Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie wzmacniacza Cambridge Audio na wejściu phono

Łukasz_69659

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, forumowiczów,

od dłuższego czasu zaglądam na forum, ale nie miałem jeszcze okazji nic napisać.

Jestem posiadaczem niezbyt wysokich lotów zestawu wzmacniacz + gramofon:

Wzmak - Cambridge Audio A1mk3 (przywieziony z UK) i gramofon Unitra Fonica GS 464 który ulepszyłem ile dałem radę czyli wymiana kabli DIN na RCA wg posta z forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodatkowo wymieniłem wkładkę na audio-technika AT 91.

Po tych zabiegach zestaw gra całkiem przyjemnie, jak dla nieaudiofila amatora :)

Denerwująca jest natomiast jedna rzecz.

Po przełączeniu źródła w wzmacniaczu na phono słychać wzrastające z głośnością buczenie/brumienie, które słychać zarówno z wpiętymi jak i odłączonymi kablami RCA. Nie występuje ono na żadnym innym źródle dźwięku.

Gramofon jest uziemiony dodatkowym kablem według instrukcji z zalinkowanego posta i połączony do śruby uziemienia we wzmacniaczu.

Wzmacniacz nie ma żadnego uziemienia - tylko dwie żyły w kablu zasilającym. Kiedy dotknę ręką do metalowej obudowy wzmaka to buczenie jest cichsze ale dalej nie znika całkowicie.

Jak zabrać się do tego tematu? Coś nie tak z wejściem phono, skoro wszystkie inne wejścia nie buczą?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

to że poziom zakłóceń a szczególnie szumów po przełączeniu wejścia wzmacniacza na pre gramofonowe zwiększa się znacząco, jest naturalne. Mało który przedwzmacniacz gramofonowy ma własny poziom szumów poniżej 70-75 dB. Da przykładu przeciętne źródła cyfrowe mają szum na poziomie 95dB czyli co najmniej 10 razy mniejsze. Dochodzi do tego jeszcze fakt, że charakterystyka pre gramofonowego jest opadająca więc niskie częstotliwości są przez niego wzmacniane mocniej niż średnie i wysokie. Czułość pre phono jest dużo większa niż wejścia liniowego i wszelkie zakłócenia na drodze wkładka - pre phono są mocno wzmacniane zgodnie z tą charakterystyką. Największe zakłócenia pochodzą od pola elektromagnetycznego o częstotliwości sieci oraz tętnienia napięcia zasilania (przedwzmacniacza) przenikającego na wejście pre phono. Trudno na podstawie twojego opisu ocenić czy poziom brumienia/buczenia jest wyraźnie ponad dopuszczalną normę czy to tylko subiektywne odczucie.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Ogólnie spodziewałem się że prezent będzie dawało lekkie szumy/buczenie bo w końcu jest od mocnego wzmacniania sygnału. Kompletnie nie spodziewałem się że będą to aż tak duże zakłócenia! Szumy są mniej więcej głośności połowy muzyki.. może minimalnie cichsze.Najdziwniejsze że jak przez przypadek podparłem się o grzejnik, drugą ręka trzymając obudowę wzmaka to buczenie ścichło prawie do zera! Coś jest ewidentnie nie tak, tylko elektronik ze mnie marny, jedynie mogę coś polutować jeśli wskaże mi ktoś co i jak.

spodziewałem się że prezent będzie dawało lekkie szumy/buczenie

Chodziło mi oczywiście o przedwzmacniacz a nie "prezent". Autokorekta wie lepiej ;)

Poszukaj mojego postu n/t kabla gramofonowego z kabla antenowego (koncentryk) i jego "uziemienia" trzecim przewodem owijającym oba przewody sygnałowe

A znalazłem:

[na temat przydźwięku]

Miałem tak w NADach. Pomogło użycie intekonekta z żyłą uziemiającą, która nie

jest prosta (wzdłuż przewodów sygnałowych), tylko luźno owija przewody

sygnałowe: jest powiedzmy 1.5 raz dłuższa od tych przewodów.

Czyli: użyj normalnego interkonekta i dołóż drut uziemiający jak wyżej.

Oczywiście dobre połączenia są konieczne - może np. w środku gramniaka ten bolec uziemiający jest niepodłączony ?

A ja z uporem maniaka polecam druty zrobione z kabla antenowego 70 ohm: wybrać coś z niską pojemnością, jak najkrótsze. Ja wziąłem takie co żyłę wewnętrzną mają solid core.

A przewód masowy luźno owinąć wokół obu tych przewodów.

Czyli co? Wina leży pewnie w słabej jakości kablach? W sumie to wyglądają na plastiki za 3zl sztuka.

A jak z grubością takiego interkonekta? Dwa koncentryki plus uziemienie zrobi mi przewód gruby jak dwa palce... ale faktycznie dobre ekranowanie sygnału może pomóc.

A co z tym wzmakiem? To normalne że jak dotknęła metalowej obudowy, a najlepiej obudowy i grzejnika drugą ręką jednocześnie to buczenie znika prawi całkowicie?

Czyli co? Wina leży pewnie w słabej jakości kablach? W sumie to wyglądają na plastiki za 3zl sztuka.

Mam nadzieję że nawet kabelek "za 3 zł" jest ekranowany ;)

Na początek owiń posiadany kabelek (obie żyły) luźną spiralą z drutu. Jeden koniec tego drutu podłącz do zacisku "uziemienia" gramniaka, a drugi - do zacisku "uziemienia" wzmaka (powinien być obok wejścia phono) i zobacz czy brum ustał.

W porównaniu do tego jak ta UNITRA grała kiedy ją dostałem to po wymianie wkładki to niebo a ziemia. Kable RCA niestety ktoś przelutowal przede mną w bardzo zły sposób więc poprawiłem połączenia według porad z forum - też pomogło. Są to zwykłe tanie plastikowe RCA bez żadnych ekranów. Nic więcej nie miałem okazji zepsuć ;) zrobiłem prosty ekran z dodatkowego kabla i jest minimalnie ciszej. Wymienię kable na coś lepszego i powinno być lepiej. Dzięki za pomoc!

Zastanawia mnie tylko co z tym buczeniem wzmacniacza. To normalne że jak go złapie za obudowę to jest znacznie cichszy?

Zastanawia mnie tylko co z tym buczeniem wzmacniacza. To normalne że jak go złapie za obudowę to jest znacznie cichszy?

Spróbuj podłączyć zacisk "uziemienia" wzmacniacza np z rurą kaloryfera - jeśli rury masz metalowe ...

Problem rozwiązany!

Przeczytałem gdzieś o odwrotnym podłączeniu przewodów we wtyczce i podziałało! Rozkręciłem angielską wtyczkę i zmieniłem niebieski z brązowym, buczenie zmniejszyło się o 80%! Z europejską wtyczką mógłbym poprostu ja przekręcić w gniazdku a z tym bydlakiem musiałem się dobrać do kabli :)

Dzięki za wszystkie rady. W najbliższym czasie wymienię interkonekty na coś lepszego z ekranami.

Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.