Skocz do zawartości
IGNORED

Bernard GS 467 w połaczeniu z Marantz PM6006 ?Problem

laos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój pierwszy post i zarazem problem, o którym chciałbym opowiedzieć.

Otóż posiadam zestaw HiFi zbudowany na Marantz PM6006 i kolumnach MA BX6. Wzmacniacz ma osobne wejście PHONO, więc postanowiłem "wejść" w świat czarnych płyt i zasmakować tego rodzaju muzyki. Na początek - zakup używki GS Bernard 467 w dobrym stanie (kupowałem go osobiście u sprzedawcy, takze próba była i grało OK).

Wkładka zainstalowana to MF100.

Po podłączeniu gramofonu do Marantza jest moje małe rozczarowanie.... brak dynamiki i zbyt cicho gra w porównaniu z np. CD lub innym źródłem. Problem polega na tym, że jest bardzo zła jakość odtwarzania, brak zupełnie "poweru" i ostrości. Jest co prawda barwa ale to wszystko bardzo zatłumione. Potencjometr głośności we wzmacniaczu ustawiony na 11 gra tak jak CD na 9 przy czym praktycznie sterowanie głośnością po 12 jest prawie bezprogresywne.... Troche jestem rozczarowany -pierwsza styczność z gramofonem i już się zniechęcam.

W porównaniu z CD lub np mam podpięty dekoder sat do Marantza .... to dźwięk z gramofonu KATASTROFA

Prosze o sugestie co mogę zrobić a co powinienem sprawdzić. Nie chciałbym na starcie rezygnować ze słuchania czarnych krążków ... a jestem juz takiej myśli

Pozdr, laos

Może być po przewiezieniu jest za mały nacisk na płytę - sprawdź.

U mnie też jest ciszej, ale różnica to ok 1h ;-) ale nie więcej.

Ciekawe, że nie działa dalszy etap wzmocnienia, jakby nie to wejście wzmacniacza,

na PHONO powinno nawet charczeć, ale grać naprawdę głośno i z basem.

Jak nie ma basu to coś z korekcją nie tak.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Najprostszym sposobem na wyjaśnienie problemu to podłączenie Bernarda do podobnego (sprawdzonego) sprzętu np. u znajomego czy w jakimś salonie audio. Jeśli się to powtórzy to na bank winien gramofon a w zasadzie (pod warunkiem właściwego ustawienia nacisku igły i prawidłowym okablowaniu) winna będzie wkładka z igłą a raczej sama igła. Dziwne bo czułość wejścia phono MM w Marantzu PM6006 jest dość duża 2,2 mV.

Ale ogólnie to nie spodziewaj się fajerwerków po wiekowej wkładce MF-100.

Wkładki typoszeregu MF nie są tak całkiem tragiczne, jak się powszechnie uważa. Co prawda do AT95 czy OMB10 sporo im brakuje, ale na sam początek jest ok.

Jest możliwość podpięcia do wzmacniacza innego gramofonu z wkładką MM? Jeśli tak, da się sprawdzić wejście PHONO wzmacniacza.

W Twoim gramofonie do ustawienia jest geometria wkładki (szablon ściągnij z netu, wydrukuj i sprawdź prostopadlość ustawienia wkładki), nacisk ( zrównoważ ramię bez osłony igly, wyzeruj skalę na obciążniku bez obracania obciaznikiem, obróc następnie całość- wkręć- do otrzymania nacisku 1,8-2g), i antyskating (ciężarek na małym pręciku przy osi obrotu ramienia ustaw na 2 wg skali na podstawie).

Po tych zabiegach, jeśli nie ma jakiegoś poważniejszego uszkodzenia, gramofon powinien zagrać normalnie.

Oczywiście igła jest do wymiany- tak robi się ZAWSZE, chyba, ze jesteś całkowicie pewien jej historii. Jeśli igła jest stara, choć nawet nigdy nie była uzywana, jej element sprężysty zawieszenia mógł stracić swoje właściwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.