Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Electra 915 czy Audio Physic Virgo

yogi1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem nie wiem na co się zdecydować Audio Physic Virgo ,Focal Electra 915 czy B&W 703

pokój 21m w prostokącie na dłuższej ścianie stoją kolumny wzmak cayin 252B wcześniej miałem B&W 704 brakowało mi mocniejszego uderzenia i masy na basie

Czyli:

nie masz możliwości posłuchania,

ani też przestawienia na krótszą ścianę.

Jeśli jednak z drugiej strony wymiary pokoju wiele się nie różnią, to nie ma problemu.

Jeśli chcesz AP, to jest inna barwa, niż 703 czy Focal i trzeba być na to gotowym,

ale przestrzenność i stereofonia niemal wzorowa. Wszystko zależy od repertuaru ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

nie mam możliwości posłuchania

tylko na dłuższej ścianie 5.6 na 3.7m

w B&W 704 podobała mi się średnica i góra ale bas już nie

żaden ze mnie audiofil słucham dla przyjemności

czy Audio Physic Virgo zagra u mnie w pokoju na dłuższej ścianie

czy lepiej focale915

Wróżenie z fusów....akustyka jest bardzo ważna i nikt Ci nie zagwarantuje że będziesz zadowolony wybierając tę czy inne kolumny. AP są świetne ale bardzo wymagające co do ustawienia , tym bardziej że głośniki basowe są z boku. Nie zmienia to faktu że jak się poświęcisz ( przemeblowania itp. ) potrafią się odwdzięczyć.

Wróżenie z fusów....akustyka jest bardzo ważna i nikt Ci nie zagwarantuje że będziesz zadowolony wybierając tę czy inne kolumny. AP są świetne ale bardzo wymagające co do ustawienia , tym bardziej że głośniki basowe są z boku. Nie zmienia to faktu że jak się poświęcisz ( przemeblowania itp. ) potrafią się odwdzięczyć.

Potwierdzam z AP w różnych wersjach miałem niejednokrotnie do czynienia. Są to kolumny które w różnych pomieszczeniach grały zupełnie inaczej. bass AP jest lecz z jego barwą i kontrolą bywają problemy, Focal to energia i sprężystość , jeżeli wzmacniacz jest w stanie je napędzić to bass jeden z najlepszych w swojej klasie .

Kumpel ma Virgo 2 , brat ma tempo 6 . Ja mam Avanti 1 . Wniosek jest jeden jak chcesz wypełnienie to im wyższy model tym więcej watów trzeba żeby pokazały jak grają . Avanti zaczynają pokazywać co potrafią od 300 watt , Virgo od ok 200 a tempo od 120 .

Masz u siebie 2 x 150 w 8 Ohm i 2 x 270 Wat w 4 Ohm więc Virgo dasz radę napędzić .

Ustawienie tych kolumn jak pisze kolega powyżej to priorytet jak się chce je tylko wstawić gdziekolwiek to spore ryzyko że nigdy nie usłyszy co naprawdę potrafią .

Joachim Gerhard łączył je z norweską elektroniką Adyton . Połączenie synergiczne i wzorcowe . W Polsce mało kto miał okazję słuchać Ap z Adytonem a obecnie ceny adytona odleciały nawet poza zasięg oferty AP .

wiem że akustyka jest ważna ale nie sam mieszkam

pisałem że tylko może być na dłuższej ścianie lub eksmisja na bruk.

Dlatego pytam się tych co mieli styczność z tymi kolumnami

Praktycznie każde kolumny wymagają wielu prób ustawienia w pomieszczeniu , jak nie masz takiej możliwości to masz inne rozwiązanie które kosztuje więcej zachodu . Przerzucić sporo kolumn i trafić na takie które zagrają w tym jednym ustawieniu na tej jednej ścianie .

Ogólnie odbieram dźwięk AP jako płynny i plastyczny a Focal to akcent na szybkość i jakoś zawsze grał mi szczuplej od AP . Nie znaczy że szczuplej to znaczy gorzej a jedynie inna prezentacja muzyki .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.