Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade Tannoy M4 przez McGyvera

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

A cóż to za głośniki siedzą w tych Quadralach? Są jakoś firmowane? Ciekawi mnie też, ile kiedyś takie kolumny kosztowały..

Faktycznie, nóżki są do bani, pomijając wszystko inne, kolumny się po prostu kiwają!

Zrobiłem zdjęcia bebechom swoich kolumn, ciekawe, czy coś się kwalifikuje do poprawy - na mój gust wszystko zrobione jak trzeba, ...Prześlę przy pierwszej okazji..

Pozdr

W Quadralach siedzą głośniki Quadral. Są autentycznie przez nich produkowane, choć woofery podejrzewam o niearyjskie pochodzenie (Taiwan).

Nie oceniaj wnętrzności tylko na wygląd, na przykład ESA Vivace 2 ma świetne wnętrzności, zwłaszcza obudowę i zwrotnicę (bardzo dobre komponenty, za te pieniądze niemal nikt takich nie stosuje), co z tego, skoro grają koszmarnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na szczęście przeprojektowanie zwrotnicy przywraca dźwięk do normy, tyle że nie po to się kupuje kolumny żeby od razu w nich grzebać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Wysyłałem moje M4 do tunningu kilka dni po Rafko, wróciły zmodyfikowane po świętach,

Po kilku pierwszych dniach odsluchów odświeżam więc wątek......

Zmiany konstrukcyjne zostały szczegółowo opisane przez Rafko, więc ja ptzytocze je tylko w skrócie -wzmocnienia obudowy od wewnątrz matą bitumiczną, przestrojenie bassrefleksu, wytłumienie komory BR (oryginalnie niewytłumiona wcale), zupełnie nowa zwrotnica na dobrych komponentach, wymiana terminali na podwójne, wymiana okablowania wewnętrznego.

W trakcie modyfikacji, rozmawiając i mailujac z Adamem, wyraźnie określiłem moje oczekiwania co do zmian w dzwięku, jakich spodziewam się po modyfikacji – a więc redukcja podbić i podbarwień midbasu, redukcja szorstkości, “podszelestywania” i przybrudzeń we zakresie wysokokich bez jednoczesnego efektu ich wypchnięcia do przodu, redukcja pewnego spowolnienia i zagęszczenia średnicy

Mając za sobą kilka dni dość intensywnych odsłuchów, mogę śmiałoi stwoerdzić, że efkt jaki uzyskał Adam to jest właśnie to czego oczekiwałem!

Pierwsza zmiana, jaką słychac od razu, to charakter basu. Jest zdecydowanie lepiej rozciągnięty w dół, w dużej mierze pozbawiony poodbarwień i rezonansów w średnim zakresie, poprzednio dających się we znaki. Przy tym cały zakres basu jest znacznie lepiej zróżnicowany, kontrolowany, posiada lepszą dynamike, barwę i szybkość. Walory rytmiczne są lepiej akcentowane

Srednie tony, w porównaniu do tych sprzed modyfikacji, wydają się lekko odtłuszczone i wyszczuplone, ale jest to w prztypadku tych kolumn plus. Poprzednio ten zakres był jednak zbyt “gęsty”, sklejony, teraz brzmienie instrumentów – zwłaszcza akustycznych – oraz wokali nabrało większej swopbody, ekspresji, jest więcej powietrza i luzu, brzmienie jest po prostu bardziej prawidłowe i naturalne. Zróznicowanie barw jest lepsze. Także dynamika tego zakresu ulegla poprawie

Wysokie tony...... dużo i długo by pisac. Naprawdę trudno uwierzyć, jak aplikacja glośnika może zmienić jego brzmienie. Poprzednio wysokie tony miały tendencję do jednostajnej barwy, do tego miały tendencje do podszelestywania, i momentami nawet szorstkości. Tak jak napisałem na początku, w rozmowach z Adamem kładłem na ten zakres duży nacisk. Zmiany jakie Adam “wycisnal” z tej kopulki są naprawde duże! Wysokie są wreszcie gładkie i dzwieczne, zróżnicowanie barwy duzo, duzo lepsze niż poprzednio. Najbardziej jednak ujmuje mnie teraz ich gladkosc, brak wyostrzen, wreszcie slychac wybrzmiewania, powietrze....... Poprzednio zwlaszcza miotelki na blachach mialy nudna, jednostajną szeleszczaca barwe, teraz jest po prostu duzo bardziej naturalnie. Wysokie przy tym – co dla mnie ważne – są raczej lekkie i zwiewne, nie wyłaża do przodu, nie są nachalne i agresywne

Niejako nastepstwem opisanych wyzej zmian jest poprawa stereofonii. Przestrzen stala się “wieksza” zwłaszcza w glab, i lekko wszerz. Lokalizacja instrumentow jest zdecydowanie lepsza, wiecej jest powietrza, luzu, swobody na scenie. Na wielu płytach kolumny po prostu znikaja z pokoju!

Gdybym miał oceniac calościowy charakter brzmienia, wlasciwe bylyby okreslenia – dźwięk spojny, zrownowazony, czysty, gladki, ekspresyjny, szybki, przy tym plastyczny, otwarty ale pozbawiony wyostrzen i szorstkosci. Dźwięk nie meczy przy dluzszym i glosniejszym sluchaniu,

System zdecydowanie bardziej pokazuje teraz roznice miedzy nagraniami.

Mam zamiar dac jeszcze kolumnom pograc 30-40h, i potem zaczac proby z okablowaniem biwire..... bo i tak czuje, ze w obecnym polaczeniu przez BM400 RealCable jest jeszcze niewykorzystany potencjal

Moim zdaniem – bardzo udana modyfikacja. Jestem bardzo zadowolony!!!, i pozostaje mi tylko podziekowac Adamowi i dopisać się do rekomendacji Rafko!!!

McGyver

witam mam pytanie ....... czy slyszales kolumny Celestion F30 i jesli tak to czy dalo by sie z nich troche wiecej wycisnac. Mam na mysli zwiekszenie kontroli basu i zmuszenie go do niższego schodzenia, oczywiscie jak przystalo na kolumny za 1600 zl w zakresie wysokich tez przydaly by sie male modyfikacje :)-srednica jest ok. Jestem pod wrazeniem wypowiedzi innych forumowiczow wiec pytam z ciekawosci czy dalo by sie zrobic cos w tej kwesti :)

pozdrowienia

Ronnie, nie słuchałem Celestionów, nie wiem też na jakich przetwornikach są zbudowane, wiem natomiast że w budżetowych bądź co bądź kolumnach zawsze da się conieco poprawić niewielkim kosztem, więc jeżeli mieszkasz niedaleko, to możemy poeksperymentować, zapraszam na priva.

niestety nie wiem na jakis przetwornikach sa Celestiony wiec nic wiecej nie moge powiedziec na ich temat. Ogolnie jestem z nich bardzo zadowolny; stereo ok (naprawde niezla przestrzen i scena), kino domowe rowniez na zadowalajacym poziomie no ale apetyt rosnie w miare jedzenia :). Nie wiem gdzie mieszkasz .......ja w Czestochowie.

pozdro

(tzw.offtopic,zeby niz zasmiecac.)mcgyver-a co z paskiem do gramofonu?wyslalam Ci pasek na wzor i znaczek zwrotny,obiecales to, co obiecales.teraz nawet nie mam paska ,zeby porownac.maile jakos dziwnie nie dochodza do Ciebie.mimo wszystko zycze najlepszego w nowym roku

Kurde, strasznie przepraszam, byłem przekonany że wysłałem, sporo korespondencji wysyłam. Jednak ta koperta się zaplątała w wydrukach z charakterystykami głośników, ale znalazłem i wysłałem dzisiaj.

tu jest naprawde zabawnie. jeden drugiemu zupgrajdował kolumny za 300 PLN i kolumny przeszły metamorfoze. Sic! Nic tylko wypłynąć na szerokie wody. cholera że też goście z Tannoya są tacy cieńcy i nie wpadli na pomysł by dokonać podobnych i tak tanich przeróbek. Cieniarze jedni.

mike27

zabawne jest to, że podważasz coś, czego nie słyszales.......

a 300zl roznicy, nawet w wielkoseryjnej produkcji niech bedzie to 150 albo 100 - przemnoż to przez ilość wyprodukowanych kolumn, i przekonaj zarząd Tannoya, że warto dokładac tą kasę dla satysfakcji kilku (może) procent kupujących którzy usłyszą róznicę

No na pewno łatwiej udowodnić ,w sposób racjonalny, korzystny wpływ tuningu McGyvera ( za 300PLN ) niż korzystny wpływ przewodu sieciowego za 1000 PLN. Dlatego jak ktoś ma kolejny nawrót choroby i musi coś koniecaznie poprawić w swoim systemie, to racjonalniej zrobi oddając McGyverowi kolumny czy wzmacniacz. Zostanie mu jeszcze 700 zł na płyty....

>mike27

Jak posłuchasz i będziesz mógł mieć jakiekolwiek zdanie na temat tych kolumn, to wtedy dopiero możemy pogadać, a póki co może gdzieś indziej uda Ci się napisać jakieś bardziej konstruktywne wpisy....

Kurde, nadałem na poczcie zaadresowaną kopertę którą mi wysłałaś, tyle że tam był adres jakiegoś faceta. Myślałem, że tak ma być, więc nie drążyłem tematu. Pozdrawiam. :-))

Witam.

Niedawno wróciły do mnie od McGyvera po sporej modyfikacji kolumny Paradgim Monitor 3. Dzielę sie więc także swoimi uwagami. Od razu powiem, że odkąd mam "Trójki", a kupiłem je wkrótce gdy się pojawiły, rzadko słuchałem na nich klasyki. Najczęściej był jazz, pop, soul i trochę rocka. Nigdy jednak w znaczeniu: miękki fotel, ja i muzyka. Na prawdziwe słuchanie, a już zwłaszcza na barok i renesans, zawsze preferowałem skupienie z moimi HD-600 na głowie. Ale po obecności na forum i poczytaniu trochę postów o tuningowaniu, pomyślałem, dlaczego by nie spróbować dać je komuś by „podciągnął” ich brzmienie bardziej pod moją ulubioną muzę. „Trójki” bowiem neutralnymi skrzynkami nie są, a klasyki to na nich się niestety słucha kiepsko. Przynajmniej dla mnie. To z powodu dominacji najniższych częstotliwości, nie tylko wprawiających w drżenie pokój, ale zasłaniających średnie niczym kotara, w dodatku te chyba są jeszcze sporo wycofane (choć to może wrażenie spowodowane tym basem). W tak „ustawionym” paśmie wysokie nie brzmiały najgorzej, ale ich brzmienie wydawało mi się zawsze złagodzone i wątłe, niż krystalicznie i przekonująco czyste. Dałem więc McGyverowi wolną rękę aby zrobił z nimi co uzna za konieczne mieszcząc się w odpowiedniej kwocie... byłem mógł posłuchać sobie z nich także kantat Bacha, koncertów Vivaldiego, a także jazzu.

Kilka rzutów oka na odebrane kolumny od razu pokazało, że Trójki przeszły gruntowną przemianę, tak dużą, że faktycznie chyba już trudno tu mówić o upgradzie, ale raczej konstrukcji DIY z wykorzystaniem elementów po Monitorach. Otwór basrefleks został całkowicie zaślepiony, a w środku zmieniony sposób wytłumienia - a więc wyrzucona wata, a zastosowana mata bitumiczna. Wymieniony został także głośnik wysokotonowy na pierścieniowo-kopułkową Vifę DX25TG05-04 charakteryzującą się wysoką efektywnością. Ponieważ ma ona nieco inny kształt od standardowego, nie obeszło się bez pracy mechanicznej na froncie. Muszę przyznać z podziwem, że zrobione to zostało naprawdę pierwsza klasa. I serce kolumn – całkowicie na nowo opracowana zwrotnica z polipropylenowymi kondensatorami i cewkami powietrznymi. Praktycznie ze starych „Trójek” pozostała tylko obudowa i woofer.

Brzmienie. Na pierwszy ogień wrzuciłem sobie Stabat Mater Vivaldiego pod Pinnockiem, w głównej roli z M.Chance. Już pierwsze minuty słuchania pokazały jak inne wróciły do mnie kolumny... wreszcie wokale zabrzmiały przekonująco i z siłą, a The Englisch Concert pełnym i zrównoważonym tonalnie dźwiękiem. Wrzuciłem jeszcze kilka płyt z kantatami Bacha pod Herreweghe, tegoż Sonaty na skrzypce i klawesyn oraz Koncerty skrzypcowe Vivaldiego. Po raz pierwszy siedziałem przed moimi „Paradgimami” i z przyjemnością słuchałem mej muzy. Nie były oczywiście to tej skali wrażenia jakie zawsze mam podczas słuchania klasyki na HD-600 (od początku wiedziałem, że aż tak dużo oczekiwać nie mogę), kiedy wszystkie głosy wyraźnie i czysto mam przed sobą, co bardzo lubię, ale tu było naprawdę miło. Nawet Pastoralna Beethovena pod Bohmem wypadła całkiem nieźle, obawiałem się sporego zamieszania i zlewania grup orkiestry, ale i tu także poszło dobrze. Ale najwięcej „nowe Trójki” pokazały co mają do powiedzenia w jazzie, tu wypadły fantastycznie. Wrzucałem płyty po kolei w składzie z saksofonem, trąbką, gitarą, fortepianem i big bandem. Ciekaw byłem jak bardzo uszczuplił się, „wyciszył” dominujący wcześniej bas. Ku memu zaskoczeniu wcale nie było go jakoś mniej, bo nadal potrafił wprawić w drżenie przy najniższych dźwiękach pokój, ale teraz nabrał ewidentnie plastyki i konturów. Już na koniec wrzuciłem jeszcze "Unpaged" Claptona.... i jak wrzuciłem tak przesiedziałem do samego końca koncertu... po prostu świetnie! Myślę, że najlepiej kolumny teraz wypadają na muzyce akustycznej. Ale klasyka bardzo miło.

Tak więc, zamykając już opis, muszę przyznać, że moje w sumie skromne i realne oczekiwania poprawy brzmieniowej Trójek, zostały spełnione z nawiązką. Czarów nie ma i nie może być, nadal nie brzmią tak żywo i z taką rozdzielczością jak JMLaby mojego znajomego, ale poprawa jest tak duża, że warto było zaryzykować. Skoro siedzę, słucham i nie wysiadam z fotela, to jest bardzo ok.

Podziękowania dla McGyvera.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.