Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do salonu 26 m2 - ale nie jest prosto

Robert_57695

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przywitać wszystkich w dziale Stereo.

Być może od razu powinienem tutaj zacząć, jednak wyszło jak wyszło. Rzucam się w "gorączce zakupowej" to tu, to tam. Chcę jak najlepiej wydać uciułanie pieniądze na sprzęt.

Na początek założyłem wątek w dziale kino domowe, jednak waham się coraz bardziej.

Bo naszło mnie właśnie, że może zamiast żyłowania każdej złotówki na zestaw kina domowego, kupić "porządniejszy" zestaw stereo i cieszyć się.

Pomieszczenie:

salon, 26 m2, w prostokącie, siedzimy po dłuższym boku, na wprost mamy "kącik" tv-audio-vide.

Nie siedzimy jednak centralnie, bardziej w 2/3 od rogu, pozostałe 1/3 to kominek i dwie pary drzwi (salon jest z możliwością przejścia do jadalni).

Siedzimy na kanapie, na wprost są trzy niskie szafki, na których mogę poustawiać sprzęt i głośniki.

Niestety, miejsca nie mam na głośniki podłogowe. W grę wchodzą TYLKO podstawkowe stojące bezpośrednio na tychże szafkach.

Maksymalna wysokość głośnika to 52 cm, głębokość - od ściany do krawędzi przedniej szafki jest 60 cm. Rozstaw całkowity to 3 metry i na taką odległość od siebie mogę "rozstawić" głośniki.

Co będzie grane:

Na chwilę obecną źródła dźwięku to:

- radio internetowe

- youtube (z telelefonu)

- dekoder nc+

- xbox one dla BR jak i dla CD

- NAS

Co mam:

Do teraz za odbiornik audio/video pracują plazma KURO i projektor FHD.

Sprzęt audio jest mi potrzebny, żeby tor audio wyprowadzić z tych urządzeń na coś, co zapewni fajne, dynamiczne granie. Nie robię dyskotek, nie gram na pełen regulator.

Poza tym mam 3 dzieci i o 20 idą spać, więc seanse filmowe, że szyby drżą też nie wchodzą w grę.

Zależy mi na tym, żeby włączać muzykę (którą lubię - tutaj bardzo różne gatunki, osobiście preferuję elektroniczną typu Massive Attack), włączyć dzieciom kanały muzyczne żeby sobie potańczyły, puścić coś fajnego z youtuba, w płyty CD czy włączyć właśnie film na BR>

Sprzęt i dostępne opcje:

Obecnie całość mam spięte kablami HDMI poprzez urządzenia typu MATRIX (dokładnie taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Idealnie byłaby opcja, żeby np. amplituner stereo zastąpił tego MATRIXA, ponieważ chciałbym uniknąć kolejnego urządzenia w domu i kolejnego pilota.

W kinie domowym amplituner (np. ONKYO 676) spełniałby idealnie taką rolę, ale skoro rozważamy stereo, to chyba "nie należy mieszać myślowo różnych systemów..."

Amplitunery stereo na które patrzyłem, nie mają 2 wyjść HDMI. Np. ONKYO ma 4/1 i tak jest ganiony, że te HDMI to zbędny bajer...

Jak to spiąć, żeby było dobrze - nie mam pomysłu.

Na całość mam ok. 5 tys. złotych (z +500 do góry).

Bardzo pomocne będą wszelkie pomysły/sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli masz sterowanie głośnością 2- ch wyjść audio ( cyfrowych ) z tego splittera, to możesz

dołożyć wzmacniacz np. Onkyo 9010 z wejściem cyfrowym i obsłużysz to bez dodatkowego pilota.

Jak nie, to bardzo nam przykro ...

Co do kolumn, to choćby jest kilka Indiana Line ( BR z przodu ) w różnych cenach i wykończeniach,

które nie tylko będą wyglądać jakoś w salonie, a do tego nawet dobrze grają ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli chcesz stereo podłączyć pod tv to możesz szukać wzmacniacza z wbudowanym DAC i wtedy kablem optycznym to połączyć. Wiem, że zostaje projektor. Może właśnie jakiś Switch.

Chodzi mi o to, że myśląc o stereo nie skupiaj się na HDMi.

Pod wzmacniac dźwięk też można z tv podłączyć kablami rca. Jak nie masz wyjść rca to pewnie dostałaś przejściówkę z wyjścia słuchawkowego. Jakość może nie hi end ale też tego nie szukamy. Projektor może też ma wyjścia dźwięku analogowe, nie HDMi

Do tewizora możesz dokupić Google chromecast, czy samo chromecast audio i dwutorowo rozwiązać problem, ale bez dwóch pilotów.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Biorąc pod uwagę fakt, że chcesz dobry dźwięk, lepiej jest jak radził kolega, wyciągnąć sygnał po optyku, lub lepiej koaksjalu, zaś video zostawić w spokoju i skorzystać z jakiegoś switcha lub matrixa, zerknij w nasza ofertę

https://sklep.rms.pl/rozdzielacze-switche-audio-video?at%5B542%5D=22624&red=0#ProductFilters

Zerknij na taki wzmacniacz z wejściami cyfrowymi

https://sklep.rms.pl/onkyo-a-9150-a9150-wzmacniacz-zintegrowany-stereo-60w

i taką przystawkę do radia internetowego, tidala, spotify, które oferują dużo lepsza jakość dźwięku niż youtube

https://sklep.rms.pl/nuprime-wr-100d-wr100d-odtwarzacz-strumieniowy-dlna-multiroom-allplay

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jeśli masz sterowanie głośnością 2- ch wyjść audio ( cyfrowych ) z tego splittera, to możesz

dołożyć wzmacniacz np. Onkyo 9010 z wejściem cyfrowym i obsłużysz to bez dodatkowego pilota.

Jak nie, to bardzo nam przykro ...

Co do kolumn, to choćby jest kilka Indiana Line ( BR z przodu ) w różnych cenach i wykończeniach,

które nie tylko będą wyglądać jakoś w salonie, a do tego nawet dobrze grają ;-))

Sprawdziłem właśnie "dokładnie" opis techniczny posiadanego przeze mnie "matrix" i wychodzi, że mam do dyspozycji 2 x coaxial audio. Po jednym takim dla każdego "hdmi out".

Pewnie musiałbym pociągnąć dwa "kable" coaxial do dwóch wejść w jednym amplitunerze. Dobrze rozumuję?

Do tej pory myślałem, nic lepszego niż właśnie podłączanie po HDMI obrazu a zwłaszcza dzwięku - nie może być.

Jestem jeszcze z ery podłączania sprzętu poprzez kabel "5" (okrągła wtyczka), przelutowywania przejściówek z jacka na "dwa" cinche itp.

W liceum miałem szczyt moich marzeń - CD Technicsa podłączony do amplitunera radmor i kaseciaka "sharp". Do tego dwa małe tonsile i to było all.

Teraz realizuję moje "marzenie" - sprzęt audio z kategorii tych porządnych :-) (z rozrzewnieniem patrzę na aukcje allegro, gdzie sprzedają duże wieże Technicsa z 6 elementów - to był w czasach mojej młodości absolutny szał gwizdka dla mnie).

Wystarczy jeden kabel na jedno wejście cyfrowe; drugie jest do multiroomu czy co kto tam chce podłączyć.

Wychodzi jednym gniazdem RCA dwa kanały - L i P i więcej nie będzie;

chyba, że źródło daje 5.1 czy więcej do 7 .....

Dekoduje wzmacniacz ( 2 channel ) czy jak kto chce amplituner - wtedy może być więcej kanałów.

Chcesz stereo, bierz wzmacniacz stereo z wejściem cyfrowym i kolumny.

A Technicsa też miałem i nie polecam ani kolumn, ani wzmacniaczy - cienkie Bolki ;-)

Ale CD'ki i Tape Decki były całkiem niezłe ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam ponownie,

Dzisiaj rozmawiałem z jednym z "branży", który zasugerował takie rozwiązanie.

Amplituner stereo Onkyo z HDMI 4/1. Na tym pojedynczym wyjściu HDMI zamontować prosty rozdzielacz sygnału na dwa HDMI i do tego podpiąć TV i projektor.

Wywalam zupełnie Matrixa i pilocik od niego. Nie ma przełączania urządzeń pomiędzy wyjściami / wejściami. Generalnie sprowadza się to jednego pudła ampli i już.

Niestety, rozwiązanie takie ma swoje wady - cena amplitunera. Np. Onkyo z serii 9xx (nie pamiętam numerków) to w detalu 3 tys. złotych. Zostaje 2-2,5 na głośniki i tutaj nie poszalejemy....

poczytaj o tym, dość dobre opinie, z wyglądu mogą się podobać, może coś utargujesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poczytaj o tym, dość dobre opinie, z wyglądu mogą się podobać, może coś utargujesz

Ukryta Zawartość

Dziękuję za podesłanie linka. Patrzyłem w tę propozycję jak i w propozycję nowych KEF ls50 - nówki ze sklepu są "tańsze" ?? Możliwe, że oferowane w komplecie standy przedrażają sprawę, jednak ja standów nie potrzebuję.

Powoli zbliżamy się do brzegu. Dużo propozycji dostałem i tak mam:

- Onkyo 8270 (tutaj raczej bym nie grzebał, bo nigdy do brzegu nie dopłynę jak będę mieszał)

do tego:

1. HECO Heco Celan GT 302

2. KEF Q350 (jednak tutaj trochę "nie wyglądają" na mój gust)

3. Magnat Quantum 753

4. Dali Zensor 3

5. audioburak proponował Indiana Line

Największa teraz zagwozdka, gdzie to wszystko odsłuchać, najlepiej w jednym miejscu.

Jak już pisałem, Toruń to (mimo 200 tys. mieszkańców) dziura pod wieloma względami - audio też. Salony (aż 2) nie mają praktycznie sprzętu na stanie, wszystko mogą zamówić, ściągnąć itp - to samo mogę w domu z netu. Najbliżej jest Bydgoszcz... Z chęcią bym pojechać do przedstawicieli z branży którzy są obecni tutaj - np. S4Home, ale to strzaaasznie daleko.

Ukryta Zawartość

Pewnie niszczy Was konkurencja między miastami ;-)))

Ukryta Zawartość

to oferta z Bydgoszczy, więc pewien wybór jest.

Ciekawa jest wyprzedaż Elac; no i można pewnie parę porównać ( w rozsądnych granicach) cen ...

Ukryta Zawartość

Pewnie niszczy Was konkurencja między miastami ;-)))

Ukryta Zawartość

to oferta z Bydgoszczy, więc pewien wybór jest.

Ciekawa jest wyprzedaż Elac; no i można pewnie parę porównać ( w rozsądnych granicach) cen ...

Odwieczna konkurencja tor-byd to "rzecz święta, wypijana z mlekiem matki i paskiem ojca" :-)))

Fakt jest jednak taki, że Bydgoszcz jest 2x większa, i normalnie biznesowa, Toruń to miasto w większości studentów i emerytów i tyle. Jakby UMK zamknęli, to Toruń stanie się dziurą na mapie Polski.

Odnośnie tophifi to rozmawiałem z nimi. Zapraszają serdecznie itp. Dowiedziałem się również, że są oni przedstawicielami "audioklanu" i wielu marek po prostu nie mają np. Onkyo, Denon itp.

Jak się zdenerwuję to kupię od nich takie coś:

Ukryta Zawartość

:-)

Rozmawiałem również z audio-connect w Bydgoszczy. Mają sprzęty, jednakże mój pułap cenowy to u nich entry-level. Niemniej również zapraszają do rozmowy. Sugerowali nawet żebym się wstrzymał z 6 miesięcy i po prostu postarał się dołożyć coś systematycznie do budżetu, coby było więcej do wydania.

Q21 jest dosyć blisko, koło Łodzi. Autostradą w 2h i jestem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odwieczna konkurencja tor-byd to "rzecz święta, wypijana z mlekiem matki i paskiem ojca" :-)))

Fakt jest jednak taki, że Bydgoszcz jest 2x większa, i normalnie biznesowa, Toruń to miasto w większości studentów i emerytów i tyle. Jakby UMK zamknęli, to Toruń stanie się dziurą na mapie Polski.

Odnośnie tophifi to rozmawiałem z nimi. Zapraszają serdecznie itp. Dowiedziałem się również, że są oni przedstawicielami "audioklanu" i wielu marek po prostu nie mają np. Onkyo, Denon itp.

Jak się zdenerwuję to kupię od nich takie coś:

Ukryta Zawartość

:-)

Rozmawiałem również z audio-connect w Bydgoszczy. Mają sprzęty, jednakże mój pułap cenowy to u nich entry-level. Niemniej również zapraszają do rozmowy. Sugerowali nawet żebym się wstrzymał z 6 miesięcy i po prostu postarał się dołożyć coś systematycznie do budżetu, coby było więcej do wydania.

Q21 jest dosyć blisko, koło Łodzi. Autostradą w 2h i jestem.

Z Top Hi... to możesz zawsze kupić. Ja tylko chce coś o 685 S2, odradzam. Kupiłem owe i szukałem wzmacniacza do nich bo grały "jasno" bo jest tam kopułka aluminiowa w wysoko tonowym i skończyło się na nowych ......kolumnach. Oczywiście jak lubisz taki przekaz to ok ale nie sugeruj się słuchaniem u Top bo maja pewnie silnie wytłumione pomieszczenie (w Sopocie tak jest) do słuchania. Jak coś, to bierz na test to siebie.

Ukryta Zawartość

Autobahn to lepsze rozwiązanie niż BmW 685 ;-) do tego kupione w ciemno ...

Są jakieś wątki na forum :-(( a poza tym sprawdzałem na allegro; niedawno tej firmy było blisko 80 szt ..

pewnie nie bez powodu ;-) Trzeba lubić to brzmienie bez środka i przewałem na górze:

Ukryta Zawartość

obejrzyj pomiary, może Ci się akurat spodobają ...

Ukryta Zawartość

Robert_57695 jak możesz wpadaj do Bydgoszczy. Przesłuchaj Indiany Line, B&W 685, możesz zobaczyć jeszcze ELAC DEBUT B6, może UNI-FI BS U5.

Zobaczysz co się Tobie podoba, gusta są różne a każdy producent oferuje inne brzmienie.

Audioburak brzmienie serii S2 jest inne niż starej serii 685.

Spójrz chociażby na ten wykres bo podpierasz się bardzo nieaktualnymi pomiarami.

http://i.nextmedia.com.au/Assets/bw_685_s2_loudspeakers_review_test_lores.pdf

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Robert_57695 jak możesz wpadaj do Bydgoszczy. Przesłuchaj Indiany Line, B&W 685, możesz zobaczyć jeszcze ELAC DEBUT B6, może UNI-FI BS U5.

Zobaczysz co się Tobie podoba, gusta są różne a każdy producent oferuje inne brzmienie.

Audioburak brzmienie serii S2 jest inne niż starej serii 685.

Spójrz chociażby na ten wykres bo podpierasz się bardzo nieaktualnymi pomiarami.

Ukryta Zawartość

Chcę do Was zajrzeć w środę jak będę w Bydgoszczy. Jestem umówiony w audio-connect (chociaż tutaj mój budżet to u nich punkt wyjścia), to potem zajadę do Was.

Ukryta Zawartość

Fakt, że przepaść wreszcie zasypano, ale nie zmienia to charakteru górnej części pasma; trzeba to lubić.

Fakt, że przepaść wreszcie zasypano, ale nie zmienia to charakteru górnej części pasma; trzeba to lubić.

Pojadę w środę to "nausznie" się przekonam. Pamiętam, że jako dzieciak mówiłem, że muzyka "musi cykać" - może właśnie ta góra w 685-2s mi podpasuje :-)

Na poważnie teraz.

Mam taką zagwozdkę.

Chciałbym zająć Wam chwilkę odnośnie amplitunera.

Marka jest dana: ONKYO

Rozważam wybór (modele) 8250 (stereo) vs 8270 (stereo) vs 676 (KD).

Cenowo: 2k vs 3k vs 2k.

Różnica według forum i tego co wyczytałem / widziałem to tak naprawdę dodana "sekcja" HDMI w 8270. Brzmieć mają tak samo, dla mnie 8250 może być bo 2x coaxial.

To zostawmy teraz wybór 8250 vs 676.

Tutaj będę miał okazję nausznie posłuchać obu (na szczęście w Toruniu mają oba :-)

I znów - gdzieś czytałem że mają brzmieć podobnie.

Jeżeli tak, to po kiego kupować 8250, skoro 676 jest bardziej rozwojowe? Powiedzmy, że kupię 676 za 2k, zostanie 3k na dwa porządne fronty podstawkowe i jeszcze może po dołożeniu paru małych na suba / centrala.

Jeżeli błądzę, wyprowadżcie mnie proszę z błędu...

PS.

W salonie gdzie moją oba Onkyo (8270 też mają, ale różnicy w odsłuchu nie będzie) proponują takie fronty:

- Quadral Argentum 430

- Klipsch 160

Jakieś opinie?

Jak jesteś silnie związany z cykaniem, to decyzję podejmiesz w kilka minut - obstawiam Klipsche.

Quadral to bardziej uniwersalna konstrukcja, i na pierwszy rzut ucha powinna być mniej efektowna.

Weź kilka ale naprawdę bardzo różnych płyt, bo to nowe graty i kupowanie w sklepie niesie jednak

większe ryzyko, niż przez sieć :-(

Witam,

Za mną pierwsze odsłuchy.

Byłem dzisiaj w zaprzyjaźnionym mieście sąsiednim w dwóch miejscach.

1 miejsce - wg mnie to magia. Magia przez duże M, gdzie duże pieniądze mają znaczenie. To Audio-Connect.

Przy moim budżecie to raczej mucha bzycząca, ale Panowie nie kręcili nosami, nie marudzili, nie czułem, że jestem dla nich mały-miki i nie warto się zaangażować.

Pełen profesjonalizm, podejście, chęć tłumaczenia, przekazania wiedzy. Dodatkowo wszystko mówione w normalnym języku zrozumiałym dla laika.

Na koniec prezentacja. Podłączone głośniki w moim budżecie - "Jean-Marie Reynard" - model "Lucia". Do tego w odtwarzaczu "dobrze" wydana płyta CD z cudowną muzyką i odpłynąłem. Normalnie - mistrzostwo świata (moje odczucie oczywiście). Scena muzyczna była tak szeroka jak szerokość pokoju. Była głębia - do przodu i do tyłu. Patrząc na głośniki nie miałem odczucia źródła dźwięku. On tam był - wszędzie. Cudowne.

Nie jestem klakierem, nie mam wyrobionego ucha, ale czegoś takiego jeszcze nie słyszałem.

2 miejsce - topHiFi

Trochę inne podejście do klienta, ale ostatecznie nie ma co narzekać.

Tutaj podłączone były 3 różne modele głośników pod jeden amplituner Yamaha 602.

Generalnie jako model "referencyjny" robiły Elac Uni-Fi BS U5.

W szranki stanęły: B&W 685 s2, Indian Line Diva 262,

Źródło to muzyka ze "spotify" i "tidal".

Cóż można powiedzieć.... Ostatecznie z tej trójki Elac "wygrały" jako te najbardziej mi pasujące.

B&W 685 - miałem ochotę je wywalić po chwili. Grały po prostu "nieprzyjemnie", męcząco. Po krótkiej chwili dzwięczało/brzęczało mi w uszach.

Indian Line - lepiej, ale jednak bardziej plastikowo.

Elac - tutaj najbardziej dojrzale. Przy porównywaniu nagrań z wokalistką na Elaca'ch brzmiała jak kobieta dojrzała, z głębokim głosem, na Indianach brzmiała o wiele młodziej, wyżej...

ALE

po włączaniu z Tidala utworu słuchanego w miejscu nr 1 (zrobiłem zdjęcie okładki CD - na szczęście) rozczarowanie.

Żaden głośnik z tej trójki nie miał sceny. Grały w punkt, nie było przestrzeni, głębi. Nie bardzo pięknie...

Reasumując.

W piątek mam umówiony odsłuch w Toruniu gdzie poleci Onkyo i to co mają z podstawek. Zobaczymy.

Na chwilę obecną "Lucie" to nr1 tylko... Sami Panowie z audio-connect mówili, że zestaw stereo to twór składający z wielu części, z których każda ma wpływ na efekt końcowy.

Co z tego, że kupię super-fajne "Lucie" i podłączę do np. Onkyo. Oni tam mieli podłączony sprzęt za takie pieniądze, że mój budżet to na kable by nie starczył.

Stąd moja wątpliwość.

Czy kupić zestaw tak na teraz i niech gra, byle nie męczył.

Czy kupić "fajne" głośniki jako coś na dłużej, byle co (na co starczy) żeby je napędzało i niech gra.

Głośniki to 3/4 tego, co słyszysz, więc moim zdaniem powinieneś kupić te, które się najbardziej

podobają jako podstawę systemu a resztę sobie po kolei dokładać.

Reynaud'a nigdy nie słyszałem, ale jeśli użyli tam kabli w cenie wzmacniacza, a wzmacniacza

i odtwarzacza w cenie samochodu ...zachwyt może być zrozumiały.

Pewnie w tych warunkach JBL Arena 130 zagra jak Lipinski 707 ;-)))

Elac to też dobry wybór na długo - w końcu wiele lat na rynku i to nigdy nie była najniższa półka.

Różnica w cenie jest ciekawa, bo Reynaud'a nie widzę u nas - F to tak ok 700 €

Co do przestrzeni to specjalnie bym na nią nie liczył z takich źródeł, niestety.

Czasem się niemal robi mono :-(

Witam,

Za mną pierwsze odsłuchy.

Byłem dzisiaj w zaprzyjaźnionym mieście sąsiednim w dwóch miejscach.

1 miejsce - wg mnie to magia. Magia przez duże M, gdzie duże pieniądze mają znaczenie. To Audio-Connect.

Przy moim budżecie to raczej mucha bzycząca, ale Panowie nie kręcili nosami, nie marudzili, nie czułem, że jestem dla nich mały-miki i nie warto się zaangażować.

Pełen profesjonalizm, podejście, chęć tłumaczenia, przekazania wiedzy. Dodatkowo wszystko mówione w normalnym języku zrozumiałym dla laika.

Na koniec prezentacja. Podłączone głośniki w moim budżecie - "Jean-Marie Reynard" - model "Lucia". Do tego w odtwarzaczu "dobrze" wydana płyta CD z cudowną muzyką i odpłynąłem. Normalnie - mistrzostwo świata (moje odczucie oczywiście). Scena muzyczna była tak szeroka jak szerokość pokoju. Była głębia - do przodu i do tyłu. Patrząc na głośniki nie miałem odczucia źródła dźwięku. On tam był - wszędzie. Cudowne.

Nie jestem klakierem, nie mam wyrobionego ucha, ale czegoś takiego jeszcze nie słyszałem.

2 miejsce - topHiFi

Trochę inne podejście do klienta, ale ostatecznie nie ma co narzekać.

Tutaj podłączone były 3 różne modele głośników pod jeden amplituner Yamaha 602.

Generalnie jako model "referencyjny" robiły Elac Uni-Fi BS U5.

W szranki stanęły: B&W 685 s2, Indian Line Diva 262,

Źródło to muzyka ze "spotify" i "tidal".

Cóż można powiedzieć.... Ostatecznie z tej trójki Elac "wygrały" jako te najbardziej mi pasujące.

B&W 685 - miałem ochotę je wywalić po chwili. Grały po prostu "nieprzyjemnie", męcząco. Po krótkiej chwili dzwięczało/brzęczało mi w uszach.

Indian Line - lepiej, ale jednak bardziej plastikowo.

Elac - tutaj najbardziej dojrzale. Przy porównywaniu nagrań z wokalistką na Elaca'ch brzmiała jak kobieta dojrzała, z głębokim głosem, na Indianach brzmiała o wiele młodziej, wyżej...

ALE

po włączaniu z Tidala utworu słuchanego w miejscu nr 1 (zrobiłem zdjęcie okładki CD - na szczęście) rozczarowanie.

Żaden głośnik z tej trójki nie miał sceny. Grały w punkt, nie było przestrzeni, głębi. Nie bardzo pięknie...

Reasumując.

W piątek mam umówiony odsłuch w Toruniu gdzie poleci Onkyo i to co mają z podstawek. Zobaczymy.

Na chwilę obecną "Lucie" to nr1 tylko... Sami Panowie z audio-connect mówili, że zestaw stereo to twór składający z wielu części, z których każda ma wpływ na efekt końcowy.

Co z tego, że kupię super-fajne "Lucie" i podłączę do np. Onkyo. Oni tam mieli podłączony sprzęt za takie pieniądze, że mój budżet to na kable by nie starczył.

Stąd moja wątpliwość.

Czy kupić zestaw tak na teraz i niech gra, byle nie męczył.

Czy kupić "fajne" głośniki jako coś na dłużej, byle co (na co starczy) żeby je napędzało i niech gra.

Jeśli już wiesz jak pięknie .może grać zdecyduj czy chcesz poświęcić łatwość obsługi czytaj zakup amplitunera na rzecz jakość muzyki.

Zamiast nowego Onkyo które za pół roku sprzedaż za 50 procent kup używany wzmak który po osłuchaniu sprzedaż z ewentualnie Niewielką stratą, a też taki wzmak jakościowo będzie lepszy.

Pozostaje źródło.

Dzisiaj skończyłem odsłuchy.

W Toruniu odsłuchałem Onkyo 8250, 676 plus Monitor Audio "Monitor 100", Quadral Argentum 530, Klipsch 160.

1. 8250 vs 676

W stereo zdecydowanie 8250. Różnicę słychać. Większa scena stereo, inaczej gra (dzwięk nie jest przytłumiony). 676 gra ciemniej, bardziej dudni, selektywność dźwięku jest mniejsza. Do stereo w porównaniu więc odpada.

2. Głośniki.

Poprosiłem o wycenę Monitor Audi i Klipsch.

Quadral grają neutralnie, pomimo konstrukcji trójdrożnej.

Monitor Audi mają o dzużą scenę stereo, grają całkiem fajnie - a to z tej trójki najtańsza opcja.

Klipsch grają ciekawie, fajna selekcja, chociaż potrafią być męczące w górze.

Zobaczymy co będzie.

Jeśli już wiesz jak pięknie .może grać zdecyduj czy chcesz poświęcić łatwość obsługi czytaj zakup amplitunera na rzecz jakość muzyki.

Zamiast nowego Onkyo które za pół roku sprzedaż za 50 procent kup używany wzmak który po osłuchaniu sprzedaż z ewentualnie Niewielką stratą, a też taki wzmak jakościowo będzie lepszy.

Pozostaje źródło.

Przepraszam, że piszę post po swoim, jednak nie mam opcji edycji i inaczej nie da radę.

Siedzę od wczoraj, myślę, czytam. M.in. post "maciek36" dał mi też przysłowiowego ćwieka.

Dopuszczam sprzęt używany, ale w dobrym / bardzo dobrym stanie.

Dlatego też może zrobić tak:

1. kupić te francuskie "Lucie", bo wiem co one potrafią i mnie oczarowały. Czy zakresem dzwięku - nie pamiętam. Pamiętam natomiast scenę stereo i to jest IMHO efekt do którego kiedyś będę chciał dobić. Kosztują 2,8 tys. - zostanie 2,2k na dalsze wydatki.

2. kupić amplituner z pre-ampem - np. takiego Arcam AVR350 - cena na allegro 1,5 tys. zł - komis z Myślenic to wystawia (ma 100% pozytywnych, nie sprawdzałem o nim opinii).

Po tych zakupach zostanie 700 zł. na dokupienie coś jeszcze. Mogę więc zrobić jeszcze kilka ruchów. Np. dokupić jakiś wzmaczniacz, spiąć w całość i już. Mogę dokupić jakiegoś "chromecasta" i wpiąć w całość po HDMI jako źródło muzyki z youtuba, spotify itp.

Co o takim pomyśle sądzicie.

Pomysł niezły a może się okazać, że brzmienie z tego mało "koszernego" dla audiofilów zestawu

będzie na tyle dobre, że nie będziesz musiał się posiłkować dodatkową końcówką np Behringerem ;-))

akurat za te 7 stówek. Przyzwoite druty i gra muzyka, choć jakieś USB do plików by się zdało ...

chyba, że coś przeoczyłem.

Cena też do przyjęcia w zestawieniu z nowym ...

• 3 tygodnie później...

Jednak muszę odkopać...

Wróciłem z ferii, chcę kupić tego Arcama i .... Wychodzi na to, że nie ma interesujących mnie wejść.

Nie ma coaxial audio - a potrzebuję dwa.

Może zamiast tego kupić Cambridge Audio 551R? Pieniądze trochę większe, bo używka 1,9 tys. złotych, ale spokojnie do udzwignięcia

Co Wy na taki pomysł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.