Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wysokie modele CD czytaja CD-ry?

13aniol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Czy wysokie modele CD czytają CD-ry?Starsze Krelle jak 300,250 nie czytają CD-ry,ale nowsza 280-tka bez problemu poradziła sobie.Wadia 861,M.Levison 390s...Czy nowe odtwarzacze CD nie maja problemowa z odtwarzaniem nagranych płyt.Wiadomo ze jakość dźwięku jest gorsza i laser szybciej sie wypala.Ostatnio spotkałem sie z problem wysokiego modelu Marantza które nie poradził sobie z płyta CD która była oznaczona Copy Control...

https://www.audiostereo.pl/topic/13934-czy-wysokie-modele-cd-czytaja-cd-ry/

posiadam odtwarzacz Yamaha CDX-593 - nie jest to zpewnością wyższa półka :-), ale z własnego doświadczenia wiem, że duże znaczenie ma program do kopiowania, a raczej jego ustawienia.

I tak np. kopiowana płyta w "CloneCD" na ustawieniach kopiuj Audio w moim CD są problemy z jej odczytem (discman natomiast łyka ją bez problemu), ale jeżeli skopiuję ją jako Data to chodzi bez problemu.

pzdrv

123... test

slayer: "duże znaczenie ma program do kopiowania, a raczej jego ustawienia"

Program, PROGRAM przede wszystkim. CloneCD to ostateczność, przydatna jedynie w przypadku niemożności standardowego kopiowania płyt (tfu!) zabezpieczonych bądź wielosesyjnych (jeśli wszystkie sesje mają znaleźć się na kopii). Jeśli utrudnień nie ma, poleciłbym raczej coś dedykowanego do audio: EAC do rippowania, Feurio do wypalania, chociażby.

Oczywiście, ustawienia też są istotne - ale właściwego programu ;)

• Redaktorzy

Albo się ma Wadię, albo się słucha CDRów... Co do zdolności radzenia sobie z tego typu płytami, to mam wraznie że pewna reguła się zarysowuje. Cd-ki naprawdę stare, jak np. mój już 12 letni Linn, czytają wszystko. Zapewne są wyjątki od tej reguły, ale wielokrotnie spotkałem się z opiniami, że stare wysokiej klasy maszyny nie mają z CDRami problemów. Od jakiegoś momentu to się skończyło, i droższe urządzenia sprzed kilku lat miewają zwykle kłopoty. Co ciekawe, zwyklle nie dotyczy to taniochy, być może ze względu na rozbudowaną programową korekcję błędów. I dalej nowe maszyny - praktycznie znowu wszystkie wszystko czytają.

Czy to jest grzech ze słucha sie CD-row.Większość moich kolegów posiada w płytotece tak nagrane płyty,można przecież pożyczyć przesłuchać i zdecydować sie na zakup płyty oryginalnej.Nie wyobrażam sobie w mojej płytotece najlepszych nagrań na CD-rach

>13aniol nie wyobrazam sobie by wymienione przez ciebie modele nie czytaly dobrze nagranych cdr-ow. raczej nie masz sie czego obawiac. co do prawidlowego przegrywania plytek - byly chyba takie watki, na pewo juz napisano niemal wszystko

13aniol

Pierwsze słyszę, że odtwarzanie nagrywanych CDR-ów niszczy laser w stopniu wyższym niż oddtwarzanie oryginalnych płyt!!! TO PRAWDA?! Może to ktoś potwerdzić?! Mam kolekcję 500 płyt, setka z nich to oryginały, reszta to porządne kopię (EAC). Nie zdarzyło mi się, żeby moja Yamaha 596 nie odczytała płyty. Odczytyje nawet płyty CDRw. Podobnie DVD (Panasonic S-75), w tym przypadku dysk nawet nie musi być sfinalizowany. Faktem jest, że używam wyłącznie markowych nośników i nagrywam je na dobrej nagrywarce, ale nie wydaje mi się, żeby miało to jakieś znaczenie w kontekście tego tematu.

do pitdog

To nie jest kwestia wyobrażenia i wiary czy w/w CD czytaj CD-ry,porostu musze wiedzieć na 100% czy czytają czy nie.To dla mnie jest sprawa priorytetowa żeby przystąpić do odsluchu...

oczywiscie, ze to nie kwestia wiary... ale tez nie przesadzajmy, jest spore prawdopodobienstwo, ze czytaja jak nalezy. nie sprawdzam codziennie, czy slonce aby na pewno sie pojawilo - zakladam, ze jak codziennie jednak wstalo :)

zartuje oczywiscie, kwestia podejscia do sprawy. ja spokojnie zakladam, ze takie cd czytaja co trzeba bez problemow i jak bede kupowal (zalozmy zdalne zamowienie) to niekoniecznie bede wczesniej robil wywiad, czy aby na pewno ten a ten wysoki model Wadii czyta cdr-y. zakladam, bedac spokojny o wynik, ze tak.

daj jednak znac na forum, jesli ktorys z zacnych cd okaze sie szczegolnie kaprysny pod tym wzgledem podczas Twoich badan.

na marginesie - czemu ML oraz Wadia tylko? a Accuphase z gory odrzucasz? albo MF TriVista, wyzszy Classe lub AA Capitole itd... dokonales juz jakiejs wstepnej selekcji? na czym ona polegala?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kiedys byl taki zwyczaj ze wysokie modele cd nie czytaly takze niektorych orginalow takze piratow i o dziwo nawet audiofilskich (oczywiscie nie piratow audiofilskich bo takich nie ma:):):) ale zwyklych plyt np Chesky Records) bo mialy zapisany pewien kod... Np Akai CD 73 skadinad bardzo ciekawy model drugi od gory w 1990 roku. Ma sie rozumiec ze z cdrami tez ma problemy.

discomaniak

„(oczywiscie nie piratow audiofilskich bo takich nie ma:):):)” czyżbyś świadomie wkładał kij w mrowisko ? :))))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>13aniol "Starsze Krelle jak 300,250 nie czytają CD-ry"

Nie wiem dlaczego ludzie tak pisza? Pozniej jest problem, bo urzadzenie takie jak np. krell250

zostaje juz na poczatku pominiete z uwagi na to uposledzenie. Krell 250 czyta CDRy, piraty,

copy controlled itd itp!!! Egzemplarz znajomego rowniez nie mial problemu z cdrami!

Natomiast niedogodnoscia moze byc obsluga typu repeat, random, skocz do numeru 6,

powtorz fragment, tego moze nie byc.

> Albo się ma Wadię, albo się słucha CDRów... Co do zdolności radzenia sobie z tego typu płytami, to mam

> wraznie że pewna reguła się zarysowuje. Cd-ki naprawdę stare, jak np. mój już 12 letni Linn, czytają

> wszystko. Zapewne są wyjątki od tej reguły, ale wielokrotnie spotkałem się z opiniami, że stare

> wysokiej klasy maszyny nie mają z CDRami problemów. Od jakiegoś momentu to się skończyło,

> i droższe urządzenia sprzed kilku lat miewają zwykle kłopoty. Co ciekawe, zwyklle nie dotyczy

> to taniochy, być może ze względu na rozbudowaną programową korekcję błędów. I dalej nowe

> maszyny - praktycznie znowu wszystkie wszystko czytają.

Juzwa, bez urazy ale niezdolność do prawidłowego odczytania CD-R jest albo celem konstruktora transportu i oprogramowania albo jego wadą. Wszystkie płyty audio mają miłą i dobrą korekcję błędów (którą oczywiście można spieprzyć przy nagrywaniu np. x32 :-) i to musi być zaimplementowane. Braki w tym zakresie to także zmniejszenie możliwości odczytu płyt normalnych. Ale tu o błędach odczytu.

Natomiast z punktu widzenia transportu, płyta CD-R od tłoczonej różni się stopniem odbicia światła. Napęd ułomny na tyle, żeby nie WIDZIEĆ płyty CD-R, to celowa robota żydomasonów i cyklistów ;) Serio, laser musi być tak skonstruowany żeby mieć z tym problem.

Ach, byłbym zapomniał: spiskowa teoria dziejów mówi, że napęd może rozpoznawać cd-r i celowo je odrzucać. Ale to przecież byłoby nie do pomyślenia w uczciwej, prawdomównej, wolnorynkowej gospodrce, w jakiej żyjemy prawda? :)

Komuż miałoby zależeć na niemożności odtwarzania CD-R? :>

jozwa maryn -> Piszesz: "Albo się ma Wadię, albo się słucha CDRów..."

Nie do konca masz racje. Wielu recenzentow ze znanych pism audio uzywa specjalnie nagranych na CD-R kompilacji do testowania sprzetu.

Wysokie modele, ktore nie czytaja CD-R nie maja racji bytu na wspoczesnym rynku, nawet audiofilskim.

Niektore transporty uzywane przez audiofilskie firmy wywodza sie z transportow komputerowych, ktore z zalozenia czytaja CD-R. Wiele nowych transportow nawet nie czyta CD z predkoscia X1 lecz szybsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.