Skocz do zawartości
IGNORED

Maksymalna odleglość przesuwania kolumn bez kalibracji

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest maksymalna odległość przesunięcia kolumn , która nie wymaga ponownej kalibracji?

Czy jest jaka norma od-do? a jak nie to mniej więcej na ile można maksymalnie przesunąć bez kalibracji 10,20,30cm

Jeśli kolumny są blisko ściany, to każde kilka cm potrafi znacznie zmienić dźwięk, zmienić równowagę tonalną, dodać/ująć pogłosu, wybrzmień, jakości i ilości basu. Jeśli są dalej od ściany, to i tak dużo zależy od akustyki, może się zdarzyć, że głupie 5-10cm spowoduje, że akurat dźwięk będzie się odbijał od jakiegoś gładkiego albo wręcz oszklonego mebla i z tego kanału już dotrze do nas zmieniony, jaśniejszy, z rozdmuchaną przestrzenią itd, przykładów można mnożyć, po prostu ogromnie dużo zależy od pomieszczenia.

A przesuwałeś już o te 10, 20, czy 30cm? Jakieś wnioski odsłuchowe? ;)

Niestety kolega ma rację.

O ile kolumny stoją daleko od ścian to powiedzmy 10-15 cm nie spowoduje znaczących słyszalnych zmian. Możesz je zresztą samemu zmienić. Wybierając odległości czy poziom głośności kanałów.

Jeśli jednak kolumny toją blisko ścian, wówczas ich odbicie wiele zmienia i tu 5cm zmiany spowoduje inne wyniki na pomiarach.

Piotrek

Dokładnie chodzi mi o tylne kolumny nie przednie nie mają one żadnego portu BR ani tylnego ani przedniego czy w tyłach takie znaczące zmiany w KD aż tak występują po przesunięciu. Przesunąłem je jakieś około 10cm(dokładnie to 3cm jak teraz zmierzyłem) niż stały przedtem a nie chce mi się kallibracji robić?

Dokładnie chodzi mi o tylne kolumny nie przednie nie mają one żadnego portu BR ani tylnego ani przedniego czy w tyłach takie znaczące zmiany w KD aż tak występują po przesunięciu. Przesunąłem je jakieś około 10cm(dokładnie to 3cm jak teraz zmierzyłem) niż stały przedtem a nie chce mi się kallibracji robić?
Już byś dawno kalibrację zrobił zamiast klepac w klawiaturę. .. ;)

Odpowiedzi nie dostaniesz jednoznacznej ... i będziesz żył w niepewności czy jest gorzej czy lepiej... :)

Yodas zrobiłem kalibracje dla świętego spokoju i efekty są lepsze na tyłach po

Przecież ty jesteś jakimś maniakiem kalibracji ;v Pisałeś kiedyś że po każdej wizycie rodziny z dziećmi robisz kalibracje bo dzieci biegają i musi to powodować nawet minimalne zmiany w położeniu kolumn : D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.