Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z basem. Faza czy ustawienie?

PeeBee83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ciężko mi to opisać ale spróbuję...

Mam zestaw 2.0 Edifier R2730db i subwoofer Magnat Sub 302a. Wszystko ustawione troszkę nie tak jak powinno (monitory wiszą na uchwytach regulowanych na wysokości ok. 130cm a subwoofer stoi w kącie).

Wszystko stoi przed kanapą. Pokój ma około 19m2-20m2 i nie ma dużo pustych przestrzeni. Generalnie wszystko jest ok ale w miejscu odsłuchu bas jest jakiś taki cichszy. Nie mogę tego wszystkie inaczej ustawić, niestety.

Zauważyłem także dziwne zjawisko... Gdy stanę między kolumną a subwooferem to bas jakby zanikał tzn. jakby znosił się wzajemnie...

Czy to może być praca subwoofera w przeciwfazie z kolumnami?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/139616-problem-z-basem-faza-czy-ustawienie/
Gość Cinema Pro

(Konto usunięte)

To co słyszysz, to efekt modów własnych pomieszczenia, pobudzanych przez sub ustawiony w narożniku. Poprawne ustawienie suba i miejsca odsłuchowego może znacząco zmniejszyć lub nawet całkowicie zlikwidować ten efekt.

Witaj Magog. Czyli już "Branża" :)?

Problem w tym, że za bardzo nie mam tego wszystkiego jak ustawić...

Kilka dni temu oglądając film zauważyłem , że tylko w jednym miejscu na kanapie bas jest naprawdę "spory", gdy w pozostałej części był tylko trochę głębszy niż z samych Edifierów...

Chciałem wrzucić rysunek jak to u mnie jest ustawione ale nie mogę dodawać plików, nie wiem czemu...

Gość Cinema Pro

(Konto usunięte)

Jedynym sposobem na likwidację problemów z modami jest właściwe ustawienie suba i miejsca odsłuchowego. Inne środki typu aktywna korekcja wymagają już nakładów finansowych np. dokupienie drugiego suba.

W końcu udało się dodać zdjęcie. Sorry za jakość szkicu :)...

Tak to wygląda u mnie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Postawiłem go w tym kącie ponieważ pokój jest dość nieduży i mam dwóch małych synów...

Co do posiadania dzieci i jakichkolwiek kolumn nie muszę chyba nikomu tłumaczyć :)...

W wolnej chwili pospaceruję z subwooferem po pokoju i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Na razie widzę po Waszych postach, że obecne miejsce to lipa...

Na razie widzę po Waszych postach, że obecne miejsce to lipa...

zdecydowanie. nie dość, że w samym rogu pokoju, to jeszcze zastawione szafą - to nie mogło się udać ;)

jak pisał kolega ro35, po lewej stronie, w części jadalnej koło szafy, jest szansa, że będzie lepiej. Ale gwarancji też nie masz.

Wypróbuj ustawienie na tylnej ścianie, za sofą, dokładnie pośrodku. Warunkiem obowiązkowym jest ustawienie kolumn na "małe" i odcięcie na 80Hz w ampli.

Witam

Jedno z ustawień dwóch subwooferów, sugeruję właśnie ustawić jeden subwoofer z przodu na środku pokoju np. pod głośnikiem centralnym a drugi z tyłu za sofą na przeciwko .. Czy trzeba wtedy ten drugi regulować fazą na subwooferze tylnym.??? Testowałem ostatnio ustawienie dwóch subwooferów po przeciwnych rogach i miałem wrażenie że tego z tyłu słyszałem skąd dochodzi bas,więc wróciły na front pod ściane.. czyli róg i drugi 3/4 i narazie to ustawienie jest najlepsze, choć napewno nie idealne.

Wypróbuj ustawienie na tylnej ścianie, za sofą, dokładnie pośrodku. Warunkiem obowiązkowym jest ustawienie kolumn na "małe" i odcięcie na 80Hz w ampli.

Witam

Jedno z ustawień dwóch subwooferów, sugeruję właśnie ustawić jeden subwoofer z przodu na środku pokoju np. pod głośnikiem centralnym a drugi z tyłu za sofą na przeciwko .. Czy trzeba wtedy ten drugi regulować fazą na subwooferze tylnym.??? Testowałem ostatnio ustawienie dwóch subwooferów po przeciwnych rogach i miałem wrażenie że tego z tyłu słyszałem skąd dochodzi bas,więc wróciły na front pod ściane.. czyli róg i drugi 3/4 i narazie to ustawienie jest najlepsze, choć napewno nie idealne.

Koledzy, R2730db to kolumny aktywne z wyjściem sub out. Nie mam amplitunera więc niestety zaawansowane regulacje czy automatyczns kalibracja nie wchodzą w grę.

Spróbuje postawić go w innym miejscu i zobaczymy.

Jest jeszcze chyba tylko jedna opcja przemeblowania której chciałbym uniknąć...

Subwoofer mógłby stać z lewej lub prawej strony komody...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No więc polatałem z subem po pokoju. Tam gdzie radziliście czyli po lewej stronie szafy bas jest mniejszy niż tam gdzie stoi teraz.

Postawiłem go w narożniku koło stołu i tak samo jak. Gdy stanąłem po przekątnej w drugim narożniku bas był bardzo mocny.

W końcu postawiłem go na przeciw kanapy pod telewizorem między kolumnami i bas... prawie go nie było w ogóle :(...

Nie mam już pojęcia o co w tym chodzi...

Pochodziłem z subem jeszcze raz, dokładniej...

Posadziłem go nawet na kanapie i połaziłem po pokoju na kolanach szukając miejsca dla niego... Żona stwierdziła, że mi odbiło :)...

Znalazły się miejsca gdzie bas był fenomenalny ale z ziemi czy dziwnych kątów w domu nie będę oglądał filmów...

Znalazłem stary kabel sygnałowy, rozciąłem go i zamieniłem polaryzację myśląc, że pracuje w przeciwfazie do kolumn. Niestety po tej zmianie subwoofer tylko lekko buczał, nie było słychać w ogóle dzwięku.

W końcu odpaliłem na YouTubie test który pokazuje do jakiej częstotliwości dolnej pracują kolumny.

Zrobiłem to przy niskim poziomie głośności obserwując w którą stronę będą się wychylać membrany monitorów i subwoofera. Wszystkie membrany wychylają się do przodu więc niezgodność fazowa odpada.

Tak więc wróciłem do starego umiejscowienia wszystkich kolumn.

Poeksperymentowałem trochę z regulacją barwy Edifierów i ustawieniami natężenia i odcięcia w Magnacie. Mogę powiedzieć, że nastąpiła poprawa w odbiorze dźwięku. Nie jest idealnie ale oglądanie filmów itp. na kanapie daję naprawdę sporą satysfakcję domownikom jak i mnie :)...

To co pisali koledzy a zwłaszcza Cinema Pro na temat akustyki pomieszczenia to święta prawda.

Prawidłowo zaaranżowany pokój pod audio to mus w prawidłowym odbiorze dźwięku.

Przerobiłem to na własnej skórze i wiem, że nawet u mnie może być super ale bym musiał przewrócić pokój do góry nogami czego niestety nie mogę zrobić...

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
Gość Cinema Pro

(Konto usunięte)

Dwa identyczne suby, postawione jeden na drugim oraz dopasowane fazą i wzmocnieniem, zwiększą SPL układu o 6dB (3dB z podwojenia powierzchni membran i 3dB z podwojenia mocy). W praktyce SPL oczywiście się nie zmieni ze względu na dopasowanie poziomów, ale nadal zyskamy zapas dynamiki.

• 9 miesięcy później...

Witam Was w temacie po długiej przerwie...

A więc...

Dokupiłem drugiego Magnata 302a, postawiłem go na pierwszym, bo po prostu nie mam miejsca żeby stał osobno i...

I... Cinema Pro miał rację :)...

Bas stał się potężniejszy, mam wrażenie, że niżej schodzący, ma jeszcze większy zapas mocy oraz zostały BARDZO zniwelowane efekty dudnienia i braku basu na kanapie...

Dla mnie zupełnie inny Level :)...

• 3 miesiące później...

Słuchajcie, przemalowałem pokój i w końcu mogłem przenieść subwoofery w inne (kilka forumowiczów to miejsce doradzało), docelowe miejsce.

Moje spostrzeżenia są takie... Bas stał się bardziej kontrolowany i nie wpada w dudnienie jak w poprzednim miejscu.

I teraz właśnie nie wiem czy moje ucho przyzwyczaiło się do podbitego przez narożnik basu i teraz wydaje mi się inny niż wtedy czy po prostu tak ma być. Dodam, że jakieś 50 cm za kanapą jest przepotężny. I znowu nie wiem czy to przez podbicie pomieszczeniem...

Ustawienia regulacyjne są takie same jak poprzednio...

Mam jeszcze jedno do dodania. Front subwoofera z głośnikiem jest skierowany w prawą stronę do szafy. Jest tam 10 cm luzu a od strony bass reflexu jest komoda odsunięta jakieś 13 cm od subwoofera...

Zanim mnie zjedziecie za takie ustawienie wytłumaczę, że jest to podyktowane ich bezpieczeństwem ponieważ pokój a zwłaszcza przestrzeń telewizyjna jest mała i obawiam się tego, że któryś z młodszych domowników lub dzieci gości którzy przychodzą wjadą mi w ten subwoofer.

Zastanawiam się czy inny rezultat byłby jakbym je obrócił zamiast w prawo to w lewo?

Tu jest zdjęcie tak na surowo bez dokończonego jeszcze pokoju ale z ustawionym audio...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.