Skocz do zawartości
IGNORED

Porownanie D-M40DAB i D-M41dAB?

ArcziPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym spytac, czy ktos z Was porownywal mini zestawy Denona: wychwalany D-M40DAB oraz nowy D-M41DAB? Jak wyglada porownanie jakosci dzwieku? Czy graja podobnie, czy ktorys z nich jest znaczaco lepszy i... ktory?

Tlo sprawy:

Szukam z zona czegos do domu, chcielibysmy maly dobrze grajacy zestaw do radia DAB+ i przede wszystkim streamowania muzyki z NAS-a, do czego mamy osobne pudelko z dobra karta dzwiekowa na PCM2702 i wyjsciem liniowym. Odtwarzacz CD mile widziany. Nie wyobrazam sobie rowniez wydawania >1.5k na nowy sprzet, ktory nie ma minimum jednego cyfrowego wejscia TOSLINK. W 2017 roku to chyba jakis zart (pisze tu np. o GrandPiano od Yamahy).

Skuszeni recenzjami D-M40DAB kupilismy wlasnie jego nastepce D-M41DAB, bo uwazam Bluetooth dostepny w tym modelu za bardziej przydatna rzecz niz USB w jego poprzedniku, z ktorego i tak bysmy nie korzystali, bo nie mamy ochoty bawic sie w kopiowanie plikow i bieganie z tym od kompa do wzmaka. Wszystko i tak lezy na dysku sieciowym.

Niestety, jakoscia dzwieku D-M41DAB jestesmy bardzo rozczarowani. Radia niby slucha sie bardzo dobrze ale jakakolwiek plyta CD lub dzwiek z wejscia liniowego pozostawiaja bardzo duzo do zyczenia. Przy prostych utworach wydaje sie, ze jest dynamicznie, czysto i fajnie ale jak na scenie duzo sie dzieje (orkiestra symfoniczna lub metal z gitarami i keyboardem na pierwszym planie oraz perkusja w tle), to calosc brzmi jak stlamszona klucha. Nie da sie rozroznic poszeczegolnych instrumentow grajacych w tle. Zero przyjemnosci ze sluchania muzyki. Jest to totalne rozczarowanie, bo nasz obecny wzmacniacz to jakis przypadkowy Philips z lat'90, kupiony z 10 lat temu jeszcze na studiach jako uzywany za 150 zl i on gra po prostu duzo lepiej. Oba zestawy testowalismy z tymi samymi glosnikami od zestawu Denona (akurat glosniki sa duzo lepsze niz nasze obecne). Testowalismy tez oba na sluchawkach (Superlux HD681Evo oraz Grado SR60e) z muzyka grana z CD i z wejscia liniowego. Ocena pozostaje taka sama -- stary przypadkowy Philips jest lepszy: scena jest szersza, slychac wiecej szczegolow w tle, wokal wybija sie na pierwszy plan zamiast ginac gdzies w tle, natomiast dzwiek z Denona to "klucha". Obojetnie, czy korektory w obu wzmacniaczach wylaczone/ustawione na 0, czy ustawione tak, by z obu wydawalo sie ze jest juz najlepiej. W ocenie nic to nie zmienilo.

Nie uwazamy sie za audiofili (hehe) i, tak jak pisalem, mamy jakis przypadkowy sprzet, ktory chcielibysmy wymienic na nowy ale okazuje sie, ze tak bardzo chwalony mini zestaw (a przynajmniej jego bezposredni nastepca) jest dzwiekowo gorszy od ponad 20-letniego Philipsa z przypadku, wiec na pewno M41DAB u nas w domu nie zostanie.

Nie pytam Was w tej chwili co wybrac, bo wiem, ze musimy po prostu posluchac innych modeli i samemu ocenic. Ale ze nie mam mozliwosci porownania M40DAB i M41DAB, a chcialbym zrozumiec o co tu chodzi, to pytam, czy ktos z Was mial mozliwosc takiego porownania.

Pozdrawiam,

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/136006-porownanie-d-m40dab-i-d-m41dab/

Od paru lat zmiany w urządzeniach Denona od modelu 37? Dobrze pamiętam? Są jedynie kosmetyczne. I mimo że recenzenci piszą inaczej to jest to po prostu owa odsłona tego samego modelu. Zmieniano kolumny a w zasadzie ich wygląd i tyle.

Sugerowałeś się opiniami i tak to właśnie wygląda.

Niestety słabością tych systemów są ich seryjne monitorki. Skoro już ją masz to po prostu je wymień i ciesz się jakością.

Ktoś może już słuchał Onkyo CS-375D ?

Tu jest inaczej. Moim zdaniem Onkyo ma lepszą barwę dźwięku, ale ma poważne wady. Przy głośniejszym odsłuchu znacznie traci na jakości. Do cichych odsłuchów, wieczornych sypialnianych wypada lepiej.

Piotrek

Dziekuje za odpowiedz.

Uwazam, ze sam wzmacniacz jest tutaj slabym ogniwem i dobre glosniki tego nie nadrobia. Wnioskuje tak na tej podstawie, ze porownywalem D41DAB ze swoim obecnym wzmacniaczem, uzywajac zawsze tego samego zrodla dzwieku i tych samych glosnikow oraz tych samych sluchawek. Stary wzmacniacz brzmi w tej konfiguracji niezaprzeczalnie lepiej, charakteryzuje sie lepsza selektywnoscia i bardziej poukladana scena. Stary wzmiacniacz z glosnikami od tego Denona brzmi dla mnie wystarczajaco satysfkacjonujaco (nie mam wysokich wymagan). Brakuje mi jednak w starym wzmacniaczu funkcji (DAB+, wejscia optycznego, zdalengo sterowania z pilota, CD i Bluetooth tez mile widziane). Denon daje jednak taka kluche na wyjsciu (rowniez na sluchawkach), ze na pewno go sobie nie zostawie. Mimo moim stosunkowo niskim wymaganiom, nie spelnia ich. Albo go odsylam (kupilem online i mam 14 dni na zwrot) albo oddaje rodzicom, ktorym wieza zepsula sie jakis czas temu i tez chca ja wymienic. Ja juz wole mojego Philipsa, ktory daje niezaprzeczalnie wiecej frajdy ze sluchania. Zona jest tutaj jeszcze bardziej zdecydowana. Od pierwszego utworu nie chce widziec tego Denona na oczy.

Ten Denon to bardzo solidny sprzęcik ale jednak miniaturka, Nadaje się jako urządzenie nr2 w domu do sypialni i spokojnego grania. W swojej klasie konkurencji nie ma ale nie wytrzyma porównania z pełnowymiarowym klockiem. Oddaj rodzicom a do siebie musisz raczej pomyśleć o czymś pełnowymiarowym ;)

Dzieki za odpowiedz. Utwierdziles mnie wlasnie w moich przypuszczeniach, ktorych sie obawialem -- ze to jednak jest "bardzo dobry sprzet w tej klasie".

Poniewaz nie mamy miejsca na duze klocki, cieszylismy sie, ze mozna kupic "dobry" sprzet, ze wszystkimi nam potrzebnymi funkcjami w takim rozmiarze (mniejszym lub przynajmniej nie wiekszym niz nasz obecny wzmacniacz). Zakladalismy, ze brzmieniowo bedzie lepszy niz stary z przypadku, a na polce przybedzie miejsca. Planowalem nawet wywalic swojego zewnetrznego DAC-a na rzecz wbudowanego i polaczyc go Toslinkiem z RaspberryPi.

Jesli jednak jedyna opcja, dajaca nam zadowalajacy dzwiek, jest kupic znowu cos duzego rozmiarowo i najlepiej CD oraz radio w osobnym klocku, to odpuszczamy kompletnie. Priorytetem dla nas jest dzwiek i miejsce, a to, jak widac, sie wyklucza. Zostaje zatem to, co jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.