Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, interpol napisał:

Zapomniałem napisać, że internet mam co prawda po kablu, ale w związku z tym, że router jest w innym pokoju połączenie między pokojami jest przez sieć elektryczną.

Nie da się chyba gorzej... Spróbuj chociaż  wpiąć pomiędzy dodatkowy tani switch np tplink sg105e który oddzieli streamer od zakłóceń idących po kablu. 

Prosty test - odpinasz kabel RJ45 w trakcie grania i patrzysz czy jest duża poprawa 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Poczytam w necie co to jest, bo jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. U mnie od routera poprowadzony jest kabel do urządzenia w kontakcie. W drugim pomieszczeniu z podobnego urządzenia w kontakcie poprowadzony jest kabel do odtwarzacza. 

Pytanie do użytkowników Qubuza - jak jest z muzyką w tym serwisie?

Podobno stoi głównie jazzem i klasyką, a co z resztą? Jest różnorodnie?

8 minut temu, Adi777 napisał:

Pytanie do użytkowników Qubuza - jak jest z muzyką w tym serwisie?

Podobno stoi głównie jazzem i klasyką, a co z resztą? Jest różnorodnie?

skąd wytrzasnąłeś te bzdury, które wypisujesz ?

Edytowane przez Zbi_Rek

Co prawda mam dostęp do serwisu dopiero od 3 dni, ale słucham sporo alternatywnego rocka i post punka i na razie, to co chciałem, to znalazłem. Jednego zespołu nie było, ale na tidalu też nie ma. Zerkając na piątkowe nowości praktycznie pojawia się to samo, co na tidalu.

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Prosty test - odpinasz kabel RJ45 w trakcie grania i patrzysz czy jest duża poprawa 

Dla mnie to nie jest prosty test, a właściwie coś nie do wykonania. Mój streamer ściaga bardzo szybko, w kilka sekund cały plik, utwór na soją pamięć i poźniej z niej odtwarza, więc wypięcie kabla niczego nie zmienia.

Dokupiłem osobny switch plus do niego zasilacz nostromo plu supre j45 do streamera. Czy jest lepiej? Szczerze, nie wiem, bo właśnie takich testów nie mogłem zrobić. Może jest trochę lepiej, a może to moje oczekiwania, bo przecież chciałbym, żeby lepiej było.

14 minut temu, Zbi_Rek napisał:

skąd wytrzasnąłeś te bzdury, które wypisujesz ?

Napisałem 'podobno', nie zauważyłeś? Widziałem takie komentarze, więc pytam osoby posiadające Qubuza.

Co prawda kolega Bogusław odpowiedział mi na innym forum, na priv, ale nie zaszkodzi i tu zapytać.

3 minuty temu, Adi777 napisał:

Napisałem 'podobno', nie zauważyłeś? Widziałem takie komentarze, więc pytam osoby posiadające Qubuza.

Tak, też się na takie natknąłem. 

Po co te nawiązania do polityki?

W wątku o Qubuzie? Ładnie niektórzy odjechali przez politykę. Ręce opadają.

Pytam się, bo słucham prawie wszystkiego, z wyłączeniem disco wszelakiego rodzaju i mainstreamu.

34 minuty temu, pantagruel napisał:

Dla mnie to nie jest prosty test, a właściwie coś nie do wykonania. Mój streamer ściaga bardzo szybko, w kilka sekund cały plik, utwór na soją pamięć i poźniej z niej odtwarza, więc wypięcie kabla niczego nie zmienia.

Właśnie o to chodzi 👍 utwór ma grać z cache/pamięci streamera po wypięciu kabla, a Ty  sprawdzasz czy kabel RJ45 przenosi jakieś zakłócenia z routera/switcha. Danych nie zepsujemy ani nie naprawimy (będą te same), chodzi wyłącznie o zakłócenia przenoszące się z sieci po kablu. Po wypięciu kabla mamy nasz dźwięk referencyjny, wpinając z powrotem sprawdzamy czy nie ma pogorszenia (u mnie router wyostrzał mocno). U znajomego wpięcie kabla RJ45 od razu wzbudza jakąś pętle masy i buczy w głośnikach (słychać najbardziej jak nie gra muzyka). 

Edytowane przez marcinmarcin

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, interpol napisał:

Z neti. Test prędkości załączyłem. Zmierzyłem prędkość na wejściu do odtwarzacza.

Ping 14 ms      download 84 Mb/s      upload 48 Mb/s

Ja mam jeszcze niższą o połowę prędkość z orange u siebie i więcej mieć nie mogę póki co. Ale żadnego zrywania qobuz. Od około roku nigdy to się nie zdarzyło. Probem chyba gdzieś indziej. Może streamer. Mój działa tak, że od razu ściąga cały utwór (obojętnie czy ma 5 czy 25 minut) na swoją pamięć i potem odtwarza (tzn. ja nie czekam aż sobie ściągnie i zapisze, ale odtwarza od razu i jednocześnie ciągnie więcej do pamięci), może też w trakcie weryfikuje te pliki (ale to se tak gdybam, bo czasem światełka mrygają szybciej na swichu).

Edytowane przez pantagruel
uzupełnienie
19 minut temu, Adi777 napisał:

Pytam się, bo słucham prawie wszystkiego, z wyłączeniem disco wszelakiego rodzaju i mainstreamu.

Przenosząc moje playlisty z Tidal do Deezer przenosiło się około 99 procent, do Qobuz jakieś 94-95. Ale to może być też kwestia złego indeksowania, drobnych zmian w nazwach wykonawców itp 

21 minut temu, Adi777 napisał:

Po co te nawiązania do polityki?

W wątku o Qubuzie? Ładnie niektórzy odjechali przez politykę. Ręce opadają.

i to wszystko znajdziesz 

52 minuty temu, interpol napisał:

U mnie od routera poprowadzony jest kabel do urządzenia w kontakcie. W drugim pomieszczeniu z podobnego urządzenia w kontakcie poprowadzony jest kabel do odtwarzacza

U mnie lata temu takie rozwiązanie było bardzo niestabilne - prędkość bardzo skakała, rosły pingi itp. Do audio się to średnio jednak nadaje ze względu na spore zakłócenia, które zazwyczaj zostaną przekazane na streamer. Wypięcie kabla w trakcie grania da Ci odpowiedź czy warto zmienić sposób dostarczenia internetu do streamera. 

4 minuty temu, Adi777 napisał:

Czyli spoko 🙂

poza tym ściągając na Q zasoby z innych serwisów za pomocą Soundiiz, nie masz żadnych ograniczeń 

2 godziny temu, interpol napisał:

Zapomniałem napisać, że internet mam co prawda po kablu, ale w związku z tym, że router jest w innym pokoju połączenie między pokojami jest przez sieć elektryczną.

Mały szczególik 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, tanielinie napisał:

Taki układ dobrze skonfigurowany działa poprawnie.

Do przeglądania stron internetowych może tak...

4 minuty temu, tanielinie napisał:

Forum dla filozofów jest gdzieś indziej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem co ma filozofia z przysłowiami wspólnego, ale chociaż od czasu do czasu zastanów się nad tym czy warto bronić swoich "teorii". Szczególnie nie popartych żadnymi argumentami, na zasadzie napisałem to tak jest i koniec kropka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

U mnie lata temu takie rozwiązanie było bardzo niestabilne - prędkość bardzo skakała, rosły pingi itp. Do audio się to średnio jednak nadaje ze względu na spore zakłócenia, które zazwyczaj zostaną przekazane na streamer. Wypięcie kabla w trakcie grania da Ci odpowiedź czy warto zmienić sposób dostarczenia internetu do streamera. 

Po wypięciu kabla ze streamera faktycznie muzyka dalej wybrzmiewa, jakościowo nic się nie zmienia, z kablem, czy bez,  jakość jest bez zarzutu, co najmniej bardzo dobra.

Poza tym wyłączyłem całkowicie z prądu na 5 minut router i naim star. Od tego czasu przesłuchałem 3 płyty i nic nie przerywało. Może sprawa załatwiona, z czego bardzo bym się cieszył, a może zbyt wczesna radość. Zobaczymy.

Za chwilę dowiesz się, że jesteś głuchy, nieosłuchany i masz słaby sprzęt bo to niemożliwe żeby internet z gniazdka elektrycznego dał wysoką jakość dźwięku :)

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, plqwerty323 napisał:

wiecie może czy na qobuzie można odtwarzać dźwięk 5.1? a jak tak to jak ?

Chyba nie, nigdzie nie zuważyłem takich plików czy opcji odtwarzania. Co prawda nie inetersuje mnie takie odtwarzanie, ale, jak wspomniałem, nie zauważyłem. Później jeszcze sprawdzę z ciekawości i dopiszę info.

11 godzin temu, interpol napisał:

Po wypięciu kabla ze streamera faktycznie muzyka dalej wybrzmiewa, jakościowo nic się nie zmienia, z kablem, czy bez,  jakość jest bez zarzutu, co najmniej bardzo dobra

Proponuję posłuchać jeszcze raz z nastawieniem na ilość sybilantów. O wypięcie i potem ponowne wpięcie kabla poproś któregoś domownika, słuchając że swojego miejsca odsłuchowego. 

Jak się faktycznie nic nie zmieni to masz cudowny streamer przenoszący zero zakłóceń, lub jak kolega 2 posty wyżej napisał 😉

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Proponuję posłuchać jeszcze raz z nastawieniem na ilość sybilantów. O wypięcie i potem ponowne wpięcie kabla poproś któregoś domownika, słuchając że swojego miejsca odsłuchowego. 

Jak się faktycznie nic nie zmieni to masz cudowny streamer przenoszący zero zakłóceń, lub jak kolega 2 posty wyżej napisał 😉

Pewnie jestem głuchy, bo cudownych streamerów nie ma. 🙂  Z drugiej strony nawet, jeżeli po kilku próbach stwierdzę, że jest minimalna różnica w jakości i tak będę musiał z tym żyć. 
Najważniejsze, że problem, który miałem, najprawdopodobniej jest rozwiązany, tzn. muzyka nie zacina się.

Swoją drogą zastanawiam się na co wpłynęło wyjęcie kabli sieciowych ze streamera i routera, że po tym zabiegu muzyka gra płynnie i które z tych urządzeń stanowiło problem.

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mój streamer łączy się z routerem po wifi, żadnych zakłóceń.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

• Pokaż nowe odpowiedzi