Skocz do zawartości
IGNORED

kondensatory sprzęgające

dremar

Rekomendowane odpowiedzi

Na Forum jest sporo na ten temat ale najczęściej dotyczy to jaki kondensator i jakiej firmy. Może za mało szukałem ale nie znalazłem nic odnośnie pojemności. Zazwyczaj jest to przedział 01uF-047uF. Może ktoś coś więcej podpowie o tym.

https://www.audiostereo.pl/topic/138287-kondensatory-sprz%C4%99gaj%C4%85ce/

Kalkulator.

Czterodziałaniowy.

F[-3dB] = 1 / ( 2 pi R C )

C = 1 / ( 2 pi R F[-3dB] )

f [ -0,1 dB ] jest o około jedną dekadę dalej od F[ -3,0 dB].

-0,1 dB zapewnia Ci "płasko jak stół".

Jasne dzieki "zjj_wwa" a co powiesz na to .

中华民族到了最危险的时候,W razie problemów translator

Nie czuj się urażony, przecież jesteśmy w dziale DIY. Zjj_wwa napisał Ci jak obliczać częstotliwość graniczną przenoszenia pasywnego filtra oraz przekształcił dla Ciebie wzór. Zaproponował również, żeby do wzoru podstawić częstotliwość 10 razy mniejszą - dla filtra górnoprzepustowego, a dla filtra dolnoprzepustowego dziesięciokrotnie większą. W domyśle zastosowanie w torze audio. Odpowiadając na Twoje pytanie trudno napisać cokolwiek więcej.

To fakt , wszak jest to dział DIY i dlatego też pytałem jak to się ma w praktyce. Nie szukałem wzorów czy informacji na etapie obliczeń projektowych.

Ja się nie obrażam, tym bardziej że to co chciałem wiedzieć inni potrafią przekazać "bez kalkulatora"

Dzięki za pomoc.

Kalkulator jest fajny ale electrodroid jest fajniejszy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Wygląda ciekawie ten electrodroid, chyba pierwszy raz pomyślałem o wymianie mojego telefonu minionej epoki.

Dremar, wszystko rozbija się o to, że nie możemy rozmyślać nad jednym kondensatorem, zwłaszcza w kontekście jego pojemności. Jeśli w jakikolwiek sposób jest podłączony do sygnału, to jest częścią filtra - wtedy trzeba ustalić jaki to filtr. Przykładowo układ wejściowy wzmacniacza - kondensator szeregowy, a następnie ścieżka oporowa potencjometru pomiędzy sygnałem a masą. Jest to filtr górnoprzepustowy, a nie tylko regulacja głośności (sygnał wyjściowy na ślizgaczu potencjometru) i jego częstotliwość graniczna zależy od pojemności oraz rezystancji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.