Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy 6P3S i 6P3S E

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

Lampy 6P3S i 6P3S E, katalogowo jedyną różnicą jest żywotność lampy - jak się okazało nie tylko.

Fizycznie pomiędzy nimi jest taka różnica, że część, która jest najbliżej cokołu (plastikowa) ma inną średnicę:

6P3S - 38mm

6P3S E - 32,5mm

Dotychczas stosowałem te bez E, zakupiłem standardowe i nie wchodzą mi do cokołu - średnica otworu w obudowie wzmacniacza to 36mm więc po prostu nie wejdą.

Są jakieś "przejściówki" lub "nakładki" podwyższające cokół, a właściwie lampę w cokole?

https://www.audiostereo.pl/topic/136671-lampy-6p3s-i-6p3s-e/

Obawiam się, że ta "przelotka" ma normalną średnicę cokołu oktalowego i jest w zasadzie dołem lampy oktalowej, np. takiej:

6P3S_ZSRR_NOS.jpg

natomiast prawdopodobnie potrzebna jest taka lampa:

6P3S_E_ZSRR_NOS.jpg

Mogę się mylić, warto sprawdzić dokładnie te przelotki, jeżeli tak, to przepraszam.

nagrywamy.com

Rozwiązałem problem inaczej: zamiast kupować przejściówki dostosowałem wzmacniacz do lamp 6P3S: powiększyłem otwory w obudowie.

Obowiązkowo czyszczenie, polerowanie.

Świecą dużo jaśniej niż 6P3S E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

One się różnią nie tylko okołem. 6P3S-E jest bardziej trwała i mocniejsza. Po prostu jest lepsza.

Jesli powyższe zdjęcie nie jest prześwietlone, to druga lampa od prawej świeci zbyt czerwono.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przy używaniu 6P3S E nie widać takich objawów, ale może to jest spowodowane inną budową lamp i po prostu nie widać?

Co może być przyczyną?

"Świecenie" anod jest efektem zbyt dużego prądu anodowego i dalej przekroczonej dopuszczalnej mocy traconej w anodach. W przypadku anod wykonanych z blachy, takie zjawisko jest niedopuszczalne.

Trzeba sprawdzić wartość ujemnego napięcia polaryzującego siatki pierwsze lamp i porównać je z wartościami katalogowym dla danego punktu pracy lampy użależnionego od klasy pracy wzmacniacza. Napięcie można zmierzyć pomiędzy masą i katodami lamp, ale wtedy, gdy pomiędzy katodami lamp i masą są wpięte rezystory o wartościach nie przekraczających 1 om.

Nalezy też sprawdzić pozostałe napięcia zasilające lampy.

Por. http://www.teslatron.pjweb.cz/obrazky-filemanager/russian-6p3s-e.pdf

Te 6P3S to są lampy z bieżącej produkcji czy NOS'y?

Zamieniałeś lampy miejscami?

Rozregulowany wzmacniacz

W jaki sposób rozregulowany?

Nie ma tam regulacji biasu.

Jedyne co było to niektóre kondensatory niezgodne z opisem na płytce drukowanej wzmacniacza:

___był______jest wg opisu

100µF/450V_47µF/400V

47µF/16V___47µF/25V

100µF/63V__470µF/50V

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.