Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do łojenia pod lampe

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kolumny polecacie do ciężkiego rocka, metalu? Lampa yaqin Ms 30L. Niskie zejście i szybkość na basie wymagana. Ogólny ciężar brzmienia potrzebny.

Nie muszą grać czysto i neutralnie.

Budżet do 4000, mogą być używki.

Rozważam nawet podjechać i posłuchać nowe altusy 300

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/138235-kolumny-do-%C5%82ojenia-pod-lampe/

Szkoda.

Jeśli jednak posłuchasz ich w końcu skrobnij proszę kilka zdań. Nie tyle, że chciałbym je kupić (choć kto wie?) ale bardzo jestem ich ciekawy...

Bo ze szczątkowych informacji wynika, że to całkiem dobre granie do "łojenia" a nawet do lżejszego rocka.

Wiem ☺ Na forum rządzą stereotypy. Rok temu z magazynu we Wrześni wyjeżdżało ponad 20 par dziennie . Wiesz, że tym tematem ocieram się o zlinczowanie

Witam

Sledzę watek z zaciekawieniem.

Posiadam 6C33C-B czyli diabełki 15W

tak mi kolega podpowiedzaił że Harpia kiedyś budowała fajne kolumny pod lampę na Estardowcu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś coś ??

Ukryta Zawartość

A może coś takiego?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Tak mi się kojarzą z rockowym graniem ale nie znam :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Sprawdze 380 pod elektroniką marantza

Byłem już tam jakiś czas temu tylko zalukać z ciekawości i akurat trafiłem na głównego technologa. Nowa kopułka zaprojektowana od podstaw, basowiec na gumowym zawiesiu i potężny podwójny magnes. Ta są nowe paczki, jutro zweryfikuje. Jeżeli nowa sala jest zrobiona profesjonalnie i mody są opanowane to będzie rzetelna opinia.

Z tym łojeniem to patrz pi razy drzwi, zabieram Georga Winstona - Autumn, Pat Metheny - What its all about - Dżem Złota kolekcja i KODO.

Nie starczy czasu na 280.

Chyba, że chcesz to wezmę Alice in chains, lub master of puppets, AC/DC ?

Tylko do tych gatunków bym musiał taszczyć swoją lampę, niestety nie będzie zbyt czasu na podłączanie, wygrzewanie itepe. Zagram więc na ich sprzęcie, czyli marantzu. A, że to gra dość spokojnie to lepiej jak wezmę tylko te pierwsze pozycje. I tak wyłapie czy mają dynamikę i szybkość. Szczególnie na KODO.

Electrino 500 STX. Naprawdę nie ma sensu porównywać innych modeli do E500. One mają bardzo wysoka efektywność z bardzo szerokim pasmem od dołu i co najważniejsze bardzo małe zniekształcenia jak na 2x10". Te kolumny to przykład jak można zaprojektować zestawy o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Na wystawie Audioshow dwa lata temu grały z tranzystorem p.Irka o mocy 2x350W i była to piękna uczta jakości i głośności. Później słuchałem Electrino 500 u kolegi z lampą 2x15w i tu ogromne zdziwienie, tak mały wzmacniacz świetnie kontrolował membrany tych dwóch dużych wooferów co w efekcie przekładało się na świetnie kontrolowany bas. Średnica brzmiała bosko a tweetery nie jazgotały jak w przypadku o wiele droższych kolumn. Teraz jest bardzo łatwo dobrać system do domu, wiele firm daje kilkanaście dni na testy więc tylko korzystać.

Electrino 500 STX. Naprawdę nie ma sensu porównywać innych modeli do E500. One mają bardzo wysoka efektywność z bardzo szerokim pasmem od dołu i co najważniejsze bardzo małe zniekształcenia jak na 2x10". Te kolumny to przykład jak można zaprojektować zestawy o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Na wystawie Audioshow dwa lata temu grały z tranzystorem p.Irka o mocy 2x350W i była to piękna uczta jakości i głośności. Później słuchałem Electrino 500 u kolegi z lampą 2x15w i tu ogromne zdziwienie, tak mały wzmacniacz świetnie kontrolował membrany tych dwóch dużych wooferów co w efekcie przekładało się na świetnie kontrolowany bas. Średnica brzmiała bosko a tweetery nie jazgotały jak w przypadku o wiele droższych kolumn. Teraz jest bardzo łatwo dobrać system do domu, wiele firm daje kilkanaście dni na testy więc tylko korzystać.

Pamiętasz z jaką to było lampą ??

do 17m2 to chyba ciut za duże ??

Ogólnie te paczki grają zajebiście. Jednak jak ktoś ma pokój mniejszy jak 20m2 to bas go zabije. Akustyka też musi być opanowana, szczególnie mody. Pominę kłamstewko handlowca bo sala nie miała żadnego remontu.

Ogólnie te paczki grają zajebiście. Jednak jak ktoś ma pokój mniejszy jak 20m2 to bas go zabije. Akustyka też musi być opanowana, szczególnie mody. Pominę kłamstewko handlowca bo sala nie miała żadnego remontu.

Czyli mówisz, że warto posłuchać? I koniecznie napisz coś więcej! Skoro i tak się narażamy...

A ich sala ile ma m2?

Czyli wynika z tego, że do około 20 m2 mogą 280 podpasować?

I napisz kilka słów o plusach i o minusach, proszę.

Ja dodaję sobie je do listy odsłuchowej skoro tak.

A swoją drogą to nie rozumiem co mieli na celu kłamiąc z tym pokojem.

I przepraszam, ze już wczoraj Ci nie odpisałem :(

Kit z tym kłamstwem może nie miał wtedy czasu. Bas jest po prostu potęga, kotły na KODO bardzo wiernie odwzorowane z dobrą szybkością i siłą.

Brałem poprawke na podbicia ze względu na mody pokoju. Powierzchnia ok. 25m2. Ale słaba adaptacja. Elektronika maratz8005 moim zdaniem za słaba do tych konstrukcji, nie tylko wydajnościowo ale i jakościowo. Średnica naturalna nie było się do czego przyczepić, może mogła by być bardziej wysunięta.Wysokie mocno zazanczone, detaliczne ten aspekt robił pozytywne wrażenie. Jednak całościowo zestaw marantza psuł tzw. Melodyjność, spójność. Mam w planach podjechać tam ze Swoją lampą. Co do Twojego pytania to czuje, że 280 będą ok. Do 16-20m2. Cena tych wyższych modeli do negocjacji na miejscu. Później wrzucę jakieś fotki.

Super Stary, że przecierasz szlak ☺

Ja szukam kolumn głównie do rocka (do metalu włącznie), jednak słucham też (pewnie jakieś 35-40 %) jazzu i muzyki filmowej więc zadam Ci jeszcze pytanie o przestrzeń w tych kolumnach, jest w ogóle? I o ile Cię dobrze zrozumiałem to grają lekko skrajami? Troszkę martwi schowana średnica z marantzem bo jak dla mnie one mają nie najgorszą średnicę :/ Ale skoro piszesz, że 8005 odstawał klasowo to może być to powodem... A jak wizualnie się prezentowały? Wielkie krowy? I jeszcze... Wiem, że pytanie dziwne co najmniej ale czy nasuwa Ci się porównanie do jakichś bardziej "audiofilskich" firm? O brzmienie oczywiście pytam.

Jak do metalu, to musisz moim zdaniem celować z piecem min. 150W 8 ohm lub lepiej, typu rotel. Ten 12' musi być trzymany w ryzach.

Ew. lampa na KT88. Stereofonia była ok. Cały plan miedzy kolumnami z chwilowymi zarysami na zewnątrz, gra bardziej w głąb, nic rzucanego na twarz. Tylko kolumny musiałem ustawić po Swojemu, bo Pan handlowiec chciał ustawić obok innych konstrukcji z bazą pomiędzy jakieś 1,2 metra ;-) Tak na spokojnie to kolumny są bardzo dobrze zestrojone, tylko mają potężny bas. I to jest zaletą ale również dużą wadą, bo bez adaptacji akustycznej będzie tylko dudnienie z muzyki.

Ukryta Zawartość

dYFcc4t.jpg

LneinGO.jpg

Z tą średnicą to bardziej by mi pasowało gdyby była jakby to ująć większa, nie głośniejsza tylko grubsza,dosadniejsza. Może to moje już przyzwyczajenie do dźwięku lampy. Czy grają skrajami, raczej nie, ale pewne aspekty są dość dobitnie zaznaczone na dole i górze.

Tak jakby, po prostu skraje nie były łagodnie opadające. Jeżeli wiesz co mam na myśli

Ukryta Zawartość

No, moja Hybryda ma mocy myślę wystarczająco... A i mój metal to raczej poza Slayer nie wychodzi :) Głównie stary rock za to we wszystkich odmianach. Zresztą pokój będzie 22 m więc myślę, że może 380 będą za duże dlatego tak się o 280 dopytywałem. Nie wiem też czy dam radę takie lodówki odsunąć od ściany tak jak Tobie się udało wbrew "zaleceniom" sprzedawcy :) Dziękuje Ci bardzo za wszystkie informacje i czekam na kolejne relacje jak podepniesz swoją lampę lub jak coś przyjdzie Ci do głowy. A jeśli przy okazji obadasz 280-ki to już masz u mnie browara jak nic :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.