Skocz do zawartości
IGNORED

podlogówki a cokoły

Ronnie

Rekomendowane odpowiedzi

witam forumowiczow... mam pytanie. Jestem posiadaczem moich pierwszych podlogowek (Celestion f30, yamaha rxv 450, cdx 396 calosc podpieta Profigoldem BassFlex 2x4mm) i chce uzbroic je w cokoly o grubosci 5 cm (tweter jest troche za nisko), kolumny znajduja sie na kolcach i tu moje pytanie. Jakie bedzie optymalne ustawienie:

- kolumny na kolcach + cokoly na kolcach

- kolumny na kolcach + cokoly bez :)

- kolumny bez kolcow + cokoly z kolcami

calosci bedzie stała na dywanie ??? dzieki za odpowiedzic .... pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13960-podlog%C3%B3wki-a-coko%C5%82y/

Jesli nie bedziesz przesuwal zbyt czesto cokolow z glosnikami w celu uzyskania najlepszego dzwieku to to"podziurawianie dywanu" jest malym piwem. Najlepiej pobaw sie w ustawianie juz teraz "na sucho". Ale propozycja mcieja jest jak najbardziej na miejscu i warto powaznie potraktowac. :)

Pozdrawiam.

heeh wiem cos o tym......kolumny stoja na kolcach nie ma dnia bez kazania na temat niszczenia podlogi. Dlatego na poczatku granity nie beda z kolcami zobacze jaka bedzie z dzwiekiem, bass reflex jest z tylu a kolumna stoji ok 50 cm od sciany. Czy bedzie jego poprawa bo zastosowaniu cokolow czy dopiero zmieni sie to dodaniu obciazenia na kolumny ??

>Ronnie - u mnie pomogły cokoły, ale może to zależeć od rodzaju podłogi. Mam miękkie deski sosnowe na legarach i takie ich dociążenie sporo dało (żeby wytłumić drgania dodatkowo między granit a podłogę podłożyłem płat 0.4 cm gumy). Brzmienie się zmieniło - bas przestał się tak bardzo "kotłować" i ubyło go jakby trochę. Częściowo te zmiany przypisuję zmianie wysokości wysokotonowca - który po podniesieniu znalazł się na wysokości moich uszu (kiedy siedzę oczywiście). W ramach późniejszych zabaw moje podstawki zostały użyte jako dociążenie i znowu zmiany - tym razem bas wyraźnie się skrócił i poprawiła się lokalizacja instrumentów.

Jeden ze znajomych używa jako dociążenia plików czasopism (o tematyce audio - to pewnie też ma wpływ na dźwięk); nie wygląda to super, ale jest bezpieczniejsze dla ewentualnych "szkodników".

Spróbuj może z podstawami i pobaw się z gazetami, zależnie od efektu możesz zamówić "czapki" do kolumn, lub nie.

Nie próbowałem używać układu z podwójnymi kolcami - 42 kg na czterech kolcach wjechałyby mi w sosnę jak w masło.

Pozdrawiam poświątecznie i życzę sukcesów

hehe no domyslam sie ze z podlogi duzo by Ci nie zostalo. Ale masz calkowita racje, narazie poczekam na granitowe cokoly i jak juz je bede mial to pobawie sie z ustawieniem kolumn. Napewno sprawdze tez opcje z gazetami (moze uzyje czegos innego :) ). Martwi mnie tylko ten bas. U mnie nie ma go za duzo (2 x 13 cm membrana nie jest w stanie za duzo) i mam nadzieje ze nie straci jeszcze na sile. Tak czy inaczej bede sie bawil jak dostane w lapki granity. Dam znac jakie beda tego efekty po przeprowadzeniu prob. Dzieki wielkie.........pozdrowienia !

• 1 miesiąc później...

po dlugim czasie zakonczylem testy dzwieku. Po wielogodzinnych zmianach ustawienia, i dobraniu optymalnego polozenia kolumny wzgledem sluchacza moge stwierdzic ze dzwiek ulegl nieznacznie poprawie. Na szczescie nie zauwazylem spadku jakosci basu z czego sie niezmiernie ciesze, ale jak wiadomo zawsze sa dwie strony medalu. Poleprzyly sie wysokie, srednice bardziej soczyste ale odczuwam minimalne pogroszenie sie przestrzeni. Nie wiem.......moze to tylko wrażenie....... bo w sumie powinna byc leprza niz przed zastosowaniem cokolow. Dodatkowym plusem jest to, ze kolumny wizualnie potroily swoja wartosc :)))). Jak wpadnie mi w lapki cyfrowka to wrzuce jakies photo. Dzieki za rady. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.