Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do max.15 tyś.zł.

Robi81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Po długim rozbratem z audio i przeprowadzce do nowego M postanowiłem nabyć zestaw stereo. Nowy lub urzywany.

Pomieszczenie to salon z kuchnią prostokąt 28m2 4/7m. Audio na dłuższej ścianie na przeciwko kanapa. Odległość od kolumn ok 2,5-3 metry. Kolumny będą miały po zewnętrznych bokach 1 metr przestrzeni między nimi 2m stolik z tv. Odległość od ściany ok 30cm.Gatunek muzyki rożny pop, dance czasem rap. Muzyka odtwarzana zazwyczaj ze Spotify,Tidal, Dlatego myśle o wzmacniaczu i strumieniowcu przekaz AirPlay. Może coś z All-In-One. Co do kolumn to lubię mocny dół pasma zejście,czytelną ciepłą średnice i nie natarczywą górę, bez tzw. jazgotu. Miałem kiedyś klipsch RP to dół fajny ale brak średnicy i takie sobie wysokie. Lubię żywe granie.

Natomiast podobały mi sie Kef r700 tylko raczej nie zmieszczę się z nimi raczej w budżecie. Może jakieś dynaudio?

Wzmacniacz to nic nie przychodzi mi do głowy.

Dajcie jakieś rady z doświadczenia.

Witaj. Jak podobał Ci się dół Klipscha to pomyśl o kolumnach Heco. W kwocie którą posiadasz dostaniesz Celany lub wyższe Statement np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny ładne nawet kiedyś miałem możliwość ich posłuchania choć dół moim zdaniem miały gorszy od klipscha.

Tylko przez te gabaryty napewno odpadają, żona by mnie zab...,) Dlatego przytoczyłem kefy r700 bo są mniejsze gabarytowo a i dołu im nie brakuje. I oczywiście biorąc pod uwagę odległość od miejsca odsluchowego i miejsca od ściany z Heco chyba nie bardzo. Tak dedykuje :)

Na pewno nie wykluczam. Gdyby to zależało tylko ode mnie mógłby być ale jest jeszcze druga połowa która jak usłyszała o kolumnach to już dostała szczękościsk :) ale czas złagodzi sytuacje.

Wcześniej myślałem ze może jakieś droższe kolumny nowe i używka wzmak z opcją wymiany ( nie raziło by mojej w oczy a puzniej ze taki był ) dlatego myślałem o kefach ale czy warte są aż takiej ceny?

Gość

(Konto usunięte)

Budżet spory i jak najbardziej patrz na używki (oczywiście nie wiekowe i w dobrym stanie) Jeżeli chcesz fajna górę to raczej nie z aluminiowymi czy tytanowymi tweeterami(nie jest to reguła) sprawdź napewno dynaudio np emit m30 -dostać je można już za 4,5 które niby lubią dużo mocy ale nie ma z tym problemu z drugiej ręki do 5-6tys roksan k3,atoll 200se,primare i32 czy jakiś hegel -zależy od ucha:) zostaje na dobre kable streamer yamaha wxc 50 za ok 1.5tys i jeszcze wypad na weekend lub sub bo do hip hopu ciężko o niskie z samych kolumn.

A może takie małe monstrum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budżet spory i jak najbardziej patrz na używki (oczywiście nie wiekowe i w dobrym stanie) Jeżeli chcesz fajna górę to raczej nie z aluminiowymi czy tytanowymi tweeterami(nie jest to reguła) sprawdź napewno dynaudio np emit m30 -dostać je można już za 4,5 które niby lubią dużo mocy ale nie ma z tym problemu z drugiej ręki do 5-6tys roksan k3,atoll 200se,primare i32 czy jakiś hegel -zależy od ucha:) zostaje na dobre kable streamer yamaha wxc 50 za ok 1.5tys i jeszcze wypad na weekend lub sub bo do hip hopu ciężko o niskie z samych kolumn.

Tak z ciekawości pytam, dlaczego nie wiekowe ? ☺

Gość

(Konto usunięte)

Tak z ciekawości spytam-zapłacisz 6tysi za wzmak 17 letni który podróżował po świecie zmieniając właścicieli 5-8 razy ? Jeżeli będzie kosztował tyle czyli nowy ponad 10 czyli wszelkie usterki = koszta =złom=wydatek na inny wzmak :))

TAK kiedyś zapłaciłem 10 tyś za 18 letni wzmak ;) a ostatnio za 24 letnie kolumny zapłaciłem 8 tyś ;) stan obu urządzeń perfekcyjny. ile trzeba wydać na nowe by tak zagrało ? myśle że około 50 tyś.

tyle samo szans ile Ty pograsz na 3 letnim ;) zresztą nie będę się z Tobą sprzeczał, przeszło przez moje ręce kilkanaście starych wzmacniaczy w tym Accuphase z 1990 roku i wszystkie były w stanie perfekcyjnym nie mówiąc już o tym że zbudowane 10 razy lepiej niż nowe zabawki. jak ktoś kupował sprzęt za grubą forse to i odpowiednio o niego dbał.

Moja rada nie patrz na wiek !! patrz na stan jak najbardziej :)

Gość

(Konto usunięte)

Dzięki za rady,to bardziej kwestia charakteru. Chcesz to kupujesz i ryzykujesz nie to nie i tyle.

Jest jeszcze kwestia naprawy a nie awarii. Jeżeli klocek jest wycofany z produkcji 15 lat temu to jakie szanse masz dostać byle jaka pierdułke do niego a jeżeli nawet to ile za to zapłacisz.

nawet do wzmacniaczy 30 letnich nadal są podzespoły, ceny podzespołów zależą od jakości a nie wieku, ale nie ważne, życzę Ci byś kiedyś posłuchał wiekowego sprzętu z górnych pólek. Pozdrawiam

Jeśli będziesz miał stary wzmacniacz zacnej firmy, to sam producent zadba o to , aby ten sprzęt działał dalej przez następne 30 lat.

Stare modele Krella, Accuphase, Musical Fidelity czy nawet Marka Levinsona są tak zbudowane że jeszcze nas przeżyją.

Ja mam Wzmacniacz McIntosha, który już od kilku lat nie jest produkowany.- Trafa, szkło na froncie , czy obudowa. -bez żadnych problemów mogę to wszystko zamówić u producenta. Wystarczy że podam numery części i mi wyślą.

...a wybrałem dlaczego stary, a nie nowy??? - Bo na nowy mnie po prostu stać nie było.... a i jeszcze w cenie nowej integry mam przedwzmacniacz i końcówkę mocy. Oczywiście oba klocki są lampowe.

Tak jak Darek89 pisze, że ważny jest stan sprzętu.- Ktoś kto kupuje drogi sprzęt, to raczej będzie dbał o niego.

Oczywiście, że nie należy dokonywać zakupów z niepewnych źródeł, bo oszustów nie brakuje.

Najlepiej pochodzić po salonach Audio i po prostu patrzeć na ofertę komisową.- Dobry salon nie przyjmie do sprzedaży zniszczonego urządzenia.

Co do kolumn- to sprawa wygląda podobnie.- Nawet jak załatwię modyfikowane głośniki w kolumnie, to spokojnie u producenta można je zamówić.

Warto rozważyć propozycję zakupu sprzętu z drugiej ręki, bo za podobne pieniądze możemy cieszyć się sprzętem wyższej klasy, który ma znacznie większe możliwości.

L.G. life is BRUTAL...

Mam swoje kolumny już ze 20 lat od nowości, które kupiłem ma wyprzedaży i ostani komplet.- Nic mi się z nimi nie dzieje.

Do tych kolumn kupiłem po kilku latach wtedy nowiutkiego NADa ,a później Denona.- Oba sprzęty już po razie były w serwisie. (Denon tak się popalił, że naprawa jest nieopłacalna)

Kupę kasy wydałem na te stare klocki MACA.- to było wtedy jakieś 28.000 zł w 2008 czy 2009 roku.

Często słucham muzyki i od momentu ich zakupu jeszcze nawet lamp nie wymieniałem, o jakieś awarii nie wspomnę. Nawet bezpieczniki mam jeszcze te, które były od nowości.

Denon kiedyś miał świetne wzmacniacze PMA 1500r czy PMA 2000r. czy monobloki POA 6000.

Nad też miał kilka fajnych rzeczy : NAD S 300, czy nawet C-372, czy M3.

Dzisiejszy sprzęt zwłaszcza masowy jest tak robiony, aby działał bezproblemowo mniej więcej do końca gwarancji, a później zaczynają się naprawy , a nowy porządny sprzęt ma kosmiczne ceny.

L.G. life is BRUTAL...

Koniecznie musisz odsłuchać poszczególne konfiguracje, jednak biorąc pod uwagę Twoje preferencje, system zbudowałbym na bazie wzmacniacza Hegel H90, który polaczylbym z kolumnami Kef R700. Moim zdaniem to jedna z ciekawszych propozycji w założonym budżecie, która dźwiękowo powinna się wpasować w Twoje preferencje idealnie. Alternatywą może być zestaw Cambridge Audio CXA80 z odtwarzaczem strumieniowym CXN oraz kolumny Dynaudio Emit M30.

Zapraszam na odsłuchy oraz wycenę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ile jest szans że pograsz na tym następny miesiąc? Ruletka i nic więcej.

Jak się kupuje rzeczy w śmieciowym stanie to można w ogóle nie usłyszeć nic. Dotyczy to kolumn jak i innych części zestawu. Kupować z głową tego mało kto uczy, a w Polsce jeszcze istnieje mit -zapłacę jak za fiata a chce jeżdzić mercedesem. Na marginesie, dzisiejsza filozofia gigantów branży sprzętowej RTV mocno odbiega od reguły sprzed 30-20 lat , nowe rzeczy mają grać w okresie gwarancji a potem no cóż nowe niby lepsze doskonalsze itd...

... życzę Ci byś kiedyś posłuchał wiekowego sprzętu z górnych pólek.

O..., to, to wlsnie... Ludzie, ktorzy pisza tak o wiekowym sprzecie z wyzszej polki raczej na pewno go nie slyszeli.

W tym momencie mowie o kolumnach i glosnikach, bo co do bardzo wiekowej elektroniki, to nie mam doswiadczenia, choc sam posiadam wzmacniacz i odtwarzacz z 2000 roku i do dzisiaj graja bezawaryjnie. Drugi wzmacniacz lampowy rowniez z poczatkow lat 2000.

Glosniki, ktore mam w kolumnach maja 33 lata i w podobnym wieku stoja u mnie aktualnie oryginalne kolumny w stanie idealnym, a glosniki, ich membramy i zawieszenia wrecz jak nowe ! Szansa, ze pogram na nich do konca mojego zywota jest znacznie wieksza niz, ze byc moze tylko nastepny miesiac - jak powiada subfan :-) Kupilem juz wiekowe 10 lat temu i do dzisiaj zadnych problemow. Ostatnio sie specjalnie nie interesuje, ale przed laty np. za parke 15-to calowych golych glosnikow wspolosiowychTannoy-a z lat 50-tych

- tzw silverow - w idealnym stanie trzeba bylo zaplacic ok 10.000 USD !

Zapraszam do mnie Subfan - obejrzysz, a przede wszystkim posluchasz

Kolega na priv-ie przytoczył mi następujące kolumny

-dynaudio excite x38

-kef r700

-dynaudio emit m30 (tylko te to trochę inna półka cenowa niż powyżej)

Co o tym sądzicie.

Jeszcze Pylony audio diamond 28 ale czy w moim repertuarze i oczekiwaniach dużego dźwięku sie sprawdzą.

Kolego, co osoba to inna opinia, inny gust, w innych warynkach słuchał danego sprzętu.

Jak sam wpier nie posłuchasz choćby kilku zestawów i nie powiesz co Ci się podobało, a co nie to taka dyskusja może trwać rok i nic nie zyskasz, poza milionem propozycji i może być tak, że większość będzie nawet sensowna.

Witam.

Każdy coś proponuje, panowie wyżej zmienili temat na swój własny, a ja mam jedno zasadnicze pytanie.

Audio do 15 tys. i słuchanie muzy przez Spotify?? Chłopak się przerazi co kupił ;P

Dobra, jest TIDAL HI-FI + AirPlay działa całkiem sprawnie, chociaż z komputera brzmi lepiej niż przez AirPlay...

Gość

(Konto usunięte)

Robi81 jak widzisz posiadaczy staroci ubodło że się ich nie chce polecać. Czy słusznie czy nie sam zdecyduj. Maciek36 wrócił do najważniejszej sprawy. Odsłuchaj kilka zestawów najlepiej w domu żeby wyrobić sobie jako takie zdanie i żeby wiedzieć w którą stronę iść. Na marginesie kef r700 jest ok a dynek x38 bez konkretnej dzielonej elektrowni nie nakarmisz (3 drogi) m30 są może tanie ale granie jest fajne.

Subfan

Kef r300 miałem kiedyś przyjemność troszkę posiadać i było zacnie tylko ze w mniejszym pomieszczeniu , świetna stereofonia. Lubię pożądny dół ocieplony środek Dlatego pisze o r700 jeśli mają podobną specyfikę grania. Dynaudio x38 nie słyszałem , jaki konkretny wzmak by je napędził ??. Miał ktoś porównanie do kef R. Jak one grają. A może nie ma sensu przepłacać bo M30 dadzą radę

Gość

(Konto usunięte)

Mam obecnie m20 podstawkowe na 20metrach i jest nieźle. Co prawda podpięte tylko pod yamahe as701 ale można już trochę powiedzieć. Planuje sprzedać yamahe i na razie oddam m20 bo wyjeżdżam ale po powrocie zacznę od lepszego wzmaka i m30 bo dźwięk jest naprawdę super-po prostu nie męczy i jest fajnie dociazony . Kefy jak każde kolumny mają swoich zwolenników ale nie słyszałem złych opinii o serii r oprócz r500. Mają aluminiowy tweeter i trzeba zwrócić uwagę na dobór wzmaka. Dynki x38 mają 2x180mm plus 140mm plus tweeter czyli potrzebują naprawdę sporo prądu ale za to mogą zagrać mocarnie-domyslam się po ilości i jakości przetworników. Ile kolega krzyknął za nie ?

Robi myślę ,że dobrym pomysłem jest wybranie się na odsłuch do jakiegoś salonu. Sporo jest miejsc w Polsce gdzie można posłuchać sprzętu a potrzeby klientów na tyle różne, że dobrze by było byś znalazł brzmienie, którego Tobie odpowiada na podstawie odsłuchu bo propozycji może być całe multum.

Zapraszamy http://www.tophifi.pl

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.