwierdzam 😉 Sam się przekonałem jak kiepskie mam brzmienie. Ale dopiero odkryłem to po zastosowaniu korekcji akustyki pomieszczenia - DIRAC 😉 

Myślę, że trochę też przesadzasz z tym efektem WOW, ale emocje robią swoje 😁

11 minut temu, Ajothe napisał:

Myślę, że trochę też przesadzasz z tym efektem WOW, ale emocje robią swoje 😁

Nie przesadzam. Wiele w życiu słyszałem systemów. Zmiany są dramatyczne. Nie ma już powrotu do poprzedniej konfiguracji. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi