Skocz do zawartości
IGNORED

Która z opcji dla zwiększenia basu?

meecowhy

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero uczę się słuchać mojego zestawu (marantz pm4400 + cd5400 ose = B&W 601), ale już wiem że basu mi będzie brakować. Przy głośnym słuchaniu nie jest źle, ale ogólnie mam wrażenie że bas jest suchy i dość wycofany. Przy włączeniu loudness słyszę dopiero, że ktoś basiście wniósł na scenę piec i go podłączył, ale nie jestem przekonany do słuchania muzyki z tym ulepszaczem. Oczywiście są płyty, gdzie bas brzmi lepiej i takie gdzie brzmi gorzej, ale przy poprzednim sprzęcie nie miałem tego odczucia braku dołu.

Przy zakupie sprzętu zrobiłem założenie, że wszelkie połączenia będę udoskonalał w miarę odkrywania niedoskonałości brzmienia, z tego też powodu jadę na razie na standardowym dwużyłowym okablowaniu za 13 zł metr i interkonekcie, który znalazłem w pudełku od CD, nie dałbym za niego więcej niż 6 zł. No i teraz pytanie co zrobić, żeby basu było więcej:

1. Kombinować z ustawieniem głośników, jeśli tak to jakie ustawienia zwiększą ilość niskich dźwięków?

2. Poczekać cierpliwie, aż głośniki (grają od pięciu dni) się rozegrają? Sprzedawca uprzedzał, że kevlarowe membrany dopiero po kilkudziesięsiu (kilkuset?) godzinach pracy zaczynają grać jak trzeba.

3. Kupić droższy interkonekt, a jak tak to jaki polecicie, aby ocieplić brzmienie i dodać basu?

4. Kupić jeszcze 6 metrów kabla głośnikowego (jakiego?) i pobawić się w bi-wiring

5. Jeszcze co innego (z wyjątkiem zmiany sprzętu, głośników, tudzież tuningowania)?

1. Zwiększenie basu daje zazwyczaj przesunięcie kolumn blisko ścian

2. Poprawa basu nie nastąpi samoczynnie wraz z upływem czasu.

3. Jak basu nie ma to kabel go nie wyczaruje.

4. Bi-wirning basu nie dodaje.

5. vide p.1

:-)

"1. Zwiększenie basu daje zazwyczaj przesunięcie kolumn blisko ścian" - tak, ale jest to często leczenie dżumy cholerą - cierpi przestrzeń

"2. Poprawa basu nie nastąpi samoczynnie wraz z upływem czasu." jeżeli kolumna jeszcze nie jest wygrzana, to nie jest to wykluczone"

"3. Jak basu nie ma to kabel go nie wyczaruje." - ale jeżeli jest go za mało, to może go bardziej zaakcentować - polecam grube solid cory

4. Bi-wirning basu nie dodaje. - czasami owszem, odrobinę doda, zwłaszcza jeśli na basie będzie gruby solid core/

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość

(Konto usunięte)

meecowhy

Basu z czasem "przybędzie" , choćby z tego powodu że się przyzwyczaisz do tego co masz teraz :)

Jest go mniej ale za to jest bardziej zróżnicowany i szybszy niż przedtem ( choć nie wiem na czym słuchałeś , ale jestem przekonany że tak jest - po "o mnie" sądze że zmieniłeś ma wyższą półkę - no i jeszcze po tym ,że odkryłeś iż na niektórych płytach bas jest , a na innych nie ma ;))

Kabel z pewnością coś może zmienić , ale do tego najlepiej dojść metodą " zrób to sam"

pozdr. i WESOŁYCH ŚWIĄT

Gość

(Konto usunięte)

I jeszcze jedno . Miałem kiedyś marantza + infinity ref. 30 i na brak basu nie narzekałem.

Słuchałem też kilku B&W i to chyba one są winowajcami , a w szczególności kewlarowe głośniki ,jak dla mnie to grają bardzo "sucho"

No i nie napisałeś w jakim to stoi pokoju , może monitory nie dają rady ?

Pokój ma 21 metrów, głośniki stoją około metr od ściany na 60-centymetrowych podstawkach standamax, w odległości od siebie około 3 metrów, ja siedzę sobie w odległości 3 metrów od linii głośników (tam też trzymam uszy :)) Na odsłuchu w sklepie nie czułem żeby było za mało basu, ale tam siedziałem trochę dalej od głośników, może to to?

Nikt z Was nie wspomina o interkonekcie, nie będzie miał on wpływu na bas?

Wymiana interkonektu może mieć jak najbardziej pozytywny wpływ i na bas i na wiele innych rzeczy, jeżeli zastąpisz kabelek "który znalazłem w pudełku od CD, nie dałbym za niego więcej niż 6 zł" kabelki dołączana do CD-Playerów są najczęściej poniżej wszelkiej krytyki. Jeżeli tylko możesz, przesłuchaj kilka i wybierz ten, który ci pasuje najbardziej - nie kupuj niczego w ciemno.

To damo z kablami głośnikowymi. Postaraj się znaleźć najsłabsze ogniwo w systemi i wymienić przede wszystkim ten najsłabszy punkt. Nie oczekuj gotowej recepty. Dobrej zabawy.

Less is more

"odsłuchu w sklepie nie czułem żeby było za mało basu" - A jaki kabelek tam był podłączony do CD? Gotów jestem założyć się, że nie ten " kabelek "który znalazłem w pudełku od CD".

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

Ja byłbym skłonny jednak twierdzić że te 21 m to za dużo jak dla monitorków.

A w sklepie na jakim sprzęcie słuchałeś ?

Przy lepszym inter.. może się poprawić def. bas , będzie niżej schodził , ale bez przesady , nie przybędzie go .

Te, chłopaki, a może ja po prostu tym pokrętłem od basu zakręcę w prawo? :P

W sklepie słuchałem na identycznym zestawie i było ok, co prawda nie wiem jaki wtedy interkonekt grał.

21 metrów to dużo jak na B&W 601? Hmm, pamiętam jak wybierałem głośniki i pytałem Was o B&W 303, pisaliście mi wtedy że jeżeli pomieszczenie ma nie więcej jak 20 metrów to ok, ale jak więcej, to żebym brał 601. Zresztą wcześniej grały u mnie jeszcze słabsze głośniki i na ilość basu nie narzekałem, naprawdę myślę że pomieszczenie wcale nie jest za dużo dla tych głośników. Dzisiaj pograły sobie bardzo głośno koncert faith no more, potem przy średnim poziomie głośności nowa Diana Krall wystąpiła o dziwo z towarzyszeniem kontrabasu, więc moze to kwestia rozegrania, a może rzeczywiście rzeczywiście przyzwyczajenia. Jednak coś z tym zestawem pokombinować chcę i myślę od czego zacząć. Pchać się w bi-wiring czy raczej zainwestować na razie w jakiś fajny interkonekt i zobaczyć co wtedy?

Gość

(Konto usunięte)

Real cable.

No to na pierwszy rzut wymień jego właśnie , myśle że poprawa będzie większa niż przy wymianie interkonektu.

Poszukaj przy pomocy wyszukiwarki o XLO , ktoś tu na forum polecał go właśnie do basu .

Powodzenia i Wesołych Świąt.

..jeżeli bawisz się z przestawianiem poszukując basu, to koniecznie skożystaj z tego programiku ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W związku z propozycjami wymiany kabli jako panaceum na brak basu proponuję nadto lampkę dobrego czerwonego wina przed odsłuchem. :) :) :)

Pomoże.

Copyright: Nelson Pass

Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt.

wielokrotnie spotkalem sie z tym, ze brakuje basu po wymianie systemu z monitorami. system jest nowy i niech sobie pogra, a wlasciciel musi nauczyc sie sluchac i przyzwyczaic do nowej jakosci odsluchu. nasza percepcja potrafi platac figle. moj kolega slucha na NHT 0 (glosniczek chyba ma 12cm)i nie brakuje mu basu w 20m2, wyrzucil subwufer i po kilku dniach wszystko wrocilo do normy, oczywiscie ze basu nie ma za wiele ale jest za to super przestrzen i jakosc. polecam uzbroic sie w cierpliwosc, kabelki oczywiscie trzeba zmienic ale nie musi byc to nic kosmicznego, polecam tez wszelkiego rodzaju eksperymenty ustawieniowe i dociazajace kolumny, Wesolych Swiat i Dobrego Ucha!!!

Szukam czegoś o tych XLO. Jaki konkretnie ma być ten kabelek? Jeżeli miałoby chodzić np o ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub o ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to mają na tyle normalne ceny że mógłbym w ciemno je brać, o ile polecacie rzeczywiście. Oprócz zwiększenia ilości basu zależy mi również na delikatnym ociepleniu brzmienia, przy niektórych nagraniach te 601 potrafią zabrzmieć nieznośnie ostro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do XLO to Ururam Tururam robil kiedys mega-test roznych ich kabli, zalozyl o tym watek, wpisywal mnostwo opinii - warto tego poszukac. tytul jakis wlasnie taki dziesiato-licealny z kablami i XLO w tytule oczywiscie;-)

pozdrawiam jeszcze swiatecznie

paulinka

Zrób nowego gretza na BYW29E, wzmakowi przybędzie masy w dole, kontroli i dostanie niezłego „kopa” średnica również ulega poprawie, ale głównie bas.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wiedziałem że tak będzie. Nie tak dawno założyłeś wątek z pytaniem czy kupić tego Marantza, wielu forumowiczów odradzało sugerując inne zakupy i twierdząc słusznie, że prawdziwy Marantz zaczyna się wyżej. Nie posłuchałeś, zrobiłeś po swojemu, i masz efekty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.