Skocz do zawartości
IGNORED

Philips cd350mkI reanimacja i mod

Hans

Rekomendowane odpowiedzi

stalem sie posiadaczem philipsa cd350 mk1 na 2xtda 1540p i napedzie cdm2/10. wedlug sprzedajacego wszystko ok jedynie lekkie piszczenie na poczatku otwarzania ktore ustawalo po chwili. po dotarciu okazalo sie, ze dzwiek pochodzi od glosnej pracy lasera, duza ilosc plyt cd jest nieodczytywana lub piszczenie pojawia sie napierwszych kawalkach. dodatkowo losowo pojawiaja dzis glosne trzaski i przerwy w graniu - odczytu cdr zero. objaw jak widac chyba padajacy cdm2/10 ... dodam , ze wszystkie elementy w cd oryginalne wiec jak na sprzet 34-35 letni trzeb aby sie zajac elektrolitami - kwestia co z laserem bo dostepnosc slaba , gdzies wpadl mi temat ze daje sie przeszczepic elementy glowicy od cdm4/19.. jakies rady bo sprzet naprawde w dobrym stanie i gra duzo lepiej od lekko dlubnietego denona dcd1520... w planie mialem kuracje odmladzajaca opisana na goldfinch-mod.eu - jedyny problem z osiowymi kondensatorami philipsa - slabo z dostepnoscia wartosci.. mozna je zamienic na zwykle elektroity - np elny simlic II lub inne audio bo mam tego troche po dlubaniach a9000 i roznych cd

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/137929-philips-cd350mki-reanimacja-i-mod/

miałem taką samą sytuacje, rozebrałem cały napęd na części pierwsze i nic, laser dobry bo w pomiarach OK, zwykłe odtwarza od razu, CD-R piszczy na początku a jak się rozgrzeje przestaje, stare kondensatory pomierzone i OK - czarna magia.

Hmm czyli moglo dojsc do rozregulowania w czasie trasportu pomimo dobrego zabezpieczenia i opcji ostroznie.. ?Ale wiadomo jak paczki traktuja :/ druga kwestia cdm2/10 nie ma blokady na czas transportu..

Podstawa to poprostu przejście przez proces kalibracji lasera tj sprawdzenie czy wszystko jest ok (wszystko w manualu serwisowym). Kolejna ważna sprawa to kondensatory osiowe philipsa zwłaszcza w układzie "wokół" lasera.

"Rozregulowanie" to proces ktory postepuje latami, potencjometry montazowe maja 20% rozrzut parametrow, sciezki pokrywaja sie tlenkami tak jak w zwyklym potencjometrze np sily glosu tylko zamaist zanikania kanalow czy trzaskow otrzymujemy problem z odczytem plyt, przeskakiwanie na utworach.

Kondensatory osiowe Philipsa o czym wspomnial kolega pdyn w 99% wymagaja wymiany, sa to jedyne kondensatory ktorych zalecam zawsze bezwzgledna wymiane.

a co napiszesz Bumpalump o tym: Cd Philips z CDM2/10 piszczy po włączeniu płyty natomiast gdy włączy się go tylko do prądu na 5 minut i po tym czasie włożymy jakąś płytę to już nie piszczy. Czary

a co napiszesz Bumpalump o tym: Cd Philips z CDM2/10 piszczy po włączeniu płyty natomiast gdy włączy się go tylko do prądu na 5 minut i po tym czasie włożymy jakąś płytę to już nie piszczy. Czary

Najprościej posłuchać praktyków , wymień stare elektrolity i sprawdź . Zmienisz zdanie o genezie cudów .

Zacznij od wymiany wszystkich osiowych kondensatorów, wymyj jakims kontaktem 60 wtyczki i gniazda, popraw wszelkie zimne luty, szczegolnie przy rezystorach smd, to sa piety achillesa tych odtwarzaczy, dopiero wtedy mozna przystapic do ustawienia servo.

Najprościej posłuchać praktyków , wymień stare elektrolity i sprawdź . Zmienisz zdanie o genezie cudów .

Zacznij od wymiany wszystkich osiowych kondensatorów, wymyj jakims kontaktem 60 wtyczki i gniazda, popraw wszelkie zimne luty, szczegolnie przy rezystorach smd, to sa piety achillesa tych odtwarzaczy, dopiero wtedy mozna przystapic do ustawienia servo.

ja się zastanawiam dlaczego ludzie nie czytają cudzych wpisów?

Chłopaki jest coś takiego jak miernik kondensatorów, jeśli każdy kondensator został wylutowany i zmieżony... po prostu banana mam na twarzy po Waszych wypowiedziach.

ja się zastanawiam dlaczego ludzie nie czytają cudzych wpisów?

Chłopaki jest coś takiego jak miernik kondensatorów, jeśli każdy kondensator został wylutowany i zmieżony... po prostu banana mam na twarzy po Waszych wypowiedziach.

Jak za miesiąc okres oczekiwania na poprawny odczyt płyty zwiększy się do 10 minut to będą dwa banany ;-))

Jak za miesiąc okres oczekiwania na poprawny odczyt płyty zwiększy się do 10 minut to będą dwa banany ;-))

inną sprawą jest żywotność to prawda ale przyznasz mi racje że wtedy gdy to robiłem pojemności były w normie a i tak piszczało więc zwalanie wszystkich usterek na kondensatory jest po prostu śmieszna.

I jakie kolega parametry obserwuje na tym mierniku? pojemnośc i ESR? kondensator to troche wiecej parametrów, polecam zainwestować w lepszy mostek RLC, chociaz sam uzywam czasem podręcznego LCR-T4

inną sprawą jest żywotność to prawda ale przyznasz mi racje że wtedy gdy to robiłem pojemności były w normie a i tak piszczało więc zwalanie wszystkich usterek na kondensatory jest po prostu śmieszna.

To nie jedyna przyczyna ale doświadczenie serwisowe nakazuje wymiane tych kondensatorów, i to nie tylko moje zdanie bo koledzy z branzy maja identyczne.

Podgrzej obszar serwa lekko suszarką do wlosów , włacz CD i sprawdz czy startuje od strzału .

To przynajmniej zawęzi obszar poszukiwań . Ale zazwyczaj stare kondensatory urządzały tego rodzaju podchody, a reakcja na podrzanie to 90 % trafności diagnozy.

I jakie kolega parametry obserwuje na tym mierniku?

raz jeden jegomość z innego forum radził zaciekle że w przekaźnik w przełączniku źródeł to nie taka prosta sprawa i zastosowane mogą być tylko mega profesjonalne styki bo muzyka ucierpi, jak mu piszę że przekaźnik sygnałowy V23026-A1001-B201 Simens jest OK, on że nie będzie OK - i jak tu z takimi ludźmi gadać

Właśnie naprawiłem Philips CD150 jest na TDA1540 i na tym samym laserze. Poprostu zawsze był err na wy swietlaczu (pokręcił i err) a ja miełem inne do naprawienia/przesłuchania ale ten wątek zachęcił mnie żeby go wyciągnąć z szafy :) Wystarczyło właśnie zmienić te kondensatory o których mówiłem.

Z osiowymi kondensatorami jest tak że np. w Philips CD482 muszą być bo inaczej nie wejdzie później mechanizm lasera.

W tym CD czyli CD150 wsadziłem normalne kondenatory bo ich wysokość nie przeszkadza, nic nie zawadza - sam zobacz.

Odkęcasz jedną śrubkę taką z podkładką, odpinasz kable i cały mechanizm wyjmujesz. Teraz odkręcasz 4 śrubki i masz płytkę.

To CD jak i CD160 oczywiście odczytują CDR. Wszystko zajmie ci 30 minut. Oczywiście nie ma pewności że to o coś innego chodziło :)

Przy okazji zobaczysz jak to było lutowane (niektóre alementy były poskręcane ze sobą i zalutowane)

U mnie jest problem teraz z wyświetlaczem nie wszystkie segmenty się świecą i nie wiem gdzie to teraz kupić (na ebay strasznie drogo, kupiłem do cd482 i było tanio... ale nie tym razem)

O przeszczepienie głowicy nie słyszałem. Laser wymieniałem CDM4/11 do CDM4/19. Jak ktoś coś wie to chętnie przeczytam.

No proszę tu taż ktoś zamienił osiowe na nieosiowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-39594-0-41760300-1520209917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pdyn dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przez przypadek odkrylem, ze cd strzela czasem tez na wysunietej szufladzie... Komdemsatory ? Bo na razie wymienione kondensatory zasilania dac i opa.. Aktualnie czekam na wszystkie osiowe, na glowne zasilajace oraz na wimy bocznikujace od razu za jednym lutowaniem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.