Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + amplituer = jedne kolumny??

Rekomendowane odpowiedzi

CZy jest mozliwe podlaczenie amplitunera do kina domowego razem ze wzmacniaczem stereo do jednej pary kolumn? A dokladnie chodzi mi o to czy mozna jakos to ''sprytnie'' podlaczyc (nie uzywajac takich czarnych skrzynek jak np w media markt) bezpotzrebt biegania i przlaczania kabelkow w kolumnach.

https://www.audiostereo.pl/topic/1359-wzmacniacz-amplituer-jedne-kolumny/

Raczej nie-no chyba że amplituner jest podłšczony kabelkami z bananami, a wzmak kablami z widełkami lub szpilkami-tylko broń Boże nie włšczaj wzmaka i amplitunera jednoczenie!

No wlsnie obawiam sie co by moglo sie stac przy niechcacym zalaczeni wzmacniacza i amlpitunera. Czyli jednym wyjsciem jaki mi zostaje jest bieganie i zamiana kabelkow:(((((((

jest możliwość , czytałem o przełącznikach ,które to umożliwiają.Kiedyś było to w ofercie ...no nie będę kłamał ,bo nie pamiętam. Ale popytaj w sklepach ,oczywiście audiofilskich tylko tych nie za mocno audifilskich .Wiem ,że kiedyś to stosowali ,aby zaprezentować brzmienie różnych kolumn w krótkim czasie na tym samym wzmaku. Dawno bo dawno ale doświadczyłem tego , gdy w stolicy była dostępna św. pamięci Cerwin- Vega .Teraz tego nie stosują bo nie po audiofilsku.

Myslalem o przelacznikach ale jakosc tych tanszych jest beznadzijena a lepsze to juz pewnie spory wydatek. Pozatym przelaczniki maja jedna wade i tak trzeba sie pofatygowac i przelaczyc je manualnie czyli rownie dobrze mozna przelozyc bananki. Ale tak sie zasatnawiam czy jest mozliwe podlaczenie wzmacniacza do amplitunera przez petle magnetofonwa?? przeciez sygnal na petli magnetofonowej jest ten sam co idzie na frontowe kolumny a w moim przypadku wzmacniany bylby przez zewnetrzny wzmacniacz zamiest tego w ampltunerze. teoretycznie bedzie prblem z dopasowaniem poziomu glosnosci ale to juz bedzie mozna zalatwic za pomoca pilota. Poprsze o komentarz kogos bardzie obeznanego w tej materii czy dobrze sobie kombinuje.

p.s

Cárvin-Vega zyje i ma sie swietnie w stolicy........ tylko, ze szweckiej stolicy:))

Jeśli wzmaczniacz ma wejście Pre-in, to możesz podłączyć go pod wyjście Pre-out z amplitunera. Końcówka mocy będzie ze wzmacniacza, a preamp z amplitunera.

Zaden chyba wzmacniacz nie ma czegoś tak opisanego jak pre in, gdyż takie są wszystkie wejścia liniowe i gramofonowe (wchodzą na przedwzmacniacz). Wzmacniacze mogą mieć main in albo power in, to znaczy to jest wejście na samą końcówkę. Niektóre jednak modele mają je zwarte, więc kiedy wchodzisz na main in, to rezygnujesz z sekcji przedwzacniacza i musisz mieć inny przewzamcniacz albo sterowanie poziomu w cedeku. Nie przypuszczam żeby podązanie tym tropem w przypadku opisanego problemu coś dało.

A co za różnica jak się nazywają? Wejście liniowe od wejścia dla przedwzmacniacza się różni właśnie pominięciem przedwzmacniacza w tym drugim.. Jeżeli wzmacniacz ma pre-in i pre-out to są one standardowo raczej zwarte.

Pomysł raczej wydaje mi się dobry, ponadto można podłączyć odtwarzacz (pewnie DVD) cyfrowo do amplitunera a analogowo do wzmacniacza, omijając amplituner przy słuchaniu muzyki

U mnie nazywa się to Pre-in i out i są zwarte zworką. Nie wiem jak w innych się to nazywa, ale ja widziałem dokładnie tak jak u mnie. Nie wszystkie wzmacniacze zintegrowane to mają. Tak jak i nie wszystkie aplitunery mają Pre-out. Mój miał. A nie był to jakiś straszny wynalazek tylko Denon AVR 1400.

Uważam, że jeżeli kolega posiada CD i DVD to może podłączyć kolumny pod wzmacniacz, DVD do aplitunera, CD do wzmacniacza, Amplituner do wzmacniacza przez Pre-in. Jeżeli słuch muzyki to używa preampa ze wzmacniacza (o ile preamp w wzmacniaczu jest lepszy od tego w amplitunerze), jeżeli ogląda film korzysta z amplitunera z zewnętrzną końcówką mocy dla kanałów przednich. Rozwiązanie proste jak drut i bardzo dobre dla kina. Wiem bo sam stosowałem.

Posiadam DVD Panasonica jak i CD NAD S500 wiec kazde zrodelko bedzie podlaczone odpowiednio do amplitunera oraz wzmacniacza. Wzmacniacza narazie jeszcze nie posiadam bo stary sprzedalem a NAD'a S300 (nie ma zadnych pre in ani main in) jeszcze troszeczke mi kasy brakuje:(((( Mimo wszystko i tak jestem teraz zadowolonym czlowiekim bo ogladanie kina na 100'' ekranie cieszy:)))))))))))))

p.s. dzieki za wskazowki

Gość maleo do harvi

(Konto usunięte)

NAD S300 nie ma pre-in i main-in czy main-out czy jak to się nazywa?

więc ich nie potrzebuje nikt nie przewidział możliwości podłączasnia końcówek do tego potwora,he,he...waży 27kg 100W-8ohm, 200W-4ohm, 400W-2ohm, 800W-1ohm he,he chyba troche przesadziłem...nie zrozumialem sprzedajesz go czy już sprzedałeś? chętnie kupię mieszkam po drugiej stronie Bałtyku-niedaleko

Gość Harvi \ Maleo

(Konto usunięte)

Sprzedalem inny wzmacniacz a NAD'a S300 kupie- to tylko kwestia czasu.:)))) Jednak widzilem ogloszenie ze ktos chce sprzedac s300 na http://www.hifi.pl/gielda.php?ktrl=w&grupa=14 id1570

Gość Den Lov

(Konto usunięte)

Jestem od niedawna posiadaczem najnowszego DVD Led Zeppelin Live - goraco polecam, chlopaki pracuja w pocie czola. Mozna ogladac z dzwiekiem stereo ale wydaje mi sie ze dopiero 5.1 DTS otwiera prawdziwa scene dzwiekowa a biorac pod uwage ze nagrania sa z poczatkow lat 70 tych - dzwiek jest znakomity. Takie samo wrazenie odnosze ogladajac DVD Diana Krall Live in Paris - DTS brzmi lepiej od stereo na koncertach - co innego nagrania studyjne.