Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie ampli yamahy z dvd

misiek0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie. Po konsultacjach z zaawansowanymi użytkownikami tego forum i kina domowego stałem się posiadaczem zestawu yamahy czyli ampli 550 + dvd 550. Wielkie dzięki za pomoc w dokonaniu wyboru.

Niestety jestem totalnym laikiem więc prosze o pomoc w podłączeniu tego sprzętu ze sobą . Teraz mam podłączone to przez cinche . Na wyswietlaczu mam tylko 2 głośniki , i nie wiem czy to wina połączenia czy ustawienia ampli. jakimi typami kabli najlepiej to połączyć ?

misiek0 możesz podłączyć to nadwa sposoby

1. coaxial

2. optyk (tańsze rozwiązanie zalecane przez yamahe)

Jeżeli zaopatrzysz się w jeden z tych kabelków to należy podłączyć go do odpowiedniego gniazda.

-jeżeli kupisz optyk to źle nie da się połączyć

-jeżeli chodzi o coaxial to powinieneś przeczytać gdzie jest takie wejście i już.

Następnie powinieneś poczytać w instrukcji żeby uzyskać informację na temat przypisania wyjścia do odpowiedniego źródła. Po tych operacjach napewno zaświeci się więcej kanałów.

Miłej zabawy pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

ilosc glosnikow na wyswietlaczu odpowiada poszczegolnym skladowym podawanego na wejscie wzmaka sygnalu. tzn dla dzwieku stereo (mono) masz 2 symbole. przy 5+1 wyswietla sie ilosc maksymalnie zadeklarowanych glosnikow.

deklaracje ustawiasz przy wstepnym setupie (BASIC SETUP) ktory odpala sie z pilota SetupMenu bodajze. tam definiujesz rozmiar pomieszczenia, ilosc wykorzystywanych glosnikow i ich zgrubne ustawienie/parametry. wiecej ustawien mozna pozniej pozmieniac sobie korzystajac z opcji ManualSetup.

cya

wojtasl

ps. no i jak to juz bylo powiedziane podpinamy DVD do Ampli przez cyfrowego coaxa. tak jest najlepiej jakosciowo i jednoczesnie zapewnia obsluge formatu DivX-AC3 (bo tego dekodera nie ma w DVD). chyba ze chcesz korzystac z oversamplingu CD - wtedy musisz podpiac Audio takze cinchami (RCA) bo tylko tak da sie oversamplowany sygnal przeslac na Ampli.

czy dobrze rozumiem ze jesli mam dvd z amplitunerem połączone kablem optycznym to oglądając filmy divx z zakodowanym dzwiękiem AC3 nie uzyskam tego efektu?? czemu??

moze czegos nie wiem :(

przy czym oglądając film divx własnie z AC3 na wyswietlaczu pokazuje mi iz ma dzwiek 5.1 (swieca sie wszystkie pozycje głosników).

Pozdr.

nie no wlasnie dokladnie tak jak u ciebie (moze sie zle wyrazilem) JEDYNA metoda uzyskania dzwieku 5.1 z filmu z dzwiekiem zapisanym w AC3 (przy czytniku bez dekodera np DVDs550) jest przeslanie danych CYFROWO przez toslink(optyk)/coax do wzmaka.

u ciebie idzie to przez toslink(troche wieksze znieksztalcenia jednak przy niezbyt drogich kabelkach) u mnie przez coaxa (lepiej sie ponoc sprawdza na krotszych odleglosciach - dalej producenci "zalecaja" swiatlowod).

obie metody sa "cyfrowymi" :) w przeciwienstwie do cinchy "analogowych"

stad to male nieporozumienie ;)

cya

wojtasl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.