Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przesadzam. Wiele w życiu słyszałem systemów. Zmiany są dramatyczne. Nie ma już powrotu do poprzedniej konfiguracji. 
Piopio, ja Ci wierzę, że masz niezły upgrade. Tylko nie obrzydź teraz ludziom Diraca, tak jak zrobiłeś to słynnym izolatorem, pisząc o nim kilkaset razy .
25 minut temu, Wito76 napisał:

Piopio, ja Ci wierzę, że masz niezły upgrade. Tylko nie obrzydź teraz ludziom Diraca, tak jak zrobiłeś to słynnym izolatorem, pisząc o nim kilkaset razy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . emoji106.png

Spoko. Już widzę, że ludzie nie są gotowi na rewolucję 😉 Izolacja to był tylko dodatek a wzbudzał niesamowite kontrowersje. A co dopiero DIRAC, który burzy wszystko co się wiedziało o audio 😉Niestety, kto tego nie doświadczył to nie zrozumie. Tutaj próg wejście jest niestety dużo wyższy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

A co dopiero DIRAC, który burzy wszystko co się wiedziało o audio 😉 

Mi nic nie zburzyło, ale etap fajny. Pomiary, budowanie filtrów, korekcja fazy. Na pewno dzięki temu wiem więcej. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wygląda na to, że można do Moode dodawać adresy radiowe https. Działa. Kiedyś dozwolone były jedynie http.

Np. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.05.2024 o 15:22, koloom napisał:

W obudowie Argon ONE V3 M.2 mam ok 40°

Włączyłem gołą malinę 5 z nakładką HiFIberry - grzeje się tak że po dwu minutach odtwarzania wyłącza się...

Obudowa jednak z wentylkiem musi być.

4 minuty temu, gienas napisał:

Włączyłem gołą malinę 5 z nakładką HiFIberry - grzeje się tak że po dwu minutach odtwarzania wyłącza się...

No to lipa...dzięki bardzo za 

Organoleptycznie 🙂 - termometrem, po ~30 sekundach 42 stopnie, po ~dwu minutach wyłączenie.

Edytowane przez gienas
literówka

To bardzo dziwne, że się wyłącza przy takiej temperaturze....moja pi4 chodzi na 63*C od długiego czasu i nic się nie dzieje.

Bezpośrednio po uruchomieniu - 52 stopnie, po chwili 60, i dalej 65  ostatnie 🙂 widziane to 68 stopni.

Myślę że radiator wystarczy...

74,3 stopnie

Edytowane przez gienas
aktualizacja

Zmniejsz taktowanie procesora. Ja zmniejszyłem na około 770 MHz oraz napięcie procesora i temperatura Rp4 49*C. Malina włączona non stop. Bez radiatorów.

Mogę wieczorem wysłać tobie plik config.

Nie wiem jak jest przy Rpi5 ale zapewnie podobnie.

A to cokolwiek daje jak zużycie procesora do odtwarzania muzyki i tak jest na poziomie kilku procent?

Edytowane przez Ajothe

Ukryta Zawartość

A to cokolwiek daje jak zużycie procesora do odtwarzania muzyki i tak jest na poziomie kilku procent?

Po co malina ma lecieć na maksa 100 procent a Ty wykorzystujesz kilka procent z tego na audio.

Mniejszy prąd to mniej się grzeje RPi a do audio to RPi 1 wystarcza z 700 MHz.

Code:

arm_freq=800
sdram_freq=400
core_freq=400
gpu_freq=300
over_voltage=-2
over_voltage_sdram=-2
gpu_mem=16

Jeszcze wgrywałem komendy po putty do optymalizacji Linuxa po audio.

Teraz nie mam pod ręką tego. Wieczorem napiszę.

Ukryta Zawartość

Dzięki, potestuje 🙂

14 minut temu, sebaa1 napisał:

Ukryta Zawartość

Mniejszy prąd to mniej się grzeje RPi a do audio to RPi 1 wystarcza z 700 MHz.

Code:

arm_freq=800
sdram_freq=400
core_freq=400
gpu_freq=300
over_voltage=-2
over_voltage_sdram=-2
gpu_mem=16

Jeszcze wgrywałem komendy po putty do optymalizacji Linuxa po audio.

Teraz nie mam pod ręką tego. Wieczorem napiszę.

Now he was using an RPi 3B, I'm not sure if those settings would even work at all on the 4B, in particular I'd worry that under volting the RAM or CPU might cause issues on the 4B as those are not the same chips as were used on the 3B.

To komentarz do tych ustawień. 

Ukryta Zawartość

Dzięki, potestuje
Now he was using an RPi 3B, I'm not sure if those settings would even work at all on the 4B, in particular I'd worry that under volting the RAM or CPU might cause issues on the 4B as those are not the same chips as were used on the 3B.
To komentarz do tych ustawień. 
Ja mam tak ustawione w config w Rpi4 2GB i działa.

Jeszcze tutaj kilka wskazówek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Ajothe napisał:

A przez terminal się da? 

Prościej przez edycję pliku pod widnowsem 😉 Zapis pewno musi być w pliku, żeby działał za każdym razem.

Próbowałem zdalnie wyedytowac config.txt przez raspController j nie chce zapisać zmian...pewnie jakieś uprawnienia gdzieś trzeba zmienić...

Tu jest fajny link jak używać edytor nano - tam sa nawet komendy ale do edycji pliku userconfig.txt (ja jego edytowałem, malina ponoć czasem nadpisuje config.txt a userconfig i tak jest używany

Ukryta Zawartość

Z moich obserwacji jeszcze z samej gołej maliny 4 czy 4 Hifiberry digi 2 pro to obniżenie taktowania ewidentnie uspokaja dźwięk... przy digione signature nic nie grzebałem, od razu w sumie jest dźwięk taki jak mi się podoba... dodam jeszcze że wyjęcie dwóch akrylowych boczków - z tyłu i z lewej strony z obudowy Allo obniżyło temperature malinki 4 aż o 8 stopni... a boczki niby z dziurami.

Przy volumio nie musiałem instalować nano, było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

aaa zapomniałem, w sumie to mam komende do wyłączenia HDMI wrzuconą, ale sam nie wiem czy działa ( w Volumio nie ma opcji wyłączenia jak w mOode.)

Edytowane przez marcinmarcin

51 minut temu, Ajothe napisał:

A przez terminal się da? 

Da się ale musisz wpisać sudo-s i teraz jesteś jako root masz prawa zapisu.

Ogólnie malina 5 się grzeje, wyłączyłem wifi, bluetooth, a po chwili nawet obudowa wtyko RJ gorąca była...

Poczekam do poniedziałku na obudowę z wentylkiem i radiatorami.

Edytowane przez gienas
dopisek

Może ktoś już się interesował, czy jest jakaś opcja żeby do moode audio dodać jakiś Vu meter, albo audio visualiser? 

Żeby sobie na TV na przykład wyświetlać fajne słupki 😁

Może ktoś już się interesował, czy jest jakaś opcja żeby do moode audio dodać jakiś Vu meter, albo audio visualiser? 
Żeby sobie na TV na przykład wyświetlać fajne słupki
Wyłącz wszystko co niepotrzebne w tym HDMI. To słychać. Sprawdź.
18 godzin temu, sebaa1 napisał:

Zmniejsz taktowanie procesora. Ja zmniejszyłem na około 770 MHz

A jak jest z dokładnością tworzonego I2S przez malinę przy zmianach taktowania procka? Duża część nakładek korzysta z takiego trybu pracy.  Malina i dac działają wtedy asynchronicznie.  Na dodatek mamy różne gęstości i częstotliwości w odtwarzanych plikach.  Nie każde częstotliwości daje się podzielić dokładnie , by uzyskać odpowiednie częstotliwości dla sygnału I2S. 

13 minut temu, sebaa1 napisał:
15 godzin temu, Ajothe napisał:
Żeby sobie na TV na przykład wyświetlać fajne słupki

Ukryta Zawartość

Wyłącz wszystko co niepotrzebne w tym HDMI. To słychać. Sprawdź.

Mam wyłączone, ale to kosmetyka...mi chodziło o taki graficzny Vu meter na przykład....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi