Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Dla tego gra u mnie w systemie zbalansowanym - bez desymetryzatora. 

Są różne bo jeden to pre a drugi słuchawkowiec. Piasłem tylko o wpływie lamp.

Mi wystarczy wersja niezbalansowana. Zadam jakoś inaczej pytanie. Jeśli mielibyście skategoryzować to którą lampę wzięlibyście do słuchania mocnego rocka a którą do małego składu jazzowego czy akustycznej muzyki z wokalem?

Kiedyś już tu pisałem o zbalansowanym Firebirdzie na 6sn7 i zwykłym Blazebirdzie 2A3 + 6sn7 i dlaczego po raz kolejny wybrałem zwykłego Blazebirda pomimo posiadanej w pełni zbalansowanej końcówki . W moim przypadku jest to Blazebird + symetryzator/desymetryzator na Bursonach.
W wielkim skrócie- blazebird ma po prostu ładniejszą, pełniejszą barwę:)2A3 robi robotę.  Brzmieniowo plasuje się gdzieś między zbalansowanym Firebirdeam a zbalansowanym Blazebirdem, raczej sygnatura brzmienia bliżej tego drugiego.

Odpowiadając na Twoje pytanie- 2A3!

Edytowane przez Qban

Dzień dobry 🙂

Koledzy, jestem w trakcie przebudowy swojego toru audio. Najpierw DAC Mytek ustąpił miejsca Lampizatorowi, a teraz wjechały nowe kolumny - włoskie Diapason Adamantes (w miejsce Pylon Jasper), a spięte to jest ze sobą dzielonym zestawem Densena (B-200 + końcówka B340). Obie zmiany uważam za b. dobre ruchy, ale po wymianie ciepłych i trochę przytłumionych Jasperów, na bardzo żywe i czysto grające Diapasony, zrobiło mi się trochę za ostro na górze. No i poczytałem też na zagranicznych forach, że te kolumny świetnie zgrywają się z lampowymi wzmakami.

Ale do rzeczy.... chciałbym wymienić końcówkę Densena na lampowca (pre zostaje na pewno, bardzo lubię dynamikę i barwę tego preampa), a skoro już zmieniać to może od razu powinny to być monosy? No i pomyślałem o monoblokach WBA. No i tutaj niestety pojawiają się schody. Bo poza tym że wizualnie mi się podobają i wiem, że sprzęt tej marki ma dobrą opinię, to nie mam z nimi żadnych doświadczeń. 

Moje oczekiwania? Ocieplenie dźwięku, czarująca średnica, przy zachowaniu dynamiki i przestrzenności.

Słucham głównie bluesa, spokojnego rocka, nagrań akustycznych i elektroniki (ciężkieg rocka czy metalu praktycznie w ogóle).

Czy taki zestaw (Lampizator Atlantic + pre Densena + monitory Diapasona) ma szanse zgrać się dobrze z WBA? I I jeśli tak, to czy powinienem zainteresować się Ironbird czy może Thunderbird? Moje kolumny są 6 ohmowe i na papierze mają skuteczność 91 dB.

Z góry dzięki za odp, pozdr!

Zdecydowanie IronBird na 211 Psvane- Piękna barwa, esencja "dużej" triody. Pytanie tylko czy SE? a może mocniejsze PSE? 
Thunderbird na 1xKT170 w A klasie też jest spoko ale barwowo jednak 211 to coś czego szukasz.

Edytowane przez Qban
1 minutę temu, Qban napisał:

Zdecydowanie IronBird na 211 Psvane- Piękna barwa. Pytanie tylko czy SE? a może mocniejsze PSE? 

Jestem laikiem w temacie...podpowiesz jakie są różnicę? Potencjalne plusy i minusy?

Teraz, audiowit napisał:

Thunderbird w stosunku do Twoich oczekiwań moze byc zbyt "tranzystorowy".

No i super, czyli drogą eliminacji zawężam pole 🙂 

Ironbird to jak rozumiem czysta klasa A więc tam będzie na pewno cieplutko na średnicy?

Teraz, Qban napisał:

PSE- 2 lampy 211. Macniejsze ale droższe. 

Czyli przełoży się na lepsze wysterowanie kolumn i np. kontrolę basu, ale bez wpływu na barwę? Dobrze to rozumiem?

Bas ma wplyw na ogolny odbior. Moze przeczytaj reckę na hifidelity Tam są recenzowane dokladnie moje egzemplarze. W sumie zgadzam sie z recką. Tylko, ze pre, ktore dalem do tych monosow nie bylo rowne klasą z Ironbirdami. 

https://highfidelity.pl/@main-3382&lang=

Edytowane przez audiowit

A wiecie czy u producenta da się ich posłuchać lub wypożyczyć?

No i oczywiście, czy w tym budżecie to faktycznie dobre zabawki? W porównaniu np. do Sinus Audio albo innych Fezzów itp?

4 minuty temu, Qban napisał:

Nie da się posłuchać ani wypożyczyć.
Moje Ironbirdy są u znajomego w Kluczborku ale nie wiem czy zgodzi się na odsłuchy.

Ehh, czyli potencjalny zakup w ciemno 😞 

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

A wiecie czy u producenta da się ich posłuchać lub wypożyczyć?

No i oczywiście, czy w tym budżecie to faktycznie dobre zabawki? W porównaniu np. do Sinus Audio albo innych Fezzów itp?

Fezz Audio możesz posłuchać i sam ocenić . Czy Ci takie brzmienie odpowiada ? Podpowiem jeszcze Haiku Audio  300 SEnsej  lub 211 .

Sam miałem chęć na WBA i nigdzie nie mogłem posłuchać (lub  wypożyczyć ) i sprwadzic u siebie . 

24 minuty temu, audiowit napisał:

Fezza raczej bym odpuscił. Juz lepiej cos z Sinusa.

Ja dziś odpalilem Ironbirdy zainspirowany wpisami Artura. Nie graly chyba ze 2 lata jak nie wiecej.

IMG_20250202_182117.jpg

To może chcesz sprzedać? 😀

Szkoda żeby się kurzyły…😉

Godzinę temu, bogus18 napisał:

Podpowiem jeszcze Haiku Audio  300 SEnsej  lub 211 .

Haiku jakoś wizualnie mi nie leży, a inna sprawa że tam chyba tylko integry, a ja potrzebuję tylko końcówkę/monosy 🙂 

27 minut temu, audiowit napisał:

Fezza raczej bym odpuscił

A czemu? Masz jakieś złe doświadczenia? Ta nowa seria prezentuje się super i chyba zbiera tez niezłe recenzje🤔

IMG_1319.webp

Nie, sluchalem za to kilka innych ich wzmacniaczy. No nie powalily mnie na kolana. Wykonanie też takie... masowe. Ciekaw jestem ile te monosy kosztują.

O ile mnie wzrok nie myli to pp na 88. Jesli tak, to raczej nie dla Ciebie.

Mam Graffa gm50 na tych lampach i jest super. Ale to trochę inna liga niż Fezz....

7 minut temu, audiowit napisał:

Nie, sluchalem za to kilka innych ich wzmacniaczy. No nie powalily mnie na kolana. Wykonanie też takie... masowe. Ciekaw jestem ile te monosy kosztują.

Zdaje się że katalogowo 40k🤯

No dobra, już mi przeszło - kosmos jakiś. 

10 minut temu, audiowit napisał:

Nie, sluchalem za to kilka innych ich wzmacniaczy. No nie powalily mnie na kolana.

A zanim kupiłeś WBA porównywałes/testowałeś coś jeszcze? 

Za 40kzł nie kupilbym ich gdyby mnie nawet oczarowaly ( i mialbym na nie kasę). Dlaczego, bo za 40kzł mialbym ogromny wybor uzywanego sprzetu renomowanych producentow.

We wzmacniaczach lampowych najwazniejszym elementem jest trafo. Co w tych Fezzach jest? Tamura? Wątpię, inaczej jestem pewien ze ich tam nie ma. Az się oburzylem na taką cenę, wybacz :)

Przeciez to zwykle 88...

2 minuty temu, audiowit napisał:

Za 40kzł nie kupilbym ich gdyby mnie nawet oczarowaly ( i mialbym na nie kasę). Dlaczego, bo za 40kzł mialbym ogromny wybor uzywanego sprzetu renomowanych producentow.

Ja się z Tobą zgadzam, no ale jednak żeby być fair to nie można porywnywać ceny używek z ceną sklepową (i to katalogową). Zakładam że używki mogą kosztować pewnie połowę tego. 

Wracając do tematu? Miałeś okazję porywnywac te WBA z czymś innym, co mogłoby mnie nakierować na coś sensownego? 

Czytam opis. 2mm blacha hehe. Nowy design... a nic o elektronice. Ehhh to nowe audio...

Artur, z dziesiatkami czy setkami wzmacniaczy. Sam mam ich ... wiele.

Wierz mi, nie ma roznicy miedzy uzywanym, dobrze utrzymanym wzmacniaczem, a nowką. Troche trzeba się znać zeby trupa nie kupić ( mnie się nie zdazyło). 

Ironbirdy trudno porownać z czymś innym. Bo to trioda ale bardzo mocna. Chyba nie slyszalem mocniejszej triody. Musisz sie trochę orientować sie w lampach jak grają zeby dobrac sobie odpowiedni dla siebie dźwięk.

Fajne są Dynaco ST 35 na EL84 ale tylko te na amerykanskich trafach. No i one maja swoje lata wiec serwis w postaci przegladu konieczny.

Na mnie dobre wrazenie zrobił ten Graaf gm50. To pierwszy wzmacniacz na kt88, ktory mi sie tak naprawdę spodobał. No ale to integra.

30 minut temu, audiowit napisał:

Artur, z dziesiatkami czy setkami wzmacniaczy.

Czytam więc to

30 minut temu, audiowit napisał:

Ironbirdy trudno porownać z czymś innym. Bo to trioda ale bardzo mocna. Chyba nie slyszalem mocniejszej triody.

I to.

W taki sposób, że mimo wielu porównań do innych modeli te Ironbirdy wybrałeś świadomie, bo po prostu "robią robotę"? No to jest dobra rekomendacja 🙂

A bywasz może w Warszawie? 🙂 O lampach wiem niewiele, ale mam całkiem przyjemną jaskinię do odsłuchów i kilka dobrych butelek w barku, chętnie ugoszczę! 

image.thumb.png.704c13667b7e5df37084cac9b0a009fd.png

4 minuty temu, audiowit napisał:

Bywam bardzo często. Często tam pracuję. Dziękuję za zaproszenie.

Ścianę za kolumnami masz wygluszoną? Oprucz dyfuzora widze chyba zrobioną scianę.

Ile m2 ma pomieszczenie?

Tylko 16m2, ale dość wysokie - 290 cm.

Zrobiona ściana za kolumnami + cały sufit, więc łącznie 25m2 zabudowy 🙂

No to dawaj znać i jeśli będziesz tak uprzejmy je ze sobą zabrać to byłoby bueno! Nie pali mi się z tym zakupem więc chętnie poczekam na możliwość sprawdzenia, a chciałbym wybrać już coś docelowego, bo od 4 miesięcy ciągłe zmiany (adaptacja, DAC, kolumny) i chcę już tylko podmienić te końcówkę i wreszcie mieć spokój 🙂 

2 minuty temu, audiowit napisał:

Przeczytalem jeszcze raz Twoje wymagania co do dźwięku, ruchy w torze audio i mam swoje przemyslenia.

Co jest źródłem cyfrowym? Po co Ci Lampizator?

Roon z Macbooka.

Więc DAC jest mi niezbędny (90% to roon, winyl jako dodatek). 

Wba sa strasznie ciezkie. 25kg kazdy + 25kg podstawy. A nie myslaleś o końcowce na mosfetach? 

Ok. 16m2 to nie za duzo dla tych Diapasonow. Ale nie masz pelnego pasma. Choć do Twojej muzy to nie jest konieczne.

Słuchaj. Daj znać na prv. Nr tel i kiedy jestes dostepny. Zdzwonimy się.

Coś wymyslimy. Dobrze wypatrzylem, ze jest potencjal w tym pomieszczeniu. Myslę, ze warto przysiaść nad tym tematem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.