Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-X1400H czy Onkyo TX-NR656?

KrisH-71

Rekomendowane odpowiedzi

KrisH-71 bo pozostałe trzeba sobie skopiować z forum , inaczej namieszało z podkreśleniem i strzałkami , dlatego Ci nie znalazło ;)

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Sam jestem ciekawy bo wszyscy piszą, że każdy ampli gra inaczej a nie mialem okazji się o tym przekonać. Dwa poprzednie ampli to Yamaha, a ten Onkyo 676E jest także mocniejszy niż V471, więc zobaczymy czy faktycznie słychać różnicę?

No to Onkyo TX-NR676 już w domu:) Podłączony i zrobiłem na szybko kalibrację. Ustawiło mi głośniki na 50Hz ? Tak powinno byc? Suba tak na oko na razie ustawiłem ale kalibracja ustawiła mi na 120Hz i +3 dB, to jest OK?

W kwestii dzwięku w porównaniu do RX V471, na razie cieżko powiedzieć, nie grałem jeszcze na PS4, nic z BD nie oglądałem, muzykę tylko z aplikacji sieciowych słuchałem.

Bas i treble mam na zero, EQ wyłączny a w 471 miałem podkręcone + enhancer ON więc odbiór był bardziej dynamiczny.

Generalnie odnoszę wrażenie, że w Onkyo dialogi dużo lepiej słyszlane z centralnego.

Więcej wrażeń po weekendzie jak pobawie sie ustawieniami i posłucham CD, pogram na PS4 i obejrzę coś na BD.

Dzięki za porady dot. mojego zakupu, jak widzicie kupiłem coś delikatnie innego niz sugeruje temat:)

Ja robię fronty na Full bad a resztę głośników na 80hz tak samo sub. W quick setup ustawiam kalibrację bez frontów. Nikt ci nie odpowie jak jest ok sam musisz sprawdzić, dialogi są lepiej słyszalne bo po prosty onkyo podbija wysokie na centralnym.

Na poprzednich frontach miałem 50Hz , na nowych ustawiło 40Hz , subwoofer był +4dB , ale podbiłem na jakieś 8dB by nie musieć kręcić pokrętłem.

Niekiedy warto testować własne ustawienia by dopasować do swojego gustu.

W trybie stereo 2.1 czy jakimkolwiek 5.1 odpal sobie music optymizera (qucik setup) i porównaj brzmienie z i bez tej opcji ;)

Jak masz jakiś koncert blu ray dts hd audio to też polecam przetestować

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Zrobiłem kalibracje jeszcze raz, teraz sub wysterowany na -10dB a na ampli na +5dB, głośniki bez zmian.

Obejrzałem koncert Comy na BD DD 5.1 i Prometeusz na BD dts hd master. Nie słuchałem jeszcze CD i nie pograłem na PS4.

Ale chyba faktycznie coś w tym jest, że każdy ampli inaczej gra. Dla mnie to nowość, poprzednio wzm. Sony i 2 X ampli Yamaha:)

Jak pisałem wcześniej dialogi lepiej słyszalne i surroundy też. Ogólnie dzwięk jakby ostrzejszy, wyraźniejszy. Najważniejsze, że taki mi odpowiada, generalnie dla mnie zmiana na plus!

Zrobiłem kalibracje jeszcze raz, teraz sub wysterowany na -10dB a na ampli na +5dB, głośniki bez zmian.

To coś dziwnie mocno różne wyniki kalibracji ci wychodzą... Spróbuj zrobić jeszcze kalibrację aż dojdziesz do ustawienia bliskiego 0dB dla suba, jak kalibracja daje dB na + to zmniejsz "głośność" na subie, jak daje na - to ją zwiększ. Popróbuj aż dojdziesz jak najbliżej 0dB. Poza tym przy kalibracji postaraj się o dobre ustawienie mikrofonu i żeby były odpowiednie warunki (cicho, powyłączane sprzęty robiące zakłócenia, okna i drzwi pozamykane). Pokombinuj bo efekty po kilku kalibracjach i dostosowaniu pod siebie będą na pewno lepsze niż od razu na szybko :)

Może dlatego, że za drugim razem suba ustawiłem - głośność na godz 12 a Crossover na maxa. Dlatego wyszło -10dB. Sam podbiłem na +5dB na ampli. Widze, że z tym subem zawsze dużo kombinacji. Na pewno jeszcze coś pokombinuję:) Kalibrację robie tylko jak sam w domu jestem, w zupełnej ciszy.

Muzycznie obawiam się że różnicę na niekorzyść :>

Przyjmuje zakład.

Kalibrację zrób raz a porządnie. SUB powinien być ustawiony na 12 tej mocy a na pełnym paśmie w crossover.

Zrób kalibrację i dostosuj EQ pod własne potrzeby.

Piotrek

• 2 tygodnie później...

Jak dla mnie jednak różnica na korzyść dla Onkyo:)

Więcej detali i lepiej słyszalne z surroundów, przy filmach z BD i grach PS4. Ogólnie lepsza dynamika całego zestawu. Nawet CD w stereo przyjemniej brzmią.

Rozumiem, że zmiana mojego zestawu 5.0 Quadrall 5000 II również przyniosłaby poprawę?

Kwestia ile trzeba przeznaczyć na zestaw 5.0 dobrze grający z Onkyo 676, żeby taka zmiana miała sens? Mam na myśli rozsądne kwoty:)

S4home: Kalibracje tak właśnie robiłem: na 12 i crossover na maxa. EQ na razie nie ruszałem, wszystko na 0. Za dużo roboty z tym, dla każego głośnika i suba trzeba ustawiać osobno:)

Czy są jakieś gotowe ustawienia EQ, żeby je tylko wprowadzić i przetestować, takie coś jak gotowe ustawienia np. na tryby muzyka, film, gra?

Coś wygrałem :)?

Rozumiem, że zmiana mojego zestawu 5.0 Quadrall 5000 II również przyniosłaby poprawę?

Tak, ale posiadając te kolumny musisz sobie zdać sprawę że lepszy efekt osiągniesz dokładając na prawdę sporo. To nie tak że kupisz byle co i bedzie lepiej.

Czy są jakieś gotowe ustawienia EQ, żeby je tylko wprowadzić i przetestować, takie coś jak gotowe ustawienia np. na tryby muzyka, film, gra?

w Onkyo nie ma. W innych firmach i tak sprawdza się to średnio. Więc proponuję zabawę samemu.

Piotrek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.