Skocz do zawartości
IGNORED

Dylematy początkującego

Radek_71004

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za szczere słowa ale to jest tak z każdym aspektem naszego życia - jeden woli kupić za 50.000 nowe auto inny będzie szukał 10-cio letniej limuzyny.

Wiadomo, że wszystko jest kwestią priorytetów, z tym że nie było mowy o starociach byle były tylko uznanej klasy, a o prawie nowym sprzęcie. Ja bym to raczej porównał do zakupu 2 letniego auta, które jest połowę tańsze od tego z salonu :)

Ja wiem, że jak teraz kupię zestaw stereo, to następna okazja na wymianę sprzętu przyjdzie za X lat przy pełnym remoncie albo przebudowie, bo Audio to nie jest mój priorytet (choć nie powiem, że mam to gdzieś i jest mi obojętne jak to zagra, i ma to tylko wyglądać) i jeśli nie kupię 5.1 to będę skazany na soundbara, a z tego typu konstrukcji nic mnie nie powaliło jak do tej pory. Zwyczajnie jeśli nie przeznaczę tego na KD teraz, to znajdzie się inny cel na spożytkowanie tej gotówki, a później znajdą się inne cele, i znów inne... ;)

Jak sam napisałeś, wszystko jest kwestią indywidualnego wyboru. Skoro jednak pytasz na forum, to dostałeś odpowiedzi zgodne z opiniami i doświadczeniami innych użytkowników. Moje są takie jakie są, więc dopasowując to do twojej sytuacji nadal trzymam się zdania, że zakup marnego zestawu 5.1 to wyrzucanie pieniędzy w błoto... Spodziewałem się, że chęć szybkiego zakupu jest motywowana właśnie tak jak piszesz, parciem na "ogarnięcie" tematu żeby mieć już z tym spokój i cieszyć się, że oto jest, "kino domowe" :) Częściowo to rozumiem, jednak podnosząc budżet chociaż trochę, nie wzbraniając się przed używkami i rozkładając wydatki choć na krótki czas (skoro od razu nie ma na to funduszy) można uzyskać efekt ze dwa razy lepszy. W coraz wyższym budżecie przeskoki jakościowe nie są już tak spektakularne, więc uważam że nie warto się pchać w coś tak niskiej klasy. Dokładając naprawdę nie aż tak wiele wchodzimy na półkę sprzętu pod tytułem "minimum przyzwoitości", bo na razie poruszamy się wciąż poniżej tego minimum... Zaraz ktoś może napisze, z czym się nie zgadzam, że pomiędzy budżetowymi sprzętami do jakiejś tam kwoty nie ma żadnej różnicy i nie ma sobie co zawracać głowy, kup to i to (poda wtedy coś 3 razy droższego :)) i dopiero będziesz zadowolony ;) Może to i prawda, ale jak widzisz staram się trzymać realiów, także finansowych, a dobrze wiem jak to jest próbować pogodzić wydatki na różne "zbytki", bo sam stałem przed podobnymi wyborami jak ty.

Zdaję sobie sprawę z ograniczeń jakie stawia budżet i z tego względu kreuję wydawać by się mogło, sprecyzowane pytania oraz założenia. Ma być nowe, bo mam taki kaprys, a "prawie" nowe i lepszej klasy nie będzie, i tak w zasięgu finansowym - przeglądam lokalne ogłoszenia oraz oferty na portalach aukcyjnych.

Jeśli chodzi o elektronikę od kilku lat staram się nie kupować urządzeń używanych (poza małymi "gratami" to auta ale to inna para kaloszy), bo zwyczajnie nie mam na to czasu.

Oczywiście można kupić używane kolumny ale co wybrać w tym budżecie aby to miało ręce i nogi, i nie miało na karku 10 lat? Jedyna opcja jaka mi wpadła to Audio Pro Avanto ale i tak same kolumny to ponad 2000 zł, a gdzie reszta ;)

No właśnie, kaprys... Niestety rzutuje on na decyzje, które można by podjąć bardziej sensownie :) Co do tego, że lepszy sprzęt używany nie będzie w zasięgu finansowym to się nie zgodzę, kwestia szczęścia oczywiście, no i nie mówimy od razu o czymś kilka klas lepszym, ale o wspomnianym "minimum przyzwoitości" :)

Oczywiście w ostatecznej chwili zdecyduję się na odsłuch gdyż na zakup mam jeszcze około 1-2 miesięcy (wtedy będę miał prawdopodobnie urządzone w pełni pomieszczenie) ale w tej chwili chcę zasięgnąć Waszej opinii pośród tych podanych modeli.

Masz czas, przemyśl sprawę :)

Masz oczywiście nieco racji - nie przeczę.

Powiedz tylko co mogę wybrać aby było w miarę tanie, dobrze nadające się do kina oraz aby było białe :)

Ja niestety w ograniczonym budżecie odnajduję jedynie TAV 606 v.3 lub sam nie wiem co.

Pytanie z innej nieco strony - jeśli będę miał "porządne" kolumny stereo i zechcę wykorzystać jako kolumny efektowe małe "satelitki" z taniego kina czy uzyskam jakkolwiek zadowalający efekt czy raczej nawet nie warto tego podłączać? Miałoby to być jako układ 4.0 bez głośnika centralnego.

Powiedz tylko co mogę wybrać aby było w miarę tanie, dobrze nadające się do kina oraz aby było białe :)

Ja niestety w ograniczonym budżecie odnajduję jedynie TAV 606 v.3 lub sam nie wiem co.

Ech kolego, kup w takim razie te Tagi, skoro spełniają warunek taniości i białości ;) Ja już dostatecznie dużo napisałem jak to widzę, szukałbym czegoś nawet przez dłuższy czas żeby osiągnąć efekt, w końcu wstawienie kolumn i rozłożenie kabli to nie jakaś remontowa demolka.

Pytanie z innej nieco strony - jeśli będę miał "porządne" kolumny stereo i zechcę wykorzystać jako kolumny efektowe małe "satelitki" z taniego kina czy uzyskam jakkolwiek zadowalający efekt czy raczej nawet nie warto tego podłączać? Miałoby to być jako układ 4.0 bez głośnika centralnego.

Jeśli masz na myśli satelitki typu małe plastikowe pierdziawki z jakiegoś taniego zestawu KD all-in-one to trochę szkoda zachodu, bo nawet jeśli ich nie popalisz to amplituner pewnie wypruje z nich flaki, o wrażeniach dźwiękowych nie wspominając. Natomiast jeśli chodzi o układy inne niż 2.0 czy 5.1 to NIE, NIE i po raz ostatni NIE - to nie będzie dobre, koniec, kropka. W ostateczności niektórzy kombinują z 2.1 czy 5.0 (albo nawet 3.0, 3.1...) ale po jaką cholerę się katować takimi wymysłami, skoro ścieżki dźwiękowe są miksowane do 2.0 lub 5.1? Głupie i niepotrzebne, strata czasu, zabawa dla masochistów albo tych co im się już wszystko znudziło i wydziwiają ;P

W ostateczności niektórzy kombinują z 2.1 czy 5.0 (albo nawet 3.0, 3.1...) ale po jaką cholerę się katować takimi wymysłami, skoro ścieżki dźwiękowe są miksowane do 2.0 lub 5.1? Głupie i niepotrzebne, strata czasu, zabawa dla masochistów albo tych co im się już wszystko znudziło i wydziwiają ;P

A ja 3.1 bym bronił i to bardzo mocno. Nie bez przyczyny kanał centralny uważany jest za najważniejszy w kinie domowym, a subwoofer - to już wiadomo. 2.0 tego nie doścignie, więc co w tym głupiego, niepotrzebnego i masochistycznego? Filmy o niebo lepiej grają na 3.1 niż na 2.0 z tego samego amplitunera, przy mnóstwie filmów tyłów mógłbym nawet nie mieć, a centralny i subwoofer - dają naprawdę dużo nawet w serialach, a co dopiero w pełnometrażowych produkcjach.

Natomiast jeśli chodzi o układy inne niż 2.0 czy 5.1 to NIE, NIE i po raz ostatni NIE - to nie będzie dobre, koniec, kropka.

Rzeczywiście czasem z tyłu też musi być łupnięcie i zapas dynamiki tam jest wtedy potrzebny. Ale z drugiej strony, do efektów otoczeniowych, pogodowych, akustycznych, bez demolowania otoczenia rozgrywającego się na ekranie - naprawdę wiele nie trzeba i małe bzyczki potrafią temu podołać, i tak cięte od dołu potencjalnie od 80Hz. Fakt, nie wiemy, co to dokładnie miałoby być, więc zdecydowanego i kategorycznego TAK nie wypowiem z taką mocą, z jaką Ty powiedziałeś NIE. ;)

więc co w tym głupiego, niepotrzebnego i masochistycznego

To, że można zrobić 5.1 i nie pierniczyć się w jakieś półśrodki :) Dlatego napisałem, że to zabawa dla masochistów, albo tych co im już wszystko zbrzydło i szukają sami nie wiedzą czego, lubią kombinowanie itd. itp.

naprawdę wiele nie trzeba i małe bzyczki potrafią temu podołać

Masz rację, sam mam małe zabaweczki na tyłach, ale rozróżnijmy takie małe przyzwoite kolumny od pierdziawek z membranką z tektury i obudową z puszki po piwie, a takie są dodawane do zestawów all-in-one za parę stówek z elektromarketu. Poza tym kolega kombinuje jakieś układy 4.0, do tego z takimi pierdziawkami... Dlatego napisałem NIE :) Skoro można normalnie, pełny zestaw 5.1 skompletować, to nie ma sensu pisać nawet o tym jako 4.0 bo to mógłby być najwyżej etap przejściowy. Wiesz, że to się docelowo nie może udać, a na pewno nie początkującemu.

To, że można zrobić 5.1 i nie pierniczyć się w jakieś półśrodki :) Dlatego napisałem, że to zabawa dla masochistów, albo tych co im już wszystko zbrzydło i szukają sami nie wiedzą czego, lubią kombinowanie itd. itp.

Odwrotnie to widzę - w wielu pomieszczeniach ciągnięcie kabli na tyły to zabawa dla masochistów i pierniczenie się z wieszakami do kolumn, albo podstawkami, podczas gdy naprawdę mnóstwo filmów korzysta z nich tyle co nic, i wtedy ograniczenie się do 3.1 jest objawem właśnie braku kombinowania. :) Musząc wybierać na co przeznaczę daną kwotę, zdecydowanie dołożyłbym do lepszego subwoofera niż umieszczał z tyłu kolumienki. A w tym przypadku - zdecydowanie po prostu kupiłbym subwoofer przynajmniej do systemu 3.1, niż kombinował z 4.0, co też stanowczo uważasz za karkołomne kombinowanie. :)

Może w wielu pomieszczeniach to jest zabawa, ale chyba nie u kolegi który ma 20m2 pokój... Ile te kable będą miały, 10m maksymalnie jeśli się je puści gdzieś bokami, przez środek to jeszcze mniej... Ja nie neguję systemu 3.1 ale przyznasz, że to jest po prostu wykastrowany 5.1 a nie jakaś przyjęta konfiguracja, bo nie ma ścieżek dźwiękowych pod taki układ, tylko pod standardowe 2.0, 5.1, 7.1 itd. O ile taki układ 3.1 to jeszcze ma jakiś sens, o tyle 4.0 to już w ogóle jakaś aberracja... Masz rację z tym, że lepiej dołożyć kasę na subwoofer niż na surroundy, ale też weźmy pod uwagę, że to zupełnie inne przedziały cenowe. Na przyzwoity subwoofer trzeba i tak wydać ze 2-3-4 razy tyle co na jakieś małe surroundy. Jeśli nawet nie wchodziłoby w grę późniejsze grzebanie w okablowaniu to położyłbym po prostu kable na tyły, żeby czekały na wpięcie tylnych kolumn, bo oczywiście zgadzam się, że najpierw fronty, potem central i sub, a na końcu surroundy.

No tyle tylko, że kolega chce najlepiej wszystko od razu, nowe ze sklepu "bo taki ma kaprys" jak sam napisał, a budżet ograniczony mocno, więc co tu poradzić... Skończy się może jak zazwyczaj na kupnie najtańszego za to nowiutkiego ampli i do tego pachnący nowością zestaw 5.1 (albo 5.0 bo przecież subwoofer to tylko dla bassheadów :)) koniecznie z podłogówkami na froncie, muzyka poleci w najlepszym razie ze Spotify (albo jeszcze gorzej - będą tylko teledyski z jakiejś stacji TV), radyjko internetowe, nagłośnienie telewizora i film raz-dwa razy na tydzień, a potem rzadziej jak minie pierwszy szał ;) Ale może się mylę, tak tylko gdybam na podstawie innych wpisów takich właśnie niecierpliwych i napalonych żeby za grosze dorwać nowe ze sklepu na wypasie ;) Zresztą każdy robi jak uważa, pisałem tylko z własnego niewielkiego doświadczenia, a skoro temat jest pt. "dylematy początkującego" to jak najbardziej uważam, że można i powinno się pomóc i przestrzec przed wdepnięciem w wydatki bez sensu, skoro można to zrobić lepiej.

Zbyt wiele w Twych wypowiedziach "jadu" :)

Ale przyznaję, nie mam doświadczenia w systemach audio z prawdziwego zdarzenia. Nie chcę kupować byle czego ale tez nie chcę rozdmuchiwać budżetu, bo to nie o to (jak dla mnie) chodzi.

Wymienione w pierwszych postach zestawy zbierają poprawne opinie choć wiadomo, że nie oczekuję szału za te pieniądze. O elementach używanych jakoś nie chcę póki co myśleć (choć w przypadku kolumn zdarzają się w ogłoszeniach ciekawe komponenty ale z drugiej strony za pół darmo nikt dobrych elementów nie odda).

Muszę się też zwyczajnie zgodzić na wiele kompromisów wynikających m.in. kwestii wizualnych oraz gabarytowych.

Biję się z myślami czy nie wybrać zestawu stereo plus subwoofer i później dodawać kolejne elementy jak kolumny efektowe czy kolumna centralna. Opisywany wyżej zestaw 4.0 nie byłby zestawem na stałe czego nie zaznaczyłem. Jeśli chodzi o "małe satelitki" również nie mam na myśli plastikowych pudełeczek, a raczej coś dopasowanego mocowo do reszty zestawu ale o mniejszych gabarytach niż normalne kolumny typu monitor.

Samo przeznaczenie to raczej tło, zwyczajnie chcę coś lepszego od głośników w TV, nie chcę soundbara, i nie chcę plastikowego zestawu "kina domowego". Chcę dodatku do TV i nic więcej. Nie wiem jak mogę to bardziej sprecyzować.

Ma być lepiej jak z plastika i lepiej jak z obecnie używanego Sony MHC-RX100AV.

Myślę, że cała reszta wymagań została już dokładnie opisana. Przeglądałem również zestawy stereo do około 1700 zł za parę ale nie widzę nic ciekawego, nawet w tych używanych (ponownie tylko białe kolumny, bo tylko takie mogą być :) ).

O położenie okablowania teraz lub później się nie boję, bo mam przygotowane listwy z kanałem na dwa, trzy kable koncentryczne więc głośnikowe na pewno pomieszczę.

Witam. Trzy czy już cztery lata temu miałem podobny problem. Zależało mi na pierwszym "pożądnym" kinie domowym. Nie soundbar i nie jakieś małe plastikowe. Tylko takie co będzie wyglądać jak profesjonalne. Powiem szczerze że tak jak wszystko wybieram dosyć długo to tu mi poszło sprawnie. Ciekawy zestaw w jakieś promocji. Ampli + Zestaw 5.1. Cena wtedy 3500zł . Plus minus nie pamiętam ile. I powiem tak. Jestem pewnie podobnym audiofilem jak Ty i byłem z tego zestawu bardzo zadowolony jak na moje potrzeby. Na pewno lepiej brzmi niż sam tv niż soundbar czy też plastikowe kino domowe. Jak na początek to robi dobrą robotę. Mój metraż to 17m2. Zestaw Taga Harmony 606+ subwoofer Taga Tsw-90 i ampli Denon avr 1713. Ja ten zestaw polecam. Teraz kolumny też takie są a ampli na pewno jakiś nowszy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

<br /> Nie chcę kupować byle czego ale tez nie chcę rozdmuchiwać budżetu, bo to nie o to (jak dla mnie) chodzi.<br />

Zejdźmy na ziemię. Podstawowy amp.KD to 1,8k. więc zostaje 1,7k.na 5 szt. kolumn co daje 340 zł za szt. ( za te pieniądze nie ma szans by stolarz zrobił samą skrzynkę z białej płyty)no i mamy jeszcze taki drobiazg jak subwoofer ( bez niego KD. nie ma sensu , koszt między 2k-3k. ), a i jakieś kabelki też by się przydały. Piszę to dlatego by zobrazować jaką jakość możesz oczekiwać po zakupie setu kolumn za 1700 zł. Aczkolwiek może się okazać , że będzie Ci odpowiadać , trzeba posłuchać , to tyle na temat kupowania " byle czego".

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Jeśli ktoś się z tym liczy to nie ma problemu. Wie za co płaci. Specjaliści od sprzętu zawsze doradzą coś lepszego i droższego. A jak kogoś nie stać to się tego nie przeskoczy. Jak ja chciałem zmienić swoje Tagi Harmony na zestaw Dali Zensor7 za 7tys to też twierdzili że to jeszcze nie to. Weź inne lepsze itd itd.

<br />Jeśli ktoś się z tym liczy to nie ma problemu. Wie za co płaci.<br />

Oczywiście , że każdy ma inny pogląd , oczekiwania a także potrzeby.

<br /> Jak ja chciałem zmienić swoje Tagi Harmony na zestaw Dali Zensor7 za 7tys to też twierdzili że to jeszcze nie to.<br />

Zawsze może być lepiej, ale każdy z nas wytycza granice rozsądku i możliwości.

Zawsze chcemy mieć coś dobrego, na lata, do KD i muzyki, białe ,pasujące do mebli wyglądem i gabarytami, tylko czasem zapominamy , że ten luksus niestety MUSI kosztować. I jeżeli kolumna wychodzi nam 340 zł to tak naprawdę biorąc pod uwagę różnicę w poziomie płac między Polską a krajami tzw. zachodu to u nas powinna kosztować 85 zł ze wszystkimi marżami ( w podobnej cenie sprzedawana jest w Angli, Niemczech, Belgii itd.) , i tu pytanie o jakość komponentów za te pieniądze.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Oczywiście , że każdy ma inny pogląd , oczekiwania a także potrzeby.

Zawsze może być lepiej, ale każdy z nas wytycza granice rozsądku i możliwości.

Zawsze chcemy mieć coś dobrego, na lata, do KD i muzyki, białe ,pasujące do mebli wyglądem i gabarytami, tylko czasem zapominamy , że ten luksus niestety MUSI kosztować. I jeżeli kolumna wychodzi nam 340 zł to tak naprawdę biorąc pod uwagę różnicę w poziomie płac między Polską a krajami tzw. zachodu to u nas powinna kosztować 85 zł ze wszystkimi marżami ( w podobnej cenie sprzedawana jest w Angli, Niemczech, Belgii itd.) , i tu pytanie o jakość komponentów za te pieniądze.

100 % racji.

Zejdźmy na ziemię. Podstawowy amp.KD to 1,8k. więc zostaje 1,7k.na 5 szt. kolumn co daje 340 zł za szt. ( za te pieniądze nie ma szans by stolarz zrobił samą skrzynkę z białej płyty)no i mamy jeszcze taki drobiazg jak subwoofer ( bez niego KD. nie ma sensu , koszt między 2k-3k. ), a i jakieś kabelki też by się przydały. Piszę to dlatego by zobrazować jaką jakość możesz oczekiwać po zakupie setu kolumn za 1700 zł. Aczkolwiek może się okazać , że będzie Ci odpowiadać , trzeba posłuchać , to tyle na temat kupowania " byle czego".

No i dobrze że to napisałeś, może dotrze do autora i czytających ten temat, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy... I wcale nie chodzi przy tym o powiększanie budżetu w nieskończoność, tylko o to, że można kupować z głową nawet przy dużych ograniczeniach, a można lecieć do sklepu "bo taki się ma kaprys" po taki set za grosze i później płakać w sieci, że miało być tak pięknie... Chyba, że się kupuje KD żeby coś stało w salonie i jakość zupełnie nie jest ważna to OK, jak pisałem wcześniej każdy robi jak uważa :)

Zbyt wiele w Twych wypowiedziach "jadu" :)

Eeee, parę małych złośliwości jak już, bo nie lubię patrzeć jak ludzie sobie robią krzywdę :>

Muszę się też zwyczajnie zgodzić na wiele kompromisów wynikających m.in. kwestii wizualnych oraz gabarytowych.

Jak prawie każdy. Mało kto ma nieograniczony budżet i możliwości lokalowe.

Biję się z myślami czy nie wybrać zestawu stereo plus subwoofer i później dodawać kolejne elementy jak kolumny efektowe czy kolumna centralna. Opisywany wyżej zestaw 4.0 nie byłby zestawem na stałe czego nie zaznaczyłem. Jeśli chodzi o "małe satelitki" również nie mam na myśli plastikowych pudełeczek, a raczej coś dopasowanego mocowo do reszty zestawu ale o mniejszych gabarytach niż normalne kolumny typu monitor.

No, wreszcie coś z sensem :)

Samo przeznaczenie to raczej tło, zwyczajnie chcę coś lepszego od głośników w TV, nie chcę soundbara, i nie chcę plastikowego zestawu "kina domowego". Chcę dodatku do TV i nic więcej. Nie wiem jak mogę to bardziej sprecyzować.

Ma być lepiej jak z plastika i lepiej jak z obecnie używanego Sony MHC-RX100AV.

Skoro chcesz tylko dodatku do TV to sobie odpowiedz na pytanie po cholerę ci amplituner i zestaw wielokanałowy? Bo fajnie wygląda w salonie? :) Wykorzystasz w ogóle jego możliwości? Będziesz odtwarzał filmy ze ścieżkami wielokanałowymi, które zdekoduje amplituner i poda kolumnom? Będziesz słuchał muzyki, że tak się napalasz na podłogówki na froncie? Czy może skończy się tylko na nagłośnieniu podczas oglądania telewizji i może YouTube czy coś tam? W sumie to na początku napisałeś tylko, że jedynym źródłem będzie TV, czyli dźwięk pewnie w większości i tak 2.0 z naszych wspaniałych i bogatych w treści stacji telewizyjnych... Wspomniałeś jeszcze o podpięciu laptopa i konsoli, więc zastanów się na spokojnie co w końcu jest realną potrzebą, jaki będzie scenariusz użytkowania tego sprzętu, a co jest tylko zachcianką na którą być może bez sensu wydasz pieniądze.

Realna potrzeba przy jakimkolwiek sprzęcie AV to stwierdzenie uważam, na wyrost.

Ogólnie tak - mam zamiar używać tego jako wspomagacza do TV. Źródłem samym w sobie jest obecnie TV pewnego operatora o tropikalnym (?) kolorze - czy jakość sygnału jest dobra? Śmiem wątpić z tego względu amplituner brany pod uwagę to maksymalnie 5.1, bo innego i tak nie wykorzystam.

Muzyki nie słucham praktycznie wcale na kolumnach (maksymalnie 5% całkowitego użytkowania), bo do tego używam nagłośnienia w aucie i słuchawek.

Czasami puszczę coś z laptopa/pendrive'a z czasem może konsoli. Chciałbym również, choć dla kilku tytułów, doposażyć się w odtwarzacz BD ale może tą funkcjonalność dla moich potrzeb zaspokoi XBO (muszę się doedukować).

Co do jakości - zdaję sobie sprawę, że za tą kwotę (koło 1700-1900 zł) nie kupię zestawu Hi-End, może prawie Hi-Fi, ale nie o to mi chodzi.

Z dotychczas słuchanych na nie byłem w przypadku:

- kolumny Yamahy (jeśli chodzi o tanie kolumny),

- zestawów KD Sony,

- Soundbarów Polk, JBL,

- kolumn Eltax Monaco (totalnie skopana "góra" w moim odczuciu).

Na szybko, fajnie grały Canton GLE 496 (ale to nie ten budżet), Jamo S626 oraz Tagi (choć dynamiki im trochę w niskich tonach brakowało ale tu można się pokusić o zestaw z subwooferem). Nie wiem tylko czy w dłuższej perspektywie ma to sens - stąd ten temat. Nie chcę przekroczyć 1800 zł za kolumny jakie by one nie były. W tej cenie Tagi czy inne Jamo wydają się dobre. Kolumny markowe jak choćby Klipsch czy Canton to już niestety inny pułap choć wizualnie najbardziej i tak zawsze mi się podobały Matrixy B&W ale to już ani na mój pokój, ani na mój budżet.

Z kolumn stereo w tej cenie są jakieś Magnaty Shadow, może Taga H. Platinium 60 Slim (ale nie mogę znaleźć nigdzie tego recenzji).

Pytasz dlaczego pcham się w amplituner? Zwyczajny kaprys i chęć posiadania czegoś innego niż dotychczas. Oczywiście nadal jestem otwarty na wszelkie propozycję ale proszę - patrzmy na to przez pryzmat ceny i powyższych uwag. Patrzmy na to tak jakbym chciał mebel, ale najlepszy w swojej cenie :]

Pytasz dlaczego pcham się w amplituner? Zwyczajny kaprys i chęć posiadania czegoś innego niż dotychczas.

W zakładanej kwocie do 2k. za amplituner KD kup taki jaki zaakceptujesz wizualnie. Mówię poważnie, wszystkie podstawowe modele zagrają podobnie, a mając jako źródło TV to już tym bardziej żadnej różnicy nie odnotujesz.

Kolumny mają być białe ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te cuda techniki kosztują 460 zł a więc sporo poniżej budżetu , więc jak chcesz utopić kasę to przynajmniej niech ona będzie niewielka.

Patrzmy na to tak jakbym chciał mebel, ale najlepszy w swojej cenie :]

Nie wiem jakich porad oczekujesz, ale nie jest to forum branży meblarskiej , tutaj większość osób stara się doradzić jak optymalnie w danym budżecie uzyskać najlepszy dźwięk. Ale czasem niestety się po prostu nie da, i stąd sugestia pójścia w system stereo, bo za kwotę 3500 zł już można mieć coś fajnie grającego , oczywiście biorąc pod uwagę sprzęt używany.

Ukryta Zawartość

Realna potrzeba przy jakimkolwiek sprzęcie AV to stwierdzenie uważam, na wyrost.

No tak, realne potrzeby to tylko jedzenie, spanie itd. ;P

Ogólnie tak - mam zamiar używać tego jako wspomagacza do TV. Źródłem samym w sobie jest obecnie TV pewnego operatora o tropikalnym (?) kolorze - czy jakość sygnału jest dobra? Śmiem wątpić z tego względu amplituner brany pod uwagę to maksymalnie 5.1, bo innego i tak nie wykorzystam.

Większej ilości kanałów na pewno nie wykorzystasz, bo z pewnością nie masz dostępu do stacji telewizyjnych, które by nadawały coś więcej niż Dolby Digital (5.1), a nawet jakbyś miał dostęp, to HDMI ARC ani SPDIF tego nie obsłużą. Większość telewizorni i tak nadaje dźwięk 2.0...

Muzyki nie słucham praktycznie wcale na kolumnach (maksymalnie 5% całkowitego użytkowania), bo do tego używam nagłośnienia w aucie i słuchawek.

Oooookkkk....

Czasami puszczę coś z laptopa/pendrive'a z czasem może konsoli. Chciałbym również, choć dla kilku tytułów, doposażyć się w odtwarzacz BD ale może tą funkcjonalność dla moich potrzeb zaspokoi XBO (muszę się doedukować).

"Puszczę coś z laptopa/pendrive'a" - tzn. o co chodzi, bo tak piszesz, że nic z tego nie wiadomo... Chodzi ci o filmy? Jeśli tak to co oglądasz, pliki ze ścieżką 2.0 i polskim lektorem? ;P Dla kilku filmów kupować odtwarzacz BluRay to rozumiem następny "kaprys", na to kasy nie szkoda, a na lepsze kolumny tak? Ech...

Co do jakości - zdaję sobie sprawę, że za tą kwotę (koło 1700-1900 zł) nie kupię zestawu Hi-End, może prawie Hi-Fi, ale nie o to mi chodzi.

Co kupisz za tę kwotę szukając nowego ze sklepu to ci ładnie kolega wyżej wyjaśnił :) I w tym właśnie cały problem od początku, wcale nie trzeba nie wiadomo jakiej wielkiej kasy żeby było to minimum przyzwoitości. No tylko że nie wybrzydzamy nad kolorami i nie działamy na zasadzie "kaprysów"... A jeśli priorytetem jest (co podejrzewam od początku) kupić tanio, byle białe i ładne żeby się żonie podobało, z podłogówkami żeby "śwagrowi" pokazać, to sorry, ale szkoda się produkować, skoro ci kompletnie nie zależy na tym na co tu ludzie zwracają uwagę. Sam jak kupowałem sprzęty to chciałem w konkretnym kolorze itd. itp. ale kurde... No są jakieś granice :)

Pytasz dlaczego pcham się w amplituner? Zwyczajny kaprys i chęć posiadania czegoś innego niż dotychczas. Oczywiście nadal jestem otwarty na wszelkie propozycję ale proszę - patrzmy na to przez pryzmat ceny i powyższych uwag. Patrzmy na to tak jakbym chciał mebel, ale najlepszy w swojej cenie :]

Ja odpadam... Chcesz mebel to kup cokolwiek, jak napisał ci mądrze kolega nade mną:

W zakładanej kwocie do 2k. za amplituner KD kup taki jaki zaakceptujesz wizualnie. Mówię poważnie, wszystkie podstawowe modele zagrają podobnie, a mając jako źródło TV to już tym bardziej żadnej różnicy nie odnotujesz.

Kolumny mają być białe ok.

Ukryta Zawartość

Te cuda techniki kosztują 460 zł a więc sporo poniżej budżetu , więc jak chcesz utopić kasę to przynajmniej niech ona będzie niewielka.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Podobne dylematy...

Szukam zestawu 5.1 kino domowe.

W większości do TV, muzyka raczej sporadycznie.

Jak muzyka to coś po BT, Wifi, usb, hdd.

Spotify, Tidal i inne - nie używam

Salon 3,5 m x 6m, jest otwarty ,ale chcę głośnikami zamknąć powierzchnie salonu.

Maksymalny budżet 3-3,5k. Może być sprzęt używany, a nawet wskazany. Nie chcę przekroczyć budżetu.

Licze na porady mądrzejszych :)

Przy okazji potrzebuje sprawdzonego kabla płaskiego, będzie problem z połączeniem tylnych kolumn--podłoga już położona :P, i muszę kombinować coś przy ścianie w listwie. Na początku myślałem o kolumnach BT, ale poczytałem że to średni wybór.

Witaj.

Z amplitunerów poleciłbym jak najbardziej Onkyo, modele tx-nr636 który proponuje kolega, tx-nr809 do 1400 można dostać a to już porządna maszynka lub tx-nr609 najtańszy. Można jeszcze poszukac Denona 1912 lub 3312.

Niestety zostanie mało na kolumny i może braknąc na suba.

Są zestawy 5.0 Jamo s807 do 2 tys lub poszukaj zestawu opartego na Jamo s608 (miałem i w kinie dają rade).

Tu masz zestaw ale trzeba by wymienić amplituner lub dogadać się czy sprzedadzą bez niego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odświeżę, bo widzę że temat nie został ostatecznie zamknięty :)

Całość pod linkiem:

Ukryta Zawartość

Myślę, że takie rozwiązanie mimo iż nieco odchodzące od początkowych założeń, rozwiązało wiele problemów i rozwiało wiele wątpliwości.

Tak czy inaczej - stara prawda - bez odsłuchu nie ma co kupować.

Ukryta Zawartość

Diagnoza się potwierdziła - nie bardzo wiesz co chcesz i po co ci to... :) W podlinkowanym temacie w pierwszym poście piszesz, że chcesz amplituner wielokanałowy z kolumnami frontowymi na początek. Świetny wybór, idealny start do rozbudowy, pisałem ci X razy żeby tak zrobić... Ale dalej mamy takie kwiatki:

"Wymagania są skierowane zdecydowanie w stronę kina niż muzyki.

Ta ostatnia będzie bardzo mała część użytkowania, jeśli już to z radia analogowego ewentualnie internetowe. Serwisy typy Tidal,Spotify mnie nie interesują, bo z nich nie korzystam. Czasami może YT z telewizora.

Zdecydowana większość czasu to nagłośnienie filmów i/lub audycji telewizyjnych - zwyczajnie jako zastępstwo głośników telewizora. Stąd też nie mam parcia w sumie na już na pełen system 5.0/5.1 i skłaniam się do wcześniejszych propozycji na skupieniu się nad dobrym stereo.

Po co w takim razie amplituner, skoro nie masz zamiaru wykorzystać żadnych jego możliwości? Nie masz podobno parcia na dźwięk wielokanałowy (dziwaczne podejście przy deklaracji, że sprzęt ma być "zdecydowanie w stronę kina"), nie korzystasz z funkcji sieciowych... Po cholerę w takim razie amplituner, żeby wygodniej posłuchać radia lub podłączyć HDMI? :D Trzeba było od początku założyć temat "szukam głośników do TV" a nie sugerować, że chodzi ci o KD :)

OK, już się nie czepiam, fajnie że kupiłeś to co ci odpowiada, może dojdziesz jeszcze kiedyś to wniosku, że warto zbudować porządny zestaw 5.1 na tej bazie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.