Skocz do zawartości
IGNORED

Yb Audio czy warto?

Afur

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to jakby domalować Kaczora Donalda do obrazu "Ostatnia Wieczerza".

Też kiedyś trafisz na dzieło skończone, to nie będziesz pytał...

Niestety w audio nie ma "dzieła skończonego". Sam o tym doskonale wiesz jako doświadczony audiofil. Chyba, że słuchamy wciąż tego samego repertuaru i pod niego doszlifowaliśmy nasz system.

Inna sprawa to fakt, że każdy z nas inaczej odbiera muzykę chociażby z racji różnic anatomicznych, że o gustach już nie wspomnę. Uwierzysz, że człowiek mający odstające uszy odbiera zupełnie inaczej muzykę?

Dobrym przykładem jest Twoja osoba, która to jedna na 100 (w przybliżeniu) zupełnie inaczej odbiera i odnosi się do tego co usłyszeli i ocenili inni audiofile w jednym ze słynnych pokoi odsłuchowych w Łodzi (piszę to bez żadnych przytyków czy złośliwości).

Zakładając, że ktoś doświadczony zrobił nam "podręcznikową" adaptację akustyczną, wybraliśmy już z pośród setek przetestowanych kolumn te najbardziej nam pasujące. Co zrobić gdy jednak do końca nie jesteśmy w 100% zadowoleni?

A zwłaszcza biorąc pod uwagę aspekty wyżej opisane?

Sposobów jest wiele. Można oszukać "podręcznikowo" zrobioną akustykę, można mieszać kablami, przekładać klockami itp itd. Bardzo to droga zabawa i niekoniecznie może przynieść nam oczekiwane efekty.

I tak sobie myślę.. Czy najtańszym a zarazem najprostszym sposobem nie będzie pogrzebać w zwrotnicy kolumn?

Oczywiście ja się nie upieram przy takim rozwiązaniu acz tylko próbuję uzasadnić stosowność takich praktyk przez niektórych rodzimych konstruktorów.

Myślę, że bardzo dobrze, że istnieje taka możliwość na co nie możemy liczyć kupując markowe zagraniczne produkty.

Pozdrawiam.

Chciałbyś, by na takich kolumnach (dostrajanych) robili końcowy mastering płyt?

Ale nikt tu nie pisze o kolumnach studyjnych. My piszemy o domowym audio.

Uwierzysz, że człowiek mający odstające uszy odbiera zupełnie inaczej muzykę?

Pisałem o tym parę razy na forum. "Test" z uszami to niejako moja wizytówka.

Dobrym przykładem jest Twoja osoba, która to jedna na 100 (w przybliżeniu) zupełnie inaczej odbiera i odnosi się do tego co usłyszeli i ocenili inni audiofile

Od mojego czasu były 3 opinie średnio/słabo i jedna pozytywna. Jak i to powyższe do znalezienia w sieci.

Acoustic Avantgarde potrafił stworzyć kolumny, które są i dobre i pozwalają na niemal nieograniczone ruchy użytkownikowi - model ZERO.

Żeby coś obiektywizować trzeba wnioski opierać o dużą liczbę prób czy powtórzeń. Dokąd nie wiemy, gdzie ktoś ma ustawioną poprzeczkę jakości, nie ma co powoływać się na jego opinie. Problem recenzji prasowych (artykułów sponsorowanych) jest powszechnie znany. Za dostarczenie dowodów odpowiada producent - chętnie poznam te przemawiające za omawianą polską firmą (co nie znaczy, że wątpię w nią).

Bardzo cieszy stosowanie głośników dobrego producenta, tylko ze jak się spojrzy na topowe kolumny prezentowane w Monachium, to tam Scan-Speaka właściwie nie uświadczysz. Jeszcze się nie zastanawiałem dlaczego, ale chyba obserwacja jest prawdziwa?

<br />Pisałem o tym parę razy na forum. "Test" z uszami to niejako moja wizytówka.<br /><br />

Sam wpadłem na ten test około 35 lat temu.

<br />Od mojego czasu były 3 opinie średnio/słabo i jedna pozytywna. Jak i to powyższe do znalezienia w sieci. <br />

Nie samym forum żyjemy.

<br />Acoustic Avantgarde potrafił stworzyć kolumny, które są i dobre i pozwalają na niemal nieograniczone ruchy użytkownikowi - model ZERO.<br />

Słuchałem tych kolumn. Grają świetnie. Niestety nie wszystko - jak wiele innych kolumn.

<br />Żeby coś obiektywizować trzeba wnioski opierać o dużą liczbę prób czy powtórzeń. Dokąd nie wiemy, gdzie ktoś ma ustawioną poprzeczkę jakości, nie ma co powoływać się na jego opinie<br />

To zabrzmiało bardzo nieskromnie i pachnie mi narcyzmem.

<br /> Problem recenzji prasowych (artykułów sponsorowanych) jest powszechnie znany<br />

Tu się zgodzę.

<br />Za dostarczenie dowodów odpowiada producent - chętnie poznam te przemawiające za omawianą polską firmą (co nie znaczy, że wątpię w nią).<br />

Tu Ci nie pomogę, gdyż nie mam na to wpływu ani też nie jestem z żadną taką firmą związany. Prosiłbym aby to było raz na zawsze jasne.

<br />Bardzo cieszy stosowanie głośników dobrego producenta, tylko ze jak się spojrzy na topowe kolumny prezentowane w Monachium, to tam Scan-Speaka właściwie nie uświadczysz. Jeszcze się nie zastanawiałem dlaczego, ale chyba obserwacja jest prawdziwa? <br />

Tyle, że tu mówimy o innej półce cenowej, nieprawdaż ? Drugą sprawą jest dostępność głośników.

Dzięki za zainteresowanie tematem, po wpisach widzę, że YB to będzie dobry wybór. Jestem już umówiony na odsłuch.

Możecie powiedzieć mi coś więcej o modelu Zonda. O takim właśnie mysle w obudowie A’La Sonus Faber. Połączenie dobrego dźwięku i stylistyki:) cóż na prawdziwego Sonusa mnie nie stać.

W moim budrzecie mam do wybory Zondę ewentualnie Zephyr berylowy, co myślicie.

Jeśli chodzi o późniejsza odsprzedaż, to się tym nie martwię.

Sluchalem YB Zephyra na Satorii i SB23.

U kogos i u siebie.

Z hybryda i z lampa Triodowa.

Od 300hz w górę super dźwięk.

Przestrzenny z dobra lokalizacja i scena.

Na slabych nagraniach czasem cos tam zairytowalo, ale to mozna skorygowac innymi komponentami systemu czy poprosic konstruktora o informacje ktory rezystor podmienic by lekko wymodelowac charke pod siebie.

Natomiast zwroc uwage na bass, mnie sie w wydania SB23 nie podoba wogole. Albo trzeba mu tranzystora z wysokim DF, albo ten glosnik tak ma (jego cecha) i nalezalo by sie zastanowic nad Revelatorem (moze bedzie dane Ci odsluchac i porownac ) albo kolumna za nisko strojona i na kreche przez co brak tego fizjologicznego podbicia na srednim basie co wiekszosc sluchaczy po prostu lubi :)

Jednak niektore używane kolumny tzw Vintage za 1/3 ceny nie gra gorzej a w niektorych aspektach o wiele lepiej ( w polaczeniu z lampa )

Minus ich to wyglad i to ze to stare pascie i czesto w niewiadomym stanie.

Stolarka na bardzo wysokim poziomie.

Kontakt z Yoshim także bezproblemowy

Mozna szukac używanych ale rzadko się trafia. Chociaż jak trafisz to mozna kupic za 2/3 ceny.

W kazdym razie wybor nalezy do Ciebie.

Jeden moj znajomy wybrał nowosc konstrukcji od YB i przyzwyczail sie do tego basu.

Drugi przekonal żonę ze te stare konfesjonaly maja stac w salonie i gra na Vintage.

Ja jestem w kropce i ...czekam az zmienie za jakis czas warunki akustyczne (mieszkanie :) )

Jedz na odsluch ze swoimi klockami, szczegolnie napedem.

Powodzenia

Ps.

Jak juz porownasz rozne opcje od YB czy z innymi konstrukcjami, mimo jakichś ułomności bo nie ma idealnych kolumn do wszystkiego ( dobrze ustawic sobie priorytety na sluchana muzyke) to kup, ustaw i sluchaj. Przyzwyczaj ucho do takiego dzwieku i cziesz sie z nowych plyt :)

Czy yb będą brzmiały równie dobrze ?

Dla Ciebie czy dla reszty świata? :)

Pytasz o kolumny młodej firmy których słyszało tylko kilka osób na forum... i jeszcze pytasz o porównanie.

Jedź i sam się przekonaj.

Widzę, ze jest całkiem ciekawy wątek o naszych kolumnach :-)

Fakt jesteśmy młodą firma i jeszcze niewiele osób o nas wie i stąd może być problem z szerszą opinią. Pracujemy nad tym. Myślę, że w tym roku pierwsze modele trafią do recenzji tak aby ktoś obiektywny i niezwiązany z naszymi produktami napisał co o tym myśli.

Akurat z Robertem działamy dokładnie na odwrót w stosunku do wielu innych małych firm, które coś tam sklecą, często 1 egzemplarz i już wysyłają to na recenzje aby nakręcić sprzedaż nowego "dzieła".

My stworzyliśmy i dopracowaliśmy wiele modeli kolumn. Mamy już kilka modeli na stałe w sprzedaży. Całkiem sporo ludzi ma już nasze kolumny.

Dopiero teraz myślimy o recenzjach i wypłynięciu na nieco szersze wody niż forum audiostereo ;-) . Recenzja w prasie będzie tylko po to aby dotrzeć z informacja o nas do większej grupy ludzi. Nie musimy za pomocą recenzji uwiarygadniać jakości naszych kolumn aby się sprzedawały.

Dzisiaj miałem okazje posłuchać Audio Physic Sitara 25, brzmiały bardzo fajnie. Mam dylemat. Yb czy AP. Czy yb będą brzmiały równie dobrze ?

Myślę, że uzyskasz bardzo dobrą odpowiedź na to pytanie po odsłuchu u nas. I to taką nie pozostawiającą wątpliwości co do jakości brzmienia czy wykonania :-) .

Nie wiem jakie dokładnie przetworniki siedzą w zondach.

W Zondach są SB Satori WO24.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.