Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze Line Magnetic.

Rekomendowane odpowiedzi

@HARDDOG czego się spodziewasz po klasie A na lampach? 😀

Kondensatory wsadzili z zakresem wytrzymałości do 85°C - powinny wytrzymać.

Chcesz, żeby było chłodniej to grał głośniej 😀

SET Cię rozczaruje. Ile to może mieć realnie mocy na pojedynczej 300B? 8W? Przecież to nawet nie ruszy 99% kolumn na rynku.

Edytowane przez Gargan

Ktoś robił może upgrade lamp w 805/508ia? Ja sobie zaplanowałem, że będę wymieniał na lepsze jak mi się zaczną zużywać fabryczne, ale ostatnio sprawdzałem bias i w zasadzie przez rok igła nie drgnęła, więc może warto zmienić trochę strategię. Które lampy mają największy potencjał do ulepszenia dźwięku przy wymianie? Końcowe 805, czy może drivery 300B, a może sekcja pre? Komentarze mile widziane. 

W dniu 2.01.2025 o 17:48, Gargan napisał:

SET Cię rozczaruje. Ile to może mieć realnie mocy na pojedynczej 300B? 8W? Przecież to nawet nie ruszy 99% kolumn na rynku.

zależy do czego. pojedyńcze 300B ogarną pięknie muzykę kameralną i jazz czy blues, ale na rocku się rozkraczą. 

15 minut temu, kal800 napisał:

Ktoś robił może upgrade lamp w 805/508ia? Ja sobie zaplanowałem, że będę wymieniał na lepsze jak mi się zaczną zużywać fabryczne, ale ostatnio sprawdzałem bias i w zasadzie przez rok igła nie drgnęła, więc może warto zmienić trochę strategię. Które lampy mają największy potencjał do ulepszenia dźwięku przy wymianie? Końcowe 805, czy może drivery 300B, a może sekcja pre? Komentarze mile widziane. 

zależy do czego. pojedyńcze 300B ogarną pięknie muzykę kameralną i jazz czy blues, ale na rocku się rozkraczą. 

Nie rozkraczą się jak podłączysz odpowiednie kolumny

Godzinę temu, krolewicz napisał:

Nie rozkraczą się jak podłączysz odpowiednie kolumny

Moje kolumny mają skuteczność 91 dB, to raczej wystarczająco dla lamp 300B? Na razie LM 508 zostanie u mnie, po prostu myślę co może być moim ewentualnym krokiem w przyszłości. Jestem po wymianie informacji z pewnym "panem" który produkuje wzmacniacze lampowe, przy okazji zajmując się ich upgradem. Polecił mi wymianę traf na lepsze/ mocniejsze, twierdząc jednocześnie że 508 jest zbudowany w solidny sposób. Chyba pójdę w kierunku wymiany traf, zobaczę jaki będzie efekt.

9 godzin temu, HARDDOG napisał:

Moje kolumny mają skuteczność 91 dB, to raczej wystarczająco dla lamp 300B? Na razie LM 508 zostanie u mnie, po prostu myślę co może być moim ewentualnym krokiem w przyszłości. Jestem po wymianie informacji z pewnym "panem" który produkuje wzmacniacze lampowe, przy okazji zajmując się ich upgradem. Polecił mi wymianę traf na lepsze/ mocniejsze, twierdząc jednocześnie że 508 jest zbudowany w solidny sposób. Chyba pójdę w kierunku wymiany traf, zobaczę jaki będzie efekt.

Skuteczność to nie jedyna rzecz na którą trzeba zwrócić uwage

liczy się też przebieg impedancji, lampy nie lubią nagłych spadków, producenci kolumn lubią też zawyżać deklarowaną skuteczność, albo mierzyć ją przy 500hz a jak kolumny mają zagrać 40hz to nagle parę decybeli mniej 😉

do parowatowych lamp polecam duże przetworniki i duże skrzynki, u mnie 15 cali na midbasie  plus horn, i okazuje się że rock albo orkiestra nie jest problemem 

trafa mają decydujący wpływ na brzmienie, ale jak ma być naprawdę dobrze to będzie drogo

1 minutę temu, krolewicz napisał:

Skuteczność to nie jedyna rzecz na którą trzeba zwrócić uwage

liczy się też przebieg impedancji, lampy nie lubią nagłych spadków, producenci kolumn lubią też zawyżać deklarowaną skuteczność, albo mierzyć ją przy 500hz a jak kolumny mają zagrać 40hz to nagle parę decybeli mniej 😉

do parowatowych lamp polecam duże przetworniki i duże skrzynki, u mnie 15 cali na midbasie  plus horn, i okazuje się że rock albo orkiestra nie jest problemem 

trafa mają decydujący wpływ na brzmienie, ale jak ma być naprawdę dobrze to będzie drogo

Ubiegleś mnie z odpowiedzią, choć nie do końca się zgadzam, bo w drugim systemie mam LS3/5 o skuteczności 83db które grają z LM-518IA, a z 300B brzmią jeszcze lepiej. Do 20m2 wystarcza, każdy kto to słyszał u mnie był w szoku 😉 Krzywa impedancji jest ważniejsza od skuteczności, o ile nie sluchasz niewiadomo jak głośno, choć LS3/5 z 300B potrafią zagrać wystarczająco głośno, głośniej niż słucham. Aczkolwiek, zgodnie z Twoimi wskazówkami będzie najbardziej optymalnie. Co do kolumn autora pytania, to niech szuka niezależnych pomiarów krzywej, może ktoś takowe opublikował, da to ostateczną odpowiedź jak dobrze to zagra z 300B.

Czy wymiana traf na takie, by było naprawdę dobrze to jakiś wielki wydatek? No, powiedzmy, że w 3500-4000pln da się zmieścić. Strasznie dużo dłubania z wymianą, pół wzmaka rozbebeszyć trzeba i szanujący się serwisant spokojnie 1000pln za to policzy, pytanie ile za same trafa, jak ma być dobrze i za ludzkie pieniądze, to TraFan bym polecał, wiem że do 845 ma opracowane, z 805 trzeba by było spytać jak się na to zapatruje. 

W dniu 2.01.2025 o 17:48, Gargan napisał:

Z tego co czytam to dany kolega ma LM 508 i niewiem czy wiesz ale to czysta klasa A w SE na lampach mocy 805.I mająca moc 2x48w.I zapewniam że ruszy 99% kolumn 😉.

16 minut temu, venom200 napisał:

91 db i 300 B słabo to widzę do 300B to około 100 db by musiały mieć kolumny aby był jakiś sens

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Absolutnie się nie zgadzam, nieprawda i powielanie mitów 😉 Wiele kolumn poniżej 100db słuchałem z 300B i o ile miały łagodny przebieg impedancji, zawsze było dobrze. Miałem Klipsch Forte III (realnie 95,2db wedle pomiarów niezależnych), do 300B idealne, a u producenta mojego wzmacniacza w pokoju odsłuchowym są kolumny 89db i jak tam słuchałem, to też było wspaniale. Strasznie ograniczony wybór kolumn do 300B by był, gdyby było tak jak mówisz. Każda z kolumn z gamy Living Voice zagra (o ile pomieszczenie jest odpowiednio duże) z 300B dobrze, a nie mają 100db skuteczności, do słuchania w 20-25m2 nawet bym się pokusił o jakiejś Harbethy (86db), też mi to dobrze grało 😉

Jak do 300B trzeba 100db, bo inaczej nie ma sensu, to czemu Forte III mi grały bardzo dobrze z 2a3? 🤔 

Edytowane przez Bundy_AL01
11 godzin temu, kal800 napisał:

Chcesz zaszaleć to wymień 805 i 300b na Acme.Tyle że finansowo może zaboleć 😂

5 minut temu, pawel k napisał:

Chcesz zaszaleć to wymień 805 i 300b na Acme.Tyle że finansowo może zaboleć 😂

Komplet ciut więcej niż wymiana traf wyjdzie, to prawda. 805 ACME są tańsze niż 845, a 300B (a wolę je od Elrog - a 845 wolę na odwrót) kupiłem parę za jakieś 2300pln - trzeba polować na kupony na AliExpress, co i rusz są promocje. Mam zaufanego sprzedawcę, zero problemów z gwarancją w razie czego. Zbijasz wadliwą lampę, wysyłasz fotkę ze zbitą lampą na której widać numer seryjny i bez żadnego marudzenia wysyła nową (LinLai Elite 6SN7 kupione u niego raz tak musiałem załatwić, strasznie mocne szkło miała - punktowo trzeba walnąć, bo naparzanie nią o podłogę z całej siły nic nie daje 😂

Absolutnie się nie zgadzam, nieprawda i powielanie mitów Wiele kolumn poniżej 100db słuchałem z 300B i o ile miały łagodny przebieg impedancji, zawsze było dobrze. Miałem Klipsch Forte III (realnie 95,2db wedle pomiarów niezależnych), do 300B idealne, a u producenta mojego wzmacniacza w pokoju odsłuchowym są kolumny 89db i jak tam słuchałem, to też było wspaniale. Strasznie ograniczony wybór kolumn do 300B by był, gdyby było tak jak mówisz. Każda z kolumn z gamy Living Voice zagra (o ile pomieszczenie jest odpowiednio duże) z 300B dobrze, a nie mają 100db skuteczności, do słuchania w 20-25m2 nawet bym się pokusił o jakiejś Harbethy (86db), też mi to dobrze grało

Jak do 300B trzeba 100db, bo inaczej nie ma sensu, to czemu Forte III mi grały bardzo dobrze z 2a3?  
Tak.ale uniwersalności zero.

No ja właśnie myślałem, żeby wymienić lampy na ACME, ale chcę to zrobić na dwa rzuty - raz, że łatwiej do uciągnięcia budżetowo, a dwa, że osobiście wolę sobie ulepszać graty na zasadzie jeden element na raz, żeby było wiadomo co ile wniosło do całości, stąd moje pytanie od czego zacząć - czy od drivera, czy lampy mocy. Elrogi fajnie wyglądają i pewnie są OK, ale podejrzewam, że poziom wartości do ceny będzie wyższy w przypadku Psvanne. 

Trafa nie chce wymieniać z prostej przyczyny - sam tego nie zrobię - nie mam odpowiednich umiejętności, a mój szpec coś przestał odbierać telefon. Tak przy okazji - jakbyście znali jakiegoś technika, który ogarnia sprzęt na terenie Trójmiasta - to dawajcie znaka na PW. 

6 godzin temu, kal800 napisał:

No ja właśnie myślałem, żeby wymienić lampy na ACME, ale chcę to zrobić na dwa rzuty - raz, że łatwiej do uciągnięcia budżetowo, a dwa, że osobiście wolę sobie ulepszać graty na zasadzie jeden element na raz, żeby było wiadomo co ile wniosło do całości, stąd moje pytanie od czego zacząć - czy od drivera, czy lampy mocy. Elrogi fajnie wyglądają i pewnie są OK, ale podejrzewam, że poziom wartości do ceny będzie wyższy w przypadku Psvanne. 

Trafa nie chce wymieniać z prostej przyczyny - sam tego nie zrobię - nie mam odpowiednich umiejętności, a mój szpec coś przestał odbierać telefon. Tak przy okazji - jakbyście znali jakiegoś technika, który ogarnia sprzęt na terenie Trójmiasta - to dawajcie znaka na PW. 

Ja dobrze widzę że parka 300b psvane acme to jest ponad 5k?

Lepiej wyjdziesz jak wymienisz trafa niż się będziesz bawił w te chińskie lampki 😉

Moj wzmacniacz jest takze podlaczony do tv, w zwiazku z czym smiga codziennie od 17 do 23 a w sobote i niedziele praktycznie nie odpoczywa, w sierpniu minelo 4 lata jak acme graja. Tyle ze, kupione w oficjalnej dystrybucji.

w szufladzie leza EML mesh, psvane treasure, pogonilem bezplciowe KR,

Wlasnie bede zamawial kolejna pare do sluchawkowca.

Moim skromnym zdaniem to najlepsze 300b jakie slyszalem, a mialem przez chwile w domu nawet oryginalne WE, faktem jest ze nie slyszalem Takatsuki wiec w ich kwesti sie nie wypowiem.

Osobiscie tez odradzam wkladanie 300b i 845 tego samego producenta i typu.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

• 3 tygodnie później...
3 godziny temu, pharel1 napisał:

Jaki polecacie pre do LM 210 w cenie do ok 5 tys zl? 

To bedzie raczej kiepski upgrade, testowalem kilka pre, DACow z pre, dwa tazy byla slyszalna poprawa, pietwszy raz byl to big 7 z pre , drugim razem GG , bidzetowe pre raczej. Oe wniesie nic pozytywnego

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

W dniu 7.01.2025 o 20:34, krolewicz napisał:

Ja dobrze widzę że parka 300b psvane acme to jest ponad 5k?

Lepiej wyjdziesz jak wymienisz trafa niż się będziesz bawił w te chińskie lampki 😉

A przecież kilka postów wcześniej pisałem, że za 2300 kupiłem parę 😁 W polskiej dystrybucji może i 5k, więc od Chińczyka lepiej wziąć - nigdy nie miałem żadnych problemów i gwarancja obowiązuje normalnie (1,5 roku bodajże, minimum rok). 

20 godzin temu, hubertrs napisał:

To bedzie raczej kiepski upgrade, testowalem kilka pre, DACow z pre, dwa tazy byla slyszalna poprawa, pietwszy raz byl to big 7 z pre , drugim razem GG , bidzetowe pre raczej. Oe wniesie nic pozytywnego

Kolega kupił do LM 219 pre clon Cary Audio SLP 90 z allieexpress za 1500zł i bardzo zadowolony, tyle ze mieszka w Holandii, nie mam jak pozyczyc na odsłuch i nie wiem czy z LM 210 gralo by podobnie

Jeśli do takiego wzmaka trzeba kupować zewnetrzny przedwzmacniacza tylko za 1500zl. Który gra dużo lepiej niż wbudowany to nie za dobrze to świadczy o samym wzmacniaczu. 

Oczywiście bez żadnych podtekstów. 

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Jeśli do takiego wzmaka trzeba kupować zewnetrzny przedwzmacniacza tylko za 1500zl. Który gra dużo lepiej niż wbudowany to nie za dobrze to świadczy o samym wzmacniaczu. 

Oczywiście bez żadnych podtekstów. 

Nie wypowiem sie o 219 bo nie sluchalem, ale moja opinia na temat 210 jest zgola odnienna, trzeba gleboko siegnac do kieszeni zeby bylo lepiej, z tanimi pre, jest poprostu inaczej, albo i gorzej, troche tych przedwsmacniaczy potestowalem u siebie, lacznie z dacami

W dniu 27.01.2025 o 13:40, hubertrs napisał:

Nie wypowiem sie o 219 bo nie sluchalem, ale moja opinia na temat 210 jest zgola odnienna, trzeba gleboko siegnac do kieszeni zeby bylo lepiej, z tanimi pre, jest poprostu inaczej, albo i gorzej, troche tych przedwsmacniaczy potestowalem u siebie, lacznie z dacami

Dzieki, odpuszczam szukanie pre. A z lamp 300B ktore najbardziej Ci sie podobały? 

Edytowane przez pharel1
W dniu 26.01.2025 o 08:18, pharel1 napisał:

Jaki polecacie pre do LM 210 w cenie do ok 5 tys zl? 

Zastanawiam się nad kupnem tego wzmaka, ale brak go u dystrybutorów LM, a kupowanie z niepewnego źródła to jednak ruletka. Jak długo u Ciebie ten wzmacniacz? Sądząc po poszukiwaniach preampa, chyba jesteś średnio zadowolony.

Jestem bardzo zadowolony, swietnie u mnie gra z Heresy III ale po tym jak kolega zadowolony z pre do lm219 ktory jest drozszym i lepszym wzmacniaczem zaczalem sie zastanawiac czy tez u mnie moze byc jeszcze lepiej. 

Jak ktoś zainteresowany mam.na sprzedaż w świetnej cenie LM-845 Premium, z pełnym kpl lamp 845 Acme, WE300 Plus, Amperex Bugle Boy 12ax7 i 310a zamienione na 10J12S. Sprzedaje bo po pierwsze lubię zmiany dwa że wszyscy ci znają moje wpisy podążam za dalszym upgradem systemu

Ja na waszym miejscu zastanowiłbym się poważnie nad Willsenton ma dużo lepiej zrobiony premp. A to klucz do dobrego grania. Ale stare przyzwyczajenia do marki zostają 😉

Moge wam wyslac kilka zdjec wzmacniaczy w moim systemie ktore, stawaly w szranki z lm-210

zdecydowanie nie jest to najlepszy wzmacniacz na swiecie ale trzeba naprawde sporo dolozyc zeby bylo lepiej, 

kwesstia wazna w tym temacie jest spasowanie z kolumnami itd.

ostatnio mialem przyjemnosc podpiac LDMS Lukas audio lab, 

nawet sie noe spodziewalem jak to zagra razem z moim systemem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, hubertrs napisał:

Moge wam wyslac kilka zdjec wzmacniaczy w moim systemie ktore, stawaly w szranki z lm-210

zdecydowanie nie jest to najlepszy wzmacniacz na swiecie ale trzeba naprawde sporo dolozyc zeby bylo lepiej, 

kwesstia wazna w tym temacie jest spasowanie z kolumnami itd.

ostatnio mialem przyjemnosc podpiac LDMS Lukas audio lab, 

nawet sie noe spodziewalem jak to zagra razem z moim systemem

Ukryta Zawartość

Z jakimi kolumnami u Ciebie ten LM 210ia hula? U mnie stoi LM 508ia z JBL 4429, ale cały czas kusi mnie lampa 300B.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi