Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój Krellowo-Ariesowy światek:

Całkiem fajne rozwiązanie z tym pająkiem. Mam jeszcze pytanie, bo widzę, że masz umieszczone kolumny blisko ścian - jaką masz bazę stereo i jaka jest odległość ustawienia kolumny od bocznej ściany? Po przeprowadzce mam dylemat z ustawieniem na krótszej ścianie bo jest dość wąsko. Dlatego zapytałem Ciebie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2532031

Pokój jest wąski(~3,25m ) i długi.Baza to obecnie 1,8m.Okazało się ,że Aries lubią sporą odległość od ścian bocznych-myślę,że optymalnie 1,2-1,5m.Zdjęcie było robione na szybko komórką-kilku rzeczy nie widać na nim.Zawężenie bazy,aby zyskać na odległości od ścian bocznych,poprawiło poczucie głębi,scenę oraz mogę słuchać leżąc w łóżku.Zresztą są co najmniej dwa miejsca optymalnego odsłuchu-blisko i na końcu pokoju-w zależności od kąta dogięcia.Odległość od ścian tylnych-1,5m.Jedna uwaga-Aries z nr1 różnią się kilkoma detalami od seryjnych,inna jest m.in skrzynka.Za firanką ściana jest w kilku miejscach wytłumiona,firanka(woal kreszowany) została również wybrana świadomie jako rodzaj ustroju.Kilka osób,które uważam za dobrych znajomych było u mnie-więc wie o co chodzi.I tyle ekshibicionizmu.Zapanowanie nad dżwiękiem w tych konkretnych warunkach lokalowych uważam za sukces.

Sam ``spider`` można skonfigórować właściwie dowolnie-prześwit pomiędzy poziomami,kąt rozwarcia podpór-można dopasować indywidualnie.Nóżki(kolce) zastąpiłem kolcami zakończonymi kulką+podstawa=>jest to rodzaj ``pływającego`` podparcia.Kolce są z mosiądzu.Gwint jest standartowy-więc można nawet Soundcare.Dobrym pomysłem są gumowe wytłoczki jako podpórki pod sprzęt.Cd stoi na ``Platformie`` zrobionej ze sklejki przez Roberta z BGA.Nowy model takiej ``Platformy`` z wymiennymi blatami jest w trakcie realizacji(Robert-niedługo rocznica!).

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2532430

Pokój jest wąski(~3,25m ) i długi.Baza to obecnie 1,8m.Okazało się ,że Aries lubią sporą odległość od ścian bocznych-myślę,że optymalnie 1,2-1,5m.Zdjęcie było robione na szybko komórką-kilku rzeczy nie widać na nim.Zawężenie bazy,aby zyskać na odległości od ścian bocznych,poprawiło poczucie głębi,scenę oraz mogę słuchać leżąc w łóżku.Zresztą są co najmniej dwa miejsca optymalnego odsłuchu-blisko i na końcu pokoju-w zależności od kąta dogięcia.Odległość od ścian tylnych-1,5m.Jedna uwaga-Aries z nr1 różnią się kilkoma detalami od seryjnych,inna jest m.in skrzynka.Za firanką ściana jest w kilku miejscach wytłumiona,firanka(woal kreszowany) została również wybrana świadomie jako rodzaj ustroju.Kilka osób,które uważam za dobrych znajomych było u mnie-więc wie o co chodzi.I tyle ekshibicionizmu.Zapanowanie nad dżwiękiem w tych konkretnych warunkach lokalowych uważam za sukces.

Dziękuję bardzo za obszerne info. Mój pokój ma podobną szerokość - 333 cm - długość 690 cm. Na chwilę obecną mam ustawione kolumny na dłuższej ścianie z bazą ok 206 cm. Kolumny stoją oddalone od tylnej ściany 110 cm. Punkt odsłuchowy jest w wierzchołku trójkąta równobocznego. Zastanawiałem się nad ustawienie tak jak u Ciebie, ale jeszcze z bardziej wysuniętymi kolumnami do przodu.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2532446

Wymiary pokojów mamy podobne.U mnie na dłuższej ścianie nie chciało grać niezależnie od rozstawu,mebli etc.Postawiłem naprzeciw okna i uważam,że tak jest optymalnie.A poza tym nie widać plątaniny kabli i wytłumienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2532449

Andrzeju, za Twoim przykładem przestawiłem kolumny na krótszą ścianę i faktycznie jest lepiej - oczywiście doskwiera brak dywanu i zasłon, ale to musi poczekać. Dziękuję za natchnienie :)

post-11945-0-97936500-1342703205_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2533064

Wygląda super!jedyna uwaga-pomyśl o mniejszym stoliku-ten na zdjęciu powoduje(zapewne?)niepotrzebne odbicia.Miałem taki problem z moim poprzednim.Przy tak wąskiej bazie nabierają znaczenia detale.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2533191

Witajcie! Obecnie mam piramidki ale mam zamiar wykonać dyfuzory na pierwsze odbicia boczne QRD 1D N7 do moich ariesów. Czy ten dyfuzor musi być kwadratowy czy może być prostokąt? według kalkulatora 511mm szeroki i tyle będzie ale chce zrobić na 1000mm długi w pionie. Gdzie ewentualnie do kupienia gotowe co by porównać czy się opłaca samemu strugać;)

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2534511

Od kilku dni rozgrzewam swierze ARIESY Plus .Jeszcze bez logo i zwrotnica zewnetrzna .Bedzie na dwóch niezależnych płytkach drukowanych ,a terminale na aluminiowych blachach podwójne dla sekcji wysokotonowej i niskosredniotonowej razem i niskotonowej dla dolnych terminali.

Tym razem graja na monoblokach ,lampy 6550x4 sztuki na kanał .Burzą ściany :-) Wczoraj poszła płyta Rammstein -Liege ist fur alle dr- .

4sztuki 18cm iluminatora to ilośc wystarczająca aby oddać z ogromnym ciśnieniem dynamikę koncertu mocnego uderzenia .Wychylenie iluminatora +/- 9mm !

Robi to swoje.

Bas w Ariesach jest bardzo dobrej jakosci ,schodzi nisko ale tutaj w ARIES-ach Plus masa dzwieku i jego rozmiar to cos na wyższym poziomie.

Przypominam tylko iz są tutaj dwa wyloty portu bass reflex ,z przodu i z tyłu ,oba 60mm średnicy we współnej komorze.

Testuję takze lampki sterujace w preampie 12AX7 i 12AU7 psvane i musze powiedzieć że wybrałbym je zamiast mojej kombinacji Telefunkem 12AX7 ,Rhyteon,Rca ClearTop.12AU7. Jak sie okazuje można zrobić współcześnie lampy sterujące które staną w rywalizację ze sławnymi NOS-ami.

Oczywiście wszystko jest kwestią indywidualnych upodobań.

post-15230-0-82685100-1342977246_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2535169
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Grzegorz, a powiedz jakie mają pasmo przenoszenia?

I dlaczego u Kisiela ILR12 schodzą do 34Hz a dwu i pól drożne ILR22 na dwóch iluminatorach tylko do 45Hz? Kwestia strojenia zwrotnic czy coś innego to wymusza?

Edit. OK już widzę 26-29. To ciekawe czemu Kisiel zestroił 2,5 drożne wyżej od 2 drożnej?

Edytowane przez masza1968
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2535405

Grzegorz, a powiedz jakie mają pasmo przenoszenia?

I dlaczego u Kisiela ILR12 schodzą do 34Hz a dwu i pól drożne ILR22 na dwóch iluminatorach tylko do 45Hz? Kwestia strojenia zwrotnic czy coś innego to wymusza?

Edit. OK już widzę 26-29. To ciekawe czemu Kisiel zestroił 2,5 drożne wyżej od 2 drożnej?

Kwestię pasma przenoszenia należy odczytywać przez nieco przez palce .Dawniej 100KM z samochodu rwało do przodu ,dziś 100KM na nie jedzie.

Jedno 100KM ma 100Nm ,drugie 300Nm ,jedna napedza budę 800kG ,drugie 1600kG.

Do rzeczy:

Co decyduje jak nisko rozciągniety jest glosnik ?Przyjmijmy ten sam 18WU8741T00.

Objętośc obudowy a port bass reflex ,średnica i długosc która formuje spadek przenoszenia pasma w dół .

W czasach komercji nalezałoby wszystkie kolumny pomierzyc w komorze clio czy forumowym S.W.S. i pokazac dla jakiego spadku w dB jest owe pasmo mierzone.

A tu nie ma przyjętych norm podawania pasma przenoszenia .Zwykle podaje się +/- 3dB ,ale nie koniecznie ,podaje sie +/-6dB ,podaje sie +/- 10dB i wiecej .Dla kazdego punktu spadku bedzie inne pasmo przenoszenia ,im spadek nizszy tym nizsze pasmo przenoszenia. Generalnie jak nisko na pomiarach gra glosnik nic do rzeczy w samym basie nie ma .Juz dawno wszyscy wyroslismy z ogladania katalogów Technicsa w Pewxie i patrzenia gdzie jest lepsze pasmo przenoszenia.

Dlaczego ?

Mozna zaaplikowac 18WU iluminatora w 20 litrow i bedzie mial +/-3dB powidzmy 40Hz,w 30litrow 30Hz a w 50litrow 25Hz .I czy to oznacza ze w wiekszej obudowie z racji niskiego pomiaru jest korzystniej ?nie! Wszyscy słuchalismy a bynajmniej wiekszosc jak niski bas ścieli podłogę a wyzszego(stopa,perkujsja ) brak .Kilka modeli kolum Ushera tak ma.Kazdemu z nas zalezy na bardzo dobrym kompromisie pomiedzy zejsciem niskiego basu ,odtwarzaniem poprawnie średniego basu ,zaakcentowania wyzszego basu a wszystko z dobrą SZYBKOŚCIĄ basu.Zasada jest jedna im nizej stroimy (czyt.wieksza obudowa) tym impuls basu jest gorszy.Im wyzej stroimy(mniejszy litraz tym bas jest szybki,punktowy ale nie schodzi nisko. Jak wzyciu i rodzinie i z żoną potrzebny jest odpowiedni kompromis szybkosci basu do jego rownego odtworzenia .Za wszelka cene nie rozciąga sie basu kosztem szybkosci.Był taki projekt AKUSTYKAS na 2x M18WH 08/08 w 50 litrach .Grało tylko basem i to wolnym ,bardzo wolnym.W DALI 450 uchodzace za ekspresyjne dla tych samych glosnikow bylo 2x17,5 lita w tej samej kofiguracji 2,5 droznej.

Objetośc wewnetrzna kolumny dobiera sie do konkretnego glosnika ,jego najwazniejszych parametrow Thiele Smalla. Producenci glosnikow konstruują je tak zeby wymagały nieskomplikowanego aplikowania i byly dosc uniwesraslne co do strojenia .I tak jest właśnie z naszym 18WU lubianym iluminatorem.Parametry są wypośrodkowane ,głownie dobroc ogólna Qts co oznacza ze iluminator pracuje dobrze w 18-20 litach ale takze w 28 litrach . Wartosc VAS jest takze umiarkowana co powoduje ze nie ma typowego "siodła mocy" w iluminatorze w zaleznosci od wielkosci(tej wiekszej) obudowy. Wydaje sie i to jest pewne ze w scanspeaku pracują "mądre głowy" nad głosnikami ,dlatego powstaja dobre glosniki do zastosowan ogólnych .Gdyby glosnika nie dalo sie aplikowac wyzej ,nizej ,korzystniej to jego zastosowanie byłoby wąskie.

Zerknijcie na stary kultowy glosnik scana 18W8542 (papier na piance znany z ProAc Studio100) .Kapitalny glosnik do monitora ,ale tylko do monitora,spróbujcie go zaaplikowac w podlogoce zachowujac szybkosc basu (pow.20 litrow) nie da sie ,impuls fatalny .

ScanSpeak reaktywował unowoczesnił węglowca 18W8545 ma dopisek 01 .Ten glosnik byl trudno sterowalny pomimo 42mm cewki,VAS wynosił 48 litrow ,w nowym 68 litrow ,podatnosc zawieszen mniejsza ,uzwojenie z drutu aluminiowego ,Fs spadlo na 25Hz. Sprawdze go przy mozliwej okazji ,rokuje bardzo dobrze .W scanspeaku robia dobre głosniki (nie wszystkie oczywiście) ,iluminatory maja dobrą i blizszą słuchacza średnicę pasma ,dlatego je lubimy ,w węglowych była swietna ale lekko wycofana za zestawy ,w revelatorach zbyt sucha zwłaszcza w nieodpowiednim zestawieniu .

Podsumowując odnosnie ARIESów Plus i projektow na dwoch 18wu iluminatorach na strone .Potrzebny jest wzmacniacz.Diabeł nie da rady ,dwa diabły na kanal tez cięzko maja .Potrzeba prądu .Powiem tak efektywnosc wcale nie jest porazajaca . W 2 way wynosi w porywach 88-89dB, w 2,5 way 87-88db.Oczywiscie nas to nie przeraża ,za to mamy pełnozakresowe kolumny z basem jakiego cięzko znaleźć z 20cm glosnikiem.

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2535498

Ale nawet przyjmując f3 za punkt odniesienia to nic nam to nie mówi jak spada krzywa przenoszenia na dolnym skraju pasma a to w dużej mierze determinuje to co dociera do ucha,wygląda na to ,że nie tylko w Skan Speaku pracują mądre głowy ale w Studiu 16 Hertz też :)

ps Maciek obiecałeś mi odsłuch porównawczy pamiętasz?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2535629

Panie Grzegorzu,

O ile dobrze pamiętam to w planach miał Pan zastosowanie w kolumnach Aries + wstęgowego głośnika wysokotonowego.

Skończyło się na Morelu - czy próby ze wstęgami nie przyniosły dobrych rezultatów?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2535687

.Zresztą są co najmniej dwa miejsca optymalnego odsłuchu-blisko i na końcu pokoju

Czy mógłbyś podać odległość w cm odsłuchu - blisko? Mam podobną bazę i eksperymentuję z odległością odsłuchu. Z góry dziękuję za info.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2535758

Panie Grzegorzu,

O ile dobrze pamiętam to w planach miał Pan zastosowanie w kolumnach Aries + wstęgowego głośnika wysokotonowego.

Skończyło się na Morelu - czy próby ze wstęgami nie przyniosły dobrych rezultatów?

Co do wstęg nie są przekreślone .Wykonywałem próby na Fountekach CD 2.0 i NeoPro5.0 i .Jest bardzo wiarygodnie .Szybkosc góry ,narastanie transjentow wybitne .Brzmienie po stronie rocka i żywiołu niż gładkich smyczków klasyki,ma to swoje zalety ,ale wstęgi przegrywaja kierunkowością .Tutaj kopułka jest słyszalna z kazdej strony bardzo dobrze .Słuchając wstęgi trzeba sie dopasować co do wysokosci i kierunku ,odpowiednio trzeba dopasowac skrecenie kolumn. Wiekszośc z nas i tak slucha sama dla siebie ,ale faktem jest gorsza kierunkowosc wstęg.

Plusy mnie kuszą-ciekawe,w którym dniu eksploatacji wybuchła by wojna z sąsiadami?/Plusy w skrzynce od BGA,rzecz jasna.

Ciekaw jestem jakbyscie sami to brzmienie ocenili.Kiedy potrzeba jest mocno ,dynamicznie ,kiedy trzeba zburzyć ścianę - zburzą ,ale kiedy ma być subtelnie jest bardzo subtelnie . Czuć spory zapas dzwięków ,nie ma takiego momentu że w natłoku haosu cos sie zamarze ,coś nie ma rozdzielczosci . W najwiekszym balaganie jest porządek ,jest selekcja tak bym to określił. Nie gram dziennie na nich ,zatem okres wygrzewania będzie trwał.

Ale nawet przyjmując f3 za punkt odniesienia to nic nam to nie mówi jak spada krzywa przenoszenia na dolnym skraju pasma a to w dużej mierze determinuje to co dociera do ucha,wygląda na to ,że nie tylko w Skan Speaku pracują mądre głowy ale w Studiu 16 Hertz też :)

ps Maciek obiecałeś mi odsłuch porównawczy pamiętasz?

Podstawą sa dobre głosniki .Jezeli ich nie to nic nie mozna dobrego wymyśleć .Mam od 1,5 roku najnowsze głosnika Vifa NE 180 - 4 sztuki z neodymowym magnesem i membraną z wlókien drzewnych i poświęciłem im mnostwo czasu -i lipa , generalnie na swiecie produkuje sie sporo glosnikow i konstruktorzy wyznaja zasade "rynek sam zweryfikuje czy dobry ten dany podzespół" nie słuchając testując tego dobrze .Same pomiary tez niewiele mówią ,trzeba to wziąc na warsztat i samemu sie przekonac czy do czegos sie to nadaje .Czasem glosnik jest dobry pod nietypowe ale konkretne zastosowanie i znajdzie swoje miejsce ,ale czasem i w wiekszosci przypadkow konstruuje sie gorzej głosniki.

ScanSpeak ma swoich adresatów głosników i naprawdę chce być pomocny dla odbiorców -konstruktorów samych kolumn .To dobre podejście.W sumie zależy im aby sprzedawac najwięcej czegos co jest bardzo dobre ale tez ma szerszy zakres zastosowań.

ScanSpeak jest zaszufladkowany takze w określonych ramach i nie ma zamiaru tworzyć w innym sektorze głosników . To dobrze ,nie mozna robic wszystkiego.

Wysokoefektywne lekkie membranki z cewkami 20,25 mm to inne firmy .DualConcentriki takze nie w scanspeaku.

Scan ma miec moc ,duzą obciążalnosc a przy tym dobrą i bardzo dobrą jakośc brzmienia .Nalezy do pedzenia postarac sie o więcej mocy ze wzmacniacza .Takie ich przeznaczenie. Pamiętam jak u mnie stał KAV 300i i pędził CREDO I bez zadyszki ,gdzie większośc wzmaków wysiadała .Do scana mocna lampa lub mocny tranzystor tak ogólnikowo można powiedzieć.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2536041

Witam

Panowie czy ktos bylby zainteresowany Minasami IIIs w kolorze machon ? Oczywiscie dmuchane,chuchane, igielka :) ?

Mam pewne plany ale musialbym oddac w dobre rece miansy... :)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2538154

Żeby nie było, że wszyscy na urlopie i Klub nie działa - zapodam ostatnie ustawienie Minasków. Na podłodze leży chwilowo pledzik i udaje włochaty dywanik, coby fala dźwiękowa nie walała się po pustej podłodze. Dodałem dwa absorbery i jest coraz lepiej. Dla mniej spostrzegawczych klubowiczów zapodam, że jedna rura robiąca za RH wylądowała za kolumnami w pozycji leżącej i zaciąga złe basisko z poziomu podłogi. (widać jej kawałeczek).

Pozdrowienia dla plażowiczów i tych co w górach odpoczywają.

post-11945-0-70757900-1343327072_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2538189

Witam

Panowie czy ktos bylby zainteresowany Minasami IIIs w kolorze machon ? Oczywiscie dmuchane,chuchane, igielka :) ?

Mam pewne plany ale musialbym oddac w dobre rece miansy... :)

pozdr

Stecko na co wymieniasz Minasy ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2538300

Stecko na co wymieniasz Minasy ?

Jeszcze nie wymienilem;-)

Mam obecnie w domu Jmlab Micro Utopia Be no i mnie zauroczyly lekko ze tak powiem;-)

Jest jeden problem ... sa o wiele drozsze niz minasy a nie wiem czy akurat stac mnie na nie na dzien dzisiejszy... ;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/126/#findComment-2538307
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.