Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V483 - Nie działa funkcja "auto on" w subie po aktualizacji

Tomasz_69506

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno przyszedł do mnie ampli yamaha v483 + głośniki yamo s809 + sub heco aurora 30a. Na początku wszystko fajnie działało, oglądałem filmy, słuchałem muzyki i było wszystko cacy. I w końcu zacząłem się bawić w ustawieniach, włączyłem strojenie ypao, połączyłem go z wifi itp. itd. W ustawieniach znalazłem opcję do aktualizacji firmware, więc kliknąłem żeby się zaktualizował, wszystko poszło bez problemu. Uruchamiam ponownie ampli i zaczynam oglądać film. Po kilku minutach wyłączył się sub (był ustawiony w tryb "auto on"). Nie wiedziałem o co chodzi, więc przestawiłem w nim na "ON" i spowrotem na "AUTO ON". Jednak po pary minutach znowu się wyłączył, jakby nie dostawał sygnału(oczywiście w ciągu tych paru minut dostawał sygnał bo przy wybuchach aż ściany chodziły). Zrozumiałem, że to wina tej aktualizacji ver.1.28. Próbowałem znaleźć wcześniejszą wersję, czyli 1.18 i zrobić downgrade, ale niestety w necie nie ma opcji żeby ściągnąć jakiś firmware do v483, ani stary ani nowy.

Ma ktoś pomysł co mogło spowodować, że teraz nie działa ta opcja w subie? Może dodali jakieś ustawienie w tym nowym sofcie? Próbowałem coś znaleźć w opcjach, ale niestety nic z tego.

A może posiada ktoś ten soft 1.18 i mógłby udostępnić?

W czasie aktualizacji na pewno amplituner tak skalibrował ustawienia, że subwoofer został dość znacznie sciszony. Mam ten sam amplituner i w moim przypadku głośność subwoofer została ustawiona na -10dni czyli na minimum. Nieco sobie ja podkręciłem ale używając funkcji Subwoofer Trim. Teraz przypadki wyłączenia subwoofera zdarzają się zdecydowanie rzadziej ale jeżeli w filmach przez dłuższy czas nie będzie mocniejszego sygnału z niskimi tonami od czasu do czasu dalej potrafi się na chwilę wyłączyć, więc. W takim wypadku po prostu za wczasy blokuje sobie przełącznik w pozycji ON. Wszystko zależy od typu filmu jako zamierzam oglądać. Sam jestem ciekawy jak inni, bardziej zaawansowani forumowicze radzą sobie z ustawieniem subwoofer. Jakie są wasze ustawienia głośności subwoofera, aby nie zdominował on reszty głośników? Bardzo łatwo podkręcić to tak mocno by szyby w oknach drzaly, no ale nie o to tu chodzi.

PS. W sumie to jeden z moich pierwszych postów więc pasowało by podziękować z a tak wspaniale miejsce do wymiany doświadczeń i wiedzy. Wybierając sprzęt przeglądałem forum jeszcze jako gość i dzięki kilku tematom zdeydowalem się na wybór sprzętu i jestem zadowolony z rezultatów. W przyszłości będą pewnie jakieś zmiany, no ale tak to już działa. W moim przypadku do Yamahy V483 musiałem podpiąć zestaw jakich małych głośników i zdecydowałem się na ELAC Starlet 5.1. W sumie nie małe znaczenia miała też ich cena bo udało się je wyrwać (nowe i fabrycznie zapakowane) za 999 zł w Media Markt. Ostatnia sztuka w magazynie zapewne stąd ta cena ;)

W czasie aktualizacji na pewno amplituner tak skalibrował ustawienia, że subwoofer został dość znacznie sciszony.

A od kiedy aktualizacja softu kalibruje i zmienia ustawienia ja mam odpowiednik tej yamahy 481 po aktualizacji było ich 5 ustawień mi nigdy nie zmienił wszystko było ustawione jak skalibrowałem.

@Tomasz_69506 przywróć go do ustawień fabrycznych i skalibruj jeszcze raz i zobacz wtedy może coś namieszali w aktualizacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aktualizacja musi mieć coś w sobie, że sygnał do suba idzie słabszy, albo coś w tym stylu, bo jak w ustawieniach -> Speaker -> Level -> Subwoofer zwiększyłem dB na full to sub od razu załapał. Zrobiłem to rano przed pracą i nie miałem zbytnio czasu na testy, ale powiedzmy że wiem gdzie leży problem. Jak wrócę do domu, to będę schodził z dB i testował w którym momencie już sub nie widzi sygnału. Później zdam relację.

A mam jeszcze pytanie. Na którym trybie ustawień dźwięku najlepiej słuchać muzyki? Bo zauważyłem, że tryby związane właśnie z muzyką czyli te z sal koncertowych itp mają tylko tryb stereo bez włączonego suba i nie ma jak go włączyć. Sub się pokazuje przy ustawieniu 5.1 i przy tych opcjach filmowych, ale przy nich tylko wtedy gdy centralny jest ustawiony jako SMALL.

A od kiedy aktualizacja softu kalibruje i zmienia ustawienia ja mam odpowiednik tej yamahy 481 po aktualizacji było ich 5 ustawień mi nigdy nie zmienił wszystko było ustawione jak skalibrowałem.

Fakt, źle doczytałem i sam też źle to ująłem, a sama aktualizacja nie ma tu żadnego znaczenia. Na usprawiedliwienie dodam, że pisałem to wracając autobusem po 12 godzinnej nocnej zmianie do domu ;)

W skrócie chodziło mi o to, że używając kalibracji amplituner zapewne ściszył sobie suba do minimum.

A jeśli chodzi o słuchanie muzyki to ja byłbym zdecydowanie za trybem stereo, a nawet za wykorzystaniem trybu Direct. Twoje głośniki powinny nieźle sobie w nim poradzić.

Ok, jak wrócę do domu to spróbuję ustawić stereo z subem. Bo Pamiętam, że wczoraj przy tym trybie działały tylko głośniki bez suba. Po kalibracji ypao zobaczę co i jak i dam znać.

Witaj.

Jak kalibrujesz suba nie ustaw jego głośność maksymalnie na godzinę 12 (reszta czyli częstotliwość odcięcia na maks) i nie powinno być problemu.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To jak już jesteśmy przy trybach. Który jest najlepszy do filmów? Czy nie ma reguły jak przy muzyce?

Co do kalibracji, to tak było w instrukcji i tak zrobiłem. Chociaż przy tym odcięciu częstotliwości jak biorę na maksa 150hz, to wyczuwalne jest delikatne buczenie. Wczoraj przy oglądaniu meczu je wyczuwałem i trochę to było denerwujące,więc zmniejszyłem mniej więcej na 3/4 skali i było lepiej. W ampli odcięcie jest ustawione na 80hz więc chyba i tak nie ma sensu, żeby pokrętło w subie było na maksa. Sub stoi z lewej strony za kanapą.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Jeśli w ampli masz ustawione 80Hz to na sub idzie wszystko poniżej 80Hz więc nie ma znaczenia ustawienie pokrętła (byle było powyżej 80Hz) Idąc dalej nie powinieneś słyszeć żadnej różnicy przy położeniu pokrętła w dowolnym miejscu powyżej 80Hz.

Co do trybów pełna dowolność (Sci-Fi jest spoko :) )

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Chociaż przy tym odcięciu częstotliwości jak biorę na maksa 150hz, to wyczuwalne jest delikatne buczenie.

Jeśli w ampli masz ustawione 80Hz to na sub idzie wszystko poniżej 80Hz więc nie ma znaczenia ustawienie pokrętła

No niby tak, ale ja jednak wyczuwam że coś tam brzęczy.

więc coś chyba nie tak pykło z tą kalibracją.

Oki głośniki już podłączone i jestem po wstępnych testach. Podbicie suba musi być ustawione na aż +8dB żeby sub się włączał na auto on przy np. włączonym radiu i to też bas musi być bardzo mocny żeby go wybudziło. Co może być przyczyną że ten sygnał nie wybudza suba i jest taki słaby? Kabel mam raczej dobry bo melodika MDSW150. Może dlatego że to sygnał z radia?

Mam też problem z odtwarzaniem filmów z tv. Filmy odtwarzam z dysku usb w playerze oryginalnym Android tv, połączenie między ampli a tv przez hdmi arc. Dźwięk przesyła w 5.1, ale problem polega na tym, że co jakiś czas, z różną częstotliwością (czasem raz na parę minut, czasem kilka razy w ciągu minuty, nie ma reguły) zanika dźwięk na ułamek sekundy tzn. znikają wszystkie ikonki głośników na ampli. Czy to też wina któregoś z ustawień w ampli?

Jak zanikają ikonki to objaw taki jakby ampli nie dostawało sygnału. Coś tam jest nie tak. Czy w momencie jak znika sygnał jest jakiś objaw na TV?

www.tophifi.pl

Masz jakim kablem połączony Y czy pojedyńczym bo widzę sub nie ma dedykowanego LFE tylko L/P podobno taki kabel szybciej wzbudza takie suby?

Na tv nic się nie dzieje. Obraz idzie bez zacięcia. Bez ampli przez wbudowane głośniki wszystko jest ok.

Sub jest połączony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tym kablem.

Ukryta Zawartość

A jest jakiś sposób na brak synchronizacji dźwięku z obrazem? W niektórych filmach dźwięk idzie szybciej niż obraz. To na pewno zależy od typu w jakim dźwięk jest zapisany, bo np w filmie, który ma kilka ścieżek dźwiękowych jedne są zsynchronizowane dobrze, a inne się rozjeżdżają.

podstawowe pytanie, co jest źródłem?

jeżeli zmieni LipSync w ampli, to poprawi filmy błędne, ale te co odgrywa poprawnie, będą się rozjeżdżały. Zmiana będzie dla "wszystkich"

Źródłem są filmy z USB odtwarzane w playerze z androida. Kupiłem kabel optyczny i wydaje mi się że problemu już nie ma. Będę testował jeszcze na różnych filmach, ale na razie jest ok. Szkoda tylko że dodatkowy kabel doszedł

To tam zmieniaj na konkretnym filmie te opóźnienia. W tym programie. Jak napisał kolega wyżej zmieniając funkcje lip sync zmieniasz te filmy które także idą dobrze!

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.