Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, jaki?

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Zasada jest prosta. Masz ekran z gainem 0.5 musisz mieć dwa razy więcej lumenów i masz dokładnie tak samo jasną biel bo dlaczego miałbyś mieć ciemniejszą. ale kontrast wzrasta ci czterokrotnie. Dla przykładu. Załóżmy że masz projektor o nieskończenie dużym kontraście. W pokoju masz oświetlenie które świeci ci z powrotem na ekran 10 luksów a sam projektor świeci ci na ekran 100 luksów. Masz maksymalny kontrast 10:1. Teraz masz ekran z gainem 0,5 ale projektor jest dwa raz jaśniejszy. Projektor ci świecie 200 luxami ale ekran zmniejsza ci jasność dwukrotnie to widzisz dalej 100 luksów ale światło pomieszczenia widzisz tylko 5 luksów i masz kontrast 20:1 i tą samą biel. W zaciemnionym pomieszczeniu jest jeszcze lepiej ponieważ dwa razy ciemniejszy ekran świeci dwa razy mniej do pomieszczenia a te dwa razy mniejsze światło z pomieszczenia pada na dwa razy ciemniejszy ekran czyli wpływ pomieszczenia jest cztery razy mniejszy a więc masz wzrost kontrastu czterokrotnie czyli 40:1. Przyznasz że różnica 10:1 a 40:1 to duża różnica. Problemem w projekcji jest przede wszystkim pomieszczenie. Owszem kontrastowe projektory mogą odtworzyć bardzo wysoki kontrast gdy białego jest z dziesięć procent w całym obrazie i pomieszczenie jest przystosowane do projekcji jednak kontrastu ANSI w pomieszczeniu wcale nie mają dużo lepszego bo pomieszczenie nie ważne jakby było czarne świeci na ekran. Wystarczy poczytać sobie testy i wyniki pomiarów. Dlatego moim zdaniem ważniejsze w drogich projektorach są inne parametry niż kontrast i czerń. Przede wszystkim ostrość, obróbka obrazu, upłynniacze, głośność, jakość optyki. Jedyna zaleta bardzo wysokiego kontrastu w projektorach uwydatnia się w bardzo ciemnych scenach takich jak gwieździste niebo.

...ale po co teoretyzować ...trzeba po prostu zobaczyć jak świeci dobrej klasy proj.... u Maćka w testach prawie wszystkie maszynki maja kontrast ANSI około 180:1.... i gdyby opierać się tylko na liczbach z tych testów to po co kupować drogiego sony czy jvc skoro tani benq czy epson ma taki sam kontrast ANSI w testach...aleeeeeeeeeeeee wystarczy zobaczyć obraz na żywo i już wiemy, że te liczby kontrastu ANSI mozna sobie wsadzić , wiesz gdzie, aaaaa jeszcze nie wiesz bo nie widziałeś na żywo takiego sony czy jvc... :)

... Ten pomierzony kontrast ANSI ma się nijak do kontrastu jaki widzi nasze oko....i od razu widzimy różnice ( w kontraście) miedzy wszystkimi projektorami o pomierzonym tym samym ANSI...

...wiem to z doswiadczenia bo miałem u siebie kilka projektorów moich znajomych i nie tylko... niedawno epsona 5350, benq 1070 ,mitsu 7800.... i jak zaraz po nich włączyłem swojego HW niestety ,nie było co zbierać po tamtych maszynkach pod wzgledem kontrastu, bo o reszcie parametrów z grzeczności nie wspomnę... a przeciez w testach pomierzonych kontrast ANSI miały prawie identyczny.... dałem przykład tylko kilku projektorów które były u mnie, a widziałem znacznie wiecej maszyn... i wniosek jest jeden tylko technologia LCoS się liczy , przynajmniej dla mnie.... testy swoje a osobiste doznania swoje... oczywiście własciciele tamtych urzadzeń otworzyli oczy , bo nie przypuszczali, że tak moze wyglądać obraz.... :)

Ja tylko komentowałem to co widziałem na tym filmie a to co zobaczyłem jakoś mnie na kolana nie powaliło. Ja nawet nie próbuję oceniać jakości samego projektora bo go nigdy na oczy nie widziałem. Pewnie jest tak dobry jak to opisujecie chociaż po zachwytach nad tym co zobaczyliście na filmie nabrałem trochę nieufności do wcześniejszych zachwytów nad projektorem. Nie wiem albo mnie ten link przekierowuje do zupełnie innego filmu na Youtube, albo mi się komputer zepsuł bo ja tam widzę mydło i kaszanę.

Zresztą nie za bardzo widzę sens robienia takich filmów bo jakość zależy przede wszystkim od umiejętności posługiwania się kamerą i jej jakości i nic nie mówi na temat projektora czy ekranu.

Ja tylko komentowałem to co widziałem na tym filmie a to co zobaczyłem jakoś mnie na kolana nie powaliło. Ja nawet nie próbuję oceniać jakości samego projektora bo go nigdy na oczy nie widziałem. Pewnie jest tak dobry jak to opisujecie chociaż po zachwytach nad tym co zobaczyliście na filmie nabrałem trochę nieufności do wcześniejszych zachwytów nad projektorem. Nie wiem albo mnie ten link przekierowuje do zupełnie innego filmu na Youtube, albo mi się komputer zepsuł bo ja tam widzę mydło i kaszanę.

Zresztą nie za bardzo widzę sens robienia takich filmów bo jakość zależy przede wszystkim od umiejętności posługiwania się kamerą i jej jakości i nic nie mówi na temat projektora czy ekranu.

...ktoś się zachwycał nad tym filmem?...

...ktoś się zachwycał nad tym filmem?...

Poczytaj komentarze pod tym filmem. Cytuję Wow!! Picture quality looks amazing!!

Atorowi tematu też najwyraźniej się podoba bo napisał.

Taki mniej więcej obraz bym chciał u siebie. Wiem że filmik przekłamuje kolory czy jasność ale to i tak lepsze od tv...

Poczytaj komentarze pod tym filmem. Cytuję Wow!! Picture quality looks amazing!!

Taki mniej więcej obraz bym chciał u siebie. Wiem że filmik przekłamuje kolory czy jasność ale to i tak lepsze od tv...

...niestety nie mogę odpowiadać za innych wrażenia... ;) :)

Ogladanie na utube a na zywca ma sie kompletnie nijak do siebie....

Poza tym widze tam u kolesia w pokoju duzo bialego raz i dwa ma bialy ekran :( u siebie do sony dostawialem bialy baa i to przy mojej salce calkowicie czarnej i niestety z czarnego robil mydlaty taki szarawy

Bialy ekran jedynie widze przy jakims hijendowym jvc i to jeszcze jak pomieszczenie jest okryte czarnym aksamitem.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tak mi się podoba bo przesiadka ze zwyklego tv 55 lg na 100 czy 120 cali to zapiera dech w piersiach. Dzisiaj gadałem z Niemcem i powiedział mi że za 3tys.€ on woli 55 cali 4K niż takiego projka full HD i 100 cali. A ja wolę to co na filmiku niż nic i zostać z tym lg lub 4K

Zasada jest prosta. Masz ekran z gainem 0.5 musisz mieć dwa razy więcej lumenów [...]

Nie obraź się, ale to jest stek bzdur. Gdyby tak było jak piszesz to wszyscy używaliby czarnych ekranów. A wydaje mi się, że jest raczej odwrotnie i takie ekrany są rzadkością. Być może ta Twoja roleta ma mocny połysk i mimo, że jest czarna to dość mocno odbija światło, dlatego efekt masz w miarę przyzwoity. Ja wiem tyle, że jak rzuciłem obraz na moją bardzo ciemno brązową ścianę pomalowaną super matem to obrazu prawie nie było - czerń rzeczywiście była super, ale nic poza tym... i tak to właśnie wygląda.

Poza tym nie sztuka świecić na ekran w najjaśniejszym trybie, żeby nadrobić to co pochłania ekran i słuchać wentylatorów oraz skracać żywotność lampy. Bo chyba nie powiesz, że w trybie lampy high jakiś projektor będzie cichszy, niż w trybie eco.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ja używam trybu Eco. Po pierwsze to nie wiem co to za różnica czy masz ekran 130 cali i oglądasz z 5 metrów czy ekran 90 cali i oglądasz z 2,5 metra. Chociaż dosyć istotna różnica jest. Na ekranie 90 cali jest dwa razy jaśniej. Po drugie ten Sony ma dwa razy mniejszą jasność. Wcale bym się nie zdziwił gdyby u mnie biały był jaśniejszy niż u was na MS. Bardzo łatwo policzyć bo istnieją kalkulatory w sieci. O czerni nie będę w ogóle wspominał bo tu nie ma w ogóle co wspominać. To jest zwykła matematyka. Jeżeli masz dwa razy większą powierzchnie ekranu to masz dwa razy ciemniej. Proste jak budowa cepa. I żaden MS z wysokim gainem tu nic nie pomoże. Nieprawdę jest też że nikt nie ogląda na ciemnych ekranach. Owszem oglądają i to dosyć od dawna.

Panowie jak wasz Sony potrafi coś takiego to oczekuję jakiś zdjęć. Robione w środku dnia. Jedno przy całkowicie odsłoniętym oknie i okno znajduje się jeden metr od ekranu a drugie przy zasłoniętym oknie ale nie do końca. Została szpara około 70 cm tak że w pomieszczeniu jest dosyć jasno. Radziłbym sobie porównać biały z sufity z białym z ekranu Projektor w trybie ECO. Ekran ma dwa metry szerokości.

A jeszcze jedno. Roleta jest całkowicie matowa.

A tutaj filmik żeby nie było wątpliwości że to ECO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-93777400-1514364046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaaa pie.... widze znowu atakujesz roleta i teoriami typowego janusza ....smutne :(

Zamiast gdybac kup wasc jakis sony i ekran ms plus pro kalibracja a zobaczysz na wlasne oczy po co sa te lepsze projki i ekrany....

Jaaa pie.... widze znowu atakujesz roleta i teoriami typowego janusza ....smutne :(

Zamiast gdybac kup wasc jakis sony i ekran ms plus pro kalibracja a zobaczysz na wlasne oczy po co sa te lepsze projki i ekrany....

Smutne to jest to że co po nietórzy zostali z projektorami w epoce kamienia łupanego.

I nawet sobie z tego sprawy nie zdają.

Zrozum człowieku że niektórzy chcą używać projektora jak zwykłego telewizora a nie siedzieć po ciemku w środku dnia. Po drugie pieprzycie jakieś smutne teorie że biały za ciemny i że jakość gówniana nie widząc efektu na własne oczy nawet przez sekundę. Nie dziwię się bo jak się wydało kilkanaście tysięcy na sprzęt i ktoś twierdzi że może być taniej i lepiej to dupa może rozboleć.

yhmmm taa tym tokiem myslenia to po co komu jvc za 30k lepiej proj z marketu i roleta z ikei.... to tak jakbym prezesowi mowil tee po ch... ci ten mesiek przeciez fiatem tez dojedziesz...

Ja nie twierdzę że to projektory nie są lepsze. Na pewno są pod warunkiem że się ogląda w specjalnym pomieszczeniu. W nieprzystosowanym pomieszczeniu i to z białymi ścianami może już nie być tak różowo jeżeli chodzi o kontrast i wysoki kontrast projektora nic tu nie pomoże bo najsłabszym ogniwem jest pomieszczenie. Dobrze by było zdawać sobie z tego sprawę. Dlatego może byłoby dobrze zanim komuś poradzicie kupować projektor spytać czy będzie adoptował pomieszczenie do projekcji czy nie.

Ja nie twierdzę że to projektory nie są lepsze. Na pewno są pod warunkiem że się ogląda w specjalnym pomieszczeniu. W nieprzystosowanym pomieszczeniu i to z białymi ścianami może już nie być tak różowo jeżeli chodzi o kontrast i wysoki kontrast projektora nic tu nie pomoże bo najsłabszym ogniwem jest pomieszczenie. Dobrze by było zdawać sobie z tego sprawę. Dlatego może byłoby dobrze zanim komuś poradzicie kupować projektor spytać czy będzie adoptował pomieszczenie do projekcji czy nie.
Już kiedyś wyskoczyleś ze swoją teorią wałkując ją bardzo długo i udowodniłem Ci zdjęciami pewne sprawy po czym ładnie przeprosileś i odszczekaleś swoje "myślowe wypociny"....pamiętasz? Czy już zapomniałeś. ..

Ja nie mam ochoty i weny udowadniać Tobie ponownie tych samych spraw...

Ciesz się swoim zestawem...

Już kiedyś wyskoczyleś ze swoją teorią wałkując ją bardzo długo i udowodniłem Ci zdjęciami pewne sprawy po czym ładnie przeprosileś i odszczekaleś swoje "myślowe wypociny"....pamiętasz? Czy już zapomniałeś. ..

Ja nie mam ochoty i weny udowadniać Tobie ponownie tych samych spraw...

Ciesz się swoim zestawem...

Może ci się coś przyśniło bo nie przypominam sobie żebyśmy dyskutowali na temat Epsona tw6700 bo go jeszcze wtedy nie miałem. Miałem TW5300 i są to dwa zupełnie inne projektory przede wszystkim z inną matrycą, innym kontrastem i inną jasnością. Obraz na TW6700 mimo że jest dużo jaśniejszy ma dużo ciemniejszą czerń.

Prosiłbym może o jakieś zdjęcia. Bo gadać to każdy może trochę lepiej lub gorzej.

Tutaj na tym zdjęciu możesz sobie ocenić czerń samego projektora. Praktycznie prawie nie można odróżnić od czerni samego ekranu. Różnica jest prawie niewidoczna. Proporcje filmu to 2.31:1 a więc ma dwa czarne pasku u góry i u dołu. Potrafisz w tym wypadu je odróżnić od ekranu dookoła? Co lepszego miałby w tym wypadku dać Sony z większym kontrastem poza tym że nie byłoby w ogóle białego bo jest dwa razy ciemniejszy. Ztjęcie robione oczywiście przy całkowicie odsłoniętym oknie w środku dnia.

A tu masz czerń przy zasłoniętym częściowo oknie. Potrafisz odróżnić czerń projektora od czerni ekranu? Co dałaby lepsza czerń Sony jak już przy tym projektorze jest praktycznie nieodróżnialna.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-74748600-1514374344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ci się coś przyśniło bo nie przypominam sobie żebyśmy dyskutowali na temat Epsona tw6700 bo go jeszcze wtedy nie miałem. Miałem TW5300 i są to dwa zupełnie inne projektory przede wszystkim z inną matrycą, innym kontrastem i inną jasnością. Obraz na TW6700 mimo że jest dużo jaśniejszy ma dużo ciemniejszą czerń.

Prosiłbym może o jakieś zdjęcia. Bo gadać to każdy może trochę lepiej lub gorzej.

Tutaj na tym zdjęciu możesz sobie ocenić czerń samego projektora. Praktycznie prawie nie można odróżnić od czerni samego ekranu. Różnica jest prawie niewidoczna. Proporcje filmu to 2.31:1 a więc ma dwa czarne pasku u góry i u dołu. Potrafisz w tym wypadu je odróżnić od ekranu dookoła? Co lepszego miałby w tym wypadku dać Sony z większym kontrastem poza tym że nie byłoby w ogóle białego bo jest dwa razy ciemniejszy. Ztjęcie robione oczywiście przy całkowicie odsłoniętym oknie w środku dnia.

Wtedy rozmawialiśmy o gainie MSa. .. i chodzi o to że Twoja teoria wtedy poległa i przeprosileś i dobrze....wspomniałem o tym ponieważ wtedy bardzo forsowaleś swoje przemyślenia a skończyło się tak jak wspomniałem wyżej... przypomniałem Ci o tym bo widzę że ponownie uruchomiłeś swoje szare komórki i dajesz im upust "tłucząc" w klawiaturę. ..wtedy Twoje szare komórki Cię zawiodły i teraz także Cię zawodzą...a ja nie mam zamiaru Ci nic udowadniać bo po co...jesteś niereformowalny..

...widziałem jak świeci ten 6700, napiszę delikatnie , nie jest to mój typ obrazu...oczywiście jest trochę lepszy od 5350 ale to ciągle nic ciekawego...widzę że jesteś zafascynowany.... to dobrze że jesteś szczęśliwy... bo to w końcu Twoje zabawki...

Bez odbioru...

Próbujecie poprawiać czerń na ekranie przy pomocy kontrastu projektora chociaż brak kontrastu spowodowany jest samym pomieszczeniem. To się nie może udać. Trzeba zwiększać kontrast samego pomieszczenia a nie projektora a to można zrobić zwiększając jasność projektora i ściemniając ekran.

Wtedy rozmawialiśmy o gainie MSa. .. i chodzi o to że Twoja teoria wtedy poległa

Najwyraźniej źle to zrozumiałeś. Ja po prostu doszedłem do wniosku że dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu a ty to fałszywie zinterpretowałeś. Niektórych ludzi nie da się przekonać dając nawet najbardziej rozsądne argumenty. Trzeba rozpoznać taki przypadek i dać sobie po prostu spokój. Typowy przykład to świadkowie Jehowy.

Próbujecie poprawiać czerń na ekranie przy pomocy kontrastu projektora chociaż brak kontrastu spowodowany jest samym pomieszczeniem. To się nie może udać. Trzeba zwiększać kontrast samego pomieszczenia a nie projektora a to można zrobić zwiększając jasność projektora i ściemniając ekran.

Najwyraźniej źle to zrozumiałeś. Ja po prostu doszedłem do wniosku że dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu a ty to fałszywie zinterpretowałeś. Niektórych ludzi nie da się przekonać dając nawet najbardziej rozsądne argumenty. Trzeba rozpoznać taki przypadek i dać sobie po prostu spokój. Typowy przykład to świadkowie Jehowy.

Zaraz zaraz. Po tym jak zamieściłem zdjęcia których się domagales jako dowód.. to napisałeś wtedy że odszczekujesz swoje insynuacje...i przeprosileś. ... to są twoje słowa. ..

Odszczekałem bo byś się popłakał.Dawaj zdjęcia w podobnych warunkach to porównamy.
...jednak dialog z tobą to pomyłka. ..poplakał...? Po prostu dostałeś dowód i zamknąleś buźke. ... nie mam zamiaru dalej cię uświadamiać. ... generalnie zaczynam cię traktować jak powietrze bo tylko na taki sposób traktowania zasługujesz. ...

Ja tam na tych zdjęciach w ogóle czerni nie widzę, tylko jakiś ciemny szary. Jeśli Tobie pasuje takie oglądanie to ok, ale każdy inaczej podchodzi do kwestii oglądania filmów i dobre filmy oglądam tylko w jaskini, jak w normalnym kinie.

Nie obraź się, ale to jest stek bzdur. Gdyby tak było jak piszesz to wszyscy używaliby czarnych ekranów. A wydaje mi się, że jest raczej odwrotnie i takie ekrany są rzadkością...

Abstrahując od tego jak wygląda obraz na czarnym ekranie (nie widziałem, nie wypowiem się) - to nie jest stek bzdur. Należy tylko zdawać sobie sprawę, że im ciemniejszy ekran tym jaśniejszy musi być projektor.

Od wielu lat znana jest metoda na uzyskanie satysfakcjonującej projekcji w dzień przy odsłoniętych oknach - czarny ekran i projektor o jasności tysięcy ANSI lumenów (dla przekątnej obrazu od 110...120 cali wzwyż). Ceny takowych nie zachęcają do stosowania "przez wszystkich".

Tak mi się podoba bo przesiadka ze zwyklego tv 55 lg na 100 czy 120 cali to zapiera dech w piersiach. Dzisiaj gadałem z Niemcem i powiedział mi że za 3tys.€ on woli 55 cali 4K niż takiego projka full HD i 100 cali. A ja wolę to co na filmiku niż nic i zostać z tym lg lub 4K

Tak naprawdę, to każdy współczesny projektor zapiera dech, jeśli zależy nam na rozmiarze i efekcie woaw. A na pytanie, czy wolisz wydać 15 000 zamiast 3 000 złotych uzyskując większa jakość obrazu odpowiedzieć możesz sobie tylko sam - po naocznym porównaniu.

Sprawa jest prosta - zauważasz efekt tęczy i przeszkadza Ci on - DLP odpada.