Skocz do zawartości
IGNORED

Moc w amplitunerach Harman Kardon.

Smaru

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wyjasnienie roznic w mocy podawanej przez producentow w swoich produktach.

Dla porowanania H/K dla swoich ampli podaje moc:

AVR 130 - 5x45W

AVR 230 - 6x50W

itd. do tego rezerwa wielkopradowa, ultraszerokie pasmo.

Dla porownania yamaha podaje moc:

Rx-v 650: 7x145W

Rx-v 650: 7x145W

Rx-v1500: 7x180W

itd. do tego wzmocnienie cyfrowe i wysokopradowe.

Diametralna roznica a z tego co wiem H/K ma dobrej klasy ampli i walniecie co najmniej takie jak Yamaha. O co wiec chodzi? Czy to roznica w podaniu tego parametru, konstrukcji amplitunera?

Prosze o zrozumienie mojej niewiedzy i sensowne i zrozumiale wyjasnienie. Prosze aby ten post nie byl polem do utarczek slownych miedzy posiadaczami takiej a takiej marki bo nie o to mi chodzi.

Przy okazji zycze wszystkim forumowiczem Szczesliwych Swiat Bozego Narodzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/13867-moc-w-amplitunerach-harman-kardon/

Moc w H/K ? własnie chyba jedna z nielicznych firm co podaje faktyczną moc

poza tym w H/K wieksza wartość ma rezerwa wysokoprądowa

im wiecej - tym lepiej ale z tym trzeba uwazać bo szkoda głośników :)

może sie mylę ? to mnie ktoś poprawi.Nie wiem jak to wyglada

np. w clatronic z ta mocą 500 wat ale H/K jest chyba lepszy

Smaru - gdzies tam w odmetach forum KD znajdziesz watek o tym jak jest obliczana (zawyzana) moc amplitunerow KD wiekszosci firm. Znajdziesz tam tez prawdziwe dane co do mocy Yamahy 440, dane wyliczone przez niemiecki magazyn AV. Zwykle kruczek ukryty jest w tym ze kazdy kanal do Ci duuuzo mocy, ale pod warunkiem ze inne w tym samym czasie powstrzymaja sie od pracy :-) Mozesz sobie stamtad pi-razy-oko wyliczyc moc Y650. Stad 7x145 Wat, a raczej Yamaho-Wat. Co prawda inni tez klamia jak najeci i rzeczywiscie na tym tle H/K jawi sie jako prawiczek jakis...

Mimo ze Elfan neguje obecnosc wyzszego niz przecietne HCC w sprzecie H/K (wie co mowi, zapewne zmierzyl to centymetrem krawieckim przy okazji ostatniej wizyty w MediaMarkcie) ja mam jednak nieco inne doswiadczenia. Mialem przez jakis amplituner stereo i wzmacniacz H/K (stare, jeden z konca lat 80 drugi z poczatku 90) i po sciagnieciu z netu instrukcji do nich zadziwilo mnie onanizowanie sie w obu juz na wstepie tym HCC i jego rzekomo naukowo potwierdzonym zbawiennym wplywie na dzwiek. Przy tym starym amplitunerze podano bodajze 18A HCC, co przy poborze 170W (jezeli pamiec nie szwankuje) z sieci wydalo mi sie dziwaczne do tego stopnia, ze poprosilem dzielnego brata o zmierzenie i rzeczywiscie te 18A bylo. Nie uslyszalem jednakze, aby to bylo jakies zbawienne dzwiekowo. Oni sie tym swoim HCC onanizuja do dzis...

... wiec jak zwykle rada moze byc tylko jedna - wlasne uszy. I pamiec o tym, ze duza moc jest glownie potrzebna do grania glosno. Parametry olewac.

"wie co mowi, zapewne zmierzyl to centymetrem krawieckim przy okazji ostatniej wizyty w MediaMarkcie"

i znów mi kur.... dogryzasz jak mały chłopiec w piaskownicy........... ehhh.Co z tym Media marktem sie tak na mnie uparłes?? to ze napisałem ze jeden klocek tam odsłuchałem,(ale w miare przyzwoitych warunkach bo wieczorowa pora i mało ludzi było wtedy) to juz masz mnie wysmiewac i ublirzac mi?? jak dzieciak,ludzie czy to nie prawda ze Mariusz czasami tak sie zachowuje........pewnie chce sie odmłodzic w ten sposób;).Wiec wracajac do tematu, to tylko jeden ampli i to taki był jak by to powiedziec wyjatek.Pewnie powiesz mi ze wzmaków stereo,roteli itp tz słuchałem w media markcie jak i kilku modeli kolumny przy porównaniach łacznie z moimi?? depresje masz jakąs czy cos w tym stylu....co Cie trapi,wykszes to,moze to Ci pomoze...........:D wiec na przyszosc troche opanowania i kulturki zarazem.........A co do wydajnosci prądowej,to kurcze przykłąd podałes niezły.........ale co do własnej oceny opierajacej sie na własnych własciwosciach słuchowych to sie zgodze:)

Pozdr

P.S a propos oceny słuchowej,moejz danie na temat wydajnosci pradowej H/K jest takie dlatego ze jak słuchałem ampli tego producenta to nie przekonywało mnie jego brzmienie(dynamika)w porównaniu z taka yamaha która to ma ponoc mniejsza wydajnosci pradową,ale co z tego jak słuch mówi mi inaczej,wiec ja jego bardziej słucham a nie tego co producent wypisuje jakie to ma jego ampli niezłe wydajnosci pradowe;)Wiec jak mówiłem,najlepiej posłuchac.

"P.S a propos oceny słuchowej,moejz danie na temat wydajnosci pradowej H/K jest takie dlatego ze jak słuchałem ampli tego producenta to nie przekonywało mnie jego brzmienie(dynamika)w porównaniu z taka yamaha która to ma ponoc mniejsza wydajnosci pradową,ale co z tego jak słuch mówi mi inaczej,wiec ja jego bardziej słucham a nie tego co producent wypisuje jakie to ma jego ampli niezłe wydajnosci pradowe;)Wiec jak mówiłem,najlepiej posłuchac."

elfan, z ciekawosci pytam, nie z przekory. a co ja mam zrobic, gdy uwazam moja kode za bardziej dynamiczna od yamahy. i zaznaczam, iz tez to slysze.

--> tomek93

hahaha a to dobre:) nie moge sie doczekac odpowiedzi elfana heh Zapomniales tylko dodac ``...za bardziej dynamiczna od yamahy 640``

Mnie ciekawi inna sprawa czy nie powinno sie brac przy obliczaniu prawdziwej mocy wzmacniacza pojemnosci kondensatorow w zasilaniu?

tak jak prosilem na wstepie chodzi mi bardziej o techniczne uzasadnienie mojego pytania (roznice w podawaniu parametru mocy, roznice w budowie amplitunerow) a nie udowadnianie sobie nawzajem czyje jest lepsze. tak jak ktos slusznie zauwazyl w audio raczej nie ma pojecia lepsze bo kazdemu moze sie co innego podobac. Pozdrawiam

tomek,z ciekawosci pytam,czemu mnie o to pytasz??tak jest w twoim przypadku i twoim zdaniem,ja wyraziłem to co ja odczuwam!! ludzie!! to ze jak sie pozytywnie juz wyrazam na temat yamahy to juz mysle o mojej 640!! i nie mam prawa miec własnego zdania!! zachowujecie sie jak istne gówniarze z podstawówki,o kozlo4 juz nie wspominajac..............Wiec jak mówiłem,napisałem jak według mnie jest z tymi klockami,a to ze dla Ciebie Tomek twoja Koda gra dybamiczniej i lepiej od yamahy to ok,masz prawo tak myslec jak juz ci to kilka razy mówiłem.Ty uwazasz tak a ja inaczej i o czym tu rozmawiac.Ale twoja Koda tomek to najlepszy ampli na swiecie i tyle.Patrzac juz na Twoja opinie na temat tego ampli to juz wszystko wiadomo........Według Ciebie Ja jestem zapatrzony na Yamahe,a co Ty robisz kolego na temat Kody.........szkoda gadac z takimi..............

Sorry jestem krotko na tym forum ale zauwazylem ze klocicie sie o jakies piedoly (niektorzy) zamiast rozmawiac rzeczowo i na temat. Znalazlem cos takiego - niestety sa dane h/k i nie wiem na ile sa obiektywne ale juz troszke mi wyjasnia:

System rezerwy wielkoprądowej Harman Kardon

Technologia rezerwy wielkoprądowej Harman Kardon zapewnia lepszą linearność fazy, mniejsze zniekształcenia dźwięku oraz dokładniejsze pasmo przenoszenia w całym słyszalnym zakresie.

Wzmacniacz dostarcza głośnikowi prądu o pewnym natężeniu (wyrażanym w amperach). Głośnik wykorzystuje ten prąd do poruszania powietrza za pomocą membran.

Moc wzmacniacza, wyrażana w watach, to iloczyn napięcia (wyrażanego w woltach) i natężenia (wyrażanego w amperach). Większość producentów wybiera publikowanie danych na temat mocy wzmacniacza jedynie w watach, bez wspominania, jakie natężenie prądu może wygenerować dany produkt. Wzmacniacze i amplitunery dostarczają wystarczająco dużo prądu, by poruszyć nawet najbardziej wymagający głośnik i sprostać najbardziej dynamicznym fragmentom utworów muzycznych czy ścieżki dźwiękowej filmu.

Ultraszerokie pasmo przenoszenia

Podczas gdy większość wzmacniaczy i amplitunerów wkłada dużo wysiłku w czyste odtworzenie słyszalnego zakresu częstotliwości od 20 Hz do 20, komponenty Harman Kardon bez wysiłku rozszerzają to pasmo do ponad 100 kHz. Chociaż znacznie przekracza to próg słyszalności dla ucha ludzkiego, tak szerokie pasmo przenoszenia eliminuje zniekształcenia fazowe, czyli poprawia precyzję i liniowość fazową. Słyszalnym rezultatem jest lepiej określone odwzorowanie stereo i bardziej detaliczny dźwięk.

Mniej ambitni projektanci wykorzystują produkowane masowo układy scalone jako dogodny skrót na drodze tworzenia produktu. Typowy układ scalony jest wygrawerowany poprzez ogromne soczewki jak mikroskopijny obrazek litograficzny na płatku silikonu z wykorzystaniem niezwykle krótkich fal świetlnych. Stłoczenie niezwykle czułych rezystorów, tranzystorów, kondensatory i diody na bardzo małej powierzchni powoduje zakłócenia i zniekształcenia.

Z tego powodu Harman Kardon nie stosuje układów scalonych, a jedynie specjalnie projektowane komponenty, które przyczyniają się do doskonałej jakości dźwięku i wyjątkowo długiej żywotności naszych wzmacniaczy i odtwarzaczy CD.

Ten poziom dyskretności umożliwia uzyskiwanie szerokiego pasma i minimalnego sprzężenia zwrotnego, które przyczyniają się do gładkości, czystości i naturalności dźwięku.

Z odleglych krain melduje sie, gdzie tez dziala wyszukiwarka -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wpisy Xajasa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Smaru - o to jest wlasnie to sciemnianie ktorym H/K rozpoczyna instrukcje swoich sprzetow od konca lat 80-tych. Osobliwie wole marketingowa poetyke Yamahy czy Denona, czuje sie czytajac taki maly i nic-nie-slyszacy...

Nie czytac, sluchac!

Wesolych ;-)))

MariuszJ - oczywiscie masz racje, ze trzeba sluchac - tak jak napisalem wczesniej zdaje sobie sprawe ze sa to dane firmy h/k i nie musza byc obiektywne. Chodzilo mi o roznice w podawaniu mocy i jak widze kazda firma ma swoja polityke w tym zakresie. Nie wyrobilem sobie jeszcze opinii o wyzszosci jednego klocka nad drugim. W ogole mysle ze stawianie sprawy w tez sposob jest troche plytkie poniewaz efekt koncowy zalezy od wielkiej ilosci elementow takich jak rodzaj ampli, odwarzacza dvd, kabli, kolumn, zestrojenia, akustyki itd. Inna chyba najwazniejsza rzecz to preferencje odbiorcy -jedni wola to inni tamto, jedne zestawy glosnikowe skierowane sa do odbiorcow lubiacych takie brzmienie, drugie dla jeszcze innych. Jest to na tyle skompikowane ze nie mozna sie sugerowac kazda opinia tylko wlasnym sluchem. Pozdro

Dokladniej: efekt koncowy zalezy od niezbyt wielkiej ilosci elementow takich jak kolumny i akustyka pomieszczenia oraz w malym conieco od rodzaju ampli, odwarzacza dvd i jak niektorzy twierdza, innych rzeczy.

I mala rada na koniec, Smaru: nie koncz wypowiedzi "Pozdro". Nie kojarzy mi sie to najlepiej.

:-)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.