Skocz do zawartości
IGNORED

Obraz branży na forum

InsideTheReactor

Rekomendowane odpowiedzi

MOIM ZDANIEM - Branża dobrze jak się udziela na forum ,najważniejsze aby doradzać uczciwie ,wtedy można wyrobić sobie autorytet ,ktoś musi zająć się sprzedażą , dodam że w dzisiejszych czasach nie jest łatwo praktycznie w każdej działalności , mam też jedną markę w dystrybucji , staram się dużo rozmawiać z klientami , przy okazji dowiadując się z jakimi kolumnami zgrywa się np. wzmacniacz i zaraz sam staram się to sprawdzić .

Branża nie doradza uczciwie,nie raz i się zdarzy,albo nakreceni klienci myślą że im dobrze doradzili,przewaznie branża wciska to,z czego ma największy profit dany przez producenta czy importera

TopHifi dla mnie to żenada, byłem w Poznaniu nie raz i wciskali mi to na czym maja największa marże nie mówiąc już o chwaleniu swoich marek ale tak muszą robić pracownicy, trudno.

Witaj Borixon , daj znać kiedy byłeś w salonie naszej sieci, dużo się zmieniło w ostatnich latach.

Co do marży to bardzo zaskakujący osąd, bo zarówno kierownictwo i pracownicy nie znają marży na produkty.

Sprzedaż żadnej konkretnej marki nie oznacza dla nas profitów więc nie wiem skąd takie pomysły.

Chyba pomyliłeś nas z jakimś salonem dealerskim.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Niestety tak to wyglądało, może się mylę. Byłem w waszym salonie w tym roku właśnie w Posnani. Nie pamiętam imienia pracownika lecz wiedzy posiadał chyba nie wiele. Sala odsłuchowa tragiczna. Pozdrawiam.

Jedną z wad personelu (przeważnie młodego wiekiem) pracującego w takich sklepach jest protekcjonalne podejście do klienta, w przypadku statystycznego słuchacza może taka metoda się sprawdza, ale w stosunku do tych co już coś tam słyszeli i wiedzą czego chcą - to już niekoniecznie.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Branża nie doradza uczciwie,nie raz i się zdarzy,albo nakreceni klienci myślą że im dobrze doradzili,przewaznie branża wciska to,z czego ma największy profit dany przez producenta czy importera

Z moich doświadczeń (dobrych) wynika, że dużo zależy, czy trafimy do takiego salonu, gdzie jest coś co może spełnić nasze oczekiwania. Nie mniej ważne aby wywiązała się rozmowa, z której wyniknie jakie są nasze oczekiwania. Ja to nazywam badaniem potrzeb.

Najlepszym rozwiązaniem pójścia do salonu jest to, aby podczas rozmowy nie pokazywać sprzedawcy że co się wie.Wystarczy go słuchać i wyciągać wnioski.

Chodząc od salonu do salonu można łatwo zauważyć że każdy chwali swoje a co najlepsze neguje sprzęt wskazany przez poprzedni salon.

Oczywiście, aby dobrze doradzić w audio musi się kogoś trochę znać, wiedzieć czego słucha, jakie ma preferencje brzmieniowe ale wymaga to jeszcze zweryfikowania odsłuchem konkretnych urządzeń i omówieniu różnych aspektów, a na to potrzeba czasu. Jedna czy dwie wizyty mogą nie wystarczyć by wszystkiego się dowiedzieć i dokonać trafnego wyboru.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

ps39 trafiles w dziesiatke. Od siebie polece Planete Dzwieku. Bardzo tez cenie sobie konwersacje z Goliatem z Q21, czy szefem Audio Mix Konin, swietni fachowcy i bardzo mili ludzie. Omijam Top HiFi....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jedna czy dwie wizyty mogą nie wystarczyć by wszystkiego się dowiedzieć i dokonać trafnego wyboru.

Hmmmm, tak to prawda ... ludzie tutaj na forum dowiadują się i dokonują wyboru (zazwyczaj złego) przez WIELE LAT i nadal nie są pewni co mają kupić. Także nic nie da 1000 wizyt w jakimkolwiek salonie i zaprzyjaźnienie się z wszystkimi w branży jeśli ... klient nie ma pieniędzy. Przynajmniej ludzie na tym forum powinni być uczciwi i walczyć z hipokryzją a wygląda ona tak : chcę od miłego znajomego sprzedawcy z branży z dobrego salonu za ułamek kwoty wyjątkowo dobry sprzęt.

Przecież każdy wie co powinien kupić (jak nie wie to niech się w końcu dowie), a że nie ma na to pieniędzy i szuka "lepszych zamienników" to nie jest wina branży, salonu, pokoju odsłuchowego czy wiedzy i zapału sprzedawcy. Branża stara się żeby każdy miał sprzęt na jaki go stać.

Gość

(Konto usunięte)

Tyle że kwestia dorady może być skopana na wejściu przez powielanie stereotypów i nie opartych na doświadczeniu osądów. Prosty przykład do dziś powielany przez pewnie połowę sklepów i doradców-" wzmacniacze stereo yamahy grają skrajami i nie łączyć z jasnym kolumnami ".

Do tego trzeba dodać że odsłuch różni się w salonie od tego w domu,a mało jest salonów które wypozyczaja i co wtedy?kupimy i w domu może okazać się dramat,same kłopoty na Się sprowadzamy naszą audiofilską pasją

Daniel teraz kazdy salon ma jeden egz. ekspozycyjny i zazwyczaj jego wysylaja na odsluchy w naszych domach. Tylko trzeba uprzedzic, ze chcemu demowke na odsluch, zeby nie rozbebeszac dla salonu oryginalnie zamknietych klamotow a potem takie odsylac... Jeszcze zaden salon audio nie odmowil mi wysylki demowki za kaucja, a i sa salony, ktore gdy juz znaja dluzej swoich klientow to i bez kaucji potrafia wyslac sprzet np. na weekend do odsluchu. Pod tym wzgledem jestesmy teraz rozpieszczani heh. Ps. Pomylka, Top HiFi jest wyjatkiem od tego co wyzej napisalem.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość

(Konto usunięte)

Nie bardzo tzn nie wiem skąd tak chętnie Ci wysłali bo jak ja dzwoniłem i pytałem to większość odpowiadała "panie wiesz ile to kasy żeby każdego po sztuce na prube zostawiać?" Wiem bo trochę tego "kupiłem " a w jednym saloniku tak się rozwścieczyli odesłaniem że wysłali mi na meila porysowane zdjęcia innego kompletu twierdząc " patrz Pan coś narobił,płacisz czy wracają?" Tyle że właśnie jeżeli pod tym kątem zamawiam coś to nie ma opcji porysowania bo z kartonu leciały na podstawki i po tyg znowu do kartonu po wcześniejszym przeglądzie. Niestety nie miałem dowodów na niewinność i 200 poszło.

Ale do s4home nie trzeba się podlizywać aby wysłał sprzęt na testy.

Sprawa jest prosta, płacisz za kolumny i one jadą do Ciebie.

Jak oddajesz kolumny to płacisz jedynie za przesyłkę

Gdy się zdecydujesz, kurier przywozi nowki, a testowane zbiera.

Gość

(Konto usunięte)

Sprawa nie dotyczy s4,jak najlepiej wspominam . Chyba zrobię ankietę i zadzwonię do kilku z ceneo i zobaczymy ilu by wypożyczyło . Coś pospolitego co prawie każdy ma ,zensory czy jakieś klipsche może.

Gość

(Konto usunięte)

Wzmacniacze trochę inny gips myślę. Ciężkie przeważnie i bardziej skomplikowana budowa niż kolumny więc na pierwszy rzut oka nie wylapiesz czy kurierem targały wichry namiętności czy obchodził się jak należy z paczką. Może ulec uszkodzeniu jakaś funkcja itp której działanie wyjdzie na którymś odsłuchu i szukaj winowajcy. Kolumny wzrokowo szybko ocenisz i wątpię żeby ktoś bebechy zamieniał.

Nie bardzo tzn nie wiem skąd tak chętnie Ci wysłali bo jak ja dzwoniłem i pytałem to większość odpowiadała "panie wiesz ile to kasy żeby każdego po sztuce na prube zostawiać?" Wiem bo trochę tego "kupiłem " a w jednym saloniku tak się rozwścieczyli odesłaniem że wysłali mi na meila porysowane zdjęcia innego kompletu twierdząc " patrz Pan coś narobił,płacisz czy wracają?" Tyle że właśnie jeżeli pod tym kątem zamawiam coś to nie ma opcji porysowania bo z kartonu leciały na podstawki i po tyg znowu do kartonu po wcześniejszym przeglądzie. Niestety nie miałem dowodów na niewinność i 200 poszło.

Podaj nazwę salonu dla potomnych :)

Jeszcze zaden salon audio nie odmowil mi wysylki demowki za kaucja, a i sa salony, ktore gdy juz znaja dluzej swoich klientow to i bez kaucji potrafia wyslac sprzet np. na weekend do odsluchu.

Właśnie tak mam, ale dodam, że w tych salonach to coś kupuję, a nie tylko pożyczam do odsłuchu.

subfan, moją intencją jest aby każdy znalazł taki salon i właśnie tak się w nim czuł. To może zaowocować stworzeniem swojego idealnego systemu. Oczywiście podstawą jest dobre nastawienie, poznanie własnych oczekiwań i przygotowanie się na to finansowo. Dla mnie punktem wyjścia do oceny jest dobra relacja a ona zależy w połowie ode mnie a w połowie od handlowca z którym się spotykam. To tak w uproszczeniu ale tak bym do tego podszedł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.