Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze budżetowego kina domowego

c0lin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję jakiegoś zestawu kina domowego dla ojca. Już kilka ładnych lat w domu jest zestaw Pioneer VSX 519V + Koda SG550V 5.0 i przyszedł czas, że przydałoby się coś bardziej nowoczesnego.

Głównie przydałby się jakiś amplituner obsługujący Wi-Fi, w którym można by po prostu puszczać muzykę z telefonu prosto na kino domowe (fajnie jakby było obsługiwane również Spotify Connect). Fajnie jakby dało się wszystkim sterować z poziomu telefonu, bo niestety w aktualnym zestawie bardzo szybko popsuło się sterowanie głośnością z poziomu pilota (nie wiem dokładnie co się stało, bo nie znam się na takich sprawach, ale nie jest to wina pilota, bo testowane było na kilku, a nawet próbowałem ostatnio z telefonu operować za pomocą aplikacji pilota).

Co do głośników to nie ma jakichś specjalnych preferencji. Głównie będzie leciała muzyka z telefonu (i to raczej ta bardzo niewymagająca), telewizja, filmy. Ważne, żeby grało lepiej niż obecny zestaw i było relatywnie warte swojej ceny. Może to być zestaw 5.0, może być 5.1, mogą być inne, tutaj zdam się na Waszą pomoc.

No i ostatnia ważna rzecz, to cena. Fajnie byłoby się zmieścić do maksymalnie 3000 zł z tym wszystkim, a im mniej tym lepiej. Co możecie w tej cenie zaproponować?

Amplitunery na jakie patrzyłem to: Denon AVR-X1100W oraz Pioneer VSX-832-B, co o nich sądzicie?

Mam nadzieję, że uda się Wam zaproponować coś co spełni te wymagania i mam nadzieję, że nie są zbyt wygórowane jak na tą półkę cenową. Wiem, że do tej kwoty szału nie będzie, no ale liczę, że coś pomożecie. Będę wdzięczny. ;)

Pozdrawiam

Zapomniałem dodać, a nie widzę opcji edycji niestety. :(

Pomieszczenie, w którym będzie się znajdowało kino domowe, jest wielkości około 20m2 i niestety wszystkie głośniki muszą być w jednym miejscu, wygląda to mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wszystkie głośniki miałyby być tam, gdzie zaznaczyłem TV + Kino domowe, a większość czasu spędzane będzie przy stole lub na rogówce, więc kilka metrów od kina domowego (powiedzmy, że 4-7m). Na razie nie widzę możliwości umiejscowienia satelitek w innym miejscu, chyba, że byłyby zawieszone na ścianach przy rogach? Nie wiem czy ma to sens, powiedzcie co o tym myślicie. Być może 5 głośników po prostu nie będzie najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku.

Edit: O dziwo w przypadku tego posta jestem w stanie edytować, a posta głównego się nie da... Dlaczego tak jest? Jeśli można, proszę o sklejenie postów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być może 5 głośników po prostu nie będzie najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku.

no jeśli to wszystko ma stać "w kupie" to też jestem tego samego zdania nie mniej jednak fronty, centralny i subwofer jeśli przywiązuje dużą wagę do jakości ( w tej cenie oczywiście jeśli w ogóle można tu mówić o jakiejś jakości, zresztą zawsze to będzie niebo a ziemia w porównaniu z głośnikami telewizora) musi być.

Niestety w tej kwocie nie starczy nawet na najtańszy subwofer, zresztą na takiego to nawet szkoda kasy. Do kina musi być subwofer bo nie będzie podstawy basowej, kolumny coś tam dadzą ale nie tyle i nie takiej jakości co subwofer i będzie dużo brakowało w scenach akcji. Jeśli chodzi o amplituner proponuję nie kupować nowinek bo są droższe od wcześniejszych modeli a praktycznie niczym się nie różnią. I np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z czasem dokupicie subwofer i centralny (musi być z tej samej serii co fronty) a zobaczycie jaka będzie różnica oczywiście na plus z subwofewrem.

Niektórzy zaproponowaliby wzmacniacz stereo lub amplituner stereo jednak nie są to tak uniwersalne urządzenia jak amplituner do kina do którego można podłaczyć kilka urządzeń po hdmi, ktory przesyła obraz i dzwięk. We wcześniej wymienionych "klockach" (wzmak i amp.stereo) nie ma takiej możliwości połączeń sprzętu .

Dlaczego ta "wyspa" TV + kino domowe nie stoi na śrdoku pokoju. Nie ma możliwości czy co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma możliwości, są dość spore "tunele" wentylacyjne + wnęki na szafę na korytarzu, które łącznie wchodzą trochę do pokoju (z lewej strony tam zaraz pod TV jest wnęka na szafę z korytarza, a po drugiej stronie pod rogówką jest podobna sytuacja tylko z szybem wentylacyjnym o ile się nie mylę, no i stoi lodówka), stąd umiejscowione jest to tak, a nie inaczej.

Okej, więc taki zestaw byłby już w kwocie blisko 2500 zł. Ile mniej więcej trzeba liczyć za sam subwoofer i ile za głośnik centralny? Widziałem gdzieś komplet tych głośników Taga, oczywiście w 5.0 więc chyba mało atrakcyjne dla takiego rozstawienia, ale kosztował chyba 1500 zł za cały zestaw 5.0. Jaki subwoofer by się nadał do takiego zestawu który by miał 2 fronty + centralny, żeby z tego zrobić taki zestaw 3.1?

a na czym polega problem z rozstawieniem, jak Bóg przykazał, surroundów z tyłu, nad "rogówką", zamiast stawiać je we wspomnianej kupie (to absolutnie nie ma sensu)? jeżeli chodzi o samego sub;a, to do tego metrażu, żeby inwestycja w ogóle miała sens, musisz liczyć się z minimalnym wydatkiem rzędu 1-1,5k

Być może byłaby możliwość zawieszenia ich jakoś na ścianie, przemyślimy to jeszcze. W każdym razie, może to ewentualnie poczekać jeszcze.

Jakie to subwoofery sprawdziłyby się w takim przypadku, przykładowo? Czym należy się kierować przy takim metrażu? Fajnie by było jakbyś mógł to jakoś wyjaśnić.

Dla ułatwienia podam propozycję : dobrej jakości kolumny na front plus subwoofer:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego metrażu głośnik 20 cm w subie powinien wystarczyć, ale to zależy od potrzeb i budżetu.

jako plusy dodatnie ;-) masz możliwość dokupienia jeszcze dwóch par M10, gdybyś zamarzył o 5.1

i każda z tych kolumienek ma otwór do mocowania na ścianie.

Do kompletu jest jeszcze central ale już dość drogi:

Ukryta Zawartość

posłuchać nie zawadzi, ale i tak skończy się pewnie na:

nowocześniejszy amplituner plus subwoofer ;-)))

Co wydaje się tu wyborem najrozsądniejszym...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Takie małe kolumienki będą w stanie lepiej zagrać te Taga TAV606F podane przez Adek45? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, w sumie najchętniej przeszedłbym się do jakiegoś sklepu w którym można byłoby posłuchać paru zestawów podpiętych pod dany wzmacniacz. Czy wiecie może gdzie na śląsku, najlepiej okolice Gliwic, Tychów, ewentualnie Katowic znajdę taki sklep, w którym będą kolumny w moim budżecie do odsłuchu?

No i jeszcze jedno... Przykładowo ten subwoofer wymaga 200W mocy, a amplituner YAMAHA RX-V481 podany w postach wyżej ma 115W na kanał. Czy to oznacza, że będzie to za słaby amplituner do tego subwoofera, czy może subwoofer (jako, że jest aktywny, ale nie wiem czy to dobrze rozumiem) ma swój własny wzmacniacz i jest podpinany do amplitunera i osobno do źródła zasilania? Nigdy nie miałem styczności z takimi subami, więc jestem ciekaw jak to wygląda, a jakoś w opisie nie jest to zbyt jasne dla mnie.

Edit: Okej, jest napisane "Aktywna (nie wymaga wzmacniacza)", zmyliło mnie jedynie napisane poniżej "Zalecana moc wzmacniacza: 200W".

Właśnie tam - choćby Audioexpert - mają np. Pylon Audio można z nich złożyć świetny zestaw,

który zagra równie dobrze muzykę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To bez sensu ustawienie idź w amplituner stereo który da Ci taką funkcjonalność oraz dwie lepsze kolumny.

Po co to kino? Skoro i tak kinem nie jest.

Pioneer SXN30AE + Polk Audio T50 lub Magnat 802/1002.

Pozdrawiam

@S4Home

Podałeś kolumny, które mają moc RMS 150/170/190W, a amplituner ma 100W RMS na kanał (o ile dobrze rozumiem specyfikację), czy to się ze sobą nie gryzie w jakiś sposób? Poza tym, czy nie lepiej zakupić amplituner, która da możliwości rozbudowy na przyszłość? Może w przyszłości coś się zmieni i lepiej byłoby dokupić dodatkowe kolumny, np. centralne i efektowe zamiast wymieniać frontowe. Wolałbym chyba jednak amplituner, który daje możliwości rozbudowy, byłby to rozsądniejszy wybór.

Do tego amplitunera który podałeś można w ogóle subwoofer podpiąć?

@rexpl @audioburak

Postaram się przejść tam i zobaczyć co mogą zaproponować w tej cenie, ale niestety dopiero za tydzień miałbym na to czas. Na początek chciałbym się zastanowić co w ogóle będzie najrozsądniejszym wyborem w takim wypadku, przy takim ustawieniu itp. Moglibyście coś ciekawego polecić z oferty tego sklepu Audioexpert?

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. ;)

Ukryta Zawartość

Z tego, co widać ma wyjście na suba, OUT na końcówke mocy i dwa wejścia cyfrowe opt i coax.

Moc wzmacniacza nie powinna być dużo mniejsza niż kolumn.

Ukryta Zawartość

obejrzyj tył klocka.

Ukryta Zawartość

Okej, więc rozumiem, że subwoofery są zawsze aktywne i dlatego się je podpina nieco inaczej niż kolumny.

A powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz - ten obecny amplituner się na coś nadaje? Generalnie jest sprawny, poza sterowaniem głośnością z pilota (wina raczej amplitunera, bo kilka pilotów nie działało), więc teoretycznie może na coś by się nadał jeszcze?

Z tej strony (Audio Expert) proponuję Pylon Audio Pearl 25 i Taga 606F v.3 SE. Można do nich dobrać centrala i surroundy. Z subów Taga TSW 120 minimum. Subwofer z 10-cio calowym głosniku nie będzie miał zbyt niskiego zejścia więc bas nie będzie dosć głęboki.

@Adek45

Mają takżę w Audioexpert cały zestaw Taga 606 + TSW 90, dlaczego powiedziałeś, że subwoofer to minimum TSW 120? Napisałeś, że z 10-calowym głośnikiem nie będzie miał zbyt niskiego zejścia, a oba (TSW 90 i 120) mają 10-calowy głośnik, różnica jest w mocy i TSW 120 ma zakres od 28Hz, a TSW 90 od 30Hz. W czym więc różnica? W zestawach polecają TSW 90 do tego kompletu Taga 606.

Oj mój czeski błąd :) myślałem o tym dupku z 8" membranką a napisałem dziesiątkę. Nie, spokojnie z dziesięciocalową już może być jednak ten mocniejszy bo właśnie chodziło mi o moc przepraszam za małe zamieszanie. Skoro mają tam zestaw z subem i podchodzi Ci i cenowo i brzmieniowo to nie zastanawiaj się jednak jak wspomniałem z tą 120-tką. Na zakres nie patrz bo to jest z takimi spadkami, ze juz nie słychać tych 28 Hz. Jak porządnie śmignie w granicach 32 Hz to będzie dobrze.

Ten Pioneerek co go masz też nada się do tego zestawu jednak to słaby model i nie da odpowiedniego impulsu na kolumny podczas scen akcji. Chociaż tak prawdę mówiąc i ta proponowana Yamaha 481 też jest słaba bo ma 2x80W w stereo. Niby nie jest źle ale już w wielokanałówce po podłączeniu wszystkich kolumn może być tragedia.

Takie małe kolumienki będą w stanie lepiej zagrać te Taga TAV606F

Będa miały szczegółowszy , bardziej obfitujący w detale dźwięk, pewnie i jaśniejszy (jednak jeśli zdecydujesz się na Taga 606v.3 SE to one już mają poprawioną średnicę i dźwięk jest jaśniejszy) a bas żeby jakiś był musi być podawany z subwofera jednak nie tych od Taga i im podobnych a z takiego co to potrafi zagrać muzę a takie niestety kosztują dużo więcej niż te tagowskie :) więc to jest opcja droższa (droższy subwofer) mająca swoich i zwolenników i przeciwników.

@S4Home

Podałeś kolumny, które mają moc RMS 150/170/190W, a amplituner ma 100W RMS na kanał (o ile dobrze rozumiem specyfikację), czy to się ze sobą nie gryzie w jakiś sposób?

to się nie gryzie ze sobą bo można kolumny o mocy 1000W podłaczyć do wzmaka o mocy 50W. Wszystko rozbija się o skutecznosć kolumn. Im jest większa tym lepiej bo nie potrzebują one wtedy mocnego wzmacniacza. Natomiast wzmacniacz o potężnej mocy 1000W lepiej wysteruje każdą kolumnę a już na pewno jakąś słabowitą ( w sensie mała skutecznośc , np dużo poniżej 90dB) niż taki o mocy 50W. Będziemy tylko po prostu mniej odkręcać gałkę głośności. Wszystkie wartości brane czysto hipotetycznie. Tagi mają niezłą skutecznosć powyzej 90 dB chyba 92 więc nie jest źle. czyli ogólnie lepiej jak wzmak jest mocniejszy od kolumn bo lepiej je wysteruje ( bo bardzo mało jest kolumn o wysokiej skuteczności rzędu 97, 98 dB, zazwyczaj są to granice 90dB).

Ukryta Zawartość

jest tam kilka sklepów z Twojego regionu ale najpierw wejdź na ich stronę i sprawdź oferty wiadomo

Myślę, że w Studio HiFi z Przemysłowej coś będzie , RCM odpuść, do Top HiFi możesz zajść ale nie daj się naciągnąć na Pure Acoustics bo kusi taniością. W audio Stylu najtańszy zestaw oparty na kolumnach podłogowych to Dali Zensor z 7-kami na frontach za prawie 5 tys W Audio Styl nie ma za tanich kolumn. Możesz podejść. Odsłuchać coś, jakiegoś Focala Chorusa lub KEF-a albo Focala Grande Utopia EM, tylko za 349 ale tysięcy zł :), śmieje się ale sam chciałbym posłuchać jak to gra.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.