Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Rocka, Metalu - proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ok.

A dlaczego chcesz zmienić? Jest jakiś konkretny powód, coś co Ci nie pasuje? Czy ot tak, po prostu? Trudno będzie Ci znaleźć, jeśli sam nie wiesz czego szukasz, jeszcze trudniej Ci pomóc. Masz spoko sprzęt, to raczej pomyśl o małym kroczku w konkretnym kierunku niż rewolucji.

Ot potrzeba zmian. Chciało by się czegoś więcej , czegoś lepiej , czegoś bardziej. A czego szukam tak jak pisałem wcześniej.

W dniu 22.06.2020 o 19:56, Hefajsto napisał:

Chce tylko aby bębny brzmiały jak bębny(oczywiście na starych nagraniach z czasów z przed wszechobecnych triggerów), blachy jak blachy ,china jak china, crash jak crash. No i aby np. Anthems to the Welkin at Dusk nie zlewał sie w ściane dzwięku ...

Możliwe??? 

Sprzęt który mam teraz nie do końca daje rade w tych aspektach. Zakładam , że można lepiej.

2 godziny temu, Floki napisał:

Możliwe jak podejmą się na nowo nagrać materiał to zabrzmi to dużo lepiej ale nie nastawiaj się na wow, taka uroda tej muzy. 

U mnie słychać separację instrumentów w metalu ale nie na albumach 20 lat starych

Taki nowy Pyogenesis, jest miód ?

Jasne, rozumiem, że realizacja kładzie sie tu cieniem na odbiór całości. Z tym , że ja nawet nie mówię o separacji instrumentów. Z tym nie ma większych problemów nawet na 30 letnich nagraniach. (oczywiście nie mam na myśli jakis rehów, demówek itp owszem tu mało słychać) Bardziej mam na myśli ,że całość przy pewnym poziomie głośności staje się męcząca w odbiorze. Takie subiektywne "za głośno". W czasie kiedy inna płyta wchodzi nawet jeszcze głośniej. Nie bardzo wiem jak to ubrać w słowa.  

Pyogenesis nie znałem , zapoznam sie. Chociaż to zdaje się zupełnie inne granie. Powiedział bym , że wręcz progresywni panowie próbują być...

8 hours ago, Hefajsto said:

ja nawet nie mówię o separacji instrumentów. Z tym nie ma większych problemów nawet na 30 letnich nagraniach. 

Pisałem w odniesieniu o Emperor, taki Gorefest Erase, Fear można spokojnie słuchać głośno, nic się nie zlewa. 

Natomiast wpomniany przez Ciebie Emperor to tragedia.Wiem że swego czasu się nim zachwycali, ja tam wolę Impaled Nazarene. 

Wracając do tematu to dziwie się że nie mieli dobrego studia. Na Theli Therion wiem że wydali ma tamten czas 40k ojro,to słychać aż po dzień dzisiejszy, gdyż brzmi zacnie, mimo postępu technologicznego nie zostaje w tyle jak kapele black metalowe. 

Posłuchaj Pyogenesis  epki Ignis Creatio, jako szczyl rozwaliło mi mózg ?

Aha, nie będę oryginalny jak zapodam swoje kolumny.

Niedawno nabyłem do hybrydy Lar ia200h kolumny mało znane w Polsce marka Quad model Z3

Dałem za nie £1000 (2500 nowe) więc okazja za używki, stan igła.

Ciezka muza brzmi dla mnie jak powinna. Jest stopa, i reszta. Dynamika, zejście,separacja w tym gatunku jest porządana jak 20 letnia dziewica ?

Na Śląsku jest fajny sklep Audio-On. 

Zobacz może Gato 250 npm plus polskie kolumny YB audio model chyba Zephyr  - 3 drożne. 

To może zagrac

Ja też pisałem w odniesieniu do Emperor i innych ówczesnych kapel norweskiego bm. Wspomniany Impaled Nazarene to akurat Finlandia, zupełnie co innego. Cieżko porównywać. 

A tak na marginesie, to kwestia produkcji  płyt bm w tamtym czasie to raczej sprawa pewnej maniery niż kasy. Kasy czy możliwości technicznych to  nie miał Bathory na pierwszych płytach. Póżniej.. przypomnę tylko historie  pierwszej płyty Dark Funeral...nagranie,mix wyszedł "za dobrze", to całe materiał do kosza i zacznijmy od nowa. Wyszła jakiś czas temu reedycja z dołączonym bonusem w postaci tego odrzuconego "lepiej" brzmiącego mixu. Ale to temat na zupełnie inny wątek.

15 minutes ago, Hefajsto said:

Wyszła jakiś czas temu reedycja z dołączonym bonusem w postaci tego odrzuconego "lepiej" brzmiącego mixu. Ale to temat na zupełnie inny wątek.

Hmm, ciekawe

Ja o black metal tylko się otarłem, znam kilka kapel a nie wszystkie płyty mi podeszły. 

Taki Mayhem, Impaled, Beherit, Cradle of filth, 

W sumie to masz rację z tym brzmieniem, musi być "surowo" i piekielnie 

Edytowane przez Floki

Lubię sam ostry rock i lżejszy metal.

Posłuchaj może czegoś, co doradzili koledzy z Premiumsound sopockiego, czyli modelu R.A.M. Studio 30 od firmy, której to główny inżynier wywodzi się z ... ProAc. W salonie stwierdzili, że owe Falcony, w kwestii szybkości transjentów i oddania werbli przynajmniej, górują nad ATC 40. Do tego, nie jazgoczą, aczkolwiek blachy „nie kłują”, wiec może tutaj oczekiwałbyś czegoś więcej.

Dystrybutor, Audio Atelier wypożycza zestaw demo, bez zobowiązań. Przynajmniej tak było ostatnio. U mnie zostały na dłużej, ale bezwarunkowo trzeba sprawdzić samemu, aby nie było rozczarowania.

Do tego używany Hegel, np. H360 i może wyjść fajne granie, gdzieś w wyższych rejonach Twojego budżetu.

• Pokaż nowe odpowiedzi